ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/01/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ στον Γιώργο Παπαδάκη



•    Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που καταρρέει. Αυτή η κατάρρευση, απ΄ ότι φαίνεται, αφήνει πίσω της στοιχεία και σημάδια τα οποία είναι συνταρακτικά. Έχουμε πλέον μια σύγκρουση νονών της νύχτας. Έχει σπάσει η ομερτά κι αυτά που θα δουν τα μάτια μας κι αυτά που θα ακούσουν τα αυτιά μας το επόμενο διάστημα θα είναι συνταρακτικά.

•    Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι στόχος του μνημονίου ήταν η φτωχοποίηση της χώρας, η δημιουργία προϋποθέσεων και η δημιουργία δυνατοτήτων κερδοσκοπίας κάποιων αρπακτικών και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και τώρα δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τραγικό τρόπο. Δεν είναι η τρόικα αυτή που έφτιαξε το μνημόνιο. Το έχω ξαναπεί.  Είναι η τρόικα σε συνεργασία με έλληνες κεφαλαιοκράτες, υπαλλήλους και παρατρεχάμενους του ΣΕΒ και με έλληνες τραπεζίτες.

•    Αν ήταν η ανταγωνιστικότητα να μετριέται με τη μείωση του εργατικού κόστους, τότε η πιο ανταγωνιστική οικονομία θα ήταν αυτή του Μπαγκλαντές. Δεν είναι όμως. Η πιο ανταγωνιστική οικονομία είναι της Σουηδίας, που έχει πάρα πολύ υψηλούς μισθούς.

•    Ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία και τοποθέτησε σε δυο κρίσιμα πόστα έναν άνθρωπο του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ που  διόγκωσε το χρέος και τώρα βρίσκεται στον εισαγγελέα, έναν άνθρωπο της Goldman Sachs στον ΟΔΔΗΧ Και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βγήκε και είπε ότι αν δεν βγούμε στις αγορές το 2011 θα είμαι αποτυχημένος, και σήμερα είναι ακόμα στη θέση του.

Τώρα, αν το έκαναν επίτηδες ή αν το έκαναν κατά λάθος ή ήταν ανίδεοι, λίγη σημασία έχει.

•    Ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν έχει εκλεγεί. Η μόνη του εξουσία είναι αυτή η οποία του έχει δοθεί από τους βουλευτές, τους 250 βουλευτές που τον ψήφισαν. Ακόμα κι αυτούς δεν τους εμπιστεύεται και θέλει να πάει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

•    Νέα δανειακή σύμβαση που θα μας δώσει 89 δις και μας λένε, μα είστε τρελοί, δεν θέλετε να πάρετε αυτά τα λεφτά;  Ξέρετε πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Τα 39 δις θα πάνε κατευθείαν για να στηρίξουν το σάπιο τραπεζικό σύστημα που έχει πάρει ήδη 130  Τα άλλα 30 θα πάνε για να δοθούν άμεσα στους ομολογιούχους οι οποίοι θα μας κουρέψουν το χρέος Και τα άλλα 20, για να φτάσουμε στον αριθμό 89, θα πάνε στα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτη Ούτε δεκάρα τσακιστή δεν θα πάει στην πραγματική οικονομία.

•    Εμείς λοιπόν λέμε ένα απλό πράγμα. Όχι στο PSI, αλλά άμεσα, τώρα, η χώρα μας να βάλει κόκκινες γραμμές και να πει όχι στην πολιτική της λιτότητας, όχι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων και προς τους πιστωτές να τους πούμε αναστολή πληρωμών, τουλάχιστον για τρία χρόνια.

•    Το 1953 η Γερμανία, που σήμερα μας έχει βάλει με την πλάτη στον τοίχο, έβγαινε από τον πόλεμο, ήταν μια κατεστραμμένη οικονομία.. Ξέρετε πώς μπόρεσε να ξεπληρώσει το χρέος της η Γερμανία;  Με μια διεθνή πολυμερή συμφωνία με 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου οι 23 αυτές χώρες είπαν στη Γερμανία, κουρεύουμε 50% το χρέος σου, δεν έχουμε καμία αξίωση ή απαίτηση για μνημόνια. αν έχεις ανάπτυξη θα μας πληρώνεις, αν δεν έχεις ανάπτυξη δεν θα πληρώνεις.

•    Οι υπογραφές που έχουν βάλει στα μνημόνια λένε ότι η χώρα δεν θα μπορεί να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού. Είναι εξωφρενικά πράγματα.

•    Ο κ. Παπαδήμος στη διαπραγμάτευση του μνημονίου καθόταν από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Ήταν από την πλευρά της ΕΚΤ. Τώρα δεν ξέρω από ποια πλευρά κάθεται, αλλά, όταν βγαίνει και λέει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

•    Εδώ στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου και τώρα ο κ. Παπαδήμος ποτέ δεν θεώρησαν ότι η αντίδραση του λαού μας είναι ένα όπλο στη διαπραγμάτευση, γιατί ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν.

•    Εγώ που είμαι ένας πολιτικός της αριστεράς δεν έχω τίποτα να χωρίσω από ανθρώπους της ηλικίας μου που ψήφισαν Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα. Ο πενηντάρης που χάνει τη δουλειά του και έχει δυο παιδιά και δεν έχει να τα θρέψει ή η μάνα που στέλνει το παιδί της στα 25 στο εξωτερικό, τι σημασία έχει αν ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.,ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ; Σημασία έχει ότι χάνει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια σ΄αυτή τη ζωή. Και σήμερα, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις

•    Είτε το θέλει ο κ. Σαρκοζί, η κυρία Μέρκελ ή όχι η χώρα μας είναι ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη. Ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη σημαίνει ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και ότι αν η Ελλάδα σήμερα γίνει η πρώτη χώρα παράδειγμα που θα φύγει από την ευρωζώνη κακήν-κακώς, τότε θα πέσουν την επόμενη μέρα τουλάχιστον πέντε επόμενες, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, η Ιρλανδία.. μην σας πω και το Βέλγιο. Γιατί οι αγορές κινούνται σαν τα κοπάδια και θα πάνε εκεί που υπάρχει εύκολη κερδοσκοπία.

•    Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια διαχρονική αδικία, ανισότητα στη διανομή του πλούτου, μια διαχρονική υστέρηση εσόδων, γιατί τα χρόνια της ανάπτυξης τα λεφτά πήγαν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων που έφτιαχναν δρόμους τρεις φορές ακριβότερους απʼ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και που τώρα θέλουν να τους πληρώνουμε διόδια για δρόμους που δεν έχουν φτιάξει. Άνιση κατανομή και διαπλοκή, λοιπόν. Η υστέρηση εσόδων χρονολογικώς από τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα χρόνια της ανάπτυξης ήταν όσο το πρώτο δάνειο που  πήραμε, τα 10 αυτά χρόνια, 100 δις.

•    Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή.

•    Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Και την κα Παπαρήγα, η οποία λέει ότι η αριστερά, αν κυβερνήσει, δεν θα σώσει τη χώρα. Τότε γιατί να κατεβαίνει ο ΚΚΕ και να διεκδικεί την ψήφο του λαού, άμα δεν θα σώσει τη χώρα αν κυβερνήσει; Και τον κ. Κουβέλη, ο οποίος 36 χρόνια ήταν στο χώρο -και ήταν ένα σημαντικό στέλεχος- βρέθηκε και αγωνίστηκε στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και σήμερα λέει «δεν μπορώ να κάτσω στην ίδια καρέκλα με τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους μου, αλλά μπορώ να κάθομαι στη διπλανή θέση με τον κ. Σημίτη και να διεκδικώ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές». Με ποιο ΠΑΣΟΚ; Με αυτό το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα καταρρέει και έχει τεράστια ευθύνη για τη διάλυση της χώρας και που τα στελέχη του φεύγουν από εκεί για να έρθουν να συναντήσουν την αριστερά;


-    Εσείς δεν θα συμμετέχετε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων η οποία θα γίνει σήμερα;…

Όχι βέβαια. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε ευθεία αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση.

-    Το οξύμωρο είναι ότι στελέχη από τη Ν.Δ., στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη από τον ΛΑΟΣ κατά καιρούς καταγγέλλουν κι αυτοί αυτή την κυβέρνηση την οποία στηρίζουν..

Ναι, γιατί δεν θέλουν να χάσουν επαφή με την κοινωνία, γι αυτό αναγκάζονται να καταγγέλλουν τον εαυτό τους. Όμως βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που καταρρέει. Αυτή η κατάρρευση, απ΄ ότι φαίνεται, αφήνει πίσω της στοιχεία και σημάδια τα οποία είναι συνταρακτικά. Έχουμε πλέον μια σύγκρουση νονών της νύχτας. Κάποτε στη Βουλή είχα μιλήσει για ομερτά. Έχει σπάσει η ομερτά κι αυτά που θα δουν τα μάτια μας κι αυτά που θα ακούσουν τα αυτιά μας το επόμενο διάστημα θα είναι συνταρακτικά. Για το πώς συστήματα παραεξουσίας που έχουν σχέση με τα τρία αυτά κόμματα τα οποία αναφέρατε ελέγχουν μηχανισμούς μαφιόζικους, εκβιάζουν και κερδοσκοπούν. Αλλά θα τα δούμε στην πορεία αυτά.

-    Αυτά είναι σοβαρότατες καταγγελίες και προφανώς θα έχετε στοιχεία γι αυτά που λέτε..

Δεν έχω στοιχεία περισσότερα απ΄ αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

-    Να έρθουμε τώρα στα θέματα της δημοσιότητας. Ένα από αυτά, τεράστιο, μεγάλο είναι βέβαια το κούρεμα του χρέους, που δεν ξέρουμε πώς πάει, δεν ξέρουμε τι λέει ο Τσαρλς Νταλάρα, τι λένε οι τράπεζες, τι λέει η κυβέρνηση, πώς το διαπραγματεύεται αυτό, αν είναι καλό ή κακό… ο κόσμος είναι μπερδεμένο. Ένα δεύτερο θέμα είναι αυτό του μισθολογικού κόστους, όπου φάνηκε, ενώ δεν υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο επιστήμονας ο οποίος έχει κάνει μελέτες και διατριβές,  ότι δεν ευθύνεται το εργατικό κόστος για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας, κάθε άλλο μάλιστα, ακριβώς το αντίθετο κι όπου εφαρμόστηκε είχαμε αντίθετα αποτελέσματα με τις χώρες αυτές να μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Και υτά δεν είναι λόγα δικά μου, εγώ  απλά τα καταγράφω και τα μεταφέρω διαβάζοντας και ακούγοντας.

Από την εκπομπή σας κατά καιρούς έχουν μιλήσει πολύ σημαντικοί οικονομολόγοι -και ευτυχώς δηλαδή που έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε και καμιά διαφορετική φωνή, γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή μνημονιακού ολοκληρωτισμού και στο ραδιοτηλεοπτικό   τοπίο. Λέτε λοιπόν πολύ σωστά ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει σε τίποτα να κάνει μ΄ αυτή την προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων και έξοδο από την κρίση.. Εντάξει, ξέραμε μέχρι τώρα ότι η τρόικα, το μνημόνιο και οι κυβερνήσεις εδώ ήταν στη λογική να κάνουμε λιτότητα.  Η λιτότητα βέβαια είναι αυτή η οποία διευρύνει την κρίση, γιατί ενισχύει αυτό τον φαύλο κύκλο, η λιτότητα δημιουργεί ύφεση, η ύφεση δημιουργεί νέο χρέος. Αλλά μας έλεγαν εν πάση περιπτώσει, επιμένοντας δογματικά σ΄ αυτή τη λογική, ότι πρέπει να μειώσουμε τους μισθούς του δημοσίου, το δημόσιο τομέα γιατί οι δημόσιες δαπάνες είναι το πρόβλημα. Τώρα με τις ιδιωτικές τι έχουν να πουν;

Εμείς λοιπόν από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι στόχος του μνημονίου  ήταν η φτωχοποίηση της χώρας, η δημιουργία προϋποθέσεων και η δημιουργία δυνατοτήτων κερδοσκοπίας κάποιων αρπακτικών και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και τώρα δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τραγικό τρόπο. Δεν είναι η τρόικα αυτή που έφτιαξε το μνημόνιο. Το έχω ξαναπεί.  Είναι η τρόικα σε συνεργασία με έλληνες κεφαλαιοκράτες, υπαλλήλους και παρατρεχάμενους του ΣΕΒ και με έλληνες τραπεζίτες. Μ΄ αυτούς που έχουν πάρει ήδη 130 δις και θέλουν να κρατάνε ακόμα και να διοικούν τις τράπεζές τους. Και με τον ΣΕΒ και με τον κ. Δασκαλόπουλο και την παρέα του οι οποίοι, ως άλλοι μαυραγορίτες της περιόδου της Κατοχής, θέλουν να κερδοσκοπούν πάνω σε κοινωνικά ερείπια και πάνω σε πτώματα, πάνω στους χιλιάδες άστεγους που μένουν στους δρόμους, πάνω στο ένα εκατομμύριο των ανέργων, το 50% των νέων κάτω των 24, με επίσημα στοιχεία, δεν έχει δουλειά, χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, χιλιάδες λουκέτα έχουν μπει στα μαγαζιά κι αυτοί θέλουν να μειώσουν τους μισθούς, όχι για να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική, αλλά για να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Αν ήταν η ανταγωνιστικότητα να μετριέται με τη μείωση του εργατικού κόστους, τότε η πιο ανταγωνιστική οικονομία θα ήταν αυτή του Μπαγκλαντές. Δεν είναι όμως. Η πιο ανταγωνιστική οικονομία είναι της Σουηδίας, που έχει πάρα πολύ υψηλούς μισθούς.

-    Θα συμφωνήσει κάποιος μαζί σας ότι μπορεί κάποιοι να έχουν συμφέροντα και πραγματικά η μείωση του εργατικού κόστους να τους αποφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη, εκείνο όμως το οποίο.. ούτε εγώ μπορώ να δεχθώ θεωρητικά, δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο-μεθαύριο στην πράξη,  για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού είναι ότι όλοι οι άλλοι, οι υπόλοιποι που έχουν διαφορετική άποψη από εσάς είναι προδότες… Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι όλοι του ΠΑΣΟΚ, όλοι της Ν.Δ., όλοι του ΛΑΟΣ συμβάλουν στο να φέρουν τους έλληνες πολίτες σε αυτή την άσχημη κατάσταση. Δεν το αντιλαμβάνονται λόγω ανικανότητας;…

Με έχει απασχολήσει το ερώτημά σας, αλλά σε τελική ανάλυση μικρή σημασία έχει αν ο κ. Παπανδρέου, για παράδειγμα, έκανε αυτές τις επιλογές από έλλειμμα συνείδησης ή από έλλειμμα λογικής και γνώσης. Έχει σημασία ίσως γι αυτόν που θα καταγράψει την ιστορία, αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία. Κι εδώ βλέπουμε ότι υπήρξαν κινήσεις οι οποίες μας οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα. Ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία και τοποθέτησε σε δυο κρίσιμα πόστα έναν άνθρωπο του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ που  διόγκωσε το χρέος και τώρα βρίσκεται στον εισαγγελέα, αλλά, επειδή στην Ελλάδα υπάρχει ατιμωρησία, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί, και μας έβαλε στη σέντρα να είμαστε του κλώτσου και του μπάτσου σε όλη την Ευρώπη, γιατί αυτή η διόγκωση του ελλείμματος οδήγησε στο να είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη κι έναν άνθρωπο της Goldman Sachs στον ΟΔΔΗΧ. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βγήκε και είπε ότι αν δεν βγούμε στις αγορές το 2011 θα είμαι αποτυχημένος, και σήμερα είναι ακόμα στη θέση του, αλλά αυτή του η αποτυχία έχει στοιχίσει τη ζωή, τα εισοδήματα, τις δουλειές, την αξιοπρέπεια σε χιλιάδες συμπολίτες μας, όταν βγήκαμε στις αγορές το 2010 και ζητήσαμε 7 δις, οι αγορές μας έδωσαν 50 κι αυτός πήρε τα 20 μόνο. Εδώ λοιπόν έχουμε πράξεις συγκεκριμένες οι οποίες ήταν εγκληματικές. Τώρα, αν το έκαναν επίτηδες ή αν το έκαναν κατά λάθος ή ήταν ανίδεοι, λίγη σημασία έχει. Γιατί οι ίδιοι οι άνθρωποι συνεχίζουν να μας κυβερνάνε, συνεχίζουν αυτή τη δογματική και παράλογη πολιτική, συνεχίζουν κόντρα στον κοινό νου και στα κοινά επιχειρήματα και μάλιστα μας λένε ότι δεν πρέπει να πάμε και σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός κι ότι αν δεν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα πάνε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν έχει εκλεγεί, για να θυμίσω και μια ορολογία της δικής σας εποχής, είναι δοτός, δεν έχει εκλεγεί. Η μόνη του εξουσία είναι αυτή η οποία του έχει δοθεί από τους βουλευτές, τους 250 βουλευτές που τον ψήφισαν. Ακόμα κι αυτούς δεν τους εμπιστεύεται και θέλει να πάει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή να νομοθετήσει με τη δική του υπογραφή και την υπογραφή του κ. Παπούλια, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, το μόνο που σκέφτεται να πει είναι ότι δεν στηρίζουν κάποιοι τον κ. Παπαδήμο, όχι ότι υπάρχει αυτή η πρωτοφανής αναντιστοιχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση.

-    Πολλά απ΄ αυτά που λέτε ακούγονται πάρα πολύ καλά και ίσως είναι αυτά που θέλει να ακούσει αυτή τη στιγμή ο Έλληνας πολίτης ο οποίος δοκιμάζεται. Όμως εγώ είμαι υποχρεωμένος να ασκήσω κριτική και σε εσάς. Ξέρετε η κριτική είναι εύκολη και για μας τους δημοσιογράφους και για σας τους πολιτικούς όταν ήσαστε έξω από το χορό. Όταν δεν προτείνετε μια εναλλακτική λύση για να φύγουμε από την κρίση.. Εμείς θα αυξήσουμε τα ποσοστά της τηλεθέασής μας, εσείς τα ποσοστά των δημοσκοπήσεών σας -έχετε φτάσει σε πολύ υψηλό ποσοστό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις..  Προτείνετε λύσεις.. Και κάτι άλλο…  Αν μέσα σ΄ αυτές τις λύσεις υπάρχει κι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.. Δηλαδή, ξέρετε κάτι, ωραία τα λέει ο Τσίπρας, ωραία τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.. να τον ψηφίσουμε. Κι αν τον ψηφίσουμε, τι θα μας πει  ο Τσίπρας.. Ναι, αλλά εγώ δεν μπορώ μέσα στο σύστημα να λειτουργήσω…

Έχετε δίκιο. Κατ΄ αρχήν, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι το κρίσιμο αυτή τη στιγμή δεν είναι να καταγγείλει κανείς.. Όλοι κατανοούν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο, καταρρέει, μας έχει οδηγήσει σε ναυάγιο, σε καταστροφή.. Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές περί τίνος πρόκειται, εδώ πρόκειται περί τοκογλύφων. Ενώ νομίζανε όλοι ότι όταν θα πάμε για κούρεμα, θα πουλήσουν, θα ξεφορτωθούν όλοι, αυτοί πήγαν και αγόρασαν, γιατί τα αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά, 30% της ονομαστικής τους αξίας και σου λέγανε, κούρεμα 50%, θα οικονομήσουμε και 20%. Έχουμε να κάνουμε με τοκογλύφους. Και απέναντι στους τοκογλύφους έχουμε μια κυβέρνηση που δεν βάζει κόκκινες γραμμές.

Πάμε λοιπόν στο ερώτημά σας .Έχετε απόλυτο δίκιο. Σημασία δεν έχει η αριστερά να καταγγέλλει. Σημασία έχει σήμερα να μας πει πώς θα βγούμε από την κρίση και με ποιες πολιτικές δυνάμεις, γιατί κανείς δεν μπορεί μόνος του.

Εμείς έχουμε πει ένα πράγμα. Μπορεί να λέγατε μέχρι προχθές ότι αυτό που λέγαμε δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά όταν βλέπουμε ότι η πολιτική που θεωρούσατε όλοι, γενικά μιλάω, ως ρεαλιστική, μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή, πρέπει να στραφούμε και σ΄ αυτό που μέχρι χθες λέγατε μη ρεαλιστικό.

Εμείς λέμε ένα απλό πράγμα. Ότι, όταν το δίλημμα -που σε λίγο θα είναι αυτό το δίλημμα- θα είναι αν πρέπει να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, τα νοσοκομεία που καταρρέουν, τα σχολειά που διαλύονται, το κοινωνικό κράτος που διαλύεται ή να πληρώνουμε τους πιστωτές και τους δανειστές μας, εμείς δεν έχουμε ενδοιασμό σ΄ αυτό το δίλημμα. Λέμε ότι πρέπει να πληρώσουμε το κοινωνικό κράτος, τους μισθούς και τις συντάξεις..

-    Πώς;…..

Πολύ απλά.. Μας μιλάνε για μια νέα δανειακή σύμβαση που θα μας δώσει 89 δις και μας λένε, μα είστε τρελοί, δεν θέλετε να πάρετε αυτά τα λεφτά;  Ξέρετε πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Τα 39 δις θα πάνε κατευθείαν για να στηρίξουν το σάπιο τραπεζικό σύστημα που έχει πάρει ήδη 130 για να μην καταρρεύσει. Τα άλλα 30 θα πάνε για να δοθούν άμεσα στους ομολογιούχους οι οποίοι θα μας κουρέψουν το χρέος, αλλά για να μας το κουρέψουν, θέλουν 30 δις μπροστά. Αυτά είναι τα παράλογα τα οποία συμβαίνουν. Και τα άλλα 20, για να φτάσουμε στον αριθμό 89, θα πάνε στα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτη για να πληρώσουμε τους ομολογιούχους. Ούτε δεκάρα τσακιστή δεν θα πάει στην πραγματική οικονομία.

Εμείς λοιπόν λέμε ένα απλό πράγμα. Όχι στο PSI που μας έχει τρελάνει, όχι σ΄ αυτή τη διαδικασία ναυάγιο της εθελοντικής -που τελικά δεν θα είναι εθελοντική-  διαδικασία κουρέματος, αλλά άμεσα, τώρα, η χώρα μας να βάλει κόκκινες γραμμές και να πει όχι στην πολιτική της λιτότητας, όχι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων και προς τους πιστωτές να τους πούμε αναστολή πληρωμών, τουλάχιστον για τρία χρόνια..

-    Θα το δεχθούν αυτό;….

Γιατί το προεξοφλείτε αυτό;

-    Ρωτάω, δεν το προεξοφλώ…

Για να δείτε ότι οι προτάσεις μας είναι απολύτως ρεαλιστικές.. Εσείς είστε ένας ομολογιούχος και σας λέω εγώ ο οποίος σας χρωστάω ότι, αντί να μου κουρέψετε το χρέος 50%, κάντε για τρία χρόνια μορατόριουμ. Μην μου το κουρέψετε, αναστολή πληρωμών. Αφήστε με για τρία χρόνια, προκειμένου αυτά τα τρία χρόνια να μπορέσω να καλυτερέψω, να έχω ανάπτυξη, γιατί αν δεν έχω ανάπτυξη δεν θα σας πληρώσω ποτέ και θα πάμε σε χρεοκοπία και θα χάσετε τα λεφτά σας..

-    Έχει γίνει σε άλλες χώρες αυτό;…

Πολλά έχουν γίνει σε άλλες χώρες, τα οποία μας τα παρουσιάζουν ως λύσεις καταστροφής. Και η μονομερής στάση πληρωμών είναι μια επιλογή, η οποία βεβαίως δεν είναι η καλύτερη δυνατή, είναι μια έσχατη επιλογή, έχει γίνει σε χώρες που κατάφεραν μετά από μια δυσκολία κάποιων μηνών, ίσως και ενός-δύο χρόνων να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Αλλά εγώ σας λέω ότι μπορεί και να μην έχει γίνει αυτό ακριβώς. Έχουν γίνει άλλα όμως. Το 1953 η Γερμανία, που σήμερα μας έχει βάλει με την πλάτη στον τοίχο, έβγαινε από τον πόλεμο, ήταν μια κατεστραμμένη οικονομία.. Ξέρετε πώς μπόρεσε να ξεπληρώσει το χρέος της η Γερμανία;  Με μια διεθνή πολυμερή συμφωνία με 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου οι 23 αυτές χώρες είπαν στη Γερμανία, κουρεύουμε 50% το χρέος σου, δεν έχουμε καμία αξίωση ή απαίτηση για μνημόνια, για πολιτικές λιτότητας ή για άλλα σαδιστικά πράγματα από σένα και το υπόλοιπο 50% σου ζητάμε να το αποπληρώνεις με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή αν έχεις ανάπτυξη θα μας πληρώνεις, αν δεν έχεις ανάπτυξη δεν θα πληρώνεις.

-    Μόνο που η Γερμανία πλήρωσε όλους τους άλλους εκτός από την Ελλάδα….

Πλήρωσε σε σχέση με το χρέος, δεν πλήρωσε σε σχέση με τις αποζημιώσεις και κυρίως.. το δάνειο το κατοχικό το οποίο βεβαίως κανείς δεν θέλει να το διεκδικήσει γιατί έχουμε δυστυχώς ανθρώπους που μας κυβερνάνε που το μόνο που βλέπουν είναι το πώς θα τα έχουν καλά με τις μεγάλες δυνάμεις και τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά ποτέ να διεκδικήσουν αυτό το οποίο είναι το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Επανέρχομαι στις προτάσεις μας, γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Εάν τα τρία αυτά χρόνια πηγαίναμε σε μια συναινετική διαδικασία και συμφωνούσανε οι πιστωτές αυτά τα τρία χρόνια να μην τους πληρώνουμε, θα εξοικονομούσαμε πάνω από 50 δις. Γιατί μόνο οι τόκοι κατ΄ έτος είναι 17 δις. Εάν αυτά τα χρήματα τα επενδύαμε στην πραγματική οικονομία, δημιουργούσαμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ξέρετε ότι είμαστε μία χώρα της Ν.Α. Μεσογείου και δεν έχουμε αγροτική οικονομία και εισάγουμε λάδι, εισάγουμε πορτοκάλια, το 70% του κρέατος είναι εισαγωγής γιατί έχουν βάλει τους αγρότες μας σε μια λογική να κάθονται και να παίρνουν τις επιδοτήσεις και τώρα να γεμίζουν τα χέρσα χωράφια τους με φωτοβολταϊκά;  Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και ταυτόχρονα όμως πρέπει να πάμε και σε μια ριζική αναδιανομή του πλούτου. Λένε κάποιοι ότι αυτό που λέτε είναι πολύ απλοϊκό. Μα τα σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι απλοϊκά. Να πληρώσουν οι πλούσιοι, αυτοί που τα έβγαλαν στην Ελβετία, αυτοί που τα έφαγαν αυτή τη δεκαετία της ανάπτυξης…

-    Τους ξέρουμε;…

Δεν τους ξέρουμε;…

-    Ρωτάω… Γιατί εγώ ξέρω την απάντηση…

Θα σας απαντήσω… Να φωνάξετε μια μέρα στην εκπομπή σας τον κ. Προβόπουλο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που υποτίθεται ότι είναι ένας οργανισμός που πρέπει να λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον, αλλά  δεν ξέρω κατά πόσο λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον.. και να τον ρωτήσετε. Μας είπε ότι μέσα στον Οκτώβρη έφυγαν 14 δις από τις τράπεζες. Όλο το τραπεζικό σύστημα δεν είναι on line συνδεδεμένο;  Με το πάτημα ενός κουμπιού ο κ. Προβόπουλος ξέρει ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό..

Στη Βουλή αυτή τη στιγμή, για να δείτε σε τι σημείο εξευτελισμού έχει φτάσει το πολιτικό σύστημα, σ΄ ένα καμαράκι της Βουλής είναι ένα βιβλίο με 3500 ονόματα…

-Τα έχετε δει εσείς;…

.. Προσέξτε σε τι επίπεδο εξευτελισμού .. μας αναγκάζουν -συγνώμη για την έκφραση- να κάνουμε μπανιστήρι, οφθαλμόλουτρο. Πηγαίνουμε στο καμαράκι με υπάλληλο της Βουλής που δεν μας επιτρέπει να σημειώσουμε, απλά να γυρίζουμε τις σελίδες. Είναι το απώτατο όριο του εξευτελισμού για τον Έλληνα αιρετό εκπρόσωπο του λαού. Ποιος είναι αυτός ο οποίος βγαίνει σήμερα και λέει ότι υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, όταν ο άλλος χάνει τη δουλειά του, κλείνει το μαγαζί του, όταν η μάνα χάνει το παιδί της στο εξωτερικό .. και έχουμε 3500 ονόματα και δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα; Πού είναι τα περιβόητα CD των φοροφυγάδων που έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία; Γιατί δεν βγαίνουν αυτά. Γιατί πολιτικό σύστημα και διαπλοκή είναι τόσο συνδεδεμένα σ΄ αυτή τη χώρα, το ένα χέρι νίβει το άλλο, κι αν βγουν ονόματα και διευθύνσεις, το σάπιο αυτό πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει.

-    Πάντως εμείς έχουμε απαίτηση κι από σας να πιέσετε για να βγουν ονόματα κι όχι μόνο αυτών που χρωστάνε. Αυτοί που ήταν στα υπουργεία και ήταν οι φωνές των υπουργείων, συνάδελφοι μου δημοσιογράφοι.. Γιατί ξέρετε κάτι; Η λάσπη στον ανεμιστήρα για πολιτικούς, για δημοσιογράφους πιάνει όλους μας.

Μα είναι η λογική ότι όλοι ίδιοι είναι… Δεν είμαστε και όλοι ίδιοι. Τι να κάνουμε; Βάλτε λοιπόν δίπλα-δίπλα τον κ. Πάγκαλο και βάλτε και δίπλα έναν οποιονδήποτε πολιτικό ο οποίος δεν είχε στη ζωή του τη δυνατότητα πρόσβασης στην εξουσία..

-    Είχα βάλει στοίχημα και τόχασα.. Και με τον κ. Πάγκαλο, όταν τον είχα καλεσμένο και με εσάς.. Είχα πει ότι.. μπα δεν θα πει τίποτα ο κ. Πάγκαλος για τον Τσίπρα. Τέσσερις φορές σας ανέφερε.. Σήμερα είχα πει ότι δεν θα αναφερθείτε εσείς στον κ. Πάγκαλο…

.. Είναι τίτλος τιμής για μας. Γιατί ο κ. Πάγκαλος, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει τον κυνισμό και αν θέλετε τον μέσο πολιτικό ο οποίος είναι πάρα πολλά χρόνια στην εξουσία και δυστυχώς έχει χάσει κάθε σχέση με την κοινή λογική.  Αλλά ας φύγουμε από τον κ. Πάγκαλο…

-    Θέλω πάνω στην πρότασή σας …

Η αναδιανομή είναι το κλειδί….

-    Θα γυρίσουμε στην αναδιανομή. Πάμε στην πρότασή σας, στην αναστολή πληρωμών για τρία χρόνια. Αυτό, λένε αυτοί οι οποίοι θέλουν να αντικρούσουν την άποψή σας, ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί η υπογραφή που έχουμε βάλει στα μνημόνια τους δεσμεύει…

Α, εντάξει.. Οι υπογραφές που έχουν βάλει στα μνημόνια λένε και άλλα πράγματα. Οι υπογραφές που έχουν βάλει στα μνημόνια λένε ότι η χώρα δεν θα μπορεί να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού. Είναι εξωφρενικά πράγματα.

-    Ακριβώς αυτό.. Πώς θα δεχθεί η Μέρκελ αυτό που λέτε εσείς;….

Είναι προφανές ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν από μια κυβέρνηση εθελόδουλων και παραδομένων. Δεν μπορούν να γίνουν. Γιατί ο κ. Παπαδήμος στη διαπραγμάτευση του μνημονίου καθόταν από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού. Ήταν από την πλευρά της ΕΚΤ. Τώρα δεν ξέρω από ποια πλευρά κάθεται, αλλά, όταν βγαίνει και λέει ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και ακόμη και ο Μόντι στην Ιταλία αξιοποιεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια και κοινωνική αναταραχή  που έχει προκαλέσει κι εκεί η πολιτική της λιτότητας και πάει στην Μέρκελ και της λέει, κυρία Μέρκελ κοίταξε να δεις, δεν μπορείς εδώ να κάνουμε θυσίες και να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, γιατί ο ιταλικός λαός ο οποίος είναι φιλοευρωπαϊκός θα τα τινάξει όλα στον αέρα. Εδώ στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου και τώρα ο κ. Παπαδήμος ποτέ δεν θεώρησαν ότι η αντίδραση του λαού μας είναι ένα όπλο στη διαπραγμάτευση, γιατί ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν. Όταν λένε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, εννοούν ότι οτιδήποτε μας ζητήσετε, είμαστε σε θέση να σας το δώσουμε. Αυτό σημαίνει. Είναι αδιανόητο να πηγαίνει κάποιος σε διαπραγμάτευση και να λέει δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

-    Θα σας πω και κάτι άλλο που λέει για σας ένα κόσμος ο οποίος είναι .. Το καρφί για την ηλικία μου το ξεπερνάω…

Αυτό είναι σοφία…

-    Εδώ πρέπει να αποκαλύψουμε ότι μία από τις πρώτες συνεντεύξεις σας την έχετε δώσει στην εκπομπή αυτή, όταν ήσαστε στο Μαθητικό.. πριν από πολλά χρόνια που ήσασταν ακόμα μαθητής, σχεδόν με κοντά παντελόνια, αλλά πάντα επαναστάτης… Πολλοί λένε λοιπόν για σας, το κόμμα σας, ότι καλά μας τα λέει ο Τσίπρας, αλλά τον φοβόμαστε, γιατί είναι πίσω από εξτρεμιστικές ενέργειες, γιατί είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους, γιατί είναι πίσω από τους αναρχικούς, γιατί είναι πίσω από τους τρομοκράτες. Τον φοβόμαστε. Τι τους απαντάτε;…

Δεν έχω να απαντήσω κάτι σ΄ αυτό. Είναι πολύ λογικό κάποιες φωνές που είναι ενοχλητικές στο πολιτικό σύστημα κι όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα για να αντικρούσουν τα δικά μας επιχειρήματα, να δημιουργείται όλο αυτό το πέπλο του φόβου, του τρόμου. Κάποτε έλεγαν ότι οι κομμουνιστές θα έρθουν να μας πάρουν τα σπίτια. Σήμερα μας τα παίρνουν οι κεφαλαιοκράτες. Μας έχουν κάνει ενοικιαστές στα σπίτια μας. Όποιος έχει σπίτι πρέπει να πληρώνει ενοίκιο στην τρόικα. Αυτό είναι το χαράτσι. Λοιπόν, δεν έχει πάρει η αριστερά τα σπίτια, τα έχουν πάρει αυτοί που υποτίθεται ήθελαν να μας προφυλάξουν από την αριστερά.

Αλλά θέλω να σας πω κάτι άλλο. Περνάμε μια περίοδο ιστορικής τομής. Μετά από την έλευση του ΔΝΤ και απ΄ αυτή την πολιτική του σοκ, γιατί εφαρμόζεται η πολιτική του σοκ στην Ελλάδα,  τίποτα δεν θα είναι ίδιο, ούτε στο πολιτικό σκηνικό, ούτε στην κοινωνία, ούτε στην οικονομία. Εγώ σέβομαι και την πολιτική καταγωγή και τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις. Αλλά θέλω να σας πω ότι ειλικρινά, εγώ που είμαι ένας πολιτικός της αριστεράς δεν έχω τίποτα να χωρίσω από ανθρώπους της ηλικίας μου που ψήφισαν Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα. Ο πενηντάρης που χάνει τη δουλειά του και έχει δυο παιδιά και δεν έχει να τα θρέψει ή η μάνα που στέλνει το παιδί της στα 25 στο εξωτερικό, τι σημασία έχει αν ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.,ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ; Σημασία έχει ότι χάνει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια σ΄αυτή τη ζωή. Και σήμερα, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Πρέπει απέναντι σ΄αυτές τις εθελόδουλες δυνάμεις που μας οδηγούν στην καταστροφή…

-    Μέσα στο σύστημα αυτό;….

Όχι.. Να ανατρέψουμε το σύστημα. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα. Δεν γίνεται αλλιώς. Εμείς ζητάμε διαρκώς την ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς και όλων όσων έχουν συναίσθηση της πατριωτικής και κοινωνικής ευθύνης να στηρίξουν την κοινωνία…

-    Ακούσαμε τις απόψεις σας, ακούσαμε τον τρόπο που θα φύγουμε από την κρίση .. Θα ολοκληρώσετε για την αναδιανομή του πλούτου. Όμως, πριν απ΄ όλα, θα ήθελα να μου πείτε πώς υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι με πάθος ότι αν δεν ακολουθήσουμε αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική, δηλαδή… μετά τη δανειακή σύμβαση και αυτά τα μέτρα, τα χαράτσια τα οποία θεωρούν δικαιολογημένα, τις μειώσεις των μισθών τις οποίες θεωρούν δικαιολογημένος, την εξαφάνιση των επιδομάτων, την εξαφάνιση του 13ου και 14ου μισθού και όλα αυτά για τη σωτηρία της πατρίδας. Από τη μία λοιπόν πλευρά μας λένε ότι αν δεν γίνουν αυτά καταστραφήκαμε, επιστρέφουμε στη δραχμή, μας διώχνουν από την Ε.Ε… Αυτό είναι ψέματα;…

Πολύ καίριο το ερώτημά σας, γιατί όλος ο κυρίαρχος εκβιασμός του πολιτικού συστήματος είχε να κάνει μ΄ αυτό. Στην αρχή μας είπαν, μνημόνιο ή χρεωκοπία. Όταν άρχισε να φαίνεται στον κόσμο ότι το μνημόνιο είναι αυτό που μας οδηγεί στη χρεωκοπία, η λιτότητα είναι αυτή που μας οδηγεί στη χρεωκοπία, γιατί σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια διπλή παράλυση, παράλυση της οικονομίας, γιατί όταν μειώνεις τις δημόσιες δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις κι όταν τα χαράτσια και οι διαρκείς φόροι είναι ανώφελοι, γιατί έχει μειωθεί η κατανάλωση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, όταν κόβεις τον μισθό αυτού που ό,τι παίρνει το καταναλώνει..όσους φόρους και να βάλεις δεν θα κερδίσεις έσοδα, γιατί απλά ο κόσμος δεν καταναλώνει. Έχουμε μια τέτοια παράλυση. Παράλυση της οικονομίας λόγω της λιτότητας και παράλυση και του φορολογικού μηχανισμού για μια σειρά από αιτίες.  Όλο αυτό μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία. Ανεξαρτήτως του χρέους, θα σας έλεγα. Γιατί το χρέος, ακόμα κι αν αύριο μας το έκοβαν στο 100%, αλλά εμείς συνεχίζαμε την πολιτικό της λιτότητας και την πολιτική της άνισης διανομής του πλούτου,  θα το ξαναδημιουργούσαμε σε λίγα χρόνια.

Έχουμε μια πολιτική που μας οδηγεί στη χρεωκοπία. Και ο κυρίαρχος εκβιασμός για να την ακολουθήσουμε, γιατί κάποιοι κερδίζουν και επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην αρχή, έχουν βάλει στο μάτι δημόσια περιουσία και αυτή θέλουν να πάρουν, η οποία μπορεί να αξίζει και 500 και 600 δις και θέλουν να την ξεπουλήσουν έναντι 70, 80, 120.. Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Και η μείωση μισθών ώστε να μας κάνουν Βουλγαρία μέσα στην ευρωζώνη, για να έρχονται κάποιοι και να κάνουν επενδύσεις, έχοντας μισθούς υποτέλειας και να κερδίζουν.

Ο κυρίαρχος εκβιασμός ήταν το ευρώ. Προσέξτε κάτι. Αντί να έχουμε εμείς αυτόν τον εκβιασμό και να πηγαίνουμε στους εταίρους και να λέμε, κοιτάξτε να δείτε, αν δεν μας αφήσετε να ακολουθήσουμε τη δική μας πολιτική σωτηρίας, τότε εμείς σας απειλούμε ότι θα φύγουμε από το ευρώ και θα  καταρρεύσετε. Έχουμε τους κομιστές των εκβιασμών, πρωθυπουργούς και υπουργούς, οι οποίοι έρχονται και μεταφέρουν τον εκβιασμό των πιστωτών και των εταίρων στον ελληνικό λαό.

Και γιατί το λέω αυτό; Μ΄ αρέσει να μιλάω με στοιχεία.  Είτε το θέλει ο κ. Σαρκοζί, η κυρία Μέρκελ ή όχι η χώρα μας είναι ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη. Ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη σημαίνει ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και ότι αν η Ελλάδα σήμερα γίνει η πρώτη χώρα παράδειγμα που θα φύγει από την ευρωζώνη κακήν-κακώς, τότε θα πέσουν την επόμενη μέρα τουλάχιστον πέντε επόμενες, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, η Ιρλανδία.. μην σας πω και το Βέλγιο. Γιατί οι αγορές κινούνται σαν τα κοπάδια και θα πάνε εκεί που υπάρχει εύκολη κερδοσκοπία. Και το 2012 και το 2013 είναι χρονιές που είναι εξαιρετικά δύσκολο η φυγή, η αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη να μην προκαλέσει αυτό που ονομάζουν οι οικονομολόγοι εξελίξεις ντόμινο. Γιατί θα πρέπει η Γερμανία και η κυρία Μέρκελ να πληρώσει, μόνο για τις χώρες της Μεσογείου, μόνο για Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία 500 δις σε ομόλογα που λήγουν το 2012.

Αυτό το οποίο λέω με πολύ απλά ελληνικά είναι ότι κοστίζει περισσότερο στη Γερμανία να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ από το να την κρατήσει και να την χρηματοδοτεί με  αυτά τα χρήματα που δίνει για να τα παίρνουν ούτως ή άλλως οι τράπεζες και οι πιστωτές. Αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Θα ισχύει για το 2012, για το 2013, πολύ πιθανόν.. γιατί σ΄ αυτά τα δύο χρόνια λήγει ο μεγαλύτερος όγκος των ομολόγων.. Πολύ πιθανό αργότερα το αντιπαράδειγμα να το αντιστρέψουν και να θέλουν να διώξουν την Ελλάδα για να δημιουργήσουν ένα αντιπαράδειγμα και να πουν, ορίστε τι έπαθαν αυτοί που δεν εφάρμοσαν τα μέτρα της λιτότητας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, λοιπόν, αντί να εκμεταλλευτούν αυτό το ισχυρό όπλο, πηγαίνουν χωρίς κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις, το μόνο που ξέρουν είναι να εκβιάζουν το λαό και χάνουν διαρκώς συγκριτικά πλεονεκτήματα και διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Το τελευταίο που θέλουν να απολέσουν και είναι εγκληματικό είναι το δίκαιο που διέπει τα ελληνικά ομόλογα.

-    Μιλάτε για το περιβόητο αγγλικό δίκαιο….

Να μετατρέψουν το δίκαιο που διέπει το δανεισμό, τον ιδιωτικό μας δανεισμό στο αγγλικό…

-    Τι θα συμβεί αν το μετατρέψουν;…

Το αγγλικό δίκαιο είναι ευνοϊκότερο προς τους πιστωτές. Και αυτό το οποίο άμεσα θα συμβεί είναι, αν η χώρα αναγκαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση χρέους μονομερώς, χωρίς συναίνεση με τους πιστωτές,  τότε οι πιστωτές θα διεκδικήσουν τα χρήματα τα οποία θα τους οφείλει η χώρα όχι στα ελληνικά δικαστήρια, που είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μας, αλλά στα αγγλικά δικαστήρια. Και άρα θα έχουν μια δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά στοιχεία…

-    Λιμάνια, αεροδρόμια.. ορυκτό πλούτο….

Βεβαίως.. Αλλά εγώ θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά από μια χώρα και από ένα λαό δεν διεκδικούνται και δεν κατοχυρώνονται με αποφάσεις δικαστηρίων, γιατί υπάρχει κι αυτό το οποίο οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν πει πρώτοι. Μολών λαβέ. Δηλαδή τι θα κάνουν; Θα έρθουν να μας πάρουν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια;… Ας έρθουν. Αυτά γίνονται μόνο με κανονιοφόρους… Αλλά εν πάση περιπτώσει είναι εγκληματικό η οποία κυβέρνηση διαπραγματεύεται να το θεωρεί πολύ εύκολο αυτό το νομικό όπλο να το παραδίδει στους πιστωτές μας.

-    Έχετε κι εσείς ένα σημαντικό ποσοστό ευθύνης.. Δεν ξέρατε τίποτε πριν το 2009;  Δεν ξέρατε ότι είναι σε τόσο απαράδεκτη κατάσταση η ελληνική οικονομία;  Γιατί δεν βγαίνατε να μας το πείτε τότε και βγαίνετε να μας το πείτε κι εσείς μετά το 2009;… Ξαφνικά τα μάθατε κι εσείς;.. Ρωτάει ο κόσμος…

Πολύ ωραίο και καίριο ερώτημα. Ξέρετε ποια οικονομία είναι αυτή που χρεοκοπεί. Η ελληνική οικονομία ήταν η πρώτη σε ρυθμούς ανάπτυξης τη δεκαετία 1996-2006 Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, η ελληνική οικονομία, με βάση τους δείκτες που μετράνε το ΑΕΠ ανά κάτοικοι, είναι στις 30 πλουσιότερες του κόσμου. Ποιο είναι το πρόβλημα με την .. Το πρόβλημα ελληνική οικονομία, που δεν είναι η ψωροκώσταινα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια διαχρονική αδικία.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια διαχρονική αδικία, ανισότητα στη διανομή του πλούτου, μια διαχρονική υστέρηση εσόδων, γιατί τα χρόνια της ανάπτυξης τα λεφτά πήγαν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων που έφτιαχναν δρόμους τρεις φορές ακριβότερους απʼ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και που τώρα θέλουν να τους πληρώνουμε διόδια για δρόμους που δεν έχουν φτιάξει. Άνιση κατανομή και διαπλοκή, λοιπόν. Η υστέρηση εσόδων χρονολογικώς από τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα τα χρόνια της ανάπτυξης ήταν όσο το πρώτο δάνειο που  πήραμε, τα 10 αυτά χρόνια, 100 δις, αλλά ταυτόχρονα το μεγάλο πρόβλημα, ξέρετε ποιο ήταν; Ότι είχαμε πολιτικές ηγεσίες, Καραμανλής – Παπανδρέου, οι οποίοι είτε ο ένας φεύγοντας με ελαφρά πηδηματάκια, είτε ο άλλος παίρνοντας την εξουσία και κάνοντας υπόγειες συνεννοήσεις, παρέδωσαν τη χώρα στις ορέξεις των πιστωτών, μετατρέποντας μια κρίση χρέους διαχειρίσιμη σε μια εθνική τραγωδία. Δεν είναι η Ελλάδα για την κατάντια που βρίσκεται σήμερα. Και άλλες χώρες έχουν στην Ευρώπη πρόβλημα με έλλειμμα και χρέος υψηλό, αλλά έχουν κυβερνήσεις οι οποίες υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα.

-    Αντώνης Δελατόλας: Παρά το ότι τελευταία κανείς παρακολουθεί τις οικονομικές αναλύσεις σας για το μέλλον αλλά και για το σήμερα, να έχετε λίγο πιο ξεκάθαρες απόψεις για τους εκβιασμούς, τα διλήμματα, τα εκβιαστικά που έρχονται απʼ έξω. Εγώ θέλω να σας πω ότι ακόμα σε ένα μέρος του πληθυσμού υπάρχει ένα νεφέλωμα σε σχέση με το εάν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή ή θεωρεί ότι είναι το ίδιο περίπου – όπως ισχυρίζεται το ΚΚΕ – όταν έχουμε δραχμή ή ευρώ. Αυτό δημιουργεί αντιστάσεις στο να έρθει κόσμος και να σας υποστηρίξει.

Νομίζω ότι ούτε το ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι είναι το ίδιο. Γιʼ αυτό άλλωστε και έχει διαχωρίσει την πάγια άποψη που έχει η κα Παπαρήγα για έξοδο από την Ε.Ε. με το θέμα της επιστροφής στο νόμισμα. Εμείς έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα. Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή. Παρά το γεγονός ότι ήταν, απʼ ότι φάνηκε, λάθος ο τρόπος με τον οποίο μπήκαμε στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ – που τότε μας υποσχέθηκαν τη «Γη της επαγγελίας», αλλά  δεν είδαμε και πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα – εν τούτοις το να φύγει κανείς σήμερα από το νόμισμα, και μάλιστα σε συνθήκες ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων εντός της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα,  με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα είναι μια διαδικασία η οποία θα αποφέρει κάποια οφέλη βεβαίως σε ορισμένους τυχοδιώκτες οι οποίοι θα φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό, αλλά νομίζω ότι δεν θα επιφέρει τίποτα το σημαντικό για τις δυνάμεις της εργασίας.

Το πρόβλημα για εμάς δεν είναι εάν οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το κεφάλαιο και θα πληρώνουν και με αίμα σε ευρώ ή σε δραχμή. Το ζήτημα γι εμάς είναι η διανομή του πλούτου. Το ζήτημα γι εμάς είναι να σταματήσει αυτή η λιτότητα. Αλλά δεν είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όμως, μια σοβαρή πολιτική δύναμη δεν μπορεί να παραβλέπει το γεγονός ότι αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από την επιλογή μας. Άρα μια σοβαρή κυβέρνηση σήμερα –που δεν έχουμε – αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να προσπαθεί να φτιάξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το πώς η χώρα θα επιβιώσει και στις πιο δυσμενείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες … Μπορεί να μη βγούμε από το ευρώ, αλλά το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει από μόνο του.

-     …Είναι το μόνιμο ερώτημα το οποίο θέτουμε…

Αντί, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τις πολυεθνικές να μην κάνουν στάση πιστώσεων και σήμερα να έχουμε πρόβλημα φαρμάκων στη χώρα….Το ξέρετε φαντάζομαι ότι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν φάρμακα, γιατί οι πολυεθνικές των φαρμάκων δεν ρισκάρουν να κάνουν πιστώσεις στην Ελλάδα, δεν τους ενδιαφέρει ο τζίρος και δεν δίνουν φάρμακα, οι φαρμακαποθήκες δεν έχουν φάρμακα. Αντί, λοιπόν, μια κυβέρνηση να μας προστατεύσει με καύσιμα, με φάρμακα και με τρόφιμα, για να μην φτάσουμε σε σημεία εξαθλίωσης, αν συμβεί κάτι – γιατί εδώ βλέπουμε ότι όλες τα ενδεχόμενα είναι. ανοιχτά, όχι μόνο να φύγει η Ελλάδα, αλλά μπορεί να διαλυθεί το ευρώ, μπορεί η Γερμανία να αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο να επιστρέψει σε άλλο νόμισμα, όχι ότι είναι το πιο πιθανό, αλλά υπάρχει όμως το ενδεχόμενο.

-    Μαριάνα Πυργιώτη: κ. Πρόεδρε επειδή θα γίνουν εκλογές …… κι επειδή μιλήσατε πιο πριν για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, αυτό το οποίο βλέπουμε δημοσκοπικά είναι μια κάθετη άνοδο του μετριοπαθούς για πολύ κόσμο Φώτη Κουβέλη, ήθελα να σας ρωτήσω για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για μια συνεργασία με ένα κόμμα το οποίο δείχνει μια τρομακτική δυναμική αντίστοιχα και τι σκοπεύετε να κάνετε. Διότι το να μένετε πολυδιασπασμένοι σε όλα τα επίπεδα δε νομίζω ότι δίνει την αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι η Αριστερά θέλει να είναι, αν θέλετε, το αντίβαρο στις δυνάμεις τις οποίες προαναφέρατε.

Έχετε δίκιο που θέτετε αυτό το ερώτημα. Γιατί δεν αρκεί να πεις πως θα βγούμε από την κρίση, αλλά να πεις και  με ποιους. Γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα, είναι προφανές ότι καμία πολιτική δύναμη από μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται πανεθνική συσπείρωση σε ένα ευρύ μέτωπο υπεράσπισης της κοινωνίας, υπεράσπισης των πατριωτικών συμφερόντων. Γιατί το μέτωπο αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο από δυνάμεις της αριστεράς. Η πρώτη απεύθυνση που κάναμε ήταν  προς τις πολιτικές δυνάμεις που καταγράφονται στο χώρο της αριστεράς. Και σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατόν και η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά και η ηγεσία αυτού του νέου μορφώματος, της ΔΗΜΑΡ, του κ. Κουβέλη, να θεωρούν ως πρώτο συμφέρον να έχουν περισσότερες έδρες και να αυξήσουν τα ποσοστά τους και δευτερεύον το αν θα σωθεί ή όχι η χώρα.

Η κα Παπαρήγα ξέρετε τι μας λέει και απαντώντας αρνητικά στην πρότασή μας για να πάμε σε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο, συμφωνώντας σε κάποια μείζονα ζητήματα, τέσσερις – πέντε άξονες, το να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου, να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση βγαίνοντας από το μνημόνιο, αυτά τα οποία συμφωνούμε;  Μας λέει ότι είμαστε πολύ  φιλο-ευρωπαϊστές γιʼ αυτό δεν έρχεται μαζί μας.

Ο κ. Κουβέλης μας λέει ότι είμαστε πολύ αντι-ευρωπαϊστές.

Λοιπόν, το ποιος έχει δίκιο το αφήνω στην κρίση σας. Όμως, θα σας έλεγα ότι και οι δύο χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την Ευρώπη, προκειμένου να μην απαντήσουν στην ενωτική μας πρόταση, βλέποντας τα μικροκομματικά πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Θα σας πω, όμως, κάτι πολύ σημαντικό. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Και την κα Παπαρήγα, η οποία λέει ότι η αριστερά, αν κυβερνήσει, δεν θα σώσει τη χώρα. Τότε γιατί να κατεβαίνει ο ΚΚΕ και να διεκδικεί την ψήφο του λαού, άμα δεν θα σώσει τη χώρα αν κυβερνήσει; Και τον κ.Κουβέλη, ο οποίος 36 χρόνια ήταν στο χώρο -και ήταν ένα σημαντικό στέλεχος- βρέθηκε και αγωνίστηκε στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και σήμερα λέει «δεν μπορώ να κάτσω στην ίδια καρέκλα με τον κ. Τσίπρα και τους πρώην συντρόφους μου, αλλά μπορώ να κάθομαι στη διπλανή θέση με τον κ.Σημίτη και να διεκδικώ συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές». Με ποιο ΠΑΣΟΚ; Με αυτό το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα καταρρέει και έχει τεράστια ευθύνη για τη διάλυση της χώρας και που τα στελέχη του φεύγουν από εκεί για να έρθουν να συναντήσουν την αριστερά;

Χθες ήμουν τον κ. Κουρουπλή στη Λάρισα, τη Δευτέρα είμαι με τον Αλέξη Μητρόπουλο και τον Γιάννη Μπανιά σε μεγάλη συγκέντρωση στο Περιστέρι. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τώρα οι άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται ΠΑΣΟΚ, αλλά πιστοί στις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά τους, έρχονται να συναντήσουν την Αριστερά. Δεν φεύγει η Αριστερά να πάει να συναντήσει τον εκσυγχρονισμό και τον κ. Σημίτη.

Όλοι, λοιπόν, θα κριθούμε. Κι εμείς επαναλαμβάνουμε η θέση όλων, και του κ. Κουβέλη και της κας Παπαρήγα αλλά και όλων εκείνων που βάζουν πρώτιστο το καθήκον να σώσουμε την κοινωνία και την πατρίδα από αυτή τη συμφορά, είναι να κάνουμε μια μεγάλη συμμαχία και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, όχι για να πάρουμε θέσεις εμείς, αλλά για να αποτρέψουμε τη λαίλαπα που έρχεται.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ