21/11/2011

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη σχετικά με off shore εταιρείες και το όργιο φοροδιαφυγής

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικής με τη φοροδιαφυγή από off shore εταιρείες, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Οι off shore εταιρείες που ελέγχθηκαν τη διετία 2010-2011 από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ανέρχονται σε 345. Από το σύνολο των υπεράκτιων χωρών, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για 115 off shore εταιρείες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι για τις υπόλοιπες 230 off shore. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε σε βάρος των off shore, από τους παραπάνω ολοκληρωμένους ελέγχους ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ.

Στην ερώτησή του στις 12-10-2011 ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλούνταν δημοσίευμα του τύπου σύμφωνα με το οποία το ΣΔΟΕ εντόπισε 14 off shore εταιρείες, οι οποίες αγνοούσαν την υποχρέωση πληρωμής φόρων ύψους 25,9 εκατομμυρίων ευρώ για τα πολυτελή ακίνητα που διαθέτουν στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Κατερίνη. Ο κ. Παπαδημούλης αναφερόταν και σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο επίκεντρο της έρευνας του ΣΔΟΕ βρίσκεται το Κρανίδι μια πόλη 5.000 κατοίκων η οποία αποτελεί έδρα 200 off shore εταιρειών και ρωτούσε:

•    Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε offshore εταιρίες τα τελευταία δυο χρόνια, τι ύψους παραβάσεις έχουν βεβαιωθεί και  τι πόσα έχουν εισπραχτεί;

•    Πότε και με ποιο τρόπο θα εισπραχθούν οι βεβαιωθέντες φόροι από τις συγκεκριμένες 14  offshore εταιρίες;

•    Σε ποια φυσικά πρόσωπα ανήκουν αυτές οι εταιρίες και ποια παρένθετα πρόσωπα τους καλύπτουν;

•    Πώς εξηγείται η έδρα τόσο πολλών offshore εταιριών  να  είναι στο Κρανίδι;

•    Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από την τοπική ΔΟΥ Κρανιδίου; Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας;

β) Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πράγματι από τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου βρίσκονται εν εξελίξει έλεγχοι σε εξωχώριες (off shore) εταιρείες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Δεν παρέθεσε κανένα στοιχείο σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω τις υπεράκτιες εταιρίες του Κρανιδίου και ποια παρένθετα πρόσωπα τα καλύπτουν.

γ) Ο κ. Οικονόμου, στην συνέχεια της απάντησής του, αρκέστηκε απλά να αναφέρει ότι στην προσφάτως συσταθείσα Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έχει συσταθεί και πρόκειται άμεσα να λειτουργήσει το Δ΄ Τμήμα αυτής, Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων ελέγχου κατοίκων Ελλάδος για εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης, όπως και κατοίκων του εξωτερικού για εισοδήματα ημεδαπής.