08/02/2011

Σημεία ομιλίας Ηρ. Διώτη στη Βουλή στο ν/σ για την Υγεία «Η Υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης»

Να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και να το αποσύρουν στην πράξη, κάλεσε από το βήμα της Βουλής «όλους τους συναδέλφους, που ακόμη πιστεύουν ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης», η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της στη συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

Ιδιαίτερα δηκτική εμφανίστηκε στο θέμα της στοχοποίησης των γιατρών και των φαρμακοποιών από την κυβέρνηση: «Αυτή σας η επιλογή είναι συνειδητή. Διότι αν δεν τους απαξιώσετε στα μάτια της κοινωνίας, να τους εμφανίσετε ως τους ευνοημένους της ζωής, πώς τότε θα διαρρήξετε την κοινωνική συνοχή; […] Όμως αυτή τη φορά, το κόλπο δεν έπιασε. Η κοινωνία έχει αρχίσει να βγαίνει από το λήθαργο που είχε περιπέσει και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κινητοποίηση αφορά απολύτως και την ίδια. Άλλωστε, την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, την προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση με τις απολύσεις γιατρών και τη μη πρόσληψη αυτών για τους οποίους έχει δεσμευτεί».

Η κ. Διώτη αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του ν/σ (ενίσχυση εισόδου ιδιωτών στην Υγεία, ορισμός του ΕΣΥ, όπως τον είχε συλλάβει το 1986 ο εμπνευστής του Γ. Γεννηματάς, επενδυτικές συμφωνίες για άνοιγμα καταστημάτων λιανικής από ισραηλινά πολυφαρμακεία), ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και να σχολιάσει την επιλογή του ΥΥΚΑ να στείλει τα ΜΑΤ στους, συγκεντρωμένους έξω από το Υπουργείο, απεργούς. «Καταστήσατε ξεκάθαρο πώς εννοείτε το διάλογο και τη διαβούλευση. Αυτή η κίνηση ήταν ταυτόχρονα μία επίδειξη δύναμης και ένα μήνυμα: αφού δεν μπορέσατε να βρείτε συναίνεση στις αντιλαϊκές πολιτικές που εσείς συνομολογήσατε με την τρόικα και το ΔΝΤ, θα επιβάλλετε τη θέλησή σας με κάθε τρόπο και, βεβαίως, και με τη βία απέναντι σε όσους αντιδρούν και αγωνίζονται».

Κλείνοντας την ομιλία της, ξεκαθάρισε ότι «οι αλλαγές που φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο για τη συγχώνευση των υπηρεσιών Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου, κάνουν φανερές τις προθέσεις της κυβέρνησης. Το σύνολο των μέτρων και των ψευδεπίγραφων μεταρρυθμίσεων που προωθούνται έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την περικοπή των δημόσιων δαπανών για την Υγεία καθώς και την ιδιωτικού τύπου λειτουργία, με επιβάρυνση των πολιτών, για τις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας. Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, όλοι οι υγειονομικοί της χώρας που απεργούν αυτές τις ημέρες δεν υπερασπίζονται μόνο τα δικά τους δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα ολόκληρης της κοινωνίας για δημόσιες δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας (από τα Πρακτικά της Βουλής) είναι το ακόλουθο:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΟΓ΄

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις»

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ:

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος παρακολουθεί σʼ αυτή τη χώρα ειδήσεις στα κεντρικά κανάλια, ειδικά τον τελευταίο ένα μήνα και κάτι, θα αποκομίσει την εικόνα ότι η Ελλάδα έχει μια αξιέπαινη και θαρραλέα Κυβέρνηση, που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωση της χώρας κόντρα στις αντιξοότητες του μνημονίου. Πλην, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και αυτή και οι καλοί πολίτες της κάτι εξαγριωμένους επαγγελματίες, κάτι ρετιρέ που χωρίς ντροπή απεργούν, ταλαιπωρούν τον κοσμάκη και ζητούν κάτι εξωφρενικά πράγματα σε δύσκολες εποχές.

Συγχαρητήρια, κύριοι Υπουργοί! Με τη βοήθεια των media πετύχατε να κάνετε, αυτό που γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να στοχοποιείτε επαγγελματικές ομάδες, να τους υποδεικνύετε ως τους μοναδικούς υπαιτίους για τη σημερινή κρίση, γιατί κανείς δεν αμφισβητεί ότι η σημερινή κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω, και παράλληλα να αποκρύπτετε ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι αυτού του χάους και στη δημόσια υγεία, δεν είναι άλλοι παρά εσείς και οι πολιτικές σας.

Με μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες εκφράσεις σύσσωμα το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί να πείσει ότι το πολυνομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα, αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κύριος Υπουργός, προσπάθεια να έχουν οι ασφαλισμένοι κοντύτερα και με ευκολότερη πρόσβαση τον γιατρό τους, χωρίς ουρές.

Προσπαθείτε δήθεν, να αναμορφώσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ με το παρόν νομοσχέδιο κάνετε τη σάλα και την τραπεζαρία ένα. Και τι δεν βάζετε μέσα, προμήθειες, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, άπειρο ελεύθερο χώρο ανάπτυξης στους ιδιώτες και πολλά άλλα.

Υποτίθεται ότι με το παρόν νομοθέτημα θα βάζατε ένα φρένο στους ιδιώτες, που θέλουν πάση θυσία να κυριαρχήσουν στον τόσο ευαίσθητο τομέα της υγείας.

Αλλά, αντʼ αυτού, με το άρθρο 41 του παρόντος, όχι μόνο δεν μπαίνει φραγή, αλλά αντίθετα νομιμοποιούνται οι επεκτάσεις των υφιστάμενων ιδιωτικών δομών υγείας και η είσοδος νέων, την ώρα που η δημόσια υγεία καταρρέει με δική σας υπαιτιότητα.

Δεν θέλετε, κύριοι της Κυβέρνησης, να αναμορφώσετε κανένα Ε.Σ.Υ.. Θέλετε απλά να αποσυρθείτε από τη χρηματοδότησή του.

Θα ήθελα να πω μια κουβέντα ακόμη για το Ε.Σ.Υ. για να συνεχίσω και σε άλλα επιμέρους θέματα. Ας ορίσουμε το τι είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λέμε «εθνικό» γιατί θέλουμε να έχει εθνικούς κανόνες, εθνικούς πόρους, να υπάρχει μία ενιαία αντίληψη, ενιαίες πολιτικές, κοινωνικές και οργανωτικές. Λέμε «σύστημα» γιατί θέλουμε να εναρμονίσουμε την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια υγεία. Λέμε «υγεία» και όχι περίθαλψη, γιατί, όπως είπα, μας ενδιαφέρει η ευεξία του ατόμου -ψυχική, πνευματική- που πολλές φορές την είχαμε αγνοήσει.

Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά το όραμα του εμπνευστή του Ε.Σ.Υ., του Γιώργου Γεννηματά. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο. Απλώς, θέλω να σας κάνω να αναλογιστείτε αυτήν τη διατύπωση και να στοχαστείτε στο κατά πόσο ανταποκρίνεται σʼ αυτήν η αναμόρφωση, στην οποία θέλετε να προχωρήσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ κι ένα μήνα τουλάχιστον, οι υγειονομικοί και οι φαρμακοποιοί βρίσκονται επί ποδός πολέμου κι όχι άδικα. Η αλαζονική, υποτιμητική, συκοφαντική στάση του Υπουργείου Υγείας έχει γιγαντώσει την οργή και την αγωνιστική τους διάθεση. Κι αυτό σας τρομάζει, γιατί δεν συνυπολογίζατε ότι αυτοί οι δύο κλάδοι δεν θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα τα όσα επιχειρείτε να περάσετε. Περιμένατε ότι δεν θα «ανοίξει ρουθούνι». Γιʼ αυτό κι όταν είδατε ότι η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες σας, στείλατε τα ΜΑΤ, που δεν δίστασαν να τραυματίσουν την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στο δε αίτημα των συγκεντρωμένων για άμεση συνάντηση με τον κύριο Υπουργό –γιατί ο κ. Λοβέρδος λείπει από την Αίθουσα- η απάντηση πάλι ήταν η απροκάλυπτη βία από τα ΜΑΤ. Και καθίσταται ξεκάθαρο πώς εννοείται εσείς και οι συνάδελφοί σας το διάλογο και τη διαβούλευση. Αυτή σας η κίνηση, όμως, δεν ήταν μόνο ο τρόμος σας ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τα χέρια σας. Ήταν, ταυτόχρονα, μία επίδειξη δύναμης σαν αυτές που συνηθίζετε τους τελευταίους μήνες κι ένα μήνυμα ότι αφού δεν μπορέσατε να βρείτε συναίνεση στις αντιλαϊκές πολιτικές, που εσείς συνομολογήσατε με την Τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα την επιβάλλετε με τη θέλησή σας, με κάθε τρόπο και βεβαίως, με τη βία απέναντι σε όσους αντιδρούν και σε όσους αγωνίζονται.

Νωρίτερα είπα ότι στοχοποιείτε τους υγειονομικούς και τους φαρμακοποιούς. Και αυτή σας η επιλογή είναι συνειδητή, διότι αν δεν τους απαξιώσετε στα μάτια της κοινωνίας, να τους εμφανίσετε ως ευνοημένους της ζωής, πώς τότε θα διαρρήξετε την κοινωνική συνοχή; Αν δεν βάλετε τα «παπαγαλάκια» σας να κρώζουν κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα για τον καημένο τον ασφαλισμένο, τον καημένο τον ασθενή που πληρώνει τα σπασμένα των απεργιακών κινητοποιήσεων μιας επαγγελματικής ελίτ, πώς θα λειτουργούσε ο κοινωνικός αυτοματισμός;

Όμως, αυτήν τη φορά, δυστυχώς για εσάς, το κόλπο δεν έπιασε. Η κοινωνία έχει αρχίσει να βγαίνει από το λήθαργο που την έχετε βάλει και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κινητοποίηση αφορά απολύτως την ίδια. Γιατί αν τα σχέδια της Κυβέρνησης περάσουν, θα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του. Άλλωστε, την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων την προκαλεί η ίδια η Κυβέρνηση με τις απολύσεις γιατρών και με την μη πρόσληψη αυτών για τους οποίους έχει δεσμευθεί. Οπότε, μη χύνεται «κροκοδείλια» δάκρυα για την ταλαιπωρία του κοσμάκη.

Εδώ θέλω να προσθέσω και δύο-τρία πράγματα για το θέμα των φαρμακοποιών, ενός κλάδου που τον κατατάσσετε στους κλειστούς που πρέπει να ανοίξουν. Είναι αλήθεια κλειστό επάγγελμα ή μήπως πίσω από το κατʼ επίφαση άνοιγμα, ανοίγεται κερκόπορτες για σούπερ-μάρκετ φαρμάκου;

Στο συνοπτικό σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, που χρονολογείται από το Φεβρουάριο του 2010, εκεί όπου γίνεται αναφορά για τις επενδύσεις και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, διαβάζουμε μεταξύ άλλων το εξής: Στις αξιόλογες ισραηλινές επενδύσεις στη χώρα μας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα πολυφαρμακεία Super-Pharm σχεδιάζουν σε πρώτη φάση την ίδρυση καταστημάτων λιανικής πώλησης στην Αθήνα.

Γνωρίζει, κατʼ αρχήν, ο κ. Υπουργός ότι η εν λόγω εταιρεία εκβίασε ουσιαστικά στο παρελθόν τον ομόλογό του στην Πολωνία για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία; Θα ήθελε, τουλάχιστον, να μας πει τι απέγινε αυτή η επένδυση; Διότι αν αληθεύει το ενδιαφέρον της εταιρείας για άνοιγμα καταστημάτων λιανικής στην πρωτεύουσα, πώς τεκμηριώνεται η διατύπωση ότι το νομοσχέδιο δεν ανοίγει την «κερκόπορτα» για είσοδο εμπόρων στο χώρο του φαρμάκου και υπαλληλοποίηση των φαρμακοποιών;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το άνοιγμα του ήδη ανοικτού επαγγέλματος των φαρμακοποιών, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο μαρασμός του φαρμακείου της γειτονιάς, η απογύμνωση της ελληνικής περιφέρειας από υπηρεσίες φαρμάκου και τίποτε άλλο εξ όσων ευαγγελίζεσθε.

Για να κλείσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πολυνομοσχέδιο  του Υπουργείου Υγείας δεν δημιουργεί δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δεν διευκολύνει την πρόσβαση του πολίτη ούτε σε ποιοτικές, υγειονομικές υπηρεσίες, ούτε σε υπηρεσίες φαρμάκου, δεν εξορθολογεί, ούτε κάνει διαφανές το καθεστώς των προμηθειών στην υγεία. Οι αλλαγές που φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο για τη συγχώνευση των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου, κάνουν φανερές τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Το σύνολο των μέτρων και των ψευδεπίγραφων μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά την περικοπή των δημοσίων δαπανών για την υγεία, την επιβολή επισφαλών εργασιακών σχέσεων, την καθήλωση και παραπέρα μείωση των μισθών και των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους του χώρου, την εμπλοκή μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς της υγείας και πρόνοιας, την ιδιωτικού τύπου λειτουργία με επιβάρυνση των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, όλοι οι υγειονομικοί της χώρας που απεργούν αυτές τις ημέρες, δεν υπερασπίζονται μόνο τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα ολόκληρης της κοινωνίας για δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Απʼ αυτό εδώ το Βήμα, λοιπόν, καλώ όλους τους συναδέλφους που πιστεύουν ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης, να δεσμευτούν, προκειμένου να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.