10/11/2011

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί μείωση του ποσοστού της εθνικής χρηματοδότησης στα προγράμματα που συγχρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Απάντηση της Επιτροπής σε Νίκο Χουντή

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί πρόταση για να μειωθεί  το ποσοστό της εθνικής χρηματοδότησης  στα   προγράμματα που συγχρηματοδοτεί  το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στην Ελλάδα (Αλέξανδρος Μπαλτατζής) και στα άλλα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν  οικονομικές δυσχέρειες , ανακοίνωσε  με απάντηση  του προς τον ευρωβουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ   Νίκο Χουντή ο Επίτροπος  Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης  της ΕΕ κ. Dacian Cioloş.

Συγκεκριμένα ο  Έλληνας  Ευρωβουλευτής ρωτούσε  «αν η ΕΕ προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης; που εκτελούνται στην Ελλάδα».

Στην απάντηση της η Επιτροπή ενημερώνει τον Έλληνα Ευρωβουλευτή  ότι  «Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη, η Επιτροπή έχει καταθέσει πρόταση τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου, ώστε στα εν λόγω κράτη μέλη να μπορέσουν να εφαρμοστούν υψηλότερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013».

Στη συνεχεία της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρινίζει ότι «Υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ σημαίνει χαμηλότερο ποσοστό εθνικής δημόσιας χρηματοδότησης» και ότι «η εν λόγω πρόταση τροποποίησης θα εγκριθεί με τη μέθοδο της συναπόφασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο». Καταλήγοντας στην απάντηση του επισημαίνει ότι «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλισθεί ότι τα προτεινόμενα μέτρα γνωστοποιούνται ικανοποιητικά και οι δράσεις συντονίζονται ώστε να αποφευχθούν οι άσκοπες καθυστερήσεις.»