ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/03/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην επίκαιρη επερώτηση για την Παιδεία.



Στην πρωτολογία του είπε:

«Κυρία Υπουργέ, παρακολούθησα από το κλειστό δίκτυο της Βουλής την ομιλία σας. Και ειλικρινά αυτός ήταν ο λόγος που ήρθα στην αίθουσα για να παρέμβω. Διότι στο κλείσιμο της ομιλίας σας θεωρήσατε σκόπιμο να κάνετε μαθήματα αριστεροφροσύνης στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και να μιλήσετε για το ποια Αριστερά πρεσβεύουμε. Και ομολογώ θλίβομαι.

Θλίβομαι ειλικρινά, διότι τουλάχιστον με όλα όσα διαπράττετε τους τελευταίους μήνες  η κυβέρνησή σας και το Υπουργείο Παιδειίας σε όλους τους τομείς της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου, θα έπρεπε τουλάχιστον να μην είχατε αυτό το θράσος να  μιλάτε για Αριστερά κυρία Διαμαντοπούλου. Να μιλάτε για Αριστερά εσείς που έχετε πάρει διαζύγιο με την ίδια την ιστορία σας. Εσείς που σήμερα έρχεστε εδώ και στην πραγματικότητα εμφανίζεστε και δράτε ως βασιλικότερη του βασιλέως, ως οι πιο φανατικοί υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού. Θα μείνουν στην ιστορία για τις παρεμβάσεις τους στην κοινωνία και στους κοινωνικούς τομείς οι πολιτικές του Ρήγκαν, της Θάτσερ στην εκπαίδευση ιδίως όπου αντιμετώπιζαν την παιδεία ως εμπόρευμα, ως διαπραγματεύσιμο αγαθό και οι δικές σας πολιτικές. Και έρχεστε εσείς εδώ να κάνετε μαθήματα στην Αριστερά!

Και σήμερα το πρωί άκουσα ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια κυνική ομολογία. Είπε ότι όσα κάνετε δεν τα κάνετε ακολουθώντας εντολές αλλά επειδή τα πιστεύετε.

Και ότι ακολουθείτε ένα πρόγραμμα θεμελιωδών και αναγκαίων αλλαγών που ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση θα έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί έτσι –είπε- θα έρθει πιο κοντά η Ελλάδα του μέλλοντος.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο κυνική ομολογία του τι πρεσβεύετε και οραματίζεστε για τη χώρα, την κοινωνία και το μέλλον της.

Κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό, πριν από 15 μήνες άλλα λέγατε προεκλογικά –σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα λέγατε- και έρχεστε τώρα και γίνεστε οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της βαρβαρότητας.

Κυρία Υπουργέ, η πολιτική σας και ιδιαίτερα η σπουδή σας να εξαφανίσετε 4.000 θέσεις εκπαιδευτικών και να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε 1523 σχολικές μονάδες ισοδυναμεί με αφανισμό της εκπαίδευσης. Με απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλη τη χώρα.  Και ιδίως στην περιφέρεια. Στην τσακισμένη και ερημωμένη περιφέρεια που χάνει και το τελευταίο αποκούμπι της, τα σχολεία. Την ελπίδα των παιδιών που ζουν στην περιφέρεια να ξεφύγουν από τη μιζέρια, από την υπανάπτυξη κατακτώντας τη γνώση. Και αυτό τους το στερείτε. Το τελευταίο που τους είχε απομείνει. Κόβετε μισθούς, κόβετε συντάξεις, κόβετε κοινωνικές παροχές, κόβετε τα πάντα, κόβετε και τα σχολεία.

Αλλά με την ίδια σκληρότητα που αντιμετωπίζετε την περιφέρεια αντιμετωπίζετε και τις και τις εργατουπόλεις των αστικών κέντρων και ιδίως των πιο λαβωμένων γειτονιών, περιοχών των μεγάλων πόλεων.

Είναι αδιανόητο το πόσο σκληρά ταξική και ανάλγητη είναι η πολιτική σας.

Όταν μία εξουσία καταργεί σε εργατικές περιοχές πέντε νυχτερινά Γυμνάσια και Λύκεια και συγχωνεύει 16, τότε κυρία Διαμαντοπούλου στο δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», είναι προφανές ποια πλευρά έχετε επιλέξει.

Αυτά τα νυχτερινά σχολεία, σε μία ευνομούμενη και σοβαρή κοινωνία, θα έπρεπε να έχουν μείνει ανοιχτά, ακόμα και αν είχαν ελάχιστους μαθητές, όχι να καταργούνται. 

Κανένα έλεος δεν δείχνετε για τα παιδιά των εργατών και των αγροτών. Περιμέναμε βεβαίως ότι η τρόικα δεν θα έδειχνε κανένα έλεος. Αλλά από σας, από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι σοσιαλιστική, από ένα κόμμα που έχει μια ιστορία εν πάση περιπτώσει, δεν περιμέναμε αυτή την πολιτική. Και έρχεστε εδώ και μας κάνετε μαθήματα για το ποια είναι η Αριστερά, χωρίς ντροπή!

Υποστηρίζετε βεβαίως, ότι  οι συγχωνεύσεις έγιναν και γίνονται με παιδαγωγικά κριτήρια. Το επιχείρημά σας καταρρίπτεται από την ίδια τη «λίστα θανάτου» που δώσατε στη δημοσιότητα.

Από τα 1.523 δημοτικά σχολεία που συγχωνεύετε, μόλις τα 169 είναι μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια. Τα περισσότερα σχολεία που συγχωνεύονται είναι εξαθέσια και υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις όπου για να χρησιμοποιήσω την δική σας επιχειρηματολογία και ορολογία -εύρωστα σχολεία- συγχωνεύονται με ακόμη πιο εύρωστα σχολεία.

Δεν σας μιλάω στον αέρα, θα σας δώσω και παραδείγματα αν θέλετε.

Για παράδειγμα, στη Δράμα έσονται εις σάρκα μια το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Καλαμπακίου με το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής - Νεροφράχτη με το τριθέσιο δημοτικό σχολείο Καλαμώνα.

Ποιοι παιδαγωγικοί λόγοι ορίζουν αυτή τη συγχώνευση. Ποια παιδαγωγικά κριτήρια ισχύουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα;

Επίσης, ποια παιδαγωγικά κριτήρια κυριάρχησαν για τη συγχώνευση που επιχειρείται στο σχολικό συγκρότημα του άλσους Παγκρατίου, όπου θα δημιουργήσετε μια νέα "Γκράβα", όπου θα συνωστίζονται καθημερινά σε έναν αύλιο χώρο  –τον οποίο  φαντάζομαι θα έχετε επισκεφθεί- 750 μαθητές που δεν κάνει ούτε για 200.

Και επειδή είμαι βέβαιος κυρία Υπουργέ –σπεύσατε παρακαλώ να ενημερωθείτε γιʼ αυτά που σας λέω, είμαι βέβαιος ότι δεν έχετε ιδέα και κατά που πέφτουν οι περιοχές που σας λέω. Όχι το Παγκράτι, ούτε αυτά στη Δράμα, ούτε αυτά που θα σας πω θα έχετε ιδέα. Κουκίδες στο χάρτη είναι για σας. Νούμερα, αριθμοί!

Αριθμοί που πρέπει να υλοποιηθούν σε ένα λογιστικό σχέδιο. Αλλά η παιδεία δεν είναι αριθμοί, οι μαθητές είναι άνθρωποι. Δεν είναι κουκίδες στο χάρτη.

Κλείνετε το Λύκειο Τσοτυλίου στη Κοζάνη. Για σας μπορεί να είναι ένα απλό λύκειο που πρέπει να κλείσει. Για τους μαθητές και τους γονείς της περιοχής τους όμως, είναι ένα ιστορικό σχολείο που ιδρύθηκε με άδεια του σουλτάνου το 1871 και έχει μία βιβλιοθήκη 5000 τόμων.

Σας απασχολεί αυτό κυρία Υπουργέ; Σας απασχολεί ή είναι μια λεπτομέρεια και αυτή. Θα το ψηφιοποιήσετε και αυτό.

Στην Καστοριά έχετε πάει φαντάζομαι. Το Γυμνάσιο Γάβρου ήσασταν και νομάρχης εκεί. Και για εσάς είναι ένας απλός αριθμός το γυμνάσιο που κλείνει. Αλλά για τα 16 αυτά παιδιά το σχολείο αυτό είναι η ζωή τους.

Αναφέρατε ένα παράδειγμα που είπε ένας μαθητής στο Περιστέρι δεν θα περπατάω 500 μέτρα. Αλλά αυτοί από εδώ και στο εξής θα πρέπει να κάνουν 78 χιλιόμετρα για να δουν τη γνώση μπροστά τους, να πάνε στο σχολείο. Εντάξει, κυρία Διαμαντοπούλου 16 χιλιόμετρα καθημερινά πήγαινε έλα, 32 χιλιόμετρα καθημερινά  γιʼ αυτούς τους μαθητές. Εκεί είναι το πρόβλημά σας αν από τα 75 πήγαμε στα 12.

Κυρία Διαμαντοπούλου ο καθένας κρίνετε γιʼ αυτά που λέει. Εσείς ως Υπουργός της κυβέρνησης κρίνεστε και γιʼ αυτά που κάνετε όχι μόνο γιʼ αυτά που λέτε. Και θα μείνετε στην ιστορία ως η Υπουργός που συρρίκνωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. Που συρρίκνωσε τα σχολειά της χώρας. Και σεις μιλήστε μου τώρα για τα 75 χιλιόμετρα που είναι 36. Ας υποστώ την κριτική σας γιʼ αυτό.

Θέλω  όμως να ξέρετε ένα πράγμα. Αυτή η πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε, η σοσιαλιστική πολιτική δεν θα περάσει έτσι εύκολα. Η Ελλάδα θα σηκώσει και ήδη σηκώνει –ήμουν το σαββατοκύριακο στην περιφέρεια, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Στην Καρδίτσα που για έναν παράδοξο λόγο ως οδοστρωτήρας στο νομό συγχωνεύετε το 65% των δημοτικών σχολείων και το 44% των γυμνασίων και των λυκείων του νομού.

Και νομίζω αυτή η ύβρις που διαπράττετε δεν θα περάσει έτσι. Κόβετε την ανάσα αυτών των ανθρώπων. Σας επαναλαμβάνω, κόβετε μισθούς, συντάξεις, κοινωνική πρόνοια,  κόβετε και τα σχολεία όμως. Και μπορεί για σας επαναλαμβάνω, να είναι αριθμοί όλα αυτά, αλλά για τους ανθρώπους αυτούς είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη ζωή τους.  Γιατί στην λογική των λογιστών της πολιτικής υπάρχουν αριθμοί στην πραγματική ζωή όμως υπάρχουν άνθρωποι με όνειρα και ανάγκες. Και αυτά τα παιδιά που θα εξαναγκαστούν σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων κάτω από αντίξοοες καιρικές συνθήκες, σε αυτά τα παιδιά που θα χάσουν δασκάλους που γνωρίζουν και θα χάσουν και τις παρέες τους και θα πρέπει να στοιβαχτούν σε αίθουσες και σε σχολεία που δεν τα χωράνε, αυτά τα παιδιά που θα αντέξουν και δεν θα τα παρατήσουν, διότι πολλά θα τα παρατήσουν και το ξέρετε θα διευρυνθεί κατά πολύ η μαθησιακή διαρροή στα δικά σας χρόνια κυρία Διαμαντοπούλου. Αυτά τα παιδιά λοιπόν που τώρα δεν τα υπολογίζετε, που τώρα δεν τα βλέπετε, δεν τα ακούτε και τώρα τα χλευάζεται, πολύ σύντομα θα αναγκαστείτε να τα δείτε και να τα ακούσετε. Και τώρα κυρία Διαμαντοπούλου το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται από πίσω, θα είναι τόσο τετριμμένο που σας συμβουλεύω να μην το επαναλάβετε τουλάχιστον εσείς, είστε ευφυής πολιτικός, να μην το χρησιμοποιήσετε. Μην έρχεστε εδώ στη Βουλή και μας παριστάνεται σαν άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον εισαγγελέα, ιδίως απέναντι σε μια πολιτική δύναμη με ιστορία αγώνων για τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είχαν κάποιοι σε σκοτεινά χρόνια –η δική μου γενιά δεν τα έζησε, οι παλιότερα τα θυμούνται- τότε που κάποιοι προετοίμαζαν τα πράγματα ούτως ώστε να υπάρξουν αντιδημοκρατικές εκτροπές και να εξωθηθούν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα της Αριστεράς εκτός δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτό θυμίζουν όλα όσα λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και σεις εδώ που ήρθατε εδώ και μας μιλήσατε για την αριστερά του μπάχαλου και της ανομίας. Και σας εγκαλώ να τα πάρετε πίσω κυρία Διαμαντοπούλου. Είναι βαριές κουβέντες αυτές που είπατε. Να ανακαλέσετε! Γιατί αν δεν το κάνετε η φαιδρότητα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες μέρες τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, θα χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβέρνησής σας και εσάς προσωπικά».

Σε απάντηση στην Υπουργό Παιδείας είπε:

«Κυρία Διαμαντοπούλου, αναφέρεστε σε περιστατικά τα οποία δεν γνωρίζουμε καν. Και βεβαίως για περιστατικά που δεν γνωρίζουμε και για καταγγελίες στις οποίες δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το περιεχόμενό τους, για τη συμμετοχή δηλαδή συγκεκριμένων προσώπων που έχουν και ιστορία στο συνδικαλιστικό χώρο και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ουδέποτε συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά, εγώ το τελευταίο που μπορώ να κάνω είναι να σας πω ότι επιφυλασσόμεθα. Αλλά αν αποδειχθεί για άλλη μια φορά, για πέμπτη φορά ότι καταγγέλλετε μέλη ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία, ότι συμμετείχαν σε πράξεις βίας και αποδειχθεί και αυτό ψευδές, όπως τα τέσσερα προηγούμενα του κ. Πάγκαλου, τότε τι θα κάνετε εσείς, κυρία Διαμαντοπούλου;

Εγώ λοιπόν αυτό που ξέρω, κυρία Διαμαντοπούλου, είναι ότι η πολιτική σας προκαλεί αντιδράσεις αυθόρμητες. Πολλές φορές αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να είναι και οριακές. Είναι αναμενόμενο, διότι είναι οριακή και βίαιη η πολιτική σας.

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό χώρο τον οποίο πρεσβεύουμε, και ιστορία έχει στους δημοκρατικούς αγώνες και ήθος έχει επιδείξει και τη βία δεν την ασπάζεται, κυρία Διαμαντοπούλου, από όπου και αν προέρχεται αυτή η βία. Αλλά είναι πολύ πιο βίαιη η δική σας συμπεριφορά, η πολιτική συμπεριφορά.

Και σε ό,τι αφορά αυτό που διαρκώς μας ζητάτε, να εκφράσουμε τη λύπη μας για γεγονότα αποδοκιμασιών της πολιτικής σας, εγώ θα ήθελα να σας πω τούτο: Όσο εσείς επισήμως ως Κυβέρνηση και εσείς ως Υπουργός δεν εκφράζετε τη λύπη σας και δεν καταδικάζετε τη συκοφαντική και αναίτια επίθεση που εξαπολύεται συνεχώς από επίσημα χείλη ενάντια σε μια κοινοβουλευτική δύναμη όπως ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όσο δεν το κάνετε αυτό, τότε για το μόνο γεγονός που εμείς θα εκφράζουμε διαρκώς τη λύπη μας είναι για την κατάντια σας, κυρία Διαμαντοπούλου, για την κατάντια της Κυβέρνησή σας και του Αντιπροέδρου της».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ