11/07/2011

Ε.Αμμανατίδου: Περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα στη Χαλκιδική με την υπογραφή του Γ. Παπακωνσταντίνου

Αγνοώντας όλες τις εκθέσεις των αρμόδιων φορέων (Α.Π.Θ, Τ.Ε.Ε, Δασαρχείο Αρναίας) και την πλειονότητα των κατοίκων της βόρειας Χαλκιδικής, ο νέος   υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε στις 8 Ιουλίου την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή Σκουριές, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στην εν λόγω εταιρεία, θυγατρική της «European Goldfields», να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων και της  βιώσιμης  ανάπτυξης της περιοχής.

Η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική από την «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία τα μεταλλεία Κασσάνδρας παραχωρήθηκαν με σύμβαση που έχει καταγγελθεί από την Ε.Ε., αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Αφενός πρόκειται για μια αποικιοκρατικού τύπου επένδυση που αποφέρει τεράστια κέρδη σε ξένους και έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να επωφελείται στο ελάχιστο, αφετέρου θα προξενήσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής  και θα υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών.

Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση για το θέμα: «Ο κύριος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της ατομικής και κυβερνητικής αντίληψης για άνευ όρων fast track επενδύσεις παρέκαμψε κάθε θεσμικό φορέα και ομάδα πολιτών που συνηγορούν κατά της καταστροφικής για τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον εξόρυξης χρυσού. Με πρόσχημα την πρόσκαιρη δημιουργία λίγων και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας υπέγραψε τη μετατροπή της Χαλκιδικής σε «κρανίου τόπο» και αφαίρεσε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής ήπιας ανάπτυξης. Απέναντι στις νέες εξελίξεις οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και κάθε λογικού ανθρώπου αποτελούν ελπίδα για τη ματαίωση αυτής της σκανδαλώδους απόφασης. Η πολιτική ευθύνη παράλληλα βαραίνει και κάθε πολιτικό ή κοινωνικό φορέα που αποδέχεται τις πρακτικές του Υπουργού (καταστροφής) του Περιβάλλοντος».