09/06/2011

Μέτρα προστασίας για το ελληνικό λάδι στην αγορά των ΗΠΑ - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Εξωτερικών - Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας Ελευθερία της Καλαμάτας, καταγγέλλεται ότι συσκευασίες ελαιολάδου με το εμπορικό σήμα «Lakonia» και ονομασία προϊόντος «extra virgin olive oil Kalamata» κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές  στην Αμερική και ότι δείγμα που λήφθηκε από σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης και εξετάστηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους χαρακτηρίστηκε «μη κανονικό νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο ελαιόλαδο».

Θυμίζουμε ότι ανάλογη περίπτωση είχε καταγγελθεί από τον τοπικό τύπο τον Αύγουστο του 2010, με ελαιόλαδο άλλης εμπορικής ονομασίας στην αγορά της Νέας Υόρκης, το οποίο μετά από έλεγχο της North American Olive Oil Association (NAOOA) είχε βρεθεί να περιέχει πυρηνέλαιο, και τότε το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τελωνείο είχαν απαντήσει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ότι δεν είχε εξαχθεί από την Μεσσηνία το ελαιόλαδο. Το θέμα είχε τεθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας στο Τμήμα Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είχε δηλώσει ότι εστάλησαν τα απαραίτητα έγγραφα για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από τις ελληνικές στις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε πρόσφατη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση διαπιστώνεται ότι πρόκειται πραγματικά για μη κανονικό-νοθευμένο προϊόν, όπως βεβαιώνει το Γενικό Χημείο του Κράτους, το οποίο προϊόν δεν ανευρέθηκε στις αγορές του Σικάγο και της Ουάσιγκτον, ενώ στην τοπική αγορά της Νέας Υόρκης έχει μεν εντοπιστεί, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σε σχέση με ποσότητες και το εύρος της νόθευσης. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο είναι σε αναμονή.

Επίσης είναι γνωστό ότι φορείς του εξαγωγικού εμπορίου της Μεσσηνίας καταγγέλλουν ότι εμπορικοί οίκοι που εδρεύουν στις ΗΠΑ, συστηματικά προβαίνουν σε ενέργειες (παραπλανητικές σημάνσεις, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες φημισμένων, διεθνώς ανταγωνιστικών και με ισχυρή ζήτηση ελληνικών προϊόντων, όπως το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», «ελιές Καλαμάτας», «ελαιόλαδο Καλαμάτας») που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα των παραγωγών και των εμπόρων του Νομού Μεσσηνίας, χωρίς οι Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους στις ΗΠΑ να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των προϊόντων μας.

Επειδή:

-η προστασία των Ελληνικών προϊόντων και ειδικά του ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού είναι άμεσης προτεραιότητας για τα συμφέροντα των παραγωγών της πατρίδας μας,

-είναι αναγκαίο να γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη τέτοιων πρακτικών και να εξεταστεί από το Ελληνικό Κράτος η περαιτέρω δυνατότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό,

-είναι αναγκαίο να προβαίνουν σε δειγματοληψίες τροφίμων οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να εντοπιστεί το νοθευμένο προϊόν και να σταματήσει η δυσφήμιση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου;

•    Προτίθενται να θέσουν το θέμα στην ΕΕ, καθότι το όνομα «Καλαμάτα» είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και οι αναγνωρισμένες ονομασίες ΠΟΠ απολαμβάνουν της προστασίας της ΕΕ;

•    Ανεξάρτητα από την απόφαση της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση με ποιον τρόπο σκέφτεται να προχωρήσει τη συνεργασία της με τον ανωτέρω οργανισμό των ΗΠΑ, ώστε να προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά των ΗΠΑ;

•    Θα προχωρήσουν στην τροποποίηση του νόμου ώστε οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων να μπορούν να αποστέλλουν τα δείγματα που λαμβάνουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή έστω να δοθεί η οικονομική δυνατότητα στις υπηρεσίες αυτές των Περιφερειών, ώστε να προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληψίες και να τις αποστέλλουν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης