ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/04/2012

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο 2ο ΚΑΠΗ Πετρούπολης



  • Θα την πατήσουν από την τρίτη ηλικία γιατί έχουν κόψει και οι δυο μαζί, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τρεις φορές τις συντάξεις μέσα σε δυο χρόνια και έχουν μετατρέψει τις συντάξεις σε αντίδωρο
  • Όταν ο λαός θέλει μπορεί να φέρνει μεγάλες αλλαγές. Δεν μπορεί να μας λένε ότι, επειδή έβαλαν δύο υπογραφές σ΄ αυτό που τους έδωσε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, αυτές οι υπογραφές μπορεί να δεσμεύουν και τα εγγόνια σας και τα δισέγγονά σας.
  • Έχουν υπογράψει 4% του ΑΕΠ, δηλαδή 8 δις περικοπές σ΄ αυτό που ονομάζουν κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή συντάξεις και μη συνταξιοδοτικά κοινωνικά επιδόματα.
  • Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους. Φτάνει όσα πήραν τόσο καιρό.
  • Αυτοί που  υπέγραψαν το ταμείο αποπληρωμής του χρέους δεν μπορούν να εγγυηθούν τις συντάξεις, δεν μπορούν να εγγυηθούν το κοινωνικό κράτος.
  • Μας απειλούν με χρεοκοπία. Κι εγώ σας ρωτώ. Τι είναι τελικά χρεοκοπία; Να μην έχουν λεφτά οι τράπεζες ή να μην έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία;
    Χρεοκοπία είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Χρεοκοπία είναι να έχει πάει ο μισθός σε επίπεδα Βουλγαρίας, γιατί αυτό θέλουν, αλλά οι τιμές να είναι Βρυξελλών

    Χρεοκοπία είναι ο συνταξιούχος να παίρνει μια σύνταξη πείνας, να κόβονται τα επικουρικά.
  • Λένε ότι αυτοί που ψήφιζαν χρόνια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν συνηθίσει να ψηφίζουν το ίδιο. Κάνουν λάθος. Γιατί σήμερα επαναπροσδιορίζεται η πολιτική τοποθέτηση όχι με τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.
  • Πίσω από κάθε ένα άνεργο, πίσω από  κάθε ένα συνταξιούχο κρύβονται δράματα. Δράματα σαν κι αυτά που είδαμε αυτές τις μέρες με την αύξηση των αυτοκτονιών, με τον συνταξιούχο, τον Δημήτρη Χριστούλα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, και χθες είχαμε άλλα δύο τέτοια περιστατικά, ενός 40χρονου και μιας μητέρας δύο παιδιών.
  • Να πληρώσουν αυτοί που μας έφεραν ως εδώ. Δεν θα πάμε εθελοντικά στην αυτοκτονία και την εξαφάνιση. Με την ψήφο μας και  τη στάση μας  θα τους αναγκάσουμε αυτούς να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Όχι ο λαός. Ο λαός πρέπει να επιβιώσει. Και η κατάθλιψη και η απογοήτευση πρέπει να δώσει τη θέση της στην ενότητα, την ελπίδα και την αισιοδοξία

 


 

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε εδώ σήμερα προκειμένου να ακούσετε δυο λόγια απ΄ αυτά που θα σας πούμε εν όψει των εκλογών, αλλά ειλικρινά ο λόγος μας δεν θα είναι τόσο προεκλογικός. Αφορά και το πριν, αλλά κυρίως αφορά το μετά τις εκλογές.

Μας λένε πάρα πολλοί το τελευταίο διάστημα μην ασχολείστε με την τρίτη ηλικία, γιατί αυτοί έχουν συνηθίσει να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αι Ν.Δ. Κι εμείς τους απαντάμε το εξής: Αν από κάποιους θα την πατήσουν, είναι από τους ηλικιωμένους Και θα την πατήσουν γιατί έχουν κόψει και οι δυο μαζί, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τρεις φορές τις συντάξεις μέσα σε δυο χρόνια και έχουν μετατρέψει τις συντάξεις σε αντίδωρο. Οι απόμαχοι της ζωής, οι άνθρωποι που όλο τους το βίο δούλεψαν σκληρά για να ζήσουν το τέλος της ζωής τους με αξιοπρέπεια, δεν μπορεί τώρα να πετιούνται στον Καιάδα.

Φτάνουμε στο σημείο τα νέα τα παιδιά, τα εγγόνια σας με δύο πτυχία να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και τα παιδιά σας να ζητάνε από σας, από την πενιχρή σύνταξη που παίρνετε για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το νοίκι.

Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον το οποίο οραματιστήκαμε όλοι και κυρίως εσείς δουλεύοντας τόσο σκληρά στη ζωή σας, βλέποντας, γιατί έχετε μια συσσωρευμένη εμπειρία, πέρασαν κι άλλες δύσκολες εποχές από τον τόπο. Εγώ δεν τα έζησα, γεννήθηκα μετά τη μεταπολίτευση. Αλλά πολλοί από εσάς πέρασαν και κατοχή και δύσκολα χρόνια και δικτατορία και εξορίες και εμφύλιους και όμως σταθήκατε στα πόδια σας. Και άρα ξέρετε  ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί να φέρνει μεγάλες αλλαγές. Δεν μπορεί να μας λένε ότι, επειδή έβαλαν δύο υπογραφές σ΄ αυτό που τους έδωσε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, αυτές οι υπογραφές μπορεί να δεσμεύουν και τα εγγόνια σας και τα δισέγγονά σας.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Ένα πράγμα θέλω να σας πω. Εάν θέλετε να δείτε πώς θα είναι να σας κόψουν κι άλλο τις συντάξεις –γιατί θα σας τις κόψουν κι άλλο τις συντάξεις- τότε θα αποφασίσετε. Τότε ψηφίστε ΠΑΣΟΚ και Ν..Δ. Εάν θέλετε να βάλουμε ένα φρένο σ΄ αυτή την κατρακύλα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Τα μέτρα που αποφάσισαν μέχρι σήμερα μας έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση. Αυτά τα οποία  έχουν ήδη υπογράψει, αλλά αναστέλλουν την υπογραφή τους για να πάμε να ψηφίσουμε και να τα φέρουν τον Ιούνιο, δεν θα μας οδηγήσουν απλά στην εξαθλίωση.  Γιατί έχουν υπογράψει 4% του ΑΕΠ –τώρα τα μετράνε σε ποσοστά- δηλαδή 8 δις περικοπές σ΄ αυτό που ονομάζουν κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή συντάξεις και μη συνταξιοδοτικά κοινωνικά επιδόματα, Που σημαίνει με λίγα λόγια ότι η σύνταξη θα γίνει ένα αντίδωρο. Θα είναι ένα επίδομα επαιτείας. Και στόχος της κας Λαγκάρντ και της κυρίας Μέρκελ είναι σ΄αυτή τη χώρα να μπορούν να επιβιώνουν μονάχα όσοι έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα και κάποιο απόθεμα από το παρελθόν. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν, δεν τους ενδιαφέρει.

Τώρα βέβαια τρομοκρατούν και μας λένε ότι εντάξει, αλλά αν δεν ψηφίσετε εμάς που το κάναμε όλα αυτά,  και ψηφίσετε τον Τσίπρα και τους άλλους που βγαίνουν και μας κατηγορούν, τότε θα θυμώσει η Μέρκελ και δεν θα έχουμε ούτε αυτά.

Λένε ψέματα γιατί υπέγραψαν και αποφάσισαν και νομοθέτησαν και θέλουν να το περάσουν και στο Σύνταγμα ένα Ταμείο στο οποίο θα πηγαίνουν και τα δάνεια που μας δίνουν οι ξένοι, αλλά στο Ταμείο αυτό θα πηγαίνουν και οι εισφορές από τη φορολογία. Και το Ταμείο αυτό θα βρίσκεται βέβαια στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά δεν θα το ελέγχει ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ούτε ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών. Θα το ελέγχουν οι ξένοι. Και τι θα κάνει αυτό το Ταμείο;  Πρώρα θα πληρώνει τους πιστωτές και μετά θα πληρώνει τις συντάξεις και τους μισθούς, αν περισσεύει.

Αυτοί που το υπέγραψαν το ταμείο αποπληρωμής του χρέους δεν μπορούν να εγγυηθούν τις συντάξεις, δεν μπορούν να εγγυηθούν το κοινωνικό κράτος.

Εμείς λέμε ότι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε και να εξασφαλίσουμε τις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος  είναι να καταργήσουμε αυτό το Ταμείο.  Και στο ερώτημα, τι θα πληρώνετε πρώτα, τις συντάξεις ή τους τοκογλύφους; Εμείς απαντάμε, τις συντάξεις και τους μισθούς. Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους. Φτάνει όσα πήραν τόσο καιρό. Οι τοκογλύφοι πήραν αρκετά. Φτάνει τόσο. Δεν μπορεί όταν καταρρέουν τα νοσοκομεία.. Πήγα προχθές στον Ερυθρό και είχε μία νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς.. Δεν μπορεί όταν έχουν περικόψει την φαρμακευτική δαπάνη τόσα δισεκατομμύρια και έχουμε φτάσεις το εξής απάνθρωπο φαινόμενο, να πηγαίνετε ως συνταξιούχοι να παίρνετε φάρμακα και να σας καλούν να τα πληρώσετε, κι αν θα τα δώσει το Ταμείο. Και γιατί γίνεται αυτό; Γιατί υποτίθεται έκαναν κούρεμα να κουρέψουν το χρέος και τα πρώτα που κουρεύτηκαν ήταν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Και τα ασφαλιστικά Ταμεία τώρα  είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

Μας απειλούν με χρεοκοπία. Κι εγώ σας ρωτώ. Τι είναι τελικά χρεοκοπία; Να μην έχουν λεφτά οι τράπεζες ή να μην έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία;  Να μην έχουν οι τραπεζίτες δηλαδή, γιατί οι τράπεζες πρέπει να εγγυηθούμε τις καταθέσεις και θα τις εγγυηθούμε γιατί είναι του λαού οι καταθέσεις. Αλά να περάσουν οι τράπεζες σε δημόσιο έλεγχο, όχι στους τραπεζίτες που τις φαλίρισαν.

Χρεοκοπία είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Χρεοκοπία είναι να έχει πάει ο μισθός σε επίπεδα Βουλγαρίας, γιατί αυτό θέλουν, αλλά οι τιμές να είναι Βρυξελλών.

Χρεοκοπία είναι ο συνταξιούχος να παίρνει μια σύνταξη πείνας, να κόβονται τα επικουρικά. Χρεοκοπία είναι να βρίσκεστε στην κατάσταση της αναξιοπρέπειας να μην μπορείτε να δώσετε ένα χαρτζιλίκι στο εγγόνι σας. Αυτό είναι χρεοκοπία. Και στη χρεοκοπία μας έφεραν αυτοί.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αυτούς. Μας είπαν πολλά ψέματα. Φτάνει τόσο. Εμείς δεν φοβόμαστε να κοιτάξουμε στα μάτια τους απόμαχους της ζωής . Ίσα-ίσα τους καλούμε όχι μόνο να μην απέχουν, αλλά να πάνε να ρίξουν δαγκωτό, να τιμωρήσουν αυτούς που έφεραν σ΄ αυτή την αναξιοπρεπή κατάσταση την τρίτη ηλικία. Και τους καλούμε να ψηφίσουν με γνώμονα την επόμενη μέρα για τα εγγόνια τους, για το μέλλον αυτού του τόπου. Και είμαστε βέβαιοι ότι εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Από εκεί που δεν το περιμένουν θα τους έρθει. Σας έχουν δεδομένους.  Λένε ότι αυτοί που ψήφιζαν χρόνια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν συνηθίσει να ψηφίζουν το ίδιο. Κάνουν λάθος. Γιατί σήμερα επαναπροσδιορίζεται η πολιτική τοποθέτηση όχι με τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Δεν μας χωρίζουν σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές του εμφυλίου. Πάνε αυτά πίσω μας. Σήμερα αυτό που χωρίζει ή ενώνει είναι το τι λέμε για το σήμερα και το αύριο.

Αυτά που σας ενώνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά είναι περισσότερα απ΄ αυτά που σας χωρίζουν. Ξέρω ότι μπορεί να μην συμφωνείτε με όλα όσα λέμε. Από την άλλη ξέρω ότι διαπιστώνετε σε εμάς μια συνέπεια, μια ειλικρίνεια, μια εντιμότητα.  Δυο χρόνια τώρα στη Βουλή μας πιστώνουν, εχθροί και φίλοι, ότι ήμασταν συνεπείς και ειλικρινείς σε όσα είπαμε. Ότι  κονταροχτυπηθήκαμε με τα μεγάλα συμφέροντα προκειμένου να υπερασπιστούμε τους αδύνατους, τους μη προνομιούχους. Το ίδιο δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και την επόμενη ημέρα. Εμείς μόνο μια δέσμευση και υπόσχεση μπορούμε να σας πούμε, ότι δεν θα αλλάξουμε.

Ξέρω ότι δεν μας ζητάτε να αλλάξουμε θέσεις και απόψεις, αν και σε πολλές μπορείτε να διαφωνείτε. Μας ζητάτε να παραμείνουμε έντιμοι και ειλικρινείς. Να μην μπούμε κι εμείς σ΄ αυτό το αλισβερίσι της διαπλοκής. Να συνεχίσουμε με συνέπεια να συγκρουόμαστε με τα μεγάλα συμφέροντα. Κι αυτό είναι το μόνο το οποίο εγώ, κοιτώντας σας στα μάτια σήμερα εδώ, να δεσμευτώ.

Και κάτι ακόμα… Βλέπουμε ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες και δράματα. Λένε ανεργία, λένε μείωση μισθού και λένε πόσο τοις εκατό του ΑΕΠ, πόσα εκατομμύρια, πόσες χιλιάδες άνεργοι. Πίσω από κάθε ένα άνεργο, πίσω από  κάθε ένα συνταξιούχο κρύβονται δράματα. Δράματα σαν κι αυτά που είδαμε αυτές τις μέρες με την αύξηση των αυτοκτονιών, με τον συνταξιούχο, τον Δημήτρη Χριστούλα, που έδωσε τέλος στη ζωή του, και χθες είχαμε άλλα δύο τέτοια περιστατικά, ενός 40χρονου και μιας μητέρας δύο παιδιών.

Θέλω να σας πω το εξής. Είναι άδικο αυτό. Δεν θα παραδώσουμε τα όπλα έτσι. Δεν θα τα στρέψουμε στον εαυτό μας. Να πληρώσουν αυτοί που μας έφεραν ως εδώ. Δεν θα πάμε εθελοντικά στην αυτοκτονία και στην εξαφάνιση. Με την ψήφο μας και με τη στάση μας  θα τους αναγκάσουμε αυτούς να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Όχι ο λαός. Ο λαός πρέπει να επιβιώσει. Και η κατάθλιψη και η απογοήτευση πρέπει να δώσει τη θέση της στην ενότητα, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Γιατί καταλαβαίνω ότι υπάρχει απελπισία στην κοινωνία με όσα συμβαίνουν γύρω, αλλά εσείς πρώτοι, που έχετε τη συλλογική εμπειρία από τις πιο δύσκολες στιγμές που περάσατε, πόλεμος, εμφύλιος, κατοχή, δικτατορία, ξέρετε ότι η ιστορία γράφεται με αγώνες κι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν. Κι εσείς ξέρετε επίσης ότι η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν ξημερώσει. Τώρα έχουμε την πιο σκοτεινή στιγμή, αλλά θα ξημερώσει σύντομα.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ