ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/08/2011

Αποσπάσματα απο την πρωτολογία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών




δείτε το βίντεο


  • Η μεγαλύτερη πρόκληση, η μεγαλύτερη ύβρις, είναι οι  κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, στις 29 Ιουνίου καις τις 21 Ιουλίου. Και κάθε φορά να επιστρέφετε τροπαιούχοι, να πανηγυρίζετε και σε τρεις ημέρες να γίνεστε καταγέλαστοι.
  • Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ήταν μια τρύπα στο νερό. Η κρίση δε λύνεται με νέα δάνεια από ευρωπαίους φορολογούμενους για να διασωθούν χρεοκοπημένοι τραπεζίτες. Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση όπως εδώ και καιρό έχει προτείνει η ευρωπαϊκή αριστερά.
  • Ζητούμενα για την ελληνική οικονομία είναι η απαλλαγή της από ένα τμήμα του χρέους, η ανάληψη ενός άλλου μέρους του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αναδιανομή του εισοδήματος για την αύξηση της ζήτησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η εγκαθίδρυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
  • Η τράπεζα Αττικής που ελέγχεται από το δημόσιο εμφανίζεται έτοιμη να εξαγοράσει την Proton Bank, αλλά οι δημόσιες τράπεζες κύριοι της κυβέρνησης δεν υπάρχουν για να διασώζουν τους φίλους τους δικούς σας και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ από το φαλιμέντο. Υπάρχουν για να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία του ελληνικού λαού. Αν θέλει λοιπόν να εξαγοραστεί η Proton Bank ας παραδεχτεί ότι αξίζει 1 ευρώ – και πολλά λέω-  και ας συγχωνευτεί και αυτή σε ένα δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, με την Εθνική, την αγροτική και το ΤΤ ή και την Τράπεζα Αττικής για να διασωθούν οι καταθέσεις του κόσμου.
  • Το πολυνομοσχέδιο έναν τίτλο μπορεί να έχει. Το μεγάλο Ριφιφί του Αυγούστου.
  • Αυτή είναι η Ελλάδα των ονείρων σας. Από τη μια Μεγάλα Ξενοδοχεία με υπαλλήλους σκλάβους, τζόγος παντού, αφορολόγητα γιοτ και από την άλλη καταστρατήγηση των νόμων, φτώχεια ανεργία περιθώριο.
  • Οι μέρες της εξουσίας σας και της εύνοιας σας είναι μετρημένες. Ο Ελληνικός λαός σας έχει πάρει χαμπάρι. Και σύντομα που θα πάρει το λόγο και στις κάλπες μετά τους δρόμους και τις πλατείες θ αναδείξει ένα νέο Συνασπισμό εξουσίας.
  • Ο Νέος Συνασπισμός Εξουσίας δε θα αναγνωρίσει θα αποδώσει αυτή την δημόσια περιουσία στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία το ελληνικό δημόσιο χρωστάει 10 δις. Οι συντάξεις πάνω από τους τοκογλύφους και τα αρπακτικά.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, η μεγαλύτερη ύβρις, είναι οι  κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, στις 29 Ιουνίου καις τις 21 Ιουλίου. Και σας ερωτώ που πήγε ο περίφημος πάτος στο βαρέλι, τώρα που η κρίση καλπάζει σε όλη την ευρωζώνη; Έχουμε κουραστεί να σας βλέπουμε κάθε φορά κομπάρσους και ουραγούς στις κρίσιμες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Και κάθε φορά να επιστρέφετε τροπαιούχοι, να πανηγυρίζετε και σε τρεις ημέρες να γίνεστε καταγέλαστοι.

Κάθε θαύμα διαρκεί 3 ημέρες.

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής στηρίχθηκαν στις επεξεργασίες της Γερμανικής Επιτροπής των Σοφών (με την εν μέρει συμμετοχή του κ. Τρισέ)

καθώς και των χωρών αυτών με τους ιδιώτες δανειστές.

Τι έκανε η ελληνική πλευρά;

Σχόλια και παρατηρήσεις στα κείμενα που της δόθηκαν προς ενημέρωση!

Το πραγματικό περιεχόμενο των αποφάσεων ήταν τα εξής:

•    Επιμονή στην ίδια δογματική προσήλωση, στην ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού

•    Σωτηρία των τραπεζών και των τραπεζιτών

•    Συνέχιση της λιτότητας

Και την επομένη σας είπαμε δύο πράγματα:

1ον) ¨Ότι δεν γίνεται διαχειρίσιμο το χρέος.

Με 21% κούρεμα, δε γίνεται διαχειρίσιμο το χρέος.

Με μείωση κατά τα λεγόμενα Σαρκοζί, στη καλύτερη περίπτωση 24% του ΑΕΠ, όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες ήρθε νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος το 2012, από 149% του ΑΕΠ σε 172% του ΑΕΠ.

Άρα ακόμα και αν πιστέψουμε τη πρόβλεψη Σαρκοζί, τότε το χρέος, απλά θα επιστρέψει στο 148% του ΑΕΠ, δηλαδή στις αρχικές εκτιμήσεις.

Και ερωτώ : Βγαίνει ένα χρέος 148% του ΑΕΠ;

Είναι διαχειρίσιμο;

2ον) Η σπουδή να αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα είναι δώρο στους κερδοσκόπους.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να έρθει στη βουλή. Να μας εξηγήσει γιατί πανηγύρισε. Να μας εξηγήσει γιατί ανεβαίνουν τα σπρεντ της Ισπανίας  της Ιταλίας ακόμα και της Γαλλίας. Να μας εξηγήσει γιατί η χθεσινή ομιλία Μπερλουσκόνι μοιάζει τόσο πολύ με τις δικές του πέρυσι το Μάρτη όταν έπαιρνε τα πρώτα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα μας γλίτωναν και από την επιτήρηση.

Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ήταν μια τρύπα στο νερό. Η κρίση δε λύνεται με νέα δάνεια από ευρωπαίους φορολογούμενους για να διασωθούν χρεοκοπημένοι τραπεζίτες. Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση όπως εδώ και καιρό έχει προτείνει η ευρωπαϊκή αριστερά.

Και επαναλαμβάνω :

Ζητούμενα για την ελληνική οικονομία είναι η απαλλαγή της από ένα τμήμα του χρέους, η ανάληψη ενός άλλου μέρους του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αναδιανομή του εισοδήματος για την αύξηση της ζήτησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και η εγκαθίδρυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ένα τίτλο μπορεί να έχει. Το μεγάλο Ριφιφί του Αυγούστου. Ένα Ριφιφί που δε σέβεται ούτε τα πάλαι ποτέ λεγόμενα και γενόμενα «μπάνια του λαού». Βέβαια ίσως έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα μπάνια του μισού λαού τα έχετε κόψει, και δουλεύετε Αύγουστο μήνα πυρετωδώς.

Και φέρνετε 8 νομοσχέδια σε συσκευασία του ενός. Κείμενα 500 σελίδων που δε θα διαβάσουν ούτε οι βουλευτές σας αφού ούτε το μνημόνιο των εκατό σελίδων δε διάβασαν.

Τι περιλαμβάνουν; Νέες, άγριες περικοπές μισθών, νέες σημαντικές μειώσεις συντάξεων, νέα μεγάλα δώρα σε συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Με τη μέθοδο των τροπολογιών όχι μόνο πετσοκόβετε τους δημόσιους υπάλληλούς λες και έχουν ήδη πληρώσει λίγα, όχι μόνο κλείνετε οργανισμούς όπως το ΙΓΜΕ για να μην έχει κανένα λόγο ο ελληνικός λαός στη διαχείριση του ορυκτού πλούτου, όχι μόνο κόβετε και τις κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ, αλλά αθωώνετε και εαυτούς για παρανομίες που έχετε διαπράξει σε σχέση με τη στήριξη τραπεζιτών που ελέγχονται για υπεξαίρεση.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η τράπεζα Αττικής που ελέγχεται από το δημόσιο εμφανίζεται έτοιμη να εξαγοράσει την Proton Bank.

Οι δημόσιες τράπεζες κύριοι της κυβέρνησης δεν υπάρχουν για να διασώζουν τους φίλους τους δικούς σας και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ από το φαλιμέντο. Υπάρχουν για να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία του ελληνικού λαού.

Αν θέλει λοιπόν να εξαγοραστεί η Proton Bank ας παραδεχτεί ότι αξίζει 1 ευρώ – και πολλά λέω-  και ας συγχωνευτεί και αυτή σε ένα δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, με την Εθνική, την αγροτική και το ΤΤ ή και την Τράπεζα Αττικής για να διασωθούν οι καταθέσεις του κόσμου.

Ξεκινώ από τις ρυθμίσεις για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Ποιους πριμοδοτείτε; Τους πεντάστερους με 150 στρέμματα. Τους τριπλασιάζετε το συντελεστή με μια διαδικασία fast track που θα παρακάμπτει την πολεοδομία. Και θα δίνει τις άδειες μια υπηρεσία του ΕΟΤ. Μιλάμε για σκαστή διαπλοκή και παρέκκλιση όχι του νόμου αλλά κάθε έννοιας νομιμότητας. Μιλάμε για πελατειακό κράτος στην πιο αισχρή έκδοση. Μιλάμε για Φαυλότητα ανεκδιήγητη. Ευνοείτε τα Πόρτο Καρράς και τα αντίστοιχου μεγέθους τα βραχιολάκια του all inclusive και γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τους υπόλοιπους.

Επανέρχομαι όμως στο μεγάλο ριφιφί του Αυγούστου.

Στα θέματα των συντάξεων. Λιγότερα στους συνταξιούχους και αργότερα. Οι συνταξιούχοι, με αυτές τις ρυθμίσεις, θα παίρνουν και λιγότερα, θα τα παίρνουν και αργότερα και μάλιστα και με περικοπές αναδρομικές.

Τολμάτε αθεόφοβοι να ακουμπάτε και τις κατώτερες συντάξεις των 340 ευρώ.

Στους μισθούς. Οι μειώσεις δεν είναι απλώς σημαντικές, αλλά θα ισχύσουν και αναδρομικά από την αρχή του χρόνου. 1η Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι άλλον ένα μισθό μόνο με τις περικοπές αυτού του πολυνομοσχεδίου.

Στις θέσεις εργασίας Δημοσίων υπαλλήλων. Απολύσεις.

7.000 εργαζόμενοι στο δρόμο.

Και την ίδια στιγμή πάρτυ διευκολύνσεων σε φίλους, σε μεγαλοεπιχειρηματίες, σε εκλεχτούς.

Μια με στην Ενέργεια με τον Μυτηλιναίο.

Μια με τα φρουτάκια και τα τυχερά παιχνίδια, μια με διευκολύνσεις φαλιρισμένων τραπεζιτών.

Μια με τις διευκολύνσεις φοροφυγάδων.

Έρχομαι στα φορολογικά. Νέα Περαίωση. Μετά την προηγούμενη που ήταν η τελευταία. Για επιχειρήσεις με τζίρο από 20 έως 40 εκ ευρώ. Ανοίγετε το δρόμο σε μαύρο αφορολόγητο χρήμα για να πάει κι αυτό στην Ελβετία αντί στα ταμεία του κράτους. Τόσο την χρειάζονται οι ευνοούμενοι σας την περαίωση; Θα βοηθήσει τα έσοδα η περαίωση; Όχι. Θα βλάψει τα έσοδα, διότι όποιος κλείνει κανονικά τις υποθέσεις του νιώθει κορόιδο. Θα περιμένει την επόμενη περαίωση. Δεν σας πιστεύει πια κανείς.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά βγάζετε λάδι τους «σκαφάτους», εκείνους τους πλούσιους που έχουν μεγάλα κότερα, και τα οποία εμφανίζουν επαγγελματικά. Τους πιάσατε με τους ελέγχους και αντί να επιβάλετε τα πρόστιμα που είχατε προαναγγείλει από τα δελτία των 8.00 τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν και αυτοί τη δική τους περαίωση.

Έρχομαι στο πιο σκανδαλώδες κομμάτι αυτού του πολυνομοσχεδίου, τα τυχερά παίγνια.

Eπειδή κάνετε περικοπές πάτε και στο μισθωτό και το συνταξιούχο και του λέτε «Για να ρέφαρεiς, ρίχτο στο τζόγο».  Εξοργίστηκαν οι βουλευτές σας με τον κ. Παπακωνσταντίνου που έφερε 30000 φρουτάκια και εσείς τώρα φέρνετε 35000. Σε λίγο θα αντιστοιχεί ένας κουλοχέρης για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο. Ένας για κάθε σπίτι.

Αυτή είναι η Ελλάδα των ονείρων σας. Από τη μια Μεγάλα Ξενοδοχεία με υπαλλήλους σκλάβους, τζόγος παντού, αφορολόγητα γιοτ και από την άλλη καταστρατήγηση των νόμων, φτώχεια ανεργία περιθώριο.

Θέλετε να περάσετε τις εξετάσεις της τρόικας στις 22 Αυγούστου. Κατακαλόκαιρο σαν τον κλέφτη. Και θυμηθήκατε να απειλήσετε για την 6η δόση. Δηλαδή, καθίστε να σας κλέψω γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσετε.

Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μπαγιάτεψε το παραμύθι. Αν κινδυνεύει η 6η δόση παραιτηθείτε για να την πάρουμε.

Επιτρέψτε κλείνοντας να πω μια κουβέντα για τα θέματα της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων

Απευθύνομαι σε εσάς. Οι μέρες της εξουσίας σας και της εύνοιας σας είναι μετρημένες. Ο Ελληνικός λαός σας έχει πάρει χαμπάρι. Και σύντομα που θα πάρει το λόγο και στις κάλπες μετά τους δρόμους και τις πλατείες θ αναδείξει ένα νέο Συνασπισμό εξουσίας.

Απευθύνομαι και στη διεθνή αλλά και στην εγχώρια διαπλοκή που έχει βγάλει και ακονίζει τα μαχαιροπήρουνα.

Θα χάσετε τα λεφτά σας.

Ο Νέος Συνασπισμός Εξουσίας δε θα αναγνωρίσει θα αποδώσει αυτή την δημόσια περιουσία στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία το ελληνικό δημόσιο χρωστάει 10 δις. Οι συντάξεις πάνω από τους τοκογλύφους και τα αρπακτικά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ