ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/01/2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, σχετικά με την «τακτοποίηση» του σκανδάλου SIEMENS και τη λειτουργία των έτοιμων σταθμών του μετρό



Παπαδημούλης:

•    «Σε ένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος με έντιμη και αποτελεσματική ηγεσία θα περίμενε κανείς να έχουν πάει οι κλέφτες φυλακή ή έστω κάποιοι από τους κλέφτες, να έχουμε πάρει πίσω τα κλεμμένα ή έστω ένα μέρος από τα κλεμμένα και να έχουμε κάνει και βήματα για την απεξάρτηση από το μονοπώλιο της SIEMENS στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών και ορισμένων τεχνολογιών»

•    «Έχω καταθέσει σωρεία ερωτήσεων πιέζοντας να λειτουργήσουν οι σταθμοί του Μετρό. Γιατί δεν φταίνε οι μεροκαματιάρηδες των δυτικών προαστίων για τα σκάνδαλα της SIEMENS, για το μαύρο πολιτικό χρήμα και για το κουκούλωμα του σκανδάλου.»

•    «Εσείς αναγγείλατε ότι θα προχωρήσετε την υπογραφή των συμβάσεων, διότι είναι ελεγμένες για να λειτουργήσουν οι σταθμοί. Σας ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Δεν θα ήταν σωστότερο αντί να πληρώσουμε και άλλα στη SIEMENS, να πληρωθεί η SIEMENS γιʼ αυτή τη δουλειά, που αποτελεί και παλιά αμαρτία, κατά ένα μέρος από την επιστροφή των κλεμμένων;»

Βορίδης:

•    «Τι είναι εκείνο το οποίο χάνει το ελληνικό δημόσιο και κατʼ επέκταση ο ελληνικός λαός από τη μη πρόοδο της συγκεκριμένης συμβάσεως: Εξυπηρέτηση 160.000 επιβατών ημερησίως, απώλεια εσόδων 180.000 ευρώ ημερησίως, θα υπάρξουν 30.000 λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. Έκλυση 130 λιγότερων τόνων διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα»

•    «Εχθές κατέθεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να περάσει από ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών τη συγκεκριμένη σύμβαση για το μετρό και επομένως την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα και με όσα έχω πει, προχωρούμε στη συγκεκριμένη διαδικασία.»

•    «Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχει προετοιμασία για την έγερση των αγωγών σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η αποζημιωτική αυτή διαδικασία. Μπορεί και να μην ευδοκιμήσει. Μπορεί και να μην τα βρουν.».

Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτησή του σχετικά με την με την τακτοποίηση του σκανδάλου «SIEMENS» και τη λειτουργία των έτοιμων σταθμών του μετρό, έφερε το ζήτημα  για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της SIEMENS σε ένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος με έντιμη και αποτελεσματική ηγεσία θα περίμενε κανείς να έχουν πάει οι κλέφτες φυλακή ή έστω κάποιοι από τους κλέφτες, να έχουμε πάρει πίσω τα κλεμμένα ή έστω ένα μέρος από τα κλεμμένα και να έχουμε κάνει και βήματα για την απεξάρτηση από το μονοπώλιο της SIEMENS στην παροχή ορισμένων υπηρεσιών και ορισμένων τεχνολογιών. Όμως, δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά με ευθύνη τριών κυβερνήσεων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της τρικομματικής συγκυβέρνησης της οποίας αποτελείτε μέλος. Και τα σπασμένα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Διότι στο μεταξύ αυτή η προκλητική ατιμωρησία, αυτή η προκλητική ολιγωρία, αυτή η προκλητική αναποτελεσματικότητα συνδυάζεται και με την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας που περιμένουν να επωφεληθούν από τη λειτουργία επτά σταθμών του μετρό οι οποίοι παραμένουν κλειστοί, διότι η SIEMENS έχει το τεχνολογικό μονοπώλιο, αρνείται να δώσει έστω και ένα ευρώ και θέλει να εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δώσει την τεχνολογία που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν οι σταθμοί.

Εσείς αναγγείλατε ότι θα προχωρήσετε την υπογραφή των συμβάσεων, διότι είναι ελεγμένες για να λειτουργήσουν οι σταθμοί. Σας ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Δεν θα ήταν σωστότερο αντί να πληρώσουμε και άλλα στη SIEMENS, να πληρωθεί η SIEMENS γιʼ αυτή τη δουλειά, που αποτελεί και παλιά αμαρτία, κατά ένα μέρος από την επιστροφή των κλεμμένων;

Ο κ. Βενιζέλος τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτίμησαν πριν από ένα χρόνο στην Εξεταστική Επιτροπή ως ζημία του δημοσίου τα έκανε 250 εκατομμύρια και εξουσιοδοτήθηκε και από εσάς στο Υπουργικό Συμβούλιο ομοφώνως να διαχειριστεί το θέμα. Η Κυβέρνηση αποφάσισε να «σπάσει» αυτό το πακέτο και μόνο να δώσετε στη SIEMENS χωρίς να πάρετε;

Πληροφορούμαι από τον Τύπο ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει μια συνάντηση της Κυβέρνησης με εκπροσώπους της SIEMENS. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει μπει κανείς στη φυλακή. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει καν ζητήσει ένα ευρώ από τη SIEMENS.

Σας ερωτώ, λοιπόν, το εξής: Ως πότε θα πληρώνουμε; Ως πότε η SIEMENS θα έχει το μονοπώλιο;

Και μη μου πείτε ότι πρέπει να λειτουργήσουν οι σταθμοί του μετρό, γιατί γιʼ αυτό πιέζω ως Βουλευτής της Β΄ Αθηνών χρόνια τώρα. Όμως, θα έπρεπε όχι να τους πληρώσουμε με καινούργιο φρέσκο χρήμα από άδεια ταμεία, αλλά αυτοί οι σταθμοί του μετρό και οι δουλειές που θα κάνει η SIEMENS να χρηματοδοτηθούν κατά ένα μέρος από την επιστροφή των κλεμμένων.

Πριν από λίγες μέρες, επιβλήθηκε στη SIEMENS ρευστό πρόστιμο 220 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά στην Αργεντινή.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαυρουδής Βορίδης αναφερόμενος στα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και στις διευκολύνσεις που θα παρέχουν στους πολίτες οι εν λόγω σταθμοί του μετρό, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά του δείχνουν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη δευτερολογία του εγκάλεσε την κυβέρνηση όχι γιατί προωθεί την ολοκλήρωση των σταθμών του μετρό με την οποία συμφωνεί αλλά γιατί ούτε η παρούσα κυβέρνηση, ούτε οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είχαν την πολιτική βούληση να διαλευκάνουν το σκάνδαλο Siemens, να πάρουν λεφτά και με ένα μέρος από αυτά να χρηματοδοτήσουν τα εν λόγω έργο. Καυτηρίασε μάλιστα το γεγονός ότι όχι μόνο έχασε το ελληνικό Δημόσιο πολλά εκατομμύρια από το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και κανένας μέχρι σήμερα δεν μπήκε φυλακή:

«Απαντήσατε σε άλλο ερώτημα απʼ αυτό που σας έθεσα. Εγώ δεν σας ζήτησα να καθυστερήσετε την έναρξη λειτουργίας των σταθμών του Μετρό. Έχω καταθέσει σωρεία ερωτήσεων πιέζοντας να λειτουργήσουν οι σταθμοί του Μετρό.    

Γιατί δεν φταίνε οι μεροκαματιάρηδες των δυτικών προαστίων για τα σκάνδαλα της SIEMENS, για το μαύρο πολιτικό χρήμα και για το κουκούλωμα του σκανδάλου.

Αλλά, κύριε Βορίδη, το Δικαστήριο του Μονάχου αποφάσισε ότι μίζα από τα ταμεία της SIEMENS έπαιρναν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς γιατί θέλετε να μπείτε στην πρωτοπορία του στρατοπέδου της συγκάλυψης; Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς προσωπικά.

Ένα μήνα μετά την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου ότι διεκδικούμε 250 εκατομμύρια ευρώ –που εμείς τα θεωρούμε λίγα- και τις ημέρες που το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτούσε ομόφωνα τον κ. Βενιζέλο να διεκδικήσει αυτό το ποσό –και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία νομική ενέργεια- ο Πρόεδρος του κόμματός σας, ο κ. Καρατζαφέρης, βγήκε στους «Νέους Φακέλους» στην τηλεόραση του Σκάι και είπε «αν πάρουμε 100 εκατομμύρια, 150 εκατομμύρια ευρώ από τη SIEMENS είμαστε καλά». Τα μισά δηλαδή από όσα είναι η διεκδίκηση της Κυβέρνησης. Ποιον ωφελεί αυτή η δημόσια δήλωση του Προέδρου του ΛΑΟΣ; Τους Γερμανούς ή την ελληνική διεκδίκηση;

Η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας των σταθμών δεν οφείλεται σε μας που βάζουμε εμπόδια -μην πάμε τώρα στις ανόητες θεωρίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει και γʼ αυτό- αλλά στο γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ούτε απαίτησαν και πήραν λεφτά πίσω από τη SIEMENS –ενώ δεκαεπτά χώρες έχουν εισπράξει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα καινούργια της Αργεντινής φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ- ούτε ένας έχει πάει φυλακή, όχι μόνο από αυτούς που προστατεύονται από το Σύνταγμα, αλλά και από τους «συμμέτοχους».

Και σας ερωτώ: Θέλετε να είστε σε αυτό το κλαμπ του κουκουλώματος και του «σφάξε με Αγά μου νʼ αγιάσω»; Εσάς ως Υπουργό αυτής της Κυβέρνησης σας ευχαριστεί το γεγονός ότι πέντε χρόνια τώρα δεν έχει στηθεί ούτε ένα εδώλιο ούτε καν για τους «συμμέτοχους», ούτε γιʼ αυτούς που έχουν ομολογήσει το αδίκημα, όπως ο κ. Τσουκάτος, ούτε γιʼ αυτούς που έχουν βρεθεί με εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό τους από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, όπως ο κ. Σκαρπέλης;

Πώς εξηγείτε ότι ο Αρχηγός του κόμματός σας κάνει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό προσφοράς να δώσουμε λιγότερα;

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία επωφελής για το δημόσιο, όταν το δημόσιο και με Κυβέρνηση Παπαδήμου με εσάς Υπουργό δεν έχει καν υπολογίσει το ύψος της ζημιάς, δεν έχει κάνει αγωγή;

Πώς σχολιάζετε ως πολιτικό πρόσωπο το γεγονός ότι η SIEMENS έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Ελλάδας ότι δεν χρωστάει φράγκο;

Και η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καν ένα ευρώ. Και εσείς προσπαθείτε να μου πείτε «μην ασχολείσαι με αυτά, όταν τα θέτεις μου ζητάς να συνεχιστεί η ταλαιπωρία». Όχι. Εγκαλώ και τη δική σας Κυβέρνηση όπως και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, όπως και την προηγούμενη της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν έχει καμία πολιτική βούληση να διαλευκάνει αυτό το σκάνδαλο, να τιμωρήσει υπευθύνους, να πάρει πίσω λεφτά και ένα μέρος από αυτά να χρηματοδοτήσει.

Μη μου αποδίδετε, λοιπόν, εμένα πιέσεις για καθυστέρηση. Η καθυστέρηση και η έλλειψη πολιτικής βούλησης βρίσκεται στη δική σας πλευρά.

Εγώ ζητώ από σας να συνεχίσετε να λέτε αυτά που έλεγε ο εκπρόσωπος του κόμματός σας, ο κ. Αϊβαλιώτη, για το σκάνδαλο της SIEMENS όταν ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής, αλλά και μέσα στην Ολομέλεια. Όχι επειδή αλλάξατε έδρανο, να ξεχάσετε αυτά που λέγατε.

Απαντώντας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το τελευταίο δίμηνο της συγκυβέρνησης έχει ενεργοποιηθεί μια εντατική διαδικασία για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης και είναι σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, και της Siemens, προκειμένου να συμφωνηθεί το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία. Σημείωσε δε,ότι ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει αυτή η διαδικασία.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ