ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/10/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα: «Μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική – εταιρεία ελληνικός χρυσός»




δείτε το βίντεο


  • Έχω να σας δω στη Βουλή από τότε που δεσμευόσασταν ότι αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα θα έχουμε αποτύχει.
  • Για αποτυχημένο μια χαρά σας βλέπω στη θέση σας. Σε εκατομμύρια συμπολίτες μας έχει στοιχήσει πιο ακριβά αυτή η αποτυχία.
  • Ξεμπλοκάρατε το έργο χρυσού στη Χαλκιδική αμέσως μόλις πήγατε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παρά τις αντίθετες εισηγήσεις ΤΕΕ, ΑΠΘ, Δ/νση Δασών Χαλκιδικής και Δασαρχείου Αρναίας.
  • Την ώρα που κυνηγάτε να κόψετε το ρεύμα στους μεροκαματιάρηδες για 100 ευρώ, χαρίζετε 15,4 δις στην διαπλοκή. Πολύ ανοιχτοχέρη σας βλέπω.
  • Το μόνο έσοδο για το ελληνικό δημόσιο θα είναι μόνο από το ποσοστό 0,15% επί της συναλλαγής πώλησης μετοχών.
  • Διότι μπορεί εγώ να είμαι «τζάμπα μάγκας» αλλά οι δικιές σας οι μαγκιές κοστίζουν δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό.
  • Με βλέπετε διαρκώς να βάλλω εναντίον της διαπλοκής. Εγώ προτιμώ αντί να πάνε τα παιδιά μας μετανάστες στο εξωτερικό να αλλάξουν αυτοί χώρα.

Στην ανάπτυξη της ερώτησης είπε: «Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που σας ξαναβλέπω ενώπιος ενωπίω, έχω να σας συναντήσω από το κυβερνητικό έδρανο, σε ερώτηση από τότε που αν θυμάστε σας ερωτούσα γιατί προχωράτε στο μνημόνιο και μου απαντούσατε –αφού δεν έχεις 40 δις να μου δώσεις μη μιλάς– και από τότε που επιμένατε ότι πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα κατά 10 μονάδες σε τρία χρόνια, όταν ακόμη και αυτοί με τους οποίους διαπραγματευόσασταν σας πρότειναν σε περισσότερα.

Και από τότε που επιμένατε ότι η χώρα το 2011 θα έχει ανάπτυξη και θα βγει στις αγορές και που δηλώνατε ότι αν χρειαστεί ποτέ να πάρουμε νέα μέτρα θα σημαίνει ότι εσείς προσωπικά έχετε αποτύχει.

Για αποτυχημένο, μια χαρά σας βλέπω στη θέση σας, αλλάξατε βέβαια Υπουργείο αλλά αυτή η αποτυχία των προγνώσεών σας και των επιλογών σας σε χιλιάδες συμπολίτες μας, σε εκατομμύρια συμπολίτες μας έχει στοιχίσει πολύ πιο ακριβά –έχουν χάσει τις δουλειές τους, είναι στην ανεργία, δεν έχουν μεροκάματο και έχουν δεχτεί μια τρομακτική μείωση εισοδήματος– εσείς πήγατε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα εξαιρετικά κρίσιμο Υπουργείο και με το που μετακινηθήκατε εκεί προχωρήσατε στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, πράγμα στο οποίο αντιδρούσε η προκάτοχός σας, είχε θέμα συνείδησης και βεβαίως αυτή η επιμονή και η συνείδηση δεν της βγήκε σε κακό, ως αντίδωρο σήμερα έχει μια εξέχουσα θέση –πρέσβειρα του ΟΟΣΑ- έχει μια εξαιρετική έπαυλη στο Παρίσι εξ όσων γνωρίζω και παίρνει ίσως και διπλάσιο μισθό από εσάς.

Προχωρήσατε επίσης και σε μια σειρά από άλλες ενέργειες, δώσατε τη δυνατότητα σε μια μονάδα συμπαραγωγής ρεύματος που καθόλου πράσινη δεν είναι να τιμολογείται ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και να κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους και βεβαίως επιτέλους, με τη δική σας παρουσία, ξεμπλόκαρε αυτό το μεγάλο έργο η υπόθεση του έργου του χρυσού στη Χαλκιδική και προχώρησε η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και όχι μόνο ξεμπλόκαρε παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, όχι μόνο ξεμπλόκαρε αλλά είδαμε να προχωράει και μια συμφωνία μεταξύ ιδιωτών, μεταξύ επενδυτών του Κατάρ και των μεγαλομετόχων της «Ελληνικός Χρυσός» με τις ευλογίες και την παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν ξέρω αν εσείς τον συμβουλέψατε να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση τον εξέθεσε αυτή η παρουσία. Εμφανίστηκε ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε ιδιώτες χωρίς το ελληνικό δημόσιο να έχει κανένα όφελος από αυτή τη διαμεσολάβηση. Διότι αν είχε όφελος το ελληνικό δημόσιο τότε βεβαίως, δεν είναι καθόλου μεμπτό, αυτό το οποίο είπα –ο χαρακτηρισμός ντίλερ– εάν η συμφωνία που κλείνεις –ακόμη και αν είσαι Πρωθυπουργός– είναι προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Όμως τα χαρτιά και οι αποδείξεις άλλα λένε, κύριε Υπουργέ, και αυτή είναι η ερώτησή μου: τι όφελος θα έχει το ελληνικό δημόσιο απʼ αυτή τη συμφωνία. Ο κ. Μανιάτης είχε πει ότι το υπέδαφος στη Μακεδονία και στη Θράκη, ο ορυκτός πλούτος, ο χρυσός αποτιμάται σε περίπου 20 δις ευρώ. Μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών το οποίο βεβαίως θα κλείσετε ή έχετε ήδη κλείσει αποτίμησε τον ορυκτό πλούτο στη Χαλκιδική μόνο περί τα 22 δις ευρώ. Η εταιρεία «Goldfield» που έχει ποσοστό στην «Ελληνικός Χρυσός» δίνει το 9% του ποσοστού της στους επενδυτές του Κατάρ έναντι 175 εκατομμυρίων ευρώ. Με μια απλή αναγωγή μαθηματικής χρήσης σημαίνει ότι το σύνολο της αξίας της «Ελληνικός Χρυσός», της αξίας μεταβίβασης ή πώλησης, της σημερινής της αξίας δηλαδή είναι περίπου 2 δις και εμείς, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο για μια αξία υπεδάφους που εκτιμάται από άλλους κοντά στα 20 δις και για μια σημερινή χρηματιστηριακή αξία, αυτό που θα το εκμεταλλευτούν κοντά στα 2 δις, έχουμε εισπράξει από μία αγοραπωλησία που έγινε το 2003, μόλις 11 εκατομμύρια κύριε Παπακωνσταντίνου.

Και μακάρι να ήταν μόνο εδώ το πρόβλημα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδικάζει πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία υπέρ του ελληνικού δημοσίου ακριβώς για το λόγο του ότι βρίσκει να είναι ζημιογόνος αυτή η αγοραπωλησία για το ελληνικό δημόσιο των 11 εκατ. ευρώ, επιδικάζει πρόστιμο 15,4 εκατ. ευρώ. Προσέξτε, πηγαίνει η ελληνική δημοκρατία και προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην εισπράξει τα 15,4 εκατ., τόσο ανοιχτοχέρηδες είσαστε πια. Τρέχετε να κόψετε το ρεύμα στο μεροκαματιάρη που δεν έχει 100 ευρώ να πληρώσει το πρόστιμο αλλά σʼ αυτούς τους κυρίους τους χαρίζετε 15,4 εκατ. ευρώ και προσφεύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  για να μην πληρώσουν αυτοί στο ελληνικό δημόσιο 15,4 εκατ. συν του γεγονότος ότι έχετε ήδη προχωρήσει και σε συνοδευτικά έργα 45 εκατ. ευρώ που αφορούν  το φράγμα εκεί στην περιοχή για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα ύδρευσης μετά από τα έργα τα οποία θα γίνουν της εξόρυξης του χρυσού.

Σας ερωτώ λοιπόν πολύ συγκεκριμένα κύριε Υπουργέ, γιατί ο Πρωθυπουργός μεσολάβησε  για την προώθηση μιας οικονομικής συμφωνίας μεταξύ ιδιωτών χωρίς να έχει όφελος το δημόσιο; Τι όφελος θα έχει το δημόσιο απʼ αυτή συμφωνία; Γιατί το ελληνικό κράτος, την ώρα που περικόπτει μισθούς και συντάξεις και βάζει πρόστιμα στους μεροκαματιάρηδες, αρνείται να εισπράξει 15,4 εκατ. ευρώ που έχει επιδικάσει η Ε.Ε. πρόστιμο στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους της «Ελληνικός Χρυσός»; Και τέλος, γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος έσπευσε να δώσει έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» παρακάμπτοντας τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, το Δασαρχείο Αρναίας καθώς και τις γνωματεύσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης που είχαν σοβαρές επιστημονικές ενστάσεις για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Στην ομιλία του είπε: «Θαυμάζω την ψυχραιμία σας, κύριε Υπουργέ. Εγώ στη θέση σας δεν θα ήμουνα τόσο ψύχραιμος. Τη θαυμάζω την ψυχραιμία σας. Σας δίνω συγχαρητήρια που είστε τόσο ψύχραιμος, όταν έρχεστε να μου απαντήσετε σε μία υπόθεση που είτε θέλετε είτε όχι, θα είναι το νέο Βατοπέδι της κυβέρνησης Παπανδρέου. Διότι αυτό που μπορεί να σας συγχωρήσει ο ελληνικός λαός είναι ότι μπροστά σε ανυπόφορες πιέσεις από ξένους δανειστές και πιστωτές, κάνατε πίσω. Αυτό που δεν θα σας συγχωρήσει ποτέ ο ελληνικός λαός είναι ότι αυτούς που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας 35 χρόνια τώρα, την εγχώρια διαπλοκή και μας κυβερνάει στην πραγματικότητα –ο προηγούμενος Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «νταβατζήδες» που είναι τώρα;– λοιπόν, αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, όχι μόνο τους αναγορεύετε σε θεσμικούς συνομιλητές, τους δέχεστε αποβραδίς στο Μαξίμου και μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά τις ιδιωτικές τους συμφωνίες, που είναι ιδιαίτερα επικερδείς για τους ίδιους αλλά ζημιογόνες για το ελληνικό δημόσιο, τις προμοτάρετε και κάνετε και σεμνές τελετές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πείτε μου εσείς πότε έχει ξανασυμβεί αυτό στα χρονικά; Αφήστε τις διακρατικές συμφωνίες. Ποια διακρατική συμφωνία υπογράφηκε τις μέρες που ήρθε ο Σεΐχης του Κατάρ; Η μόνη συμφωνία που υπεγράφη ήταν η αγοραπωλησία ενός ποσοστού της «Ελληνικός Χρυσός».

Και έρχομαι στην ουσία. Με πολλή μεγάλη ψυχραιμία μας είπατε ότι η πιο άρτια μελέτη που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα Ορυχεία στη Χαλκιδική. Τότε γιατί η προκάτοχός σας την κρατούσε, αφού ήταν τόσο άρτια, γιατί δεν την προχωρούσε και σπεύσατε εσείς να την εγκρίνετε;

Μας είπατε ότι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία επένδυση στη χώρα και ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε φασαρίες. Κύριε Παπακωνσταντίνου, αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία, το δημόσιο πλούτο αλλά και το περιβάλλον το οποίο υποτίθεται ότι εσείς είστε για να προστατεύετε από αρπαχτικού τύπου επενδύσεις. Διότι εδώ δεν έχουμε μία επένδυση, η οποία σταθμίζει οφέλη και συνέπειες. Ποιος είναι ο εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και ιδιαίτερα χρυσού; Ποιος είναι; Ποιο είναι αυτό το θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύσει την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον; Κινείστε στη βάση ενός αποικιοκρατικού χαρακτήρα μεταλλευτικού κώδικα, ο οποίος δημιουργήθηκε επί χούντας –δεν είναι δική σας βεβαίως ευθύνη– και δεν έχετε κάνει καμία σοβαρή μελέτη για να δείτε τι όφελος ή τι συνέπειες μπορεί να έχει στο περιβάλλον η εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική, και όχι μόνο στη Χαλκιδική.

Εγώ θα ήθελα να σας πω ένα πράγμα για τα περιβαλλοντικά. Ένα κιλό χρυσού απαιτεί εκατόν πενήντα κιλά κυανίου, 40.000 κιλοβατώρες ενέργειας, 477.000 λίτρα νερού και 11,5 τόνους εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σας μοιάζει με «πράσινη» ανάπτυξη αυτό; Η εξόρυξη χρυσού, κύριε Υπουργέ, είναι μία από τις πιο ρυπογόνες διαδικασίες και η μέθοδος της κυάνωσης είναι άκρως επικίνδυνη. Όμως εσείς μου λέτε ότι το όφελος για τη χώρα θα είναι 1.500 θέσεις εργασίας. Μα σοβαρά μιλάτε; Οι 1.500 θέσεις εργασίας, δηλαδή οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν αν μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και οι θάλασσες της Χαλκιδικής που είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα και ελκύει τουρισμό από όλο τον κόσμο, δεν είναι αξιοποιήσιμη,  αυτή την ζημιά δεν την εκτιμάτε; Βεβαίως θέσεις εργασίας, αλλά με αυτό τον τρόπο θέσεις εργασίας;

Και έρχομαι τώρα στο θέμα του οφέλους για τη χώρα. Κύριε Παπακωνσταντίνου, από πού τα βγάζετε αυτά τα 125.000.000; Από πού τα βγάζετε; Τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο θα είναι μόνο από το ποσοστό 0,15% επί της συναλλαγής πώλησης μετοχών. Μόνο αυτά θα είναι και από μία μελλοντική φορολογία των κερδών της εταιρείας μετά την επανεπένδυση που δεν είμαστε και καθόλου σίγουροι, διότι  εδώ ακούμε ότι η φορολογία των κερδών θα πέσει ακόμα περισσότερο και ο κ. Σαμαράς ακόμα έχει αυτή την πολιτική, και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι, διότι η φορολογία δεν θα γίνεται επί του τζίρου, αλλά επί των καθαρών κερδών, που γνωρίζουμε πως βρίσκουν τους τρόπους κάθε φορά, τα καθαρά κέρδη να τα εμφανίζουν πολύ μικρότερα. Έχετε εμπειρία από την Αττική Οδό γιʼ αυτό που σας λέω; Οι ίδιοι είναι περίπου οι μέτοχοι. Εμφανίζουν ζημιογόνο την Αττική Οδό που έχει καθημερινή κυκλοφορία δύο φορές μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη στη μελέτη.

Πάμε παρακάτω τώρα. Το Δημόσιο δε θα έχει λοιπόν άλλα κέρδη ούτε οι μέτοχοι θα πληρώσουν τακτικό ή έκτακτο φόρο αφού δεν προβλέπεται φορολογία στα κέρδη από μετοχές εισηγμένων εταιριών εδώ ή στο εξωτερικό.

Και έρχομαι τώρα σε αυτό που είπατε πιο πριν. Δεν προσέφυγε, λέει, το ελληνικό δημόσιο, ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία. Μα τι είναι αυτά που λέτε, κύριε Παπακωνσταντίνου; Τι είναι αυτά που λέτε; Προσφυγή με ημερομηνία 28 Απριλίου. Η προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Goldfield» κατατέθηκαν 20 Μαΐου. Τι υπερβάλλων ζήλος είναι αυτός; Γιατί προτρέξατε ένα έργο 45.000.000 ευρώ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες που είναι συνοδευτικό έργο και θα το πληρώσει το δημόσιο, να το δημοπρατήσετε; Γιατί;

Θα σας πω εγώ γιατί, κύριε Υπουργέ. Διότι μπορεί εγώ να είμαι «τζάμπα μάγκας» αλλά οι δικιές σας οι μαγκιές δεν είναι τζάμπα. Κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο, κοστίζουν στους Έλληνες πολίτες, κοστίζουν στην ελληνική κοινωνία οι δικές σας οι μαγκιές. Κάθε φορά που διαπραγματεύεσθε και κάθε φορά που νομοθετείτε, κοστίζουν δισεκατομμύρια. Και κάθε φορά που κάνετε τα στραβά μάτια στη διαπλοκή, κοστίζουν δισεκατομμύρια αυτές οι μαγκιές στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και χθες χειροκροτούσατε όλοι σας –δεν θα το πάω αλλού μη νομίζετε, μόνο αυτό θα πω και κλείνω- που κατέθεσε όχι ο «τζάμπα μάγκας» ο κανονικός μάγκας, ο Υπουργός των Οικονομικών, την επιστολή που  από 27 Σεπτεμβρίου είχε στείλει στην κυρία Λαγκάρντ. Δηλαδή τι έκανε; Δημοσιοποίησε την επιστολή που είχε δεσμευθεί για όλα όσα ψηφίσατε χθες και  γιʼ αυτά που θα ψηφίσετε και μετά. Διότι η επιστολή λέει 30.000 στην εφεδρεία στο δημόσιο και βλέπουμε. Ο αριθμός δεν είναι συγκεκριμένος μέχρι να πιαστούν οι στόχοι. Και χειροκροτούσατε. Τι χειροκροτούσατε; Χειροκροτούσατε το ξεγύμνωμα της υποτέλειας της κυβέρνησής σας.

Την ώρα που στενάζει ο ελληνικός λαός, την ώρα που θα πάρει τους μισθούς και τις συντάξεις σε επίπεδα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ώρα που εσείς –αν και αποτύχατε– είστε Υπουργός αλλά εξαιτίας της αποτυχίας σας χιλιάδες πολίτες έχουν χάσει τη δουλειά τους. Χειροκροτούσατε. Ε, να χαίρεστε, λοιπόν, τη χαρά σας, τη συνείδησή σας, τις ψήφους σας και τη στήριξη σε μια κυβέρνηση υποτέλειας.

Εμείς, κύριε Υπουργέ, και κλείνω μʼ αυτό. Με βλέπετε διαρκώς να βάλλω εναντίον της διαπλοκής. Γιατί κύριε Υπουργέ; Γιατί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα σʼ αυτή τη χώρα ή θα πάνε τα παιδιά μας, όλων τα παιδιά –δεν ξέρω για τα δικά σας– αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας μετανάστες στο εξωτερικό ή αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι που διαφεντεύουν την τύχη αυτής της χώρας θα σταματήσουν να τη διαφεντεύουν. Εγώ προτιμώ αντί να πάνε τα παιδιά μας μετανάστες στο εξωτερικό να αλλάξουν αυτοί χώρα, κύριε Υπουργέ».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ