ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/11/2011

Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση της ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης - Μ. Κατσίμη)



σύνδεσμος βίντεο


•    H χώρα σύρεται και διασύρεται

•    Ένας προσβεβλημένος λαός, ένας πληγωμένος λαός, όταν δεν έχει από πουθενά να σταθεί, όταν αισθάνεται ότι καταρρακώνεται η εθνική του υπερηφάνεια, τότε μπορεί να γίνει ένας λαός που αντιδρά ανεξέλεγκτα.

•    Οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη που δεν έχει καμία σχέση με τα βασικά χαρακτηριστικά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που γνωρίζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, που ήταν ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία.

•    Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες ώρες ο κ. Σαμαράς αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Αντιπολιτεύεται τις υποχωρήσεις που έκανε τις τελευταίες 24 ώρες.

•    Εμείς εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε ότι η χώρα βεβαίως βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά έχει δυνατότητες ισχυρής διαπραγμάτευσης γιατί δεν είναι ξεχωριστή περίπτωση. Εάν η Ελλάδα αποκοπεί από τη ευρωζώνη ή αν υπάρξει μια άστατη πτώχευση της χώρας, αυτό δεν θα έχει συνέπειες μόνο για την Ελλάδα.

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από το ευρώ, θα ακολουθήσει η Ιταλία, γιατί οι αγορές είναι κοπάδια

•    Όσο η Ελλάδα έχει αυτό το αρνητικό υπερόπλο, τη δυνατότητα ότι δεν είναι ξεχωριστή περίπτωση και το ότι η αποχώρησή της ή η κατάρρευσή της δημιουργεί τεράστιο κραχ σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να διεκδικήσει  άλλες πολιτικές από τις εφαρμοζόμενες.

•    Άκουσα να λέγεται ότι είναι έγκλημα οι εκλογές αν γίνουν, γιατί θα γίνουν υπό συνθήκες χρεοκοπίας. Και αναρωτιέμαι, σήμερα δεν έχουμε συνθήκες χρεοκοπίας;

•    Εάν η επιλογή Παπανδρέου για το δημοψήφισμα ήταν επιλογή χειραφέτησης του ελληνικού λαού και γινόταν προκειμένου να ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, αξιοποιώντας το όπλο που λέγεται δημοκρατία και λαϊκή βούληση, τότε ναι. Αλλά ο Παπανδρέου το έκανε από μια εντελώς αντίστροφη λογική.

Το έκανε για να θέσει το λαό σε υποτέλεια, το έκανε για να εκβιάσει το λαό.

•    Υπάρχει μια πρωτοφανής δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή, στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και στη λαϊκή βούληση. Αυτό σημαίνει εκλογές.

•    Έχουμε έναν μνημονιακό ολοκληρωτισμό. Θα έχουμε τον εκφυλισμό της δημοκρατίας, την γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου και έχουμε και μια κατάσταση η οποία θα καταρρακώνει την κυριαρχία και την περηφάνια του λαού μας.

•    Ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε σε παραίτηση  επειδή ο λαός μας ήταν στις πλατείες όλο το καλοκαίρι,  γέμιζε τους δρόμους, είχαμε χιλιάδες στους δρόμους κάθε μέρα, δεν αντέχει άλλο αυτός ο λαός και αντιδρά.

•    Βασικός μας στόχος είναι ο λαός να μείνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και να αναγκάσει κι αυτή την κυβέρνηση, όπως ανάγκασε και την κυβέρνηση Παπανδρέου, σε πτώση, γιατί θα είναι πρωτοφανής η δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση

•    Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο συνασπισμό εξουσίας και γι αυτό προκρίνουμε μια πλατιά συμπόρευση, συσπείρωση.. Μπορεί να μην είναι εύκολο να είναι εκλογική.  Αν μπορεί να είναι εκλογική, ακόμα το καλύτερο.  Μπορεί να είναι και μετεκλογική, στη βάση προγραμματικών θέσεων

•    Ο μεγάλος πυρήνας της βάσης, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν αισθάνεται ότι μπορεί να ανήκει στο κόμμα του μνημονίου

•    Αυτόν ο οποίος χάνει τη δουλειά του, για τη μάνα που διώχνει το παιδί της στο εξωτερικό να πάει να σπουδάσει, γι αυτόν που ζει στα όρια της φτώχειας, το κύριο διακύβευμα δεν είναι αν αισθάνεται αριστερός, κεντρώος ή δεξιός. Το κύριο διακύβευμα είναι το ταξικό του συμφέρον.

•    Αν με έπαιρνε τηλέφωνο ο κ. Παπανδρέου, θα του έλεγα, χάνεις τον καιρό σου Το τι είπε ο κ. Κουβέλης, ας το δείτε εσείς. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι η θέση του κ. Κουβέλη δεν είναι στο φλερτ με τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στα ήξεις-αφήξεις. Η θέση είναι στην απέναντι πλευρά, στο να συσπειρωθούμε όλοι σε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα.


-    Ιδιαίτερη μέρα σήμερα, αφού περιμένουμε….

Περιμένουμε τρεις μέρες…

-    Ναι περιμένουμε… Τι περιμένουμε;

Εμείς φοβόμαστε. Δεν περιμένουμε κάτι θετικό. Και φοβόμαστε γιατί, θα το πω με μεγάλη λύπη, η χώρα σύρεται και διασύρεται. Αυτά τα οποία ζητούνται από τη χώρα μας οδηγούν σε έναν απίστευτο εξευτελισμό. Κι ένας λαός ο οποίος έχει υποστεί τόσες πληγές, που έχει μειώσει το εισόδημά του, που έχει χαμηλώσει το επίπεδο διαβίωσης, που βρίσκεται μεγάλο μέρος του λαού στην ανεργία και στη φτώχεια να υφίσταται κι αυτή την ηθική καταρράκωση, την αναξιοπρεπή αυτή συμπεριφορά από την πλευρά των εταίρων και των πιστωτών, την προσβολή της υπόστασης και της εθνικής υπερηφάνειας, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις μιας γενικευμένης ηθικοπολιτικής κρίσης, πέραν της οικονομικής, που απειλεί άμεσα και την κοινωνική συνοχή αλλά και την κοινωνική ειρήνη σ΄ αυτή τη χώρα. Γιατί ένας προσβεβλημένος λαός, ένας πληγωμένος λαός, όταν δεν έχει από πουθενά να σταθεί, όταν αισθάνεται ότι καταρρακώνεται η εθνική του υπερηφάνεια, τότε μπορεί να γίνει ένας λαός που αντιδρά ανεξέλεγκτα. Και να μην ζητάμε το λογαριασμό μετά ούτε από πολιτικές δυνάμεις, ούτε από κοινωνικές δυνάμεις.

-    Σαν υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα το αφήνατε αυτό να συμβεί και τι πρέπει να γίνει για να μην συμβεί. Αν θεωρείτε ότι έκαναν υπέρβαση οι δύο ισχυροί του Κοινοβουλίου, είναι αναγκαίο να κάνει την υπέρβασή της και η αριστερά και ποια είναι αυτή;….

Εδώ δεν υπάρχει ζήτημα υπέρβασης ευθύνης. Γιατί η μόνη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο και το λαό μας είναι να λειτουργήσει η δημοκρατία. Γιατί, μ΄ αυτή την ωμή παρέμβαση της Ε.Ε.  και των πιστωτών, από το να μας ορίζουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το χρονοδιάγραμμα, από το να καθορίζουν τι πρέπει να κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις και σε τι είδους κυβέρνηση και με ποια χαρακτηριστικά και με ποιο πρόγραμμα να προχωρήσουν έως το να ζητούν από τους επικεφαλής των κομμάτων που θα κληθούν  να συγκυβερνήσουν γραπτές δηλώσεις μνημονιακής υποτέλειας, ε, λοιπόν εδώ οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη που δεν έχει καμία σχέση με τα βασικά χαρακτηριστικά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που γνωρίζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία.

-    Συμφωνείτε με τον κ. Σαμαρά….  που δεν υπογράφει;

Κατ΄ αρχήν θεωρώ αυτονόητο… Αλλά δεν είναι ζήτημα, ξέρετε, εθνικής αξιοπρέπειας. Προσωπικής αξιοπρέπειας είναι. Θεωρώ αυτονόητο το να μην υπογράψει. Και θεωρώ αδιανόητο ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και δεν υπήρξε ένας υπουργός να του πει, τι είναι αυτά που μας λες. Και ξέρετε τι θεωρώ αυτονόητο;  Θεωρώ αυτονόητο ότι μία δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει με τους όρους της δημοκρατίας. Γιατί από πού κι ως πού θα προσδιορίζεται η στάση των 300 βουλευτών, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την υπογραφή και τη δέσμευση που εκ των προτέρων θα δώσουν οι αρχηγοί τους. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας;

Και να σας πω και κάτι άλλο. Αυτά τα οποία λένε, ότι ζητάνε υπογραφές γιατί η χώρα έχασε την αξιοπιστία της με την κίνηση Παπανδρέου για δημοψήφισμα,  είναι, επιτρέψτε μου την έκφραση, φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  Γιατί το ίδιος ακριβώς έκαναν και στα τέλη του Σεπτέμβρη και δεν υπήρξε κανένα δημοψήφισμα. Και έσπευσε και ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος να υπογράψουν στη Λαγκάρντ και στις Βρυξέλλες όπου περιέγραφαν, και μετά από ολόκληρη φασαρία που έκανα στη Βουλή με την ομερτά, αν θυμάστε, ο κ. Βενιζέλος την έδωσε στη δημοσιότητα εκ των υστέρων όμως, όπου περιέγραφε όλα τα μέτρα πριν πάνε στο υπουργικό συμβούλιο, πριν πάνε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και φυσικά στους βουλευτές.

Αυτό που ζητείται από τη χώρα είναι η κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το λέω ωμά, αλλά αυτό ζητείται. Και ζητείται κάτω από έναν ωμό εκβιασμό. Για τον κ. Σαμαρά το κρίσιμο δεν είναι αν τελικά θα υπογράψει, το κρίσιμο είναι αν θα διαπράξει το έγκλημα, όχι αν θα υπογράψει ότι θα το διαπράξει. Αυτό είναι το κρίσιμο. Γιατί έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες ώρες ο κ. Σαμαράς αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Αντιπολιτεύεται τις υποχωρήσεις που έκανε τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο κυρίαρχος εκβιασμός είναι ότι, αν δεν δεχτούμε όλες τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις των δανειστών μας και των εταίρων μας, τότε θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία.

-    Το θεωρείτε πραγματικό κίνδυνο, γιατί αυτό είναι το βασικό επιχείρημα…

Θα ήθελα λοιπόν με νηφαλιότητα να αντιστρέψω αυτή την επιχειρηματολογία, όχι καταθέτοντας φωνές και κραυγές, αλλά επιχειρήματα.

Εμείς εδώ και ενάμισι χρόνο λέμε ότι η χώρα βεβαίως βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά έχει δυνατότητες ισχυρής διαπραγμάτευσης γιατί δεν είναι ξεχωριστή περίπτωση. Το ότι η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση διαψεύδεται πλέον από τις εξελίξεις. Παίρνει φωτιά η γειτονιά μας, παίρνει φωτιά η Ιταλία, όλη η ευρωζώνη κινδυνεύει. Εάν η Ελλάδα αποκοπεί από τη ευρωζώνη ή αν υπάρξει μια άστατη πτώχευση της χώρας, αυτό δεν θα έχει συνέπειες μόνο για την Ελλάδα. Αν ήταν τόσο απλό θα είχαν ξεμπερδέψει πολύ πιο εύκολα με την Ελλάδα. Δεν τα κάνουν όλα αυτά από αλληλεγγύη στους Έλληνες. Μας ξευτιλίζουν. Αν είχαν αλληλεγγύη προς εμάς δεν θα μας συμπεριφέρονταν έτσι. Το κάνουν για να σώσουν το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ευρώ.

-    Μπλόφα;…

Θα σας πω. Αλλά αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Εγώ είπα στη Βουλή ότι δεν υπάρχει και νομική και θεσμική δυνατότητα  αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Δεν με διέψευσε κανείς, γιατί έτσι είναι. Για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη πρέπει ή εθελοντικά να το πράξει ή αλλάξουν οι συνθήκες.

-    Και η αντίδρασή τους στο δημοψήφισμα τι σας λέει; Πήγαμε να εκβιάσουμε εμείς και φάγαμε την πόρτα στα μούτρα…

Η αντίδρασή τους στο δημοψήφισμα, το γεγονός δηλαδή ότι μια χώρα των 10 εκατομμυρίων, με ένα χρέος το οποίο είναι το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ δημιουργεί έναν τόσο μεγάλο παγκόσμιο κλυδωνισμό, έρχεται ο Ομπάμα να συναντηθεί στα πλαίσια των G20 με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί..

-    Ναι αλλά μας λένε μέσα ή έξω… οι αγορές δυσαρεστήθηκαν, οι δανειστές δυσαρεστήθηκαν, η αριστερά στη χώρα δυσαρεστήθηκε.. Τελικά τι ήταν αυτή η επιλογή;  Ήταν η απόλυτη καταστροφή;…. Κάποιος κέρδισε….

.. Αυτή η εξέλιξη φανερώνει και μόνο στη σκέψη, στην πιθανότητα ότι μπορεί ο ελληνικός λαός να αντιδράσει και να αρνηθεί αυτή την πολιτική της λιτότητας και να οδηγήσει πριν την ώρα της, αν και εγώ πιστεύω ότι πριν την ώρα της θα έρθει ούτως ή άλλως, σε κατάρρευση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, αυτή η σκέψη και μόνο δημιούργησε έναν απίστευτο πανικό. Ο πανικός δεν ήταν μη τυχόν και η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Ο πανικός ήταν ο εξής. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από το ευρώ, θα ακολουθήσει η Ιταλία, γιατί οι αγορές είναι κοπάδια..

-Μήπως προηγηθεί τώρα η Ιταλία έτσι όπως είναι…

..  Μπορεί και να προηγηθεί. Ακόμα χειρότερα αν προηγηθεί. Η χρεοκοπία της Ιταλίας δεν είναι απλά πράγματα. Η Ελλάδα έχει ένα χρέος 350 δις.  Η Ιταλία έχει ένα χρέος 2 τρις.  Οι απαιτήσεις μόνο των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις ιταλικές τράπεζες είναι περίπου 800 δις. Κανένας μηχανισμός σταθερότητας, κανένα EFSF δεν μπορεί να προλάβει αυτή την καταστροφή.. Άρα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την παραμονή της χώρας σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας, μη άστατης -γιατί αυτό που έχουμε είναι ελεγχόμενη χρεοκοπία, μην το ξεχνάμε- πρώτα και κύρια την θέλουν οι Γερμανοί οι οποίοι θα πληρώσουν, οι εταίροι και οι πιστωτές. Η ασκούμενη πολιτική τώρα στα πλαίσια του ευρώ είναι το κρίσιμο ζήτημα. Θα πάμε με λιτότητα…

-    Συγνώμη, δεν άκουσα..τι είπατε;.. Δεν θέλουν τη χρεοκοπία οι Γερμανοί;…

Την άστατη χρεοκοπία δεν την θέλουν. Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν την θέλουν όσο δεν έχουν βρει  μια διάδοχη κατάσταση που θα προστατεύσει τα συμφέροντά τους.

-    Μπορεί να την έχουν βρει όμως κι εμάς μας εκβίασαν λέγοντας μέσα ή έξω από το ευρώ…

Εάν την είχαν βρει, δεν θα αντιδρούσαν με τέτοια πρεμούρα. Το γεγονός ότι θέλουν να κερδίσουν χρόνο, σημαίνει ότι θέλουν να κλειδώσουν μια άλλη εκδοχή. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας. Όσο η Ελλάδα έχει αυτό το αρνητικό υπερόπλο, τη δυνατότητα ότι δεν είναι ξεχωριστή περίπτωση και το ότι η αποχώρησή της ή η κατάρρευσή της δημιουργεί τεράστιο κραχ σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να διεκδικήσει  άλλες πολιτικές από τις εφαρμοζόμενες.

Αν επιμείνουν στο λάθος, τότε η χώρα βεβαίως δεν θα  έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει και σε μονομερείς επιλογές. Γιατί ο άλλος δρόμος -και θέλω σ΄αυτό να μείνουμε-  ο δρόμος που μας προτείνουν, της υποταγής, της υποτέλειας, της σύμβασης αυτής δεν είναι η σωτηρία. Γιατί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου τι σημαίνει; Εμείς τι έχουμε μάθει για την απόφαση; 50% μείωση του χρέους και το 2020 θα έχουμε χρέος όσο μπήκαμε στην περιπέτεια αυτή. Γνωρίζουμε όμως ότι για να φτάσουμε στο μεγάλο στόχο το 2020 να έχουμε χρέος όσο μπήκαμε, θα πρέπει να μειωθούν για τα επόμενα τρία χρόνια οι δημόσιες δαπάνες στο ένα τρίτο; Γνωρίζουμε δηλαδή ότι από 49 δις δημόσιες δαπάνες θα έχουμε 33, που σημαίνει αυτό δηλαδή ένα τρίτο λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, ένα τρίτο λιγότερα νοσοκομεία, ένα τρίτο λιγότερα σχολειά, ένα τρίτο λιγότερη κοινωνική φροντίδα.. Τα γνωρίζουμε αυτά;  Είναι σωτηρία αυτό;

Άκουσα τον κ. Χυτήρη να λέει ότι είναι έγκλημα οι εκλογές αν γίνουν, γιατί θα γίνουν υπό συνθήκες χρεοκοπίας. Και αναρωτιέμαι, σήμερα δεν έχουμε συνθήκες χρεοκοπίας.

-    Ήθελα να σας ρωτήσω τελικά η επιλογή του δημοψηφίσματος μήπως καταλήξει τελικά ότι ήταν πατριωτική κίνηση;… Να πάει κόντρα δηλαδή…

Εάν η επιλογή Παπανδρέου για το δημοψήφισμα ήταν επιλογή χειραφέτησης του ελληνικού λαού και γινόταν προκειμένου να ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, αξιοποιώντας το όπλο που λέγεται δημοκρατία και λαϊκή βούληση, τότε ναι. Αλλά ο Παπανδρέου το έκανε από μια εντελώς αντίστροφη λογική. Από την ίδια λογική της ενίσχυσης του εκβιασμού της μεταφοράς των επιχειρημάτων και των εκβιαστικών διλημμάτων των πιστωτών προς το λαό. Το έκανε για να θέσει το λαό σε υποτέλεια, το έκανε για να εκβιάσει το λαό να πει το ναι, όχι για να διεκδικήσει με νηφαλιότητα την τοποθέτηση του λαού

Παρόλα αυτά όμως, θυμάστε την αντίδρασή μας για το δημοψήφισμα. Είπαμε ότι θα σηκώσουμε το γάντι. Εμείς είπαμε βεβαίως να μιλήσει ο λαός. Προτιμάμε τις εκλογές, γιατί είναι και ζήτημα ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και πρέπει η Βουλή που θα κληθεί να τοποθετηθεί σε πολύ κρίσιμες εξελίξεις πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή, γιατί σήμερα υπάρχει μια δυσαρμονία της σύνθεσης της Βουλής. Δεν νομιμοποιείται η Βουλή, όχι μόνο η κυβέρνηση, να κρίνει, γιατί εκλέχτηκαν όλοι οι βουλευτές σε άλλες συνθήκες. Υπάρχουν συσχετισμοί που δεν απηχούν τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή έχει το 52% των  εδρών, ενώ στην κοινωνία από παντού, απ΄ όλες τις δημοσκοπήσεις, έρχεται ότι έχει ποσοστά χαμηλότερα και από τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας. Αυτό μια προφανής δυσαρμονία..

-    Εντάξει.. δεν κυβερνούν οι δημοσκοπήσεις…

.. Έχετε αντίρρηση λοιπόν ότι υπάρχει δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής από τη λαϊκή βούληση; Δεν κατανοείτε ότι δεν μπορεί στη Βουλή ένα κόμμα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει χάσει κάθε αξιοπιστία, να έχει το 52% των εδρών;…

-    Να πω τον προβληματισμό μου;… Έχω πει σ΄ αυτή την εκπομπή .. ότι υπάρχει μια δυσαρμονία σε ότι αφορά στη λαϊκή εντολή. Δηλαδή όλη η Βουλή για άλλο πράγμα ψηφίστηκε .. Παράδειγμα, ο πολίτης ψήφισε Ν.Δ., βγήκαν δύο κόμματα. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε κι άλλο ένα κόμμα.. Είναι συνομιλητές σ΄ ένα πολιτικό σκηνικό.. Εκεί ναι.. Αλλά με τους δημοσκόπους δεν τα πάμε και πολύ καλά….

Εγώ λέω το αυτονόητο και δεν αναφέρομαι στις δημοσκοπήσεις για να μετρήσω τα ποσοστά. Το αυτονόητο.. Αφήστε τις δημοσκοπήσεις.. Όταν έχουμε επί έξι μήνες χιλιάδες πολίτες στο δρόμο να ζητούν δημοκρατία και  κοινωνική δικαιοσύνη, ε, αυτό είναι το αυτονόητο. Και να μαζεύονται έξω από το Κοινοβούλιο και να μουντζώνουν τη Βουλή και να γίνεται αυτό που έγινε στις παρελάσεις, με τη στάση του ελληνικού λαού, που δεν ήταν κατευθυνόμενα.. Λοιπόν, υπάρχει μια πρωτοφανής δυσαρμονία ανάμεσα στη Βουλή, στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και στη λαϊκή βούληση. Αυτό σημαίνει εκλογές.

-    Σας προβλημάτισε αυτό της 28ης;…. Μπορεί να μην ήταν κατευθυνόμενο, έδειξε όμως ότι υπάρχει μια μάζα κόσμου, η οποία, αν δει κάποιους να βγαίνουν μπροστά, είναι πρόθυμη να ακολουθήσει. Και σας ρωτώ, σας προβλημάτισε υπό την έννοια πώς αυτοί οι δέκα που είναι οργανωμένοι μπορούν να παρασύρουν ή να δώσουν ένα μήνυμα, μια αφετηρία στους χιλιάδες;… Γιατί είδα ότι πανηγυρίζατε εκείνη την ημέρα και τις επόμενες.. γι αυτό βάζω και την άλλη παράμετρο…

Είδατε να πανηγυρίζουμε; Δεν νομίζω. Είδατε να λέμε ότι ο ελληνικός λαός αντιδρά και η αντίδραση του ελληνικού λαού είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Είπαμε ότι το μήνυμα του ΟΧΙ είναι το μήνυμα που δίνει ο λαός μας, όχι στην υποτέλεια, και ταυτόχρονα όμως αναδείξαμε, με τον μέγιστο δυνατό βαθμό την αντίφαση αυτή και τον προβληματισμό μας πηγαίνοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα και θέτοντάς του ζήτημα δυσαρμονίας και να πάρει πρωτοβουλίες. Λέγοντάς του μάλιστα, ότι, εάν δεν πάρεις πρωτοβουλίες, εάν δεν πάμε σε μια διαδικασία εκλογών ώστε να μιλήσει ο λαός και να υπάρξουν οι πραγματικοί συσχετισμοί και να δοθεί διέξοδος, τότε μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε πιο δυσάρεστες εξελίξεις.

Όμως εδώ υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα. Υπάρχει η κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά τη γνώμη μας. Σε άλλες συνθήκες, αν δεν είμαστε στο 2011 κι αν η Ελλάδα δεν ήταν μια χώρα της ευρωζώνης,  τέτοια μέτρα και τέτοιες πολιτικές θα έρχονταν παρέα με πραξικοπήματα και με δικτατορίες. Επειδή η Ελλάδα είναι μια χώρα της ευρωζώνης κι επειδή είμαστε στο 2001, δεν έχουμε στους δρόμους τα τανκς. Αλλά θα έχουμε έναν μνημονιακό ολοκληρωτισμό. Θα έχουμε τον εκφυλισμό της δημοκρατίας, την γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου και θα έχουμε και μια κατάσταση η οποία θα καταρρακώνει την κυριαρχία και την περηφάνια του λαού μας.

-    Αυτή η λογική που θέσατε την άποψή σας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκροτήθηκε πάνω στη βάση του ότι μπορεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας να πράξει κάτι; Υπήρξε πολύ συζήτηση, ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε κάτι το οποίο δεν δικαιούνταν ο Πρόεδρος να πράξει και συνεπώς παρακίνησε σε ένα πολιτειακό ατόπημα τον Κάρολο Παπούλια. Και έγινε πολύ συζήτηση πάνω στη βάση του αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, ο πρόεδρός του είναι σε μια λογική  να φύγει έξω από τα συνήθη πλαίσια..

-   

Εμείς κάνουμε κινήσεις πάρα πολύ προσεκτικές και πάρα πολύ στοχευμένες. Πολύς ντόρος γίνεται για τις κινήσεις που κάνουμε. Δεν είδα όμως τους αξιότιμους συναδέλφους σας να κατηγορούν εξίσου την κα Μπακογιάννη το ίδιο βράδυ η οποία ευθαρσώς βγήκε και δήλωσε, να παραιτηθεί ο Πρόεδρος τώρα, όταν ο πρωθυπουργός είχε πει δημοψήφισμα. Εγώ δεν βγήκα να πω να παραιτηθεί ο Πρόεδρος. Βγήκα να πω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Του κατέθεσα υπόμνημα στο οποίο του υπενθύμιζα τις συνταγματικές δυνατότητες παρέμβασης που έχει. Και όταν ρωτήθηκα αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι, είπα το πώς θα προστατεύσει το Σύνταγμα, τους νόμους , τη δημοκρατία και την κυριαρχία της χώρας εναπόκειται στη δική του ευχέρεια και ευθύνη. Εγώ όμως τέθηκα υπό την κρίση των συναδέλφων σας. Κάποιοι άλλοι οι οποίοι μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε ότι θα χρεοκοπήσουμε αν δεν καταλυθεί η δημοκρατία, δεν τέθηκαν υπό την κρίση των συναδέλφων σας.

Και να έρθουμε στην ουσία. Τελικά θα χρεοκοπήσουμε αν δεν υπάρξει δημοκρατία σ΄ αυτή τη χώρα; Δεν θα πάρουμε αυτή τη δόση των 8 δις; Κι αν δεν πάρουμε αυτή τη δόση των 8 δις, δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις;  Το μεγαλύτερο ψέμα που διαχέεται, που αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, είναι ότι, αν δεν πάρουμε την 6η  δόση, δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις.

Κατ΄ αρχήν αυτά τα ταμειακά υπόλοιπα πότε τελειώνουν; Θα μας πει κανείς; Τελείωναν μέσα Σεπτεμβρίου, τέλειωναν μέσα Οκτωβρίου, τέλειωναν μέσα Νοεμβρίου, τώρα έχουν πάει μέσα Δεκέμβρη και να δούμε. Άρα είναι ένα εργαλείο εκβιασμού.

Τώρα ως προς την ουσία. Εγώ δεν εισηγούμαι να μην πάρουμε τη δόση. Δεν εισηγούμαι αυτό. Μην παρεξηγηθώ. Λέω ότι μπορούμε να την παίρνουμε και με άλλη πολιτική, γιατί, αν δεν την πάρουμε, θα καταρρεύσουν κι αυτοί μαζί μας.

Προσέξτε το ψέμα. Πάρτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού να δείτε για τους δύο μήνες Νοέμβρης, Δεκέμβρης του 2011. Τα έσοδα από φόρους είναι 12 δις. Τα έσοδα που έχουμε να παίρνουμε είναι 12 δις. Ξέρετε πόσα δις είναι οι μισθοί και οι συντάξεις;  1,7 κατά μήνα, δηλαδή συνολικά 4 δις. Αν βάλουμε και τις πρωτογενείς δαπάνες, τις ανάγκες δηλαδή για κοινωνική προστασία και λειτουργικές ανάγκες, είναι γύρω στα 8 δις. 12 δις έσοδα, 8 δις πρωτογενείς δαπάνες.

-    Και τα επιτόκια;…

Μπράβο λοιπόν… Ας πούμε στον ελληνικό λαό ότι, αν δεν πάρουμε τη δόση, δεν θα πληρώσουμε τους τόκους. Ας μην λέμε στον ελληνικό λαό ότι, αν δεν πάρουμε τη δόση, δεν θα έχουμε μισθούς και συντάξεις..

-    Ναι, αλλά αν δεν πληρώσουμε τους τόκους, δεν θα πάρουμε τη δόση…

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;..

-    Εισηγείστε να μην πληρώσουμε τους τόκους;…

Εισηγούμαι να μην καταλύσουμε τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια την εθνική και την υπερηφάνεια, να μην γίνουμε χώρα-αποικία, να μην πάμε σε καθεστώς Πιουριφόι, γιατί αυτός ο δρόμος δεν έχει τελειωμό. Γιατί αλλιώς θα μας αναγκάζουν να γελοιοποιούμαστε… Σε λίγο θα μας λένε να υπογράψει και ο Τσίπρας, αλλιώς δεν δίνουμε τη δόση..

-    Εσείς δηλαδή θα πάτε στην Ε.Ε. στην Μέρκελ, στον Σαρκοζί.. όποιος είναι και θα πείτε, θέλω την 6η δόση αλλά με τους δικούς μου όρους αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ;…. Με τον εκβιασμό δηλαδή…

.. Αλλιώς από το ευρώ θα φύγουμε για να τους κάνουμε τη χάρη;… Διώξτε μας, αν θέλετε. Να τους κάνουμε τη χάρη;… Αυτό θέλουν… Εμείς λέμε ότι είμαστε χώρα του ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να έχει μόνο υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα. Είτε το θέλει ο κ. Σαρκοζί, είτε δεν το θέλει, μπήκαμε στο ευρώ και είμαστε ισότιμοι. Και άρα λοιπόν θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να έχουμε την πολιτική που δικαιούμαστε να έχουμε και την κυριαρχία μας, γιατί, αν δεν θέλουν, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι…

-    Ποιοι;…

Σας εξήγησα. Να περάσει το καυτό δίλημμα στη δική τους πλευρά. Το μπαλάκι να πάει στη δική τους πλευρά. Ή θα μας αφήσουν να ακολουθήσουμε εμείς την πολιτική της ανάπτυξης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, να σταματήσουν τα πακέτα λιτότητας ή αλλιώς θα καταρρεύσουμε μαζί τους. Και ξέρετε μπορεί να καταρρεύσουν μαζί μας και να συμπαρασυρθεί όλη η ευρωζώνη στη διάλυση όχι τελικά από δική μας υπαιτιότητα, γιατί η Ιταλία έχει πάρει φωτιά αυτή τη στιγμή.

Και λέω, ο ελληνικός λαός έχει δυο επιλογές. Ή να δεχθεί τη σύμβαση της υποτέλειας, της άρσης της κυριαρχίας και της κοινωνικής διάλυσης για την επόμενη δεκαετία και βάλε, που σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, φτώχεια, μετανάστευση, διάλυση κοινωνική το οποίο μας το παρουσιάζουν ως σωτηρία αυτοί οι οποίοι μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε πού θα βρείτε λεφτά γιατί τον Δεκέμβρη θα πεινάει ο κόσμος… Η κα Μπακογιάννη λέει πού θα βρείτε λεφτά… Εγώ είπα σε μια ομιλία μου, να τα πάρουμε απ΄ αυτούς που είναι στη λίστα του κ. Χριστοφοράκου. Να πάμε και να τους πούμε, κατάσχετε η περιουσία σας. Να μειωθούν οι παχυλοί μισθοί των αξιωματούχων του δημοσίου και όχι οι μισθοί των 800 ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος ξέρετε τι μισθό παίρνει;  Βρείτε τον. Να πάρει τον μισό το επόμενο διάστημα. Και όχι να τα πάρουμε από τους δημόσιους υπαλλήλους και να τους διώχνουμε ή να διαλύουμε την κοινωνική προστασία.

Αλλά, προσέξτε, έχουμε ή το δρόμο της υποτέλειας ή το δρόμο του να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Με ένα ισχυρό και δημιουργικό ρίσκο βεβαίως, αλλά να τους πούμε ή αλλάζετε τα πακέτα λιτότητας ή καταρρέουμε όλοι μαζί. Και σας είπα, εάν οδηγηθούμε στη συνολική κατάρρευση, τότε η Ελλάδα έχει και το ύστατο όπλο. Ποιο είναι το ύστατο όπλο; Όχι να φύγει από το ευρώ. Να τους πει το πολύ απλό πράγμα. Πότε λήγουν τα επόμενα ομόλογα;  Τον Μάρτιο λήγουν.. τον Μάιο..;  Πότε λήγουν;… Από τώρα σας λέμε ,μονομερώς ότι θα τα πάρετε κύριοι πιστωτές στο 30, στο 40% της αξίας τους. Θέλετε ή δεν θέλετε; Δεν το εισηγούμαι ως επιλογή.  Λέω ότι είναι η ύστατη επιλογή που μπορεί να έχει μια χώρα.

Το πιο κρίσιμο όμως. Είτε τη μία, είτε την άλλη επιλογή.. Γιατί εγώ μπορώ να δεχτώ  και δεν λέω ούτε ότι ο κ. Χυτήρης που ήταν εδώ είναι προδότης.. Δεν λέω αυτά τα πράγματα. Μπορεί να πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την πρώτη επιλογή, που εγώ το ονομάζω πολιτική της υποτέλειας. Ποιος θα το αποφασίσει αυτό; Θα το αποφασίσουν οι 300 της Βουλής κεκλεισμένων των θυρών ή μήπως πρέπει τελικά να ρωτηθεί και ο ελληνικός λαός και νηφάλια να κάνει τις επιλογές του;  Αυτό είναι το κρίσιμο.

-    Η χώρα στο δίμηνο αυτό μπαίνει σε μια διαδικασία μιας κυβέρνησης, μιας συγκυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης μεταβατικής.. όπως θέλετε. Αυτή η κυβέρνηση, όπως και να το διαβάσεις, θα υπογράψει πράγματα και συμφωνίες. Συμφωνίες που θα έχουν κλειδώσει τη χώρα τουλάχιστον για μια δεκαετία.. υπογραφή της χώρας είναι. Το μεσοδιάστημα αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας νεκρός χρόνος πολιτικών πρωτοβουλιών και περιμένουν ραντεβού στις 19 Φεβρουαρίου; Στις 19 Φεβρουαρίου, ασχέτως με τα αποτελέσματα, θα έχουμε μπροστά μας μια νέα κατάσταση..

Νεκρός χρόνος.. Ίσα-ίσα, είναι ο πιο σημαντικός χρόνος. Και για εμάς αυτό που έχει σημασία, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις αυτές, είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου ο παράγοντας αυτός που οδήγησε τις εξελίξεις ως εδώ, δηλαδή ο λαός μας, οι κινητοποιήσεις τους,  να συνεχίσει να είναι στο προσκήνιο. Δεν βρεθήκαμε σ΄ αυτή την πολιτική κρίση  εξ αιτίας μονάχα των οικονομικών εξελίξεων.  Κυρίως ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε σε παραίτηση  επειδή ο λαός μας ήταν στις πλατείες όλο το καλοκαίρι, ο λαός μας γέμιζε τους δρόμους, είχαμε χιλιάδες στους δρόμους κάθε μέρα, δεν αντέχει άλλο αυτός ο λαός και αντιδρά. Λοιπό εμείς θέλουμε, είτε αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια συγκυβέρνηση η οποία θα ξεσκεπάσει και τις πολιτικές και ιδίως ξεσκέπασε και τον κ. Σαμαρά…

-    Στόχος είναι να πέσει νωρίτερα αυτή η κυβέρνηση;….

Αυτό ακριβώς σας λέω. Βασικός μας στόχος είναι ο λαός να μείνει πρωταγωνιστής στις εξελίξεις και να αναγκάσει κι αυτή την κυβέρνηση, όπως ανάγκασε και την κυβέρνηση Παπανδρέου, σε πτώση, γιατί θα είναι πρωτοφανής η δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση..

-    Παρουσιάζετε τις εκλογές σαν τη λύτρωση..

Μια δυνατότητα λύτρωσης. Από μόνες τους δεν είναι λύτρωση.. Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Μπορεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει το δρόμο της αγχόνης. Ας το επιλέξει ο ελληνικός λαός όμως.

-    Εάν λοιπόν ακολουθήσει ο ελληνικός λαός το δρόμο της αγχόνης.. Θέλω να ρωτήσω η λογική του κόμματός σας ποια είναι; Να παλέψετε μόνο για το αποτέλεσμα ή να παλέψετε για την επόμενη μέρα; Γιατί η επόμενη μέρα δείχνουν τα πράγματα ότι θα είναι πολλά μικρά κομματάκια που θα συνενωθούν πάνω σε λογικές. Ή στη λογική τη δική σας ή στη λογική της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης..

Εμείς έχουμε μιλήσει εδώ κι ένα χρόνο περίπου για την ανάγκη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας. Έχουμε περιγράψει την προγραμματική του κατεύθυνση, τους βασικούς άξονες, έχουμε περιγράψει και τις δυνάμεις από τις οποίες θα μπορούσε να προέλθει. Προϋπόθεση για κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι όλη αυτή η κωμωδία και η οπερέτα που βλέπουμε στα παρασκήνια και στους διαδρόμους. Προϋπόθεση για κυβερνήσεις συνεργασίας είναι άλλος εκλογικός νόμος. Είναι η απλή αναλογική. Γιατί πιστεύω ότι όλοι κατανοούμε ότι έχουμε περάσει σε μια εποχή όπου οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αυτές που παίρνουν το 35, 38, 40% του λαού και μετά στη Βουλή έχουν το 60% των εδρών, αυτές οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας,  πρέπει να διασφαλίσουμε θεσμικά εκείνους τους όρους ώστε αυτές να προκύπτουν με διαφάνεια, με κοινωνικό έλεγχο, πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις και όχι από διαβουλεύσεις παρασκηνίων, ερήμην του ελληνικού λαού.

Άρα λοιπόν λέμε απλή αναλογική, όχι ως ένα αίτημα μπαγιάτικο το οποίο το επαναφέρουμε…

-    Η απλή αναλογική όμως στον πυρήνα της βάζει υποχρεωτικά τη διαδικασία των συνεργασιών στο τραπέζι…

Αυτό ακριβώς λέω…

-    Εκεί λοιπόν είναι συνεργασίες μόνο με τις δυνάμεις τις οποίες έχετε περιγράψει στο προηγούμενο χρονικό διάστημα;…

Εάν υπάρξει αυτή η εξέλιξη, διευκολύνονται οι προγραμματικές συγκλίσεις και η πολιτική αντιπαράθεση θα γίνεται στη βάση προγραμματικών θέσεων. Εμείς λοιπόν τι λέμε;  Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο συνασπισμό εξουσίας και γι αυτό προκρίνουμε μια πλατιά συμπόρευση, συσπείρωση.. Μπορεί να μην είναι εύκολο να είναι εκλογική.  Αν μπορεί να είναι εκλογική, ακόμα το καλύτερο.  Μπορεί να είναι και μετεκλογική, στη βάση προγραμματικών θέσεων. Μια συσπείρωση δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών, που θα εκφράσει άλλες κοινωνικές ανάγκες, τις κοινωνικές ανάγκες των μεσοστρωμάτων και των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και θα ασκήσει μια πολιτική, εμείς λέμε αξιοπρέπειας, περηφάνιας και κοινωνικής ανόρθωσης. Τις  δυνάμεις αυτές τις έχουμε περιγράψει.

-    Με όλο το σεβασμό δεν είναι…. της αριστεράς η αξιοπρέπεια και η τιμιότητα..

-   

Όχι βέβαια… Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει πυρήνα την αριστερά ή μάλλον θα διεκδικήσουμε να έχει πυρήνα την αριστερά αυτός ο νέος συνασπισμός εξουσίας, αλλά θεωρούμε ότι χωράνε κι άλλες δυνάμεις. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος πυρήνας της βάσης, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στον κόσμο που πίστεψε στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και μετά βεβαίως μπορεί να απογοητεύτηκε, σήμερα δεν αισθάνεται ότι μπορεί να ανήκει στο κόμμα του μνημονίου. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν και πολίτες  που ψήφισαν Ν.Δ….

-    Σε ποια φάση θα συνεργαστείτε με έναν δεξιό άνθρωπο;…

Στη βάση της υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων. Στη βάση του ότι σήμερα γι αυτόν ο οποίος χάνει τη δουλειά του, για τη μάνα που διώχνει το παιδί της στο εξωτερικό να πάει να σπουδάσει, γι αυτόν που ζει στα όρια της φτώχειας, το κύριο διακύβευμα δεν είναι αν αισθάνεται αριστερός, κεντρώος ή δεξιός. Το κύριο διακύβευμα είναι το ταξικό του συμφέρον, να το πω έτσι.

Άρα λοιπόν ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που εμείς προσδοκούμε να δημιουργηθεί  θέλουμε να εκφράζει κοινωνικά συμφέροντα νέα..

-    Ένα νέο ΕΑΜ δηλαδή.. Το διάβασα σε ένα άρθρο της κας Σακοράφα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και είχε ενδιαφέρον, όμως δεν μου έλεγε ποιος είναι ο εχθρός. Γιατί το ΕΑΜ είχε συγκεκριμένο τον Γερμανό και με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό με τις δυνάμεις της αριστεράς. Εδώ στην προκειμένη περίπτωση ποιος είναι ο εχθρός;…..

Το ΕΑΜ είχε τρεις βασικούς στόχους..

-    Να σας πω τον προβληματισμό μου… Είπατε πριν, επενδύουν στο λάθος.. Πολλοί έχουν πειστεί ότι τελικά δεν ήταν λάθος. Είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.

.. Είπα ότι έχουν λάθος ιδεοληψία. Δεν είπα ότι κάνουν λάθος. Είπα ότι η ιδεοληψία τους είναι λάθος. Είπα ότι η δογματική επιμονή τους σ΄ αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με στόχο να διαλύσουν το κοινωνικό συμβόλαιο, να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία, να κερδίσουν περισσότερα χρήματα αυτοί που συσσωρεύουν τον πλούτο. Αυτή η επιλογή, αυτή η ιδεοληψία είναι λάθος γιατί  είναι καταστροφική. Πιστεύουν, ίσως έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να ξεφεύγουν από την καταστροφή στο παρά πέντε, κάνοντας ελιγμούς, αλλά τελικά το συστημικό λάθος είναι πιο πιθανό σήμερα να συμβεί και να οδηγηθούμε τελικά στην καταστροφή, όχι γιατί η αριστερά λέει ανοησίες, λέει έξω από, το ευρώ ή λέει διάφορα, αλλά γιατί οι ίδιοι θα διαλύσουν την ευρωζώνη με τις επιλογές τους.

-    Είναι τόσο κακό που πήρε ο κ. Παπανδρέου τον κ. Κουβέλη τηλέφωνο;…

Καθόλου κακό δεν είναι. Αλλά δεν είναι τίτλος τιμής για την αριστερά σήμερα και για έναν ηγέτη της αριστεράς να τον προσκαλούν, γιατί προσκαλούν αυτοί οι οποίοι δίνουν την αίσθηση ότι είναι έτοιμοι να προσκληθούν σε συνοικέσια παράκαμψης της λαϊκής βούλησης  ταυτόχρονα με προσκλήσεις προς τον κ. Καρατζαφέρη και την κα Μπακογιάννη.

Εγώ, αν με έπαιρνε τηλέφωνο ο κ. Παπανδρέου, θα του έλεγα, χάνεις τον καιρό σου Το τι είπε ο κ. Κουβέλης, ας το δείτε εσείς. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι η θέση του κ. Κουβέλη δεν είναι στο φλερτ με τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στα ήξεις-αφήξεις. Η θέση είναι στην απέναντι πλευρά, στο να συσπειρωθούμε όλοι σε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα διεκδικήσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα.

-    Θα πάτε θεσμικά στη σημερινή συνάντηση;…

Τις αποφάσεις εμείς τις παίρνουμε συλλογικά. Και δεν θα σας πω τώρα τι θα πράξω. Θα συνεδριάσουμε αμέσως μετά και θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας.

-    Η εισήγησή σας;….

Η εισήγησή μου είναι ότι τούτη την ώρα, εάν πρόκειται για μια συνάντηση η οποία έχει σαν στόχο να μας ανακοινωθεί το συνοικέσιο, οι δυνάμεις της αριστεράς αλλά και της πατριωτικής ευθύνης δεν έχουν κανένα λόγο να πάνε εκεί να παριστάνουν τους μαϊντανούς. Αλλά την απάντησή μας θα τη δούμε σε λίγο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ