ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/10/2011

Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση της ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης -Μ. Κατσίμη)



• Σε μεγάλη μερίδα μισθωτών του δημοσίου, αντί να έρθει μισθός δεκαπενθημέρου, έχει έρθει αντίδωρο. Είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε συντεταγμένη χρεοκοπία. Αυτό είναι συντεταγμένη χρεοκοπία.

• Πόσο εξοικονομεί η χώρα από τους 30 χιλιάδες στην εφεδρεία.  300 εκατομμύρια ξέρετε τι είναι στον προϋπολογισμό της χώρας; Όσο περίπου τα μυστικά κονδύλια τα οποία σηκώνουν από τα υπουργεία  χωρίς να ρωτήσουν κανέναν οι υπουργοί.

• Το 2012 θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για την ελληνική οικονομία που θα είναι σε ύφεση. Τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ύφεση για την ελληνική οικονομία είχαμε να δούμε από το ΄41-΄44, την περίοδο της Κατοχής

• Να πληρώσουν οι πλούσιοι είναι το αίτημα. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Να υπάρξει αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου. Αυτή τη στιγμή αφήνουμε στο απυρόβλητο τις μεγάλες περιουσίες, αφήνουμε στο απυρόβλητο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και ιδίως αυτή που έχουν, επαναλαμβάνω, στο εξωτερικό

• Οι δαπάνες του δημοσίου. Βεβαίως υπάρχουν σπατάλες. Πού είναι αυτές οι σπατάλες; Γιατί το γραφείο του αντιπροέδρου του κ. Πάγκαλου να κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο; Γιατί το γραφείο του αντιπροέδρου του κ. Βενιζέλου να κοστίζει 900 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και άλλες 800 το γραφείο του ως υπουργού των Οικονομικών;  Ας ξεκινήσουν από κει να κόβουν τις δαπάνες. Όχι να πετάνε στο δρόμο ανθρώπους που με το μισθό τους ζουν μια ολόκληρη οικογένεια.

• Εμείς δεν είμαστε αυτοί που λέμε, δεν θέλουμε να πληρώνει κανένας φόρους. Εμείς λέμε να πληρώσουν φόρους αυτοί που έχουν χρήματα να πληρώσουν φόρους και όχι ο κόσμος ο οποίος δεν αντέχει.

• Αναφέρομαι κυρίως σε μια πλειοδοσία λαϊκισμού το τελευταίο διάστημα, αντικοινοβουλευτικού λαϊκισμού, που είναι και επικίνδυνος.

• Το μαύρο πολιτικό χρήμα είναι το πρόβλημα.

• Καταθέσαμε μια πρόσκληση όχι επικοινωνιακή, αλλά πρόταση ουσίας. Τι λέμε; Τι περιμένουμε από τον κόσμο; Να κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στο 6%; Το έχει κατεβάσει στο 15%. Κυβερνάνε αυτοί βέβαια, συνεχίζουν να κυβερνάνε, γιατί το συμβόλαιό τους λήγει το 2013. Συμβόλαιο εκτελούν. Δεν θα φύγουν εάν δεν τους διώξει κανείς. Αλλά τι περιμένουμε εμείς; Να τους δούμε να κατέβουν στο 9, στο 8%. Η Ν.Δ. είναι στο 18% Πόσο άλλο να κοντύνουν τα δυο κόμματα του δικομματισμού. Εδώ λοιπόν είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία, να υπάρξει μια συσπείρωση ευρύτατη δυνάμεων.

• Αυτό που θα σας πω τώρα, φυσικά, δεν θα το δείτε αύριο γραμμένο στις εφημερίδες, δεν θα το παίξουν τα ιδιωτικά κανάλια στις 8, αλλά επειδή εδώ είναι δημόσια τηλεόραση, θα το πω. Ήρθε χθες ο εμίρης του Κατάρ, προκειμένου να διαμεσολαβήσει με την εγχώρια διαπλοκή 1–2 δις επένδυση στον ελληνικό χρυσό. Τον ελληνικό ορυκτό πλούτο που έναντι πινακίου φακής οι γνωστοί άγνωστοι μεγαλοεργολάβοι της χώρας μας έχουν πάρει τη μισή Χαλκιδική δίνοντας 11 εκατομμύρια ευρώ και έχουν επιδοτηθεί 15, τη στιγμή που η ουγγιά έχει πάει στα 1800 ευρώ. Και όχι μονάχα αυτό, τα έχουν πάρει κοψοχρονιάς, δεν θέλουν και να βάλουν χρήματα και θέλουν τους Καταριανούς να επενδύσουν. Αυτό το πλιάτσικο γίνεται αυτή τη στιγμή στη δημόσια περιουσία. Και ο Πρωθυπουργός είναι ο ντίλερ, ο μεσολαβητής

• Θέλουμε επενδύσεις και θέλουμε να έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό να επενδύσουν στη χώρα μας. Όμως, θέλουμε αυτές οι επενδύσεις να γίνουν σε ένα πλαίσιο σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να διαλύσουμε τα δάση, τα ποτάμια, τις θάλασσες και να έχουμε και εργασιακές σχέσεις και μισθούς των 200 ευρώ για να έρθουν οι επενδυτές να επενδύσουν. Αυτό δεν είναι επενδύσεις. Αυτό είναι πλιάτσικο.

•  Αυτό που γίνεται μου θυμίζει τα σχέδια ανασυγκρότησης για το Ιράκ που είχε πέντε χρόνια στρατεύματα κατοχής, και για τη Λιβύη που πέντε μήνες την βομβάρδιζαν. Δεν είναι αναπτυξιακά σχέδια. Είναι σχέδια λεηλασίας.


- … Το ερώτημα είναι με ποιο μισθό θα πληρώνονται αυτοί που θα βγουν σε εφεδρεία, με τον μισθό του ενιαίου μισθολογίου ή με το σημερινό τους μισθό.. Δεν έχει διευκρινιστεί. Εάν είναι με το ενιαίο μισθολόγιο θα είναι πολύ  χαμηλότερα…

Είστε πολύ αισιόδοξος ότι θα πληρώνονται. Αρνητικό μισθολόγιο θα έχουν. Εδώ δεν πληρώνονται αυτοί που δεν είναι στην εφεδρεία. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι σε μεγάλη μερίδα μισθωτών του δημοσίου, αντί να έρθει μισθός δεκαπενθημέρου, έχει έρθει αντίδωρο. Αν συμπεριλάβει κανείς την αύξηση παρακράτησης φόρου αναδρομικά, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ξέχωρα το χαράτσι για τα ακίνητα, ξέχωρα το ενιαίο μισθολόγιο. Ήδη υπάρχουν μισθωτοί του δημοσίου οι οποίου έχουν και κάποιο δάνειο στο Παρακαταθηκών και παίρνουν μηδενικό εκκαθαριστικό, 30 ? μισθό, 60 ? μισθό.

Αυτό, κατά την εκτίμηση τη δική μου, είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε συντεταγμένη χρεοκοπία. Αυτό είναι συντεταγμένη χρεοκοπία. Χρεοκοπία, πτώχευση είναι όταν το δημόσιο δεν είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Κι επειδή αυτό δεν θέλουν να το πουν με την πραγματική ορολογία και θέλουν να το καλύψουν, το κάνουν σταδιακά. Δεν λένε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Φτάνουν όμως τους μισθούς και τις συντάξεις σε ένα εξευτελιστικό επίπεδο. Δηλαδή τον Δεκέμβρη, εάν συνυπολογίσουμε και την αύξηση της παρακράτησης και το ενιαίο μισθολόγιο και τις δόσεις -γιατί σε δόσεις θα δοθεί- η εισφορά αλληλεγγύης, η έκτακτη εισφορά, πέρα το χαράτσι για τα ακίνητα, θα έχουμε οικογένειες -και είναι αρκετές αυτές οι οικογένειες- που στηρίζονται στο μισθό ενός δημόσιου υπαλλήλου

- .. οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν τέλος του μήνα τον μισθό τους, οπότε πάει άλλος ένας μήνας στην ουσία…

Το ερώτημα είναι το εξής. Όλη αυτή η μεγάλη θυσία για ποιον λόγο γίνεται; Πόσο εξοικονομεί η χώρα από τους 30 χιλιάδες στην εφεδρεία..

- 300 εκατομμύρια είναι…

.. Όχι στην εφεδρεία, στην απόλυση, για να είμαστε ειλικρινείς. 300 εκατομμύρια ξέρετε τι είναι στον προϋπολογισμό της χώρας; Όσο περίπου τα μυστικά κονδύλια τα οποία σηκώνουν από τα υπουργεία  χωρίς να ρωτήσουν κανέναν οι υπουργοί. Και ειρήσθω εν παρόδω έχω καταθέσει και ερώτημα στους αρμόδιους υπουργούς  Εξωτερικών και Οικονομικών για το πού πήγαν, πότε σηκώθηκαν τα μυστικά κονδύλια από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και δεν μου έχουν απαντήσει ακόμα. Μιλάμε για 80 εκατομμύρια μέσα σε μια νύχτα. Και να δούμε τι έγινε και το 2011. Και θα επανέλθω σ΄ αυτό το θέμα. Αλλά σας δίνω μια τάξη μεγέθους…

- Εσείς έχετε στοιχεία πάνω σ΄ αυτό…

,.. Σας δίνω μια τάξη μεγέθους. Και λέω ότι θα επανέλθω σ΄ αυτό το θέμα. Θα επανέλθω όχι γιατί θα σωθεί η χώρα με τα 80 ή με τα 150 εκατομμύρια ή με τα 300 συνολικά, αλλά γιατί συμβολικά δείχνει μια αντίληψη. Τα παίρνουμε απ΄ αυτούς που δεν έχουν, βγάζουμε στην απόλυση δημόσιους υπαλλήλους, ξεκληρίζουμε οικογένειες, την ίδια στιγμή που υπάρχει μια σπατάλη του δημόσιου χρήματος στο δημόσιο, αλλά όχι από τους δημόσιους υπαλλήλους, από αυτούς που κυβερνάνε. Και αυτός ο συμβολισμός έχει μια αξία. Γι αυτό επιμένω σ΄ αυτό.

Επανέρχομαι στο προηγούμενο όμως. Γιατί λοιπόν για 300 εκατομμύρια; Όλα αυτά γίνονται γιατί υπάρχει ένας σχεδιασμός να γίνουν. Γιατί η τρόικα θέλει αίμα να ρεύσει στους δρόμους. Μεταφορικά το λέω, αλλά δεν είμαστε πολύ μακριά…

- Η τρόικα ζητούσε πάρα πολύ δυσκολότερα μέτρα.. Απολύσεις κατευθείαν, χωρίς εφεδρεία…

Άρα συνηγορείτε σ΄ αυτό που λέω…

- Και κόψιμο συντάξεων….

Για να καταλάβουμε ένα πράγμα. Τα νέα μέτρα σηματοδοτούν την πλήρη αποτυχία αυτού του προγράμματος και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης. Όσο εξαγγέλλει νέα μέτρα είναι σα να ομολογεί την αποτυχία της.

- Αποτυχία σε τι;.. Γιατί έχετε πει ότι αποτυχία ήταν ούτως ή άλλως το μνημόνιο και όχι γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα του μνημονίου. Καλό είναι για σας το ότι δεν εφαρμόστηκαν. Άρα σε τι έχει αποτύχει η κυβέρνηση;….

Το μνημόνιο είναι μια αποτυχημένη συνταγή. Απλά το γεγονός και μόνο ότι διαρκώς ανανεώνεται, επιβεβαιώνει αυτό που είπαμε από την αρχή. Ότι είναι μια αποτυχημένη συνταγή. Λένε κάποιοι ότι αποτύχαμε γιατί δεν εφαρμόστηκε. Ίσα-ίσα, αν εφαρμοζόταν πλήρως, θα είχαμε αποτύχει δυο και τρεις φορές παραπάνω. Γιατί το μνημόνιο, αυτή η λιτότητα δημιουργεί ύφεση. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο.

Βγήκε το ΔΝΤ, στην ετήσια έκθεσή του,  και είπε  ότι το 2012 θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για την ελληνική οικονομία που θα είναι σε ύφεση. Τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ύφεση για την ελληνική οικονομία είχαμε να δούμε από το ΄41-΄44, την περίοδο της Κατοχής. Τέσσερα συνεχόμενα έτη ύφεσης δεν έχει ξαναδεί η ελληνική οικονομία και δεν βρίσκει εύκολα κάποιο κράτος, μια οικονομία οπουδήποτε, παντού όπου γης.

Άρα λοιπόν, με τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και να βάζεις εσύ στόχο εθνικό το πλεόνασμα το πρωτογενές είναι αδιανόητο. Γιατί δεν μπορείς να έχεις πρωτογενές πλεόνασμα όταν έχεις ύφεση στην οικονομία. Αυτά είναι απλά πράγματα.

- Λύση υπάρχει εδώ που έχουμε φτάσει; .. Εσείς πώς θα δίνατε στην τρόικα να καταλάβει ότι είναι λάθος η συνταγή της; …

Δεν μ΄ ενδιαφέρει να δώσω στην τρόικα να καταλάβει…

- Η τρόικα δανείζει χρήματα όμως…

Να σταματήσει να μας δανείζει.. Αντί να μας σώζει μ΄ αυτόν τον τρόπο …

- Και τι θα γίνει;… Να χρεοκοπήσουμε δηλαδή;….

Μα καταλαβαίνετε τι με ρωτάτε πάλι ξανά και ξανά;…  Να χρεοκοπήσουμε;.. Μα δεν έχουμε χρεοκοπήσει;.. Εν πάση περιπτώσει, μας έσωσε μια φορά η τρόικα, μας έσωσε δυο φορές… Σε κάθε δόση μας σώζει. Έξι φορές μας έχει σώσει. Φτάνει τέτοιο σώσιμο….. Εν πάση περιπτώσει, εάν δεν θέλουν να μας δίνουν τα χρήματά τους,  ας μας αφήσουν να αποφασίσουμε εμείς με ποιον τρόπο θα αναδιατάξουμε, θα αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας….

- Αυτό που λέτε η άλλη πρόταση. Αυτό που περιμένει ο πολίτης σήμερα με αγωνία.. Ποια είναι η άλλη πρόταση;  Να βγούμε από την κρίση, να έχω δουλειά και να μπορώ να ζήσω το παιδί μου, γιατί πια σήμερα το πρόβλημα έχει πάει εκεί.

Έχετε απόλυτα δίκιο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, αλλά να βρούμε έναν άλλο δρόμο….

- Άπαντες, ειδικά σ΄ αυτό το τραπέζι εδώ,  καταγγέλλουν. Και είναι και πάρα πολύ εύκολο. ..

Να πω δυο κουβέντες μόνο. Κατ΄ αρχήν να συμπεράνουμε ότι δεν μπορείς να πας σε πρωτογενές πλεόνασμα -κι εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είναι ένας στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να έχουμε περισσότερα έσοδα απ΄ ότι έξοδα-  δεν μπορείς να πας με πολιτικές που πριμοδοτούν την ύφεση. Πρέπει να αντιστρέψεις αυτές τις πολιτικές. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μονάχα αν προσπαθήσεις να πάρεις χρήματα απ΄ αυτούς που έχουν απόθεμα και όχι απ΄ αυτούς που ό,τι τους δίνεις το καταναλώνουν.  Γιατί, όταν παίρνεις μονάχα απ΄ αυτούς, η κατανάλωση σταματάει, στερεύει η οικονομία, δεν κινείται τίποτα και άρα έχουμε ύφεση…

- Σου βγάζει τα λεφτά έξω. Πώς το μαζεύεις αυτό;…

.. Άρα λοιπόν το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, αντί να βάζει έκτακτες εισφορές, χαράτσια, μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, να φτάνει το αφορολόγητο στις πέντε χιλιάδες ευρώ, ας πάρει από τους έχοντες και κατέχοντες. Γιατί στη χώρα μας δεν έχουμε κάνει τόσα χρόνια περιουσιολόγιο για να ξέρουμε πόσα έχει ο καθένας από μας, εργαζόμενος ή μη. Γιατί η φορολογία στη χώρα μας είναι μονάχα με την ακίνητη δηλωμένη περιουσία και δεν βλέπουμε και την κινητή περιουσία; Γιατί να βάζουμε χαράτσι στα ακίνητα, μονάχα σ΄ αυτούς που έχουν ένα ακίνητο, ξέρω γω στο Περιστέρι ή στα Σεπόλια, αυτοί που έχουν αγοράσει στο Citi του Λονδίνου; Και είναι χιλιάδες; Που έχουν κρατήσει ψηλά τις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο γιατί βγάζουν τα λεφτά τους έξω;

Εμείς λοιπόν χθες καταθέσαμε μια δέσμη τεσσάρων προτάσεων. Προτάσεων εναλλακτικών στην προοπτική του μαζέματος χρημάτων, αντί να βάζουμε χαράτσια στους μη έχοντες, να βάζουμε στους έχοντες. Και λέμε, ήταν πάνω από έξι χιλιάδες επιχειρήσεις που συνολικά είχαν τζίρο το 2010 πάνω από 200 δις  ευρώ. 1% έκτακτη εισφορά επί του τζίρου. Να τα 2 δις.

Είναι, με βάση στοιχεία τα οποία έχουμε, αν γίνει περιουσιολόγιο, θα έχουμε αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό και κάνουμε μια έκτακτη εισφορά, πάνω από 4 δις. Αν κάνουμε μια έκτακτη εισφορά σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, αλλά προσέξτε εισόδημα που να συμπεριλαμβάνει και μετοχές και ομόλογα και καταθέσεις, τότε  πάλι θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αν γίνει μια έκτακτη εισφορά στους πλοιοκτήτες. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Και ξέρετε, έχουν 58 διαφορετικές απαλλαγές αυτοί οι πατριώτες, οι συνέλληνες, οι οποίοι είναι και ευεργέτες. Και πληρώνουν 15 εκατομμύρια περίπου μόλις, συνολικά όλοι αυτοί, φόρο το χρόνο. Περισσότερο πληρώνουν οι μετανάστες με την πράσινη κάρτα.

Αν φορολογούσαμε εκτάκτως κάθε ένα απ΄ αυτά τα ελληνόκτητα πλοία, ανάλογα βέβαια με τον κύκλο εργασιών τους, αλλά κατά μέσο όρο κατά 500 χιλιάδες ευρώ, θα είχαμε μαζέψει αμέσως-αμέσως 2 δις.

- Ακούγονται πολύ ωραία, αλλά γίνονται αυτά εύκολα;…. Ο αντίλογος, θα φύγουν….

Αυτό δεν γίνεται και γίνεται να ξεζουμίζουμε τον κόσμο; Αυτό δεν γίνεται και γίνεται να έχουμε εισόδημα 30 ευρώ το μήνα για τους μισθωτούς, να έχουμε 30 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στο δρόμο;…

- Ακούστε όμως… Αν φορολογήσεις την επιχείρηση θα πάει στη Βουλγαρία, αν φορολογήσεις τον εφοπλιστή θα πάρει τη σημαία του από την Ελλάδα…

.. Ε, ας πάει… Μα για την ψυχή της μάνας τους περνάνε την ελληνική σημαία στα πλοία τους;  Γιατί έχουν το μεγαλύτερο λόμπι, στον εφοπλιστικό χώρο η ελληνική σημαία είναι μια σημαία λευκής λίστας, έτσι λέγεται. Τους βοηθάει να κάνουν deals, είναι μια σημαία η οποία τους δίνει δυνατότητα αξιοπιστίας και τους δίνει και τη δυνατότητα να έχουν αυτή τη στιγμή των πρωτοκαθεδρία στους διεθνείς εφοπλιστικούς οργανισμούς. Εάν αφήσουν  τη σημαία  και πάνε σε σημαίες ευκαιρίας, θα χάσουν. Είναι πολύ πιο εύκολο γι αυτούς να δώσουν 500 χιλιάρικα για κάθε πλοίο που είναι ένα μηδαμινό έξοδο, είναι το 2-3% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Είναι πολύ πιο εύκολο γι αυτούς να κάνουν αυτό, παρά να αφήσουν τη σημαία. Και εν πάση περιπτώσει ας το κάνουν. Είμαστε ή δεν είμαστε σε πόλεμο, λέμε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποιος μπορεί να δώσει άλλο; Μπορεί να δώσει ο μισθωτός που έχει να περάσει το μήνα με 300 ευρώ; Ή αυτός που έχει κύκλο εργασιών δις;

Εδώ είναι το ζήτημα….. 600 δις καταθέσεις στην Ελβετία. Θα ανοίξουν αυτές οι καταθέσεις..

- Γιατί πιστεύετε ότι δεν το κάνει η κυβέρνηση;…

Μα γιατί σ΄ αυτούς στηρίζεται. Πώς έχει στηθεί αυτό το πολιτικό σύστημα τόσα χρόνια;  Πώς κάνουν προεκλογικές εκστρατείες τα κόμματα; Σε ποιους στηρίζονται; Στη διαπλοκή και στο μεγάλο κεφάλαιο. Πολύ απλά είναι τα πράγματα. Σας φαίνεται γραφικό; Δεν είναι γραφικό. Να πληρώσουν οι πλούσιοι είναι το αίτημα. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Να υπάρξει αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου. Αυτή τη στιγμή αφήνουμε στο απυρόβλητο τις μεγάλες περιουσίες, αφήνουμε στο απυρόβλητο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και ιδίως αυτή που έχουν, επαναλαμβάνω, στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ πώς κατάφεραν και ζήτησε και άνοιξαν λογαριασμοί για λογαριασμό της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ελβετία και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πιέσει την ελβετική κυβέρνηση να ανοίξει λογαριασμούς;

- Βρίσκεται σε μια συνεννόηση η κυβέρνηση γι αυτό….

Πόσα χρόνια βρίσκεται .. Θα εξαντληθεί.. Δεν θα υπάρχει Έλληνας πια… Δεν θα υπάρχει μισθωτός, εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα που να μπορεί να αντέξει. Φαινόμενα πείνας θα έχουμε σε λίγο.

Άρα λοιπόν υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει εναλλακτική πρόταση.

Και ξέρετε κάτι;.. Οι δαπάνες του δημοσίου. Βεβαίως υπάρχουν σπατάλες. Πού είναι αυτές οι σπατάλες;.. Γιατί το γραφείο του αντιπροέδρου του κ. Πάγκαλου να κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο; Γιατί το γραφείο του αντιπροέδρου του κ. Βενιζέλου να  900 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και άλλες 800 το γραφείο του ως υπουργού των Οικονομικών;  Ας ξεκινήσουν από κει να κόβουν τις δαπάνες. Όχι να πετάνε στο δρόμο ανθρώπους που με το μισθό τους ζουν μια ολόκληρη οικογένεια.

Υπάρχουν αυτές οι αντιθέσεις ή λέω παράλογα πράγματα;

- Σε όλα αυτά που συζητάμε το βασικό θέμα της ημέρας, λέγαμε πιο πριν, είναι η εφεδρεία .. είναι όμως και το βασικό θέμα του περιορισμού του δημοσίου.. 30% θέλει να περιοριστεί το κράτος η τρόικα. Να ρωτήσω αν η αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αν θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αναδιανομή, συμμάζεμα…

Βεβαίως.. Αναδιανομή, το κυριότερο. Συμμάζεμα από συμμάζεμα έχει διαφορά. Αλλά προσέξτε κάτι. Θέλω να το πω αυτό.  Εμείς δεν είμαστε αυτοί που λέμε, δεν θέλουμε να πληρώνει κανένας φόρους. Εμείς λέμε να πληρώσουν φόρους αυτοί που έχουν χρήματα να πληρώσουν φόρους και όχι ο κόσμος ο οποίος δεν αντέχει.

Και να σας πω και κάτι. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι λέμε, μπες εσύ μπροστά  κι εμείς θα σε στηρίξουμε. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει -δεν θα το έλεγα κίνημα, θα το έλεγα μια στάση φυσιολογική- χιλιάδες συμπολίτες μας, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν. Δεν το κάνουν επειδή είναι ενάντια στην κυβέρνηση, επειδή θεωρούν ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο θα φτιαχτεί ένα κίνημα… ούτε είναι μπαταχτσήδες οι άνθρωποι.  Δεν είναι κίνημα δεν πληρώνω. Είναι κίνημα ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Σ΄ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, που δεν είναι ένας και δύο, είναι χιλιάδες,  εκατοντάδες χιλιάδες, θα τους αφήσουμε μόνους τους απέναντι στην κρίση; Ή θα βγούμε και θα πούμε, καλούμε σε μαζική ανυπακοή, αλλά εμείς βεβαίως θα έχουμε ρεύμα στο σπίτι μας, γιατί θα πάμε να πληρώσουμε, επειδή έχουμε.

Εγώ βγήκα προχτές και είπα ένα πράγμα -και κάλεσα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- και θα το κάνουμε. Σε σχέση με την έκτακτη εισφορά, το χαράτσι για τα ακίνητα, που είναι αντισυνταγματικό και παράνομο, εμείς το αντίτιμο στο ρεύμα που θα έρθει στα σπίτια μας, όσοι είμαστε ιδιοκτήτες, θα το καταθέσουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών υπέρ της ΔΕΗ και το μέρος που αφορά σ΄ αυτό το παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι δεν θα το πληρώσουμε και θα πάμε συμβολικά -εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω και θα το καταθέσω στο ΚΕΘΕΑ, σε έναν  οργανισμό ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική νεολαία, στα άτομα που θέλουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να απεξαρτηθούν και που με τις περικοπές, τις απολύσεις και τις μειώσεις είναι έτοιμο να κλείσει το ΚΕΘΕΑ όπως και τόσοι άλλοι οργανισμοί.

- Η πρότασή σας έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Κουβέλης πρότεινε στους βουλευτές του και ο ίδιος να απαλλαγούν από την αποζημίωση των 150 ευρώ που παίρνουν στις επιτροπές. Και νομίζω ότι έχει να κάνει ίσως και με μια σχέση ανταγωνιστική… Αυτό μου ήρθε εμένα στο μυαλό ως τηλεθεατής…

Δεν έχει να κάνει. Είναι τελείως διαφορετική η λογική. Δεν αναφέρομαι στην πρόταση του κ. Κουβέλη, αλλά αναφέρομαι κυρίως σε μια  πλειοδοσία λαϊκισμού το τελευταίο διάστημα, αντικοινοβουλευτικού λαϊκισμού, που είναι και επικίνδυνος, σε σχέση με τα προνόμια των βουλευτών. Ξέρετε ότι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 έχει καταθέσει προτάσεις που να αφορούν όλους τους βουλευτές. Κι αν θέλετε να σας πω συγκεκριμένα περικοπές των μισθών. Βέβαια σε ότι αφορά εμάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ξέρει κι ο κόσμος  πάντα το 50% το δίνουμε στο κόμμα. Δεν αφορά δικά μας προνόμια. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει περικοπή και των μισθών και οι αποζημιώσεις οι βουλευτικές δεν χρειάζεται να δίνονται γιατί είναι δουλειά του βουλευτή να πηγαίνει στις επιτροπές, δεν χρειάζεται να παίρνει επιπλέον αποζημίωση…

- Σύνταξη;….

Και για τη σύνταξη. Αλλά ξέρετε κάτι.. υπάρχει κι ένας εύκολος λαϊκισμός σ΄ αυτά τα ζητήματα. Γιατί φτάνουν ορισμένοι και στο άλλο άκρο. Άκουσα την κα Μπακογιάννη και τους εκπροσώπους του κόμματός της να λένε ότι τα κόμματα δεν χρειάζεται να παίρνουν επιχορήγηση. Κι αυτό είναι εύκολο και στον κόσμο ακούγεται θετικό. Αλλά ξέρετε πού θα οδηγηθούμε έτσι;.. Να υπάρχουν κόμματα μονάχα όσων οι αρχηγοί είναι πλούσιοι ή είναι στα κιτάπια της Siemens. Εκεί θα οδηγηθούμε. Και λες και τις μεγάλες περιουσίες ο Τσοχατζόπουλος, φερειπείν, τις έκανε επειδή είχε υψηλή βουλευτική αποζημίωση κι όχι επειδή τα έπαιρνε μαύρα κάτω από το τραπέζι. Το μαύρο πολιτικό χρήμα είναι το πρόβλημα. Να μην φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να γίνουμε εδώ Ρωσία, όπου για να είναι κάποιος βουλευτής πρέπει να είναι μεγιστάνας του πλούτου. Εκεί θα φτάσουμε εάν συνεχίσουμε σ΄ αυτή την πλειοψηφία του λαϊκισμού και σ΄ αυτό το διαγκωνισμό ποιος θα πει την πιο μεγάλη σοφία σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Και εν πάση περιπτώσει για μένα θα ήταν εύκολο να βγω και να πω χάνω την αποζημίωση από τις επιτροπές. Οι πρόεδροι δεν πηγαίνουν στις επιτροπές. Εγώ δεν πηγαίνω σε επιτροπή. Ή θα ήταν εύκολο να πω, πάρτε το αυτοκίνητο. Δεν το χρησιμοποιώ εγώ το αυτοκίνητο. Αλλά κάποιος βουλευτής ο οποίος πηγαινοέρχεται στη Λάρισα, για παράδειγμα, μπορεί να το χρησιμοποιεί.

Θέλω να πω ότι η πρόταση που κάνω σε σχέση με το χαράτσι δεν είναι μια πρόταση επικοινωνιακού λαϊκισμού. Είναι μια πρόταση ουσίας. Θέλω να είμαι αλληλέγγυος με τους χιλιάδες συμπολίτες μου που δεν έχουν να πληρώσουν και φοβούνται ότι θα τους κόψουν το ρεύμα. Και λέω, κόψτε το ρεύμα πρώτα σε μένα. Κόψτε το ρεύμα πρώτα σε εμάς, αν έχετε τα κότσια.

- Προηγείται ο κ. Πάγκαλος… Από την άλλη όμως, αν δεν μπουν λεφτά μ΄ αυτό το μέτρο, θα υπάρξει κάποιο άλλο μέτρο που θα είναι ακόμα χειρότερο…

Έχτε δίκιο, αυτή είναι η κατάντια μας. Αλλά κάπως πρέπει να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Ψάχνουμε κι εμείς τρόπους που θα προστατεύσουν τους πιο αδύναμους και να μην οδηγηθούν χιλιάδες νοικοκυριά λαϊκά στη μιζέρια…

- Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση.. Εκτός από το ιστορικό χαμηλό των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ,. Ν.Δ., δεν υπάρχει αυτό που λέμε το παραπέρα. Αν η αριστερά δεν εισπράττει τώρα την αγανάκτηση και την αγανάκτηση να την κάνει πολιτική δράση, πότε;… Σε οποιοδήποτε σχήμα της εννοώ…

Έχετε δίκιο…  Έχω επαναλάβει στη φιλόξενη εκπομπή σας πριν από ένα; Μήνα που είχα ξανάρθει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αλλαγή συνείδησης στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Δεν ισχύει αυτό το τετριμμένο που λέγαμε ότι υπάρχουν οικογένειες δεξιών, οικογένειες Πασόκων, οικογένειες αριστερών. Ένας νέος άνθρωπος που είναι 30-35 χρονών και που μπορεί οι γονείς του να ήταν στα πράσινα και στα γαλάζια καφενεία, γιατί να είναι εγκλωβισμένος στα δυο κόμματα εξουσίας σήμερα; Όλοι μας, όλος ο κόσμος αναστοχάζεται με όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Η αριστερά θα δώσει ελπίδας μονάχα αν πείσει ότι είναι ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς…

- Ενιαία…. Γιατί εσείς κάνατε πρόσκληση σε πολλά κόμματα, αλλά δεν…

Εμείς λοιπόν καταθέσαμε μια πρόσκληση όχι επικοινωνιακή, αλλά πρόταση ουσίας. Τι λέμε; Τι περιμένουμε από τον κόσμο; Να κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στο 6%; Το έχει κατεβάσει στο 15%. Κυβερνάνε αυτοί βέβαια, συνεχίζουν να κυβερνάνε, γιατί το συμβόλαιό του λήγει το 2013. Συμβόλαιο εκτελούν. Δεν θα φύγουν εάν δεν τους διώξει κανείς. Αλλά τι περιμένουμε εμείς; Να τους δούμε να κατέβουν στο 9, στο 8%. Η Ν.Δ. είναι στο 18% Πόσο άλλο να κοντύνουν τα δυο κόμματα του δικομματισμού.

Εδώ λοιπόν είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία, να υπάρξει μια συσπείρωση ευρύτατη δυνάμεων. Εμείς την προσδιορίσαμε. Μιλήσαμε με ονοματεπώνυμο. Η απεύθυνσή μας  είχε συγκεκριμένες διευθύνσεις και παραλήπτες…

- Η απάντηση όμως ήταν αρνητική…

.. Θα δούμε τι θα είναι η απάντηση… Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι μισόλογα ακούγονται. Ότι το πρόβλημα είναι ποιος θα πάει να διαπραγματευθεί κι αν θα πέσει τάβλα η Μέρκελ, αν είναι γοητευτικός αυτός που θα διαπραγματευθεί εκ μέρους της νέας κυβέρνησης. Μα ας έχουμε μια νέα κυβέρνηση εμείς, ισχυρή λαϊκή εντολή και να δείτε τότε αν θα πέσουν τάβλα και η Μέρκελ και ο Σαρκοζί… και το ελληνικό κεφάλαιο και ο ΣΕΒ… και η διαπλοκή..

- Μπορείτε να συμπορευτείτε με την κα Παπαρήγα για παράδειγμα;

Γιατί να μην μπορούμε να συμπορευτούμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα; Και με άλλες δυνάμεις θα έλεγα, και με δυνάμεις που σήμερα φεύγουν, ασκώντας κριτική από τα αριστερά, από το ΠΑΣΟΚ που ασκεί αυτή τη μνημονιακή πολιτική.

Να συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, όχι στα μείζονα ζητήματα. Τούτη την ώρα δεν διακυβεύεται ο σοσιαλισμός. Τούτη την ώρα διακυβεύεται η βαρβαρότητα. Αυτό διακυβεύεται. Έχουμε διαφωνίες με το ΚΚΕ. Για το ποιο είναι το μοντέλο οικονομίας που θέλουμε να φτιάξουμε.

Αλλά προσέξτε, γιατί είδα κι ένα ωραίο σύνθημα που είχε η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη στη συνέντευξη Τύπου, πίσω από την πλάτη της, που έλεγε, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά. Πολύ ωραίο σύνθημα κι εμείς το τραγουδάμε και στις πορείες μας. Αλλά το μεγάλο δυστύχημα σήμερα είναι ότι ο εργάτης χάνει το αφεντικό του. Δύο στους τρεις δεν έχουν δουλειά.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα βαρβαρότητα.. Αντίστοιχη της περιόδου εκείνης, πριν από 70 χρόνια,  είχαμε την επέτειο πριν από πέντε μέρες, όπου η αριστερά το ΄41 είπε αφήνουμε τις διαφορές και φτιάχνουμε ένα μέτωπο κοινό. Το ΕΑΜ έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Και δεν ήταν μόνο αριστεροί μέσα. Από παπάδες έως κεντροδεξιοί και σοσιαλιστές και κεντρώοι και κατάφερε…

Ποια ήταν τα τρία σημεία;  Το ένα ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη βεβαίως και η προκοπή,… Το πρώτο ήταν να σώσει τον κόσμο στην πείνα και την εξαθλίωση. Το δεύτερο ο ξένος ζυγός.

Σήμερα θα μου πείτε έχουμε ξένο ζυγό; Δεν είμαι αυτής της άποψης. Δεν έχουμε στρατεύματα κατοχής. Βρίσκεται όμως ο λαός μας μπροστά σε μια νέα βαρβαρότητα, σε δραματικές εξελίξεις. Απειλείται η κυριαρχία του, απειλείται η επιβίωσή του. Δεν μπορεί λοιπόν να «σφυράμε κλέφτικα». Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Και αν λοιπόν σήμερα υπάρξει και  μπορεί να υπάρξει μια συσπείρωση δυνάμεων που να διεκδικήσει μια μεγάλη εκλογική ανατροπή… Δεν είναι εποχή να κάνουμε κατάληψη στα χειμερινά ανάκτορα…..

- Πριν από τις εκλογές να υπάρξει συσπείρωση.

Είτε πριν, είτε μετά. . Εμείς μιλάμε για πριν. Ναι. Αλλά βεβαίως ευπρόσδεκτη η  αλλαγή των συσχετισμών και η συνεννόηση και  μετά τις εκλογές. Αλλά, βεβαίως, αν γίνει αυτό πριν, θα δοθεί ελπίδα.

- Γιατί τα άλλα κόμματα δεν το θέλουν αυτό;

Να τα ρωτήσετε, αλλά εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η πρότασή μας δεν απαντά σε έναν εφήμερο ή πρόσκαιρο ιδιοτελές σκοπό. Απαντά στο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Συνεπώς όλοι θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν πάνω στην πραγματική ανάγκη να σταματήσει αυτή η πορεία του τόπου.

- Να σας πω και την κριτική που σας κάνουν κι από αυτή την εκπομπή.,.. Είναι ότι αν δεν είναι τώρα οι ώριμες συνθήκες για όλα τα κόμματα, πόσο μάλλον για την αριστερά, να καταθέσουν κυβερνητική πρόταση εξουσίας, πότε είναι; Και αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν πει ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι αντικειμενικές συνθήκες. Αυτό το ακούω από το ʼ78 που ασχολούμαι με τα πράγματα, έχω σαπίσει ο ίδιος. Ρωτώ, λοιπόν, δεν έχω ανάγκη ο πολίτης να μάθω ποια θα είναι η αγροτική μου πολιτική στη νέα τάξη πραγμάτων. Η αγροτική πολιτική της χώρας μας. Τι θα παράγει αυτή η χώρα; Θα έχω βιομηχανία;  Τι βιομηχανική παραγωγή θα έχω; Αυτή για μένα θα είναι η κυβερνητική πρόταση. Αυτή ακόμα δεν την έχω. Για να μιλήσουμε μετά για τα μέσα παραγωγής, πώς θα γίνει η διακίνηση…

 Έχετε απόλυτο δίκιο. Κατʼ αρχήν όλοι μιλάνε για ανάπτυξη. Σε λίγο θα δείτε που όλοι θα μιλάνε ..

- Έχουμε και το Κατάρ τώρα μην το ξεχνάμε..

Θα σας πω και για το Κατάρ… Σε λίγο όλοι θα μιλάνε και για διαγραφή χρέους που πρώτοι εμείς είπαμε ότι χωρίς διαγραφή χρέους δεν βγαίνει αυτό το χρέος με 189% του ΑΕΠ. Αλλά σε λίγο θα μιλάνε. Το θέμα είναι ότι η διαγραφή χρέους και το κούρεμα του χρέους είναι εξοικονόμηση πόρων. Και το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιους λόγους θα την κάνεις. Θα την κάνεις για να συνεχίσουν οι τράπεζες να έχουν κέρδη και να μειώνεις τη φορολογία του κεφαλαίου, όμως λέει ο κ. Σαμαράς; Αυτή είναι η σημαία του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παίζει τον αντιμνημονιακό ρόλο όταν βγαίνει στις ομιλίες του, έχει πει δυο πράγματα. Πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας περιουσίας εκποίηση -το είπε πριν την τρόικα, το υιοθέτησε η τρόικα-  και εργασιακή εφεδρεία. Αυτά τα δύο είχε πει. Και το τρίτο και σημαντικότερο μείωση φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Εμείς δεν λέμε αυτό. Χωρίς φόρους δεν θα έχεις έσοδα. Εμείς λέμε μείωση φορολογίας στον πολύ κόσμο, της έμμεσης φορολογίας, και αύξηση φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένους τομείς. Αλλά βεβαίως πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας και με ποιον τρόπο θα επενδύσεις ώστε να έχουν ανάπτυξη αυτοί οι κλάδοι. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι μια χώρα της Μεσογείου και να εισάγει λάδι. Εκεί έχουμε καταντήσει. Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι σε τέτοιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος που μπορεί να έχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σχετική ενεργειακή αυτάρκεια και να μην έχει προχωρήσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπάρχουν τομείς που μπορούμε να έχουμε, εάν κάνουμε σοβαρή πολιτική και αν δεν παίρνουμε δάνεια για να πληρώσουμε τα προηγούμενα αλλά κοινωνικοποίησουμε το τραπεζικό σύστημα και φτιάξουμε τράπεζες ειδικού σκοπού για να στηρίξουν τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Υπάρχει μεγάλο αδιέξοδο στην πολιτική ζωή του τόπου. Βλέπουν ότι αυτά τα μέτρα, που διαλύουν την κοινωνία, δεν μπορούν να προχωρήσουν και ψάχνουν να βρουν πολιτικό σχέδιο εναλλακτικό για να προχωρήσουν. Ο κ. Παπανδρέου δεν φεύγει βέβαια……

- Βλέπετε εκλογές;

.. Επαναλαμβάνω ότι δεν φεύγει γιατί το συμβόλαιό του λήγει το 2013. Είναι συμβόλαιο αυτό που έχει υπογράψει. Είτε δεν θέλει ο ίδιος να φύγει, είτε δεν τον αφήνουν να φύγει. Είναι συμβόλαιο οικονομικής εκτέλεσης της ελληνικής κοινωνίας. ..

- Εννοείτε πραξικόπημα τώρα.. Να μην είμαστε και ακραίοι..

Αν δεν το έκανε σκόπιμα ..

- Ήθελε να ξεπουλήσει τη χώρα του;…

.. Γιατί αυτά δεν είναι συνομωσίες. Όταν μπαίνει στο ΔΝΤ παρασκηνιακά με διαβουλεύσεις και δεν λέει τίποτα. Όταν αφήνει την κερδοσκοπία την υποτιμητική στα ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλάδας με το Τ+10, όταν διορίζει στην ΕΛΣΤΑΤ και στον ΟΔΔΗΧ ανθρώπους της Goldman Shachs και του ΔΝΤ και ανεβάζει το έλλειμμα 2%..  Aυτά δεν είναι συνομωσίες. Είναι στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα.

Και εν πάση περιπτώσει, αν δεν ήξερε και είπε ψέματα προεκλογικά γιατί δεν ήξερε και κατάλαβε μετά και προσπάθησε μια να μας σώσει, μας διέλυσε. Προσπάθησε δυο να μας σώσει , μας διέλυσε. Προσπάθησε τρεις να μας σώσει…. Εάν ήταν φυσιολογικός θα έλεγε, με υπερβαίνει αυτό, ας με κρίνει ο λαός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το να λέει γαντζώνομαι στην καρέκλα μέχρι το 2013 όταν ο κόσμος καταρρέει και όταν στις δημοσκοπήσεις παίρνει  15%. …Υπάρχει ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα με 15% στις δημοσκοπήσεις  που να λέει θα φύγω σε δυο χρόνια;

- Για  κυβέρνηση εθνικής ενότητας, τι λέτε κ. Τσίπρα;

Υπάρχουν σενάρια εναλλακτικά γιατί βλέπουν ότι δεν προχωράει αυτό το πράγμα. Προσέξτε τώρα. Τα σενάρια αυτά είναι τραγικά. Είτε αυτά που μας λένε ότι θα μας φέρουν τεχνοκράτες τραπεζίτες που έχουν χρεοκοπήσει οι τράπεζές τους και θέλουν να αναλάβουν να χρεοκοπήσουν και τη χώρα, είτε τώρα έχουν βγάλει από το ψυγείο τον κ.Σημίτη.. Η διαπλοκή βγάζει άσους από το μανίκι. Ο κ. Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός που πήρε το χρέος 100 δις και το έκανε 180 δις. Σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης της χώρας 5 - 6%  αύξηση του ΑΕΠ το χρέος μεγάλωνε. Και εν πάση περιπτώσει θα μας τον φέρουνε. Θα φέρουν και τον κ. Τσουκάτο και τον κ. Μαντέλη μαζί του; Ή θα μας τον φέρουν μόνο του; Για να ξέρουμε.

- Πως θα μας τον φέρουν;

Δεν ξέρω. Δεν ξέρω, ρωτήστε τους…

Και το τελευταίο που θέλω να σας πω είναι ότι  ο πρωθυπουργός που δεν εμφανίζεται στο Κοινοβούλιο και εμφανίζεται στους Γερμανούς βιομηχάνους και την άλλη ημέρα βγαίνουν δημοσιεύματα για 125 δις δημόσιας περιουσίας και εμφανίζεται για να συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ…  Έχει καταντήσει πια να είναι απλά διαμεσολαβητής ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και στην εγχώρια διαπλοκή.

Αυτό που θα σας πω τώρα, φυσικά, δεν θα το δείτε αύριο γραμμένο στις εφημερίδες, δεν θα το παίξουν τα ιδιωτικά κανάλια στις 8, αλλά επειδή εδώ είναι δημόσια τηλεόραση εγώ θα το πω. Ήρθε χθες ο εμίρης του Κατάρ, προκειμένου να διαμεσολαβήσει με την εγχώρια διαπλοκή 1 – 2 δις επένδυση στον ελληνικό χρυσό. Τον ελληνικό ορυκτό πλούτο που έναντι πινακίου φακής οι γνωστοί άγνωστοι μεγαλοεργολάβοι της χώρας μας έχουν πάρει τη μισή Χαλκιδική δίνοντας 11 εκατομμύρια ευρώ και έχουν επιδοτηθεί 15, τη στιγμή που η ουγγιά έχει πάει στα 1800 ευρώ. Και όχι μονάχα αυτό, τα έχουν πάρει κοψοχρονιάς, δεν θέλουν και να βάλουν χρήματα και θέλουν τους Καταριανούς να επενδύσουν. Αυτό το πλιάτσικο γίνεται αυτή τη στιγμή στη δημόσια περιουσία. Και ο Πρωθυπουργός είναι ο ντίλερ, ο μεσολαβητής. Δεν θα το δείτε αυτό αύριο στις ειδήσεις, δεν θα το δείτε στις εφημερίδες. Στη δημόσια τηλεόραση θα το πω.

- Είναι ακραία στάση να λέτε τον Πρωθυπουργό ντίλερ… Θέλει να ξεπουλήσει τη χώρα του δηλαδή;…. Τι είναι; Προδότης;…

Καλά κάνετε και το λέτε αυτό. Εμείς δεν λέμε ότι είμαστε ενάντια στις επενδύσεις. Βεβαίως θέλουμε επενδύσεις και θέλουμε να έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό να επενδύσουν στη χώρα μας. Όμως, θέλουμε αυτές οι επενδύσεις να γίνουν σε ένα πλαίσιο σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να διαλύσουμε τα δάση, τα ποτάμια, τις θάλασσες και να έχουμε και εργασιακές σχέσεις και μισθούς των 200 ευρώ για να έρθουν οι επενδυτές να επενδύσουν. Αυτό δεν είναι επενδύσεις. Αυτό είναι πλιάτσικο.

Γιατί πανηγύριζαν οι Γερμανοί βιομήχανοι; Διότι θα φτιάξουν ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα με μισθούς 200 και 300 ευρώ. Ε, αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι λεηλασία.

Αυτό ξέρετε τι μου θυμίζει;

- Γιατί δεν επενδύει κανένας στην Ελλάδα;….

Γιατί δεν υπάρχει περιβάλλον για να επενδύσει κανείς.

Αυτό που γίνεται μου θυμίζει τα σχέδια ανασυγκρότησης για το Ιράκ που είχε πέντε χρόνια στρατεύματα κατοχής, και για τη Λιβύη που πέντε μήνες την βομβάρδιζαν. Δεν είναι αναπτυξιακά σχέδια. Είναι σχέδια λεηλασίας.

Τώρα γιατί δεν επενδύει Έλληνας επενδυτής; Να σας πω γιατί δεν επενδύει Έλληνας επενδυτής. Γιατί είναι μεγάλη η φορολογία ή γιατί ξέρει ο Έλληνας επενδυτής ότι αυτά που θα γλιτώσει από τους φόρους που είναι χαμηλοί θα τα δώσει μαύρα στους υπουργούς και στο πελατειακό κράτος στη  χώρα μας;  Για σκεφτείτε το.

Λοιπόν, αυτό το οποίο γίνεται είναι μια απίστευτη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και κάποια στιγμή πρέπει να το σταματήσουμε.


δείτε το βίντεο




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ