ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/03/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ



  • Οι μηχανισμοί «διάσωσης» που υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους αλλά με προκλητικό τρόπο οδηγούν τους λαούς στην εξόντωση.
  • Οι επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων θα είναι οδυνηρές για τη χώρα μας, που οδηγείται ολοταχώς στη χρεοκοπία, το 2013 ή και νωρίτερα, και με επιπλέον τίμημα τη διάλυση μέχρι τότε της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική εξόντωση των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού
  • Το μνημόνιο έχει καταρρεύσει. Οι στόχοι δεν βγαίνουν.. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν έχουν προχωρήσει στο κούρεμα βεβαίως, κάτι το οποίο δεν θέλουν πρώτα και κύρια οι τραπεζίτες που μας κυβερνάνε. Αλλά η αναδιάρθρωση έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμήκυνση και με τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. Και εδώ να πούμε ότι η επιμήκυνση σημαίνει  15 δις περισσότεροι τόκοι και βέβαια νέα μέτρα που θα αφορούν και σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού των Οικονομικών, που βεβαίως έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει διαψεύσει μέτρα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει.
  • Ο πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί να μας πείσει ότι φιμώνεται. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ενοχοποιώντας τη προκαταβολικά για το γεγονός ότι αντιδρά στη πολιτική της. Και το κάνει γιατί γνωρίζει, παρά το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ότι είναι μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυτή η μειοψηφία γίνεται ολοένα και πιο μικρή.
  • Αν θεωρεί ότι δεν είναι έτσι, δεν έχει παρά να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για τις οδυνηρές της αποφάσεις. Ήδη άλλωστε το αίτημα για δημοψήφισμα σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη έχει διατυπωθεί από τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα αυτές τις πρωτοβουλίες.
  • Εμείς σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή η Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, που εξελέγη σε τελείως διαφορετικές συνθήκες τον Οκτώβρη του 2009, δεν νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων, που άλλωστε την υπερβαίνει και θεσμικά, αφού αφορά ως το 2015, ενώ έχει εντολή ως το 2013.
  • Θα αγωνιστούμε ώστε ο λαός να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του έχοντας όλα τα  δεδομένα και εξετάζοντας νηφάλια όλες τις κατατεθειμένες εναλλακτικές προτάσεις, γιατί δεν υπάρχουν μονόδρομοι στις δημοκρατίες, ούτε στη ζωή. Καλούμε τον ελληνικό λαό να συμβάλλει σε ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, σε ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα επιβάλλει:Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας, Τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, τον άμεσο έλεγχο και εν τέλει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μεγάλου μέρους του, την κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία γίνεται λίγες μέρες μετά την τελευταία σύνοδο Κορυφής όπου συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την παρούσα συγκυρία, αλλά που αφορούν συνολικά το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας..

Θα ξεκινήσουμε αμέσως με την παρέμβαση του προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα και συνεχίζουμε..

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Η συνέντευξη Τύπου που δίνουμε σήμερα αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις της συνόδου κορυφής, τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτές.

Οι αποφάσεις των συνόδων Κορυφής των Βρυξελλών, τόσο της 11ης όσο και της 25ης Μαρτίου, κατά την εκτίμησή μας θα μείνουν στην ιστορία για την κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, να προστατέψουν στοιχειωδώς τους λαούς τους από την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Οι μηχανισμοί «διάσωσης» που υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους που απειλεί πλέον σαν ντόμινο να συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη, αλλά με προκλητικό τρόπο οδηγούν τους λαούς στην εξόντωση, στην κοινωνική χρεοκοπία και ακολούθως βέβαια και στη λεγόμενη  ελεγχόμενη χρεοκοπία της οικονομίας, με μοναδικό μέλημα απ΄ ότι φαίνεται τη διάσωση των τραπεζών και την εξασφάλιση των χρημάτων των πιστωτών.

Οι επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων θα είναι οδυνηρές για τη χώρα μας, που οδηγείται ολοταχώς στη χρεοκοπία, το 2013 ή και νωρίτερα, και με επιπλέον τίμημα τη διάλυση μέχρι τότε της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική εξόντωση τότε των εργαζόμενων, του ελληνικού λαού.

Έτσι είναι τα πράγματα, τόσο σκληρά, κι εμείς έχουμε συνηθίσει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι εξελίξεις είναι οδυνηρές. Δεν τα λέμε αυτά για να υπερβάλουμε. Είναι η πραγματικότητα. Και ο  μόνος που δείχνει να μη καταλαβαίνει την πραγματικότητα, ο μόνος που φαίνεται να μην καταλαβαίνει του τι γίνεται είναι ο πρωθυπουργός που για άλλη μια φορά μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών έσπευσε να πανηγυρίσει. Βεβαίως μαζί του και η εγχώρια διαπλοκή που τον στηρίζει

Και όχι μόνο αυτό, όχι μόνο έσπευσε να πανηγυρίσει, αλλά έσπευσε και να διαβεβαιώσει -πόσες φορές αλήθεια το έχει κάνει αυτό ενάμισι χρόνο τώρα- ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όταν όλοι πια γνωρίζουν ότι επίκειται λαίλαπα  νέων μέτρων, γιατί ήδη οι στόχοι για το 2011 έχουν πέσει έξω, τρεις μήνες μετά αφότου ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, Προϋπολογισμός δεν υπάρχει, γιατί το περίφημο πακέτο Παπανδρέου που θα πήγαινε με τη συγκατάθεσή του στις επιδιώξεις της κας Μέρκελ στη σύνοδο Κορυφής αφορά νέα μέτρα επιπλέον περίπου 25 δις ως τα 2015 και βεβαίως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις, επίσης ως το 2015.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει το ψέμα εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Σε αντίθεση με τη κυβέρνηση εμείς που κατηγορούμαστε με έντονο τρόπο, όλο αυτό το διάστημα έχουμε πει αλήθειες στον ελληνικό λαό. Παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε ό,τι έχουμε πει στον ελληνικό λαό βγήκε αληθινό.

Μας έλεγαν μνημόνιο ή χρεοκοπία και εμείς λέγαμε ότι το μνημόνιο οδηγεί στη χρεοκοπία.

Και πράγματι, δέκα μόλις μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου:

1.      Το χρέος έχει εκτιναχθεί  στο 150% του ΑΕΠ,

2.      Η ανεργία στο 20%, με την ανεργία στους νέους στο 30%,

3.      Ο πληθωρισμός στο 4.4%

4.      Η ύφεση στο (-) 6.6% στο τελευταίο τετράμηνο του 2010.

Το μνημόνιο λοιπόν έχει καταρρεύσει. Οι στόχοι δεν βγαίνουν. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Και αυτό επιβεβαιώνεται, το ότι έχει καταρρεύσει, και από το γεγονός ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν έχουν προχωρήσει στο κούρεμα βεβαίως, κάτι το οποίο δεν θέλουν πρώτα και κύρια οι τραπεζίτες που μας κυβερνάνε. Αλλά η αναδιάρθρωση έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμήκυνση και με τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. Και εδώ να πούμε ότι η επιμήκυνση σημαίνει  15 δις περισσότεροι τόκοι και βέβαια νέα μέτρα που θα αφορούν και σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού των Οικονομικών, που βεβαίως έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει διαψεύσει μέτρα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει.

Υπό το βάρος, λοιπόν, των αλλεπάλληλων αυτών αποτυχιών, η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε δυνατότητα να υπερασπιστεί την πολιτική της και το μόνο που της μένει είναι να καταφεύγει στη συκοφαντία.

Βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Υπουργοί διαφωνούν μεταξύ τους, διαφωνούν με τον εαυτό τους αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Έχοντας χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι υιοθετεί επισήμως το «δόγμα Πάγκαλου». Ψεύδεται, αντεπιτίθεται, λασπολογεί, επιχειρεί να μετατραπεί από θύτης σε θύμα .

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η συστηματική επίθεση εναντίον μας, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου πλέον, ξεκίνησε όταν έγινε καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μασήσει τα λόγια του. Όχι μόνο θα πει αλήθειες, αλλά και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να γνωρίζει την αλήθεια και θα είναι ο κυρίαρχος που θα αποφασίζει για την τύχη του.

 Ο πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί να μας πείσει ότι φιμώνεται. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ενοχοποιώντας τη προκαταβολικά για το γεγονός ότι αντιδρά στη πολιτική της.

Και το κάνει γιατί γνωρίζει, παρά το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ότι είναι μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυτή η μειοψηφία γίνεται ολοένα και πιο μικρή.

Αν θεωρεί ότι δεν είναι έτσι, δεν έχει παρά να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για τις οδυνηρές της αποφάσεις.

Ήδη άλλωστε το αίτημα για δημοψήφισμα σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη έχει διατυπωθεί από τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα αυτές τις πρωτοβουλίες.

Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική και να εγκαταλείψει κι αυτή την τακτική της ενοχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και της στοχοποίησης πολίτικων δυνάμεων της αριστεράς, γιατί, πέραν των άλλων, είναι μια τακτική που υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία.

Αν έχει το θάρρος, ας υποστηρίξει την πολιτική της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δημόσια και καθαρά και ας εξηγήσει πού διαφωνεί με την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, με την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε επίσης τον πρωθυπουργό να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά του και να πει, έστω και για μια φορά την αλήθεια στον ελληνικό λαό. 

Έχει υποχρέωση να το κάνει.  Έχει υποχρέωση να αφήσει τη δημοκρατία να λειτουργήσει και να μην τη θέτει διαρκώς σε κίνδυνο.

 Αύριο θα ζητήσω με ερώτησή μου, επισήμως από τον πρωθυπουργό, να εξηγήσει ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει και για το 2011, για το 1,8 δις επιπλέον, και για μέχρι το 2015, τα περίφημα 25 δις επιπλέον.  Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, πότε και πώς θα τα πάρει.

Εμείς σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή η Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, που εξελέγη σε τελείως διαφορετικές συνθήκες τον Οκτώβρη του 2009, δεν νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων, που άλλωστε την υπερβαίνει και θεσμικά, αφού αφορά ως το 2015, ενώ έχει εντολή ως το 2013.

Και θα αγωνιστούμε ώστε ο λαός να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του έχοντας όλα τα  δεδομένα και εξετάζοντας νηφάλια όλες τις κατατεθειμένες εναλλακτικές προτάσεις, γιατί δεν υπάρχουν μονόδρομοι στις δημοκρατίες, ούτε στη ζωή.

Τέλος, απέναντι στις συκοφαντικές επιθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αφήνουμε τους συκοφάντες να συκοφαντούν. Και κάνουμε πολλά βήματα μπροστά με την εναλλακτική μας πρόταση. Με τις προτάσεις μας απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία.

Διοργανώνουμε άμεσα, την επόμενη βδομάδα σειρά συγκεντρώσεων ανά την Ελλάδα για την εναλλακτική μας πρόταση, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να συμβάλλει σε ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, σε ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα επιβάλλει:

•    Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας.

•    Τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Οι έχοντες και κατέχοντες, να αφήσουν στο πλάι την αντικοινωνική συμπεριφορά του δεν πληρώνω περαιώνω, φοροαπαλλάσσομαι, φοροδιαφεύγω. Να πάψει και η κυβέρνηση να τους χαϊδεύει και να εξετάσει και τις δικές τους φοροαπαλλαγές και να τις καταργήσει. 

•    Τον άμεσο έλεγχο και εν τέλει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μεγάλου μέρους του, γιατί με ένα χρέος που είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ δεν βγαίνει.

•    Την κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πριν από ένα χρόνο αυτές οι προτάσεις έμοιαζαν εξαιρετικά ακραίες. Αυτό που είναι ακραίο τώρα είναι οι τράπεζες να έχουν πάρει περίπου όσα πήρε η χώρα από την τρόικα και να θέλουν και παραπάνω και να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες στην ελληνική κοινωνία, στην πραγματική οικονομία.

•    Την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν «κομίζω γλαύκας». Είναι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στους 15 στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργασίες της συμμαχίας, οι οποίες αποκτούν μια δραματική επικαιρότητα,

Με αυτές τις θέσεις και με αυτές τις προτάσεις θα απευθυνθούμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, ζητώντας μία αντεπίθεση, η οποία θα σημάνει μια ριζική αναστροφή της δραματικής πορείας για τον τόπο και για την κοινωνία.

Γ. Μπανιάς (Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ)

Για να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις προκλήσεις των καιρών που είναι μεγάλες,  με όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, στο χώρο της Αφρικής γενικότερα, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, παίρνει πρωτοβουλίες. ΟΙ πρωτοβουλίες αυτές έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα, έχουν τον χαρακτήρα μιας καμπάνιας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειών, θα κάνουμε συγκεντρώσεις, θα κάνουμε συνεντεύξεις Τύπου, θα κάνουμε περιοδείες, θα επικοινωνήσουμε δηλαδή με όλους τους δυνατούς τρόπους με τον ελληνικό λαό για να μιλήσουμε για την πολιτική μας, για να μιλήσουμε για την πολιτική της κυβέρνησης, να εξηγήσουμε γιατί το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί στρατηγική έντασης και στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής στοχοποιεί  τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακριβώς θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κίνδυνο για την πολιτική του, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικές προτάσεις και νομίζω ότι σ΄ αυτή τη φάση εκφράζει πραγματικά τη βούληση, την επιθυμία μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της καμπάνιας, ξεκινάμε την Παρασκευή συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ και θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Πάτρα. Στα Γιάννενα θα γίνει την Πέμπτη. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Γ. Θεωνάς: 

Θέλω να σημειώσω ότι ίσως σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία δεν έχουμε ακόμα διαπιστώσει το μέγεθος των κινδύνων που συνεπάγεται για τη χώρα μας και το λαό, για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία το περιβόητο Σύμφωνο για το Ευρώ ή Σύμφωνο για την Ανταγωνιστικότητα, όπως αποφασίστηκε ουσιαστικά στις 11 του Μάρτη και τυπικά ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και κάποιων χωρών εκτός ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Τι σημαίνει; Κατά τη γνώμη μου σημαίνει εκχώρηση της πολιτικής εξουσίας της χώρας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, με τον συντονισμό αυτής της εκχώρησης να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα πράγμα μόνο θα σας πω: ότι κάθε χρόνο ο όποιος αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης με ένα πακέτο μέτρων που θα συνιστούν ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο θα ελέγχεις τους επόμενους δώδεκα μήνες. Και επειδή νομίζει κανείς ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι επιλογές της όποιας ελληνικής κυβέρνησης κάθε φορά, άμα διαβάσετε το Σύμφωνο για το Ευρώ, θα δείτε ότι δεν λυπήθηκαν καθόλου χρόνο και χώρο για να υποδείξουν τι μέτρα θα συνιστούν αυτά τα πακέτα που θα υποβάλλονται κάθε χρόνο. Θα συνδέουν την εξέλιξη των μισθών στην Ελλάδα με το  κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και θα το συγκρίνουν με την αντίστοιχη εξέλιξη του δείκτη αυτού στις πιο  αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Και θα πρέπει να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς. Θα συνδέουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα.

Δεν θα σας κουράσω να πω περισσότερα πράγματα αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει πάντως ότι κάθε χρόνο -και δεν ξέρουμε για πόσα ακόμα χρόνια- θα υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο που θα μπαίνει μπροστά στον ελληνικό λαό  με μέτρα που θα λεηλατούν στο έπακρο το ελάχιστο όριο  αμοιβής εργασίας και δικαιωμάτων που θα έχει απομείνει μετά το μνημόνιο και μετά τα  ευρωπαϊκά μνημόνια κάθε χρόνο.

Μια κουβέντα ακόμα. Αυτή η στοχοποίηση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχοποίηση ενάντια στους αγώνες. Αυτή τη στιγμή με λίγα λόγια μας λένε ότι όποιος σχεδιάζει να πάρει μέρος σε κινήματα που αναπτύσσουν αγώνες, να ξέρει ότι θα είναι και θα ονομάζεται υποψήφιος τρομοκράτης και θα συνδέεται η όποια ανάπτυξη αγώνων με καταγραφή σου, στοχοποίησή σου ότι είσαι ένας μελλοντικός τρομοκράτης.. Αν ερμηνεύσει κανείς σωστά τη στάση των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και της κυβέρνησης ολόκληρης,  αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτήν τη στοχοποίηση.

Απ΄ αυτήν την άποψη, θεωρώ ότι το ζήτημα της στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα μόνο που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και πάνω απ΄ όλα αφορά όλες τις δυνάμεις της αριστεράς. Ο λαός μας έχει πληρώσει στο παρελθόν τέτοιου είδους στοχοποιήσεις. Και απ΄αυτή την άποψη, όλες οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν χρέος κατά τη γνώμη μας να υπερβούν τον εαυτό τους και να δουν ότι σήμερα αυτό που προέχει είναι η κοινή δράση και η πολιτική συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς -αυτό περιμένει ο λαός- για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξοργιστική πραγματικά και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση στη χώρα μας.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Αννέτα Καββαδία (ΝΕΤ): Απʼ ότι κατάλαβα κατηγορήσατε τον πρωθυπουργό για κρυφή ατζέντα και τον καλείτε να πει δημοσίως ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, πότε και πόσα. Σας ακούσαμε να μιλάτε για κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας και είπατε ότι αυτή η βουλή δεν νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο και επισημάνατε ότι ο λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει αφού στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και προαναγγείλατε μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Είναι μόνο δική μου ιδέα ή αυτό θυμίζει προεκλογική ετοιμότητα; Ζητάτε εκλογές; Προτίθεστε να ζητήσετε εκλογές ή θεωρείτε ότι υπάρχει και αυτό το σενάριο στο μυαλό του πρωθυπουργού και εσείς ετοιμάζεστε;

Αλ. Τσίπρας: Όλοι κατανοούν ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Βεβαίως, είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να αποφασίσει πότε ο ίδιος θα επιλέξει την προσφυγή στην κάλπη. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα μπορεί να το αρνείται αυτό για πολύ καιρό και αυτό δεν έχει να κάνει με τη δική μας εκτίμηση αλλά με το γεγονός ότι οι στόχοι που έχει θέσει δεν βγαίνουν, αντιθέτως δημιουργούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Κυρίως συνδέεται με αυτό που είπα πιο πριν, ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει χάσει μια στοιχειώδη στήριξη από την κοινωνία και η εκτίμηση που έχουμε κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι ότι δεν θα καταφέρει να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να αποτραπεί αυτή η αρνητική εξέλιξη για την κοινωνία, η εφαρμογή νέων πιο σκληρών μέτρων που θα διαλύσουν την κοινωνική συνοχή, θα φτωχύνουν τον ελληνικό λαό και όχι μόνο δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αλλά θα μας οδηγήσουν ντουγρού στη χρεοκοπία. Αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε. Και επειδή στη δημοκρατία εμείς δεν γνωρίζουμε άλλους τρόπους για να μπορεί να το αποφύγει κανείς αυτό, παρά μονάχα να θέσει τα διλλήματα με τον πιο επίσημο τρόπο στον ελληνικό λαό. Γιʼ αυτό ακριβώς το λόγο, εδώ και αρκετό χρόνο, αν θυμάστε από την επόμενη μέρα του μνημονίου, είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι τα μέτρα αυτά οδηγούν στην καταστροφή και είχαμε εγκαίρως ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει.

Επί δέκα μήνες αυτό το αρνείται η κυβέρνηση, επί δέκα μήνες λέει ψέματα ο πρωθυπουργός, κρύβει την πραγματικότητα. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα αναγκαστεί να βρεθεί ενώπια ενωπίω με  την σκληρή πραγματικότητα και θα αναγκαστεί να δώσει το λόγο στον ελληνικό λαό.

Εμείς προετοιμαζόμαστε για αυτή την εξέλιξη και αν θέλετε επιδιώκουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Κυρίως, όμως, αυτό που θέλουμε είναι οι εκλογές να δώσουν λύση. Να δώσουν τη δυνατότητα για μια ριζική αλλαγή  των συσχετισμών για μια βουλή, η οποία δεν θα εγκρίνει με 150 ή με 180, αλλά θα απορρίψει αυτό το πακέτο των μέτρων. Γιʼ αυτό αγωνιζόμαστε για μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία δυνάμεων της αριστεράς  και όχι μόνο, που έχουν ως στόχο την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα, είτε πριν είτε μετά την εκλογική αναμέτρηση.

-    Β. Παπαδημητρίου (ΕΡΑ):  Σας ακούσαμε προηγουμένως να λέτε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ακολουθεί ακριβώς τη λογική, το δόγμα του Θ. Πάγκαλου, λασπολογία, επίθεση και ψεύδος. Λέτε δηλαδή ότι οι επιθέσεις που έχετε δεχθεί και προσωπικά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συνολικά από την κυβέρνηση αποτελούν ένα οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης εναντίον του ΣΥΝ. Θεωρείτε δηλαδή ότι ξη κυβέρνηση έχει οργανώσει ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης του ΣΥΝ;

Αλ. Τσίπρας: Πριν από μια βδομάδα, έδωσα τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να πάρει θέση με την επιστολή που του έστειλα και στην οποία του κατέστησα με σαφήνεια τους κινδύνους από αυτήν την πρακτική που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και του έκανα σαφές ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν είναι κάποιος δημόσιος σχολιαστής που έχει το ακαταλόγιστο, δεν είναι απλώς μέλος της κυβέρνησης αλλά το νούμερο δυο της κυβέρνησης. Του εξήγησα ότι αν δεν υπάρξει μια δημόσια διαφοροποίηση από την πλευρά του, εμείς από εδώ και στο εξής θα θεωρούμε ότι έχει την πλήρη κάλυψη ο κ.Πάγκαλος αλλά και ότι οι σχεδιασμοί από εδώ και πέρα και οι κίνδυνοι και οι προβοκάτσιες ευρείας κλίμακας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, της αριστεράς, του λαϊκού κινήματος θα έχουν την πλήρη κάλυψη και γνώση και συνέργεια του ίδιου του πρωθυπουργού.

Τις επόμενες μέρες, όχι μόνο δεν πήραμε απάντηση από τον πρωθυπουργό, αλλά και είχαμε μια προκλητικότατη αντιμετώπιση από μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη. Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από την υπουργό παιδείας και από σειρά επιφανείς υπουργούς, οι οποίοι στοχοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ με συκοφαντικό και άδικο τρόπο και ο λόγος που το έκαναν αυτό είναι ότι βρίσκονται σε πανικό.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Και η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και η στοχοποίηση της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, του λαϊκού κινήματος. Προκαταβολικά ενοχοποιεί τις κοινωνικές αντιδράσεις και ενοχοποιεί μια πολιτική δύναμη η οποία έχει ιστορία στους δημοκρατικούς αγώνες αυτού του τόπου, ξέρει να αγωνίζεται κατά πρόσωπο και έχει να πει το λέει δημόσια. Προφανώς και γίνεται αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κίνδυνο για την κυβέρνηση και την πολιτική της, διότι έχει εναλλακτική πρόταση, έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στον απλό κόσμο, στους δημοκράτες πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Και βεβαίως, ο δεύτερος λόγος είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλει στοιχειωδώς να συσπειρώσει όσους πιστούς οπαδούς της έχουν απομείνει.

Αυτός όμως είναι ένας ολισθηρός δρόμος, διότι στους παλιότερους θυμίζει τις εποχές εκείνες που κάποιοι προετοίμαζαν την απομόνωση και εν τέλει την απονομιμοποίηση κάποιων δυνάμεων της αριστεράς. Να τις θέσουν δηλαδή εκτός τόξου δημοκρατικής νομιμότητας. Στους νεότερους προκαλεί μεγάλη έκπληξη και φόβο για το που μπορεί να οδηγηθεί το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τόπο. Να έρχεται η υπουργός Παιδείας στη βουλή, να βγάζει μια φωτογραφία από βανδαλισμούς, να μην την καταθέτει στα πρακτικά και να καταγγέλλει ένα στέλεχος με ιστορία αγώνων και δημοκρατικού ήθους ότι αυτός το έπραξε. Αυτή η εικόνα μου θύμισε το πώς αντιμετώπισε η Χούντα την επόμενη του Πολυτεχνείου τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, που έβγαζε φωτογραφίες με βανδαλισμούς. Αυτή η τακτική είναι επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, δημόσια και ανοιχτά. Να θέσει η κυβέρνηση στην κρίση των πολιτών της απόψεις της. Να αντιπαρατεθεί δημόσια και ανοιχτά με τις δικές μας προτάσεις και θέσεις. Όχι να μας ενοχοποιεί, να στοχοποιεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για οποιαδήποτε αυθόρμητη αντίδραση.

Βρέθηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για να διαμαρτυρηθούν για τις ενοποιήσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων εκπαιδευτικοί και μαθητές και πήραν δημόσια το λόγο στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος και μέσα στον κόσμο που ήταν εκεί βρέθηκαν και μαθητές και φεύγοντας ένας μαθητής έγραψε ένα σύνθημα στον τοίχο. Είναι ζήτημα αυτό για να έρθει η υπουργός Παιδείας στη βουλή και να καταγγείλει τον Γρηγόρη Καλομοίρη για βανδαλισμούς; Είναι ντροπή για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Εάν αύριο λοιπόν κάποιοι προβοκατόρικα σε μια μαζική, κοινωνική διεκδίκηση ή κινητοποίηση – και αυτό έχει γίνει πολλές φορές – πετάξουν μια πέτρα, θα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιʼ αυτό; Εκεί λοιπόν θέλει να οδηγήσει η κυβέρνηση. Να στήσει ή να υποθάλψει προβοκάτσιες και τις χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα το ανεχτούμε αυτό. Ούτε θα ανεχθούμε την ενοχοποίηση των κοινωνικών αγώνων αλλά ούτε την συκοφαντία ενός πολιτικού χώρου που έχει δώσει μαθήματα δημοκρατίας και ήθους όλα αυτά τα χρόνια και αγωνίζεται και θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

-    Νίκος Φίλης (Αυγή): Στις Βρυξέλλες προχθές είχατε την ευκαιρία να δείτε μια μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων. Προχθές είδαμε στην τηλεόραση μια τεράστια κινητοποίηση στο Λονδίνο. Κοινός άξονας όλων είναι η ενοποίηση που προωθούν στην Ευρώπη όλων των τραπεζών και ένα σήμα κινδύνου, μια έκκληση υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης. Πως κρίνετε το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αντίστοιχες κινητοποιήσεις και είμαστε απλώς μάρτυρες αυθόρμητων κινητοποιήσεων και όχι οργανωμένων μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία. Σκέφτεστε να έχετε κάποιο διάλογο με τα συνδικάτα; Μέχρι που μπορεί να πάει αυτή η αταξία των συνδικάτων; Έχετε καταθέσει ένα αίτημα για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο για το ευρώ. Αν υπάρχει μια ανάλογη ευρωπαϊκή κινητικότητα και αν σκέφτεστε στην Ελλάδα αυτό το αίτημα, το οποίο υιοθέτησε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, θα αποτελέσει μια αιχμή  για πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Τσίπρας: Για να μην αδικούμε τα συνδικάτα, έχουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας προαναγγείλει και πραγματοποιήσει όσες απεργίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη 5ετία μαζί. Όμως, για την ένταση, την κλιμάκωση και το μέγεθος της επίθεσης, αυτό δεν αρκεί. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον γιατί δεν υπήρξε μια μεγάλη οργανωμένη κινητοποίηση στη χώρα μας ενώ για παράδειγμα υπήρξε στις Βρυξέλλες τις μέρες της Συνόδου Κορυφής. Γνωρίζετε όλοι τις δυσκολίες στα συνδικάτα, τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τον αγωνιστικό προσανατολισμό και αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει οδηγήσει σε απαξίωση των συνδικάτων- και κυρίως της ΓΣΕΕ- από τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη με συλλογικό τρόπο οι τριτοβάθμιες οργανώσεις να πάρουν αποφάσεις που θα καλούν τους εργαζόμενους σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και σε οργανωμένες και όχι αυθόρμητες αντιδράσεις και με πολιτικό στόχο. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ με δηλώσεις του προέδρου της  ζητά δημοψήφισμα για την περίφημη Συνθήκη του ευρώ. Αυτές οι προσπάθειες και τα αιτήματα πρέπει να αποκτήσουν κοινωνική γείωση και να μη είναι μια εκφορά από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων και μπορεί να έχουν αποτελέσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του αυτές τις πρωτοβουλίες. Την πρωτοβουλία δηλαδή μιας μεγάλης καμπάνιας από την πλευρά κοινωνικών φορέων με τη συλλογή υπογραφών, ούτως ώστε μέχρι να έρθει στη βουλή προς επικύρωση η τροποποίηση της Συνθήκης να έχει δημιουργηθεί μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συσπείρωση με χιλιάδες υπογραφές που θα απαιτεί από την κυβέρνηση να θέσει στη λαϊκή ετυμηγορία τις αποφάσεις και όχι σε μια βουλή, η οποία δεν νομιμοποιείται ούτε καν διότι εξελέγει στη σύνθεσή της σε τελείως διαφορετικές συνθήκες.

Σε σχέση τώρα με το αν αυτή η πρωτοβουλία και το αίτημα έχει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, στη σύνοδο του Προεδρείου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αποφασίστηκε στην επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή που θα γίνει στις 15 Απρίλη στη Βουδαπέστη, να εισηγηθούμε τη μετατροπή της καμπάνιας που αρχικά είχαμε αποφασίσει στο Συνέδριο του ΚΕΑ στο Παρίσι για τη λεγόμενη πρωτοβουλία των πολιτών για το 1 εκατομμύριο υπογραφές, που αφορούσε σε ένα Ταμείο για την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη, τη μετατροπή της σε καμπάνια ενάντια στο Σύμφωνο του ευρώ.  Βασικός άξονας αυτής της καμπάνιας είναι το αίτημα για δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες για την επικύρωση αυτών των αποφάσεων της Συνθήκης. Άρα, λοιπόν, είναι ένα αίτημα που παίρνει όντως μια πανευρωπαϊκή διάσταση με αφορμή αυτήν τη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Σε σχέση τώρα με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, είναι εξαιρετικά σημαντική και ιστορικής σημασίας οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στις Βρυξέλες και στο Λονδίνο και θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και στην Βουδαπέστη. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχουμε τη δυνατότητα, εγώ ως Αντιπρόεδρος του ΚΕΑ μαζί με τον Πιέρ Λοράν να συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση Συνδικάτων για να ανταλλάξουμε ιδέες, σκέψεις, προτάσεις και να τους προτείνουμε να συντονίσουν ακόμα περισσότερο τις δράσεις τους διότι είναι πια φανερό ότι αυτή η συνολική επίθεση κατά την έγκριση του Συμφώνου για το ευρώ προς τους λαούς της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να απαντηθεί συνολικά από τις κοινωνικές δυνάμεις, τους λαούς, τους εργαζόμενους σε κάθε χώρα της Ευρώπης ξεχωριστά αλλά με συντονισμό μεταξύ των χωρών.

-    Γιώργος Κατσίγιαννης (Αθήνα 9,84): Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση γιατί η κυβέρνηση στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα άλλα κόμματα της αριστεράς όπως το ΚΚΕ ή την Δημοκρατική Αριστερά; Δεν λένε αυτοί τα πράγματα με το όνομά τους;

Αλ. Τσίπρας: Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να απευθύνετε στην κυβέρνηση. Οι λόγοι είναι σαφείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εσωτερικές του αντιφάσεις και μια περίοδο εσωτερικής κρίσης που πέρασε το προηγούμενο διάστημα και που ελπίζουμε με τις τελευταίες αποφάσεις μας να την ξεπεράσουμε, αποτελεί κίνδυνο για το σύστημα. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι η διεισδυτικότητά του, ιδίως στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ μεγάλη. Προσπαθεί  να δώσει λύση με αγώνες και διεκδικήσεις που αφορούν το σήμερα και όχι ένα μακρινό και αβέβαιο αύριο. Δεν θεωρούμε ότι η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί όταν και αν κάποτε πέσει από τον ουρανό η προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Εμείς αγωνιζόμαστε κάθε μέρα προτείνοντας εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις. Μπαίνουμε και στη φωτιά, με την έννοια ότι «δεν κρατάμε πισινή», καταγγέλλουμε τα συμφέροντα, δεν μιλάμε γενικόλογα ενάντια στο κεφάλαιο, δεν μιλάμε γενικόλογα ενάντια στη διαπλοκή. Μιλάμε με ονοματεπώνυμο και βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων στο κίνημα «Δεν Πληρώνω» και είπαμε με ονοματεπώνυμο ποιοι κρύβονται πίσω από τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό είναι που ενοχλεί. Ενοχλεί και την εγχώρια διαπλοκή και φυσικά και την κυβέρνηση.

Είμαστε μια πολιτική δύναμη και μπορεί να έχουμε υποστεί πολιτικό κόστος γιʼ αυτό, αλλά είναι τιμή και καμάρι μας και θα το λέμε ότι δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος προκειμένου να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να υπερασπιστούμε αξίες, ιδέες και το δικό μας αξιακό σύστημα. Προκειμένου να βρεθούμε δίπλα και να στηρίξουμε τους κατατρεγμένους και τους καταπιεσμένους. Αυτό έχει κόστος αλλά είναι και μια αξιακή παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο ενός πολιτικού συστήματος που απαξιώνεται ραγδαία και ιδίως στα μάτια των νέων ανθρώπων.

Γ. Θεωνάς: Η στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με το φόβο που έχει η κυβέρνηση μπροστά στην προοπτική της ενότητας της αριστεράς, γιατί η μόνη πολιτική δύναμη που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με αυτήν την ιδέα της κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας της αριστεράς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ακριβώς αυτή την ιδέα θέλει να πολεμήσει, στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

-    Κ. Σαββόπουλος (Στο Κόκκινο): Παρά το γεγονός ότι η πορεία της Πορτογαλίας είναι προδιαγεγραμμένη στις επιταγές της τρόικας, το ότι κατέρρευσε μια κυβέρνηση που προσπάθησε να περάσει ένα νέο πακέτο λιτότητας αποτελεί θετικό σημάδι για το χώρο σας; Βλέπετε ντόμινο κατάρρευσης νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στην Ευρώπη; Μήπως τελικά η αλλαγή θα έρθει έτσι;

Αλ. Τσίπρας: Θετικό θα είναι στο βαθμό που η κάλπη στην Πορτογαλία θα βγάλει συσχετισμούς τέτοιους που θα γεννούν αισιοδοξία και δεν θα δεχτεί η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου της Πορτογαλίας ένα νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Στο βαθμό, λοιπόν, που θα δώσει την ευκαιρία για μια μεγάλη ανατροπή υπέρ της αριστεράς. Η Πορτογαλία είναι ένας καθρέφτης. Εκεί οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν διότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν είχε ούτε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το έχουμε πει εγκαίρως όταν μας ρωτάνε κατά καιρούς τι είδους λύση μπορούν να δώσουν οι εκλογές. Η εναλλαγή της κυβέρνησης  Παπανδρέου με μια νέα κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα είναι λύση. Η ΝΔ ως κατεξοχήν κόμμα της αστικής τάξης έχει ανυπέρβλήτες δεσμεύσεις, τόσο με το ντόπιο, όσο και με το ξένο κεφάλαιο. Και μπορεί στη ρητορική του ο κ.Σαμαράς να είναι αντιμνημονιακός, όμως στην πραγματικότητα και στην ουσία της πολιτικής δεν πρόκειται να δούμε πολύ μεγάλες διαφορές. Αν θυμάστε, ήταν αυτός που πρώτος είχε μιλήσει σε μια συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο για το  ξεπούλημα 50 δις περιουσίας. Και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά στο νούμερο είχε πέσει μέσα.

Βεβαίως, δεν είναι λύση ένας μεγάλος συνασπισμός. Ένας συνασπισμός των δύο μεγάλων κομμάτων ή ένας μικρότερος με μικρότερα κόμματα που θα θελήσουν να γίνουν δεκανίκια μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

Για εμάς, οι εκλογές μπορούν να είναι λύση και θα είναι λύση στο βαθμό που θα δημιουργήσουν νέους συσχετισμούς δύναμης εντός κοινοβουλίου, οι οποίοι θα καταγράψουν και την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας. Συσχετισμούς που θα αποτρέψουν την εφαρμογή αυτής της σκληρής, μονόπλευρης, άδικης και αντιλαικής πολιτικής. Και με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και εκφράζουμε την αλληλεγγύη  και τη συμπαράστασή μας στις δυνάμεις της αριστεράς εκεί που δίνουν ένα μεγάλο αγώνα.

-    Κ.Ζαγάρας (Αυγή): Όπως γνωρίζετε, συνεχίζεται η κατάληψη των συμβασιούχων στο δημαρχείο της Αθήνας. Πως σχολιάζετε τον αγώνα τους, τη μορφή της, τα αιτήματα, αλλά και τη στάση του κ. Καμίνη;

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη που έχει σταθεί στο πλάι των συμβασιούχων  σε άλλες εποχές που δεν είχαμε αυτήν τη λαίλαπα της επίθεσης, πόσο μάλλον τώρα. Πιστεύουμε ότι κανένας εργαζόμενος συμβασιούχος δεν πρέπει να απολυθεί, πόσο μάλλον εργαζόμενοι που εκπληρώνουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο της Αθήνας για 8, 10, 15 χρόνια. Πρέπει όλοι οι δημότες της Αθήνας να βρεθούν στο πλευρό τους. Στηρίζουμε τον αγώνα τους και θα φέρουμε ως κοινοβουλευτική ομάδα και τροπολογία στο νόμο Ραγκούση, ζητώντας την τακτοποίησή τους. Ο κ. Καμίνης πολύ γρήγορα διέψευσε τις προσδοκίες όσων στο β΄γύρο, στο δίλλημα Κακλαμάνης ή Καμίνης, έσπευσαν να τοποθετηθούν υπέρ του κ. Καμίνη, ο οποίος είχε ως Συνήγορος του Πολίτη μια σημαντική δράση, αλλά πολύ γρήγορα μετατράπηκε από Συνήγορος του Πολίτη σε συνήγορο της κυβέρνησης. Και είναι στενάχωρο ότι ακολουθεί μια πολύ σκληρή κυβερνητική πολιτική στο Δήμο της Αθήνας και πολύ γρήγορα έκανε τους πολίτες να ξανασκεφτούν ότι αυτά τα τεχνητά διλλήματα, όταν μάλιστα μπαίνουν με ένα τέτοι τρόπο, δεν οδηγούν σε λύσεις προς όφελος της κοινωνίας.  



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ