ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/05/2011

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή



Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις με τον υπουργό για ένα κρίσιμο, ίσως ένα από τα κρισιμότερα θέματα των ημερών, που είναι η κλιμάκωση της βίας και της εγκληματικότητας.

Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση της βίας, για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, για μια άλλη αναγκαία διαφορετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος καθώς και για τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να του παρέχει ασφάλεια, να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη εκεί όπου το οργανωμένο έγκλημα τον απειλεί. Όχι να καταστέλλει ειρηνικούς διαδηλωτές.

Έχουμε κατά καιρούς εκφράσει αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε μια σειρά από επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς της αστυνομίας, όπου βρίσκουμε ταύτιση απόψεων. Δυστυχώς  όμως υπάρχουν και κάποιοι -κατά την εκτίμησή μας- θύλακες μέσα στην αστυνομία που έχουν διαφορετική εκτίμηση. Και προβαίνουν σε ενέργειες που δυναμιτίζουν την κατάσταση και το πολιτικό σκηνικό.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να τελειώνουμε μ΄ αυτούς τους θύλακες και πρέπει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στον εκδημοκρατισμό της ελληνικής αστυνομίας.

Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι πρέπει να τελειώνουμε και μ΄ αυτή τη γκετοποίση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Την εκθέσαμε στον υπουργό. Το πρόβλημα δεν λύνεται με επιχειρήσεις-σκούπα. Μεταφέρεται ίσως αλλού. Ούτε με καταστολή. Αλλά με έναν σχεδιασμό ενεργειών. Πρώτα και κύρια με τη διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση. Με την καταγγελία  του Δουβλίνου ΙΙ που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Αλλά και με συνδυασμένες πρακτικές που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, γιατί το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μονάχα με ένα βιώσιμο και λειτουργικό κέντρο για όλους τους πολίτες και όχι με ένα κέντρο θέατρο επιχειρήσεων αυτοδικίας ακροδεξιών ομάδων.

Θα έχουμε βεβαίως την ευκαιρία αυτές τις ιδέες που καταθέσαμε -σε πολλές απ΄ αυτές είχαμε ταύτιση απόψεων, σε άλλες υπάρχει διαφορετική εκτίμηση- να τις δούμε και στην εξέλιξη και στην πορεία, γιατί πιστεύουμε ότι η πάταξη της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος, στην πυραμίδα του οποίου στη βάση βρίσκονται μετανάστες, στην κορυφή όμως βρίσκονται και Έλληνες, με τεχνοτροπία που έχουν εισαγάγει και από το εξωτερικό, η πάταξη λοιπόν του οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθεί το υπόμνημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Χρήστο Παπουτσή

Η οικονομική πολιτική του μνημονίου με τις ακραίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τις τεράστιες μειώσεις των επιχορηγήσεων των δημοσίων οργανισμών και φορέων, και την μερική ή ολική απόσυρση του κράτους από πεδία δημόσιας παρέμβασης (κοινωφελή αγαθά, πρωτοβάθμια υγεία, άνοιγμα αγορών υπέρ του κεφαλαίου κ.α.)  σε συνδυασμό με την μεταναστευτική πολιτική  που έχει ασκηθεί και συνεχίζει να ασκείται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν καταστροφικές συνέπειες. Την τελευταία εβδομάδα γίναμε όλοι μάρτυρες των συνεπειών αυτών.

Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του Μανώλη Καντάρη ένα κύμα γενικευμένης βίας με σαφή ακροδεξιά χαρακτηριστικά σάρωσε το κέντρο της Αθήνας. Επί μία εβδομάδα συμμορίες επιτίθεντο σε μετανάστες, άπορους καθώς και σε οιονδήποτε αντιτίθετο σε τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΛ.ΑΣ. στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανήμπορη να εμποδίσει την εκδήλωση τους ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις διατηρούσε στάση ανοχής ή ακόμα και συνέδραμε.

Το σχέδιο δράσης για το Κέντρο της Αθήνας που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων, στην οποία μετείχε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, κινείται στο μεγαλύτερο μέρος του στο επίπεδο της καταστολής και μάλιστα των θυμάτων της κρίσης.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει διαχρονικά τοποθετηθεί με σαφή τρόπο επί όλων αυτών των ζητημάτων. Η καταστολή και ο κατατρεγμός των φτωχών ελλήνων και μεταναστών και η ώθησή τους στο περιθώριο και την παρανομία μόνο εκμετάλλευση και εξαθλίωση φέρνει, οι συνέπειες των οποίων γίνονται αισθητές από όλη την κοινωνία.

Είναι επειγόντως αναγκαία η άμεση απεμπλοκή από την οικονομική πολιτική του Μνημονίου

Για το κέντρο της Αθήνας προτείνουμε:

1.    Πάταξη των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το κέντρο και τους κατοίκους της πόλης.

2.    Κεντρικές και αποκεντρωμένες δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

3.    Άμεσες παρεμβάσεις και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση υποβαθμισμένων λαϊκών γειτονιών με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, σχολείων, πολιτιστικών κέντρων, κέντρων νεότητας, αθλητικών εγκαταστάσεων. Όλα αυτά βεβαίως, διασφαλίζοντας καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των συγκεκριμένων υποβαθμισμένων περιοχών.

4.    Παρεμβάσεις άμεσης στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί. Εκεί όπου αποδεδειγμένα οι επιχειρηματίες αυτοί, οι μικρομεσαίοι έχουν πάρα πολύ χαμηλό τζίρο το τελευταίο διάστημα και δεν φταίνε αυτοί. Παρεμβάσεις  βεβαίως που πρέπει να συνοδευτούν και από παρεμβάσεις στήριξης των ίδιων των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στα κυκλώματα της εγκληματικότητας.

5.    Έργα αναβάθμισης των λαϊκών συνοικιών: πλατείες, πράσινο, καθαριότητα, φωτισμός,  σχολεία, ιατρεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.

6.    ενίσχυση των δομών στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των προγραμμάτων απεξάρτησης, στήριξη των ανέργων, της δημόσιας υγείας και παιδείας.

7.    προγράμματα  στήριξης και ενίσχυσης της κατοικίας στο κέντρο.

Για την μεταναστευτική πολιτική:

1.    Κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, άσυλο στους πρόσφυγες. Να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Πρέπει να ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουν ως στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής, αλλά να τους εντάξουν, με απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου, με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία που έτσι θα εισπράξουν και νέες εισφορές, απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική πρόταση Νόμου στη Βουλή.

2.    Να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πληρούν τους σχετικούς όρους των διεθνών συνθηκών.

3.    Άμεσα να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κέντρα ανοιχτά πραγματικής φιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών, που είτε είναι άστεγοι, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας. Μιλάμε για ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και όχι για κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.

4.    Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ουσιαστικά επιχειρήσεις σκούπας. Το μόνο που μπορεί να αποφέρουν είναι για μερικά 24ωρα να αδειάσουν μια περιοχή. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές, Είναι απάνθρωπες. Και πιστεύουμε ότι η αστυνομία πρέπει να απεμπλακεί από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

5.    άμεσα μέτρα απογκετοποίησης των περιοχών των αστικών κέντρων που σήμερα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο. Αυτό μπορεί να γίνει:

Α) Με την υγειονομική παρέμβαση στους χώρους μαζικής διαμονής μεταναστών και τη συστηματική παροχή ιατρικής βοήθειας, με στόχο την πρόληψη αλλά και την περίθαλψη, όπου αυτό είναι αναγκαίο, με μέριμνα των δημοτικών ιατρείων αλλά και των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Β) Με τη συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας, με σκοπό την κοινωνική ένταξη νεοεισερχόμενων αλλά και μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών. Κι εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με αρμόδια Υπουργεία, έστω να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές, (όπως τα μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, η νομική βοήθεια, το street work κλπ).

Τέλος, η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που, πρώτον, θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους, την περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, την έλλειψη νερού. Και δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει με ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.

Για την Ελληνική Αστυνομία:

1.    Εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας.

2.    Η λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. να υπόκεινται σε διακομματικό έλεγχο από μόνιμη επιτροπή. Η επιλογή των ηγεσιών να γίνεται από αυτή την επιτροπή

3.    Δημοκρατική ανασυγκρότηση της αστυνομίας και προσανατολισμός της στην ασφάλεια όλων, Ελλήνων και μεταναστών.

4.    Καμιά εμπλοκή της Δημοτικής Αστυνομίας σε παρεμβάσεις που αφορούν την ΕΛ.ΑΣ.

5.    Διάλυση των ειδικών δυνάμεων

6.    Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας  (έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένες μελέτες από συνδικαλιστές ΠΟΑΣΥ κ. ΠΟΑΞΙΑ)

7.    Στροφή στην αντιεγκληματική πολιτική ρίχνοντας το βάρος στα κυκλώματα και τους εγκεφάλους της εγκληματικότητας

8.    Να μην στελεχώνονται τα ΜΑΤ από αποφοίτους των σχολών. Για πέντε χρόνια να δουλεύουν στα αστυνομικά τμήματα και μετά το  πολύ για μια πενταετία να υπηρετούν στα ΜΑΤ

9.    Αναβάθμιση, εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ