22/11/2010

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δ.Παπαδημούλη: Ψαλίδα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι

Προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία ταλανίζεται από σημαντική ύφεση και αυξάνουσα ανεργία, ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από 5% και απέχει κατά πολύ από τον στόχο που έθεσε το Μνημονίο  για το 2010, δηλαδή το 1,9%.

Παράλληλα, η “ψαλίδα” των τιμών των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, φτάνει έως και το 675%. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών ερευνών (ΚΕΠΕ) λόγω της κερδοσκοπίας και της πολιτικής των μεσαζόντων ανάμεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή, οι τιμές παραγωγού σε μια σειρά προϊόντων παραμένουν στα περσινά επίπεδα ενώ οι λιανικές τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς είναι υπερδιπλάσιες, με αποτέλεσμα την σταθερή συρρίκνωση των εισοδημάτων των ασθενέστερων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν προκειμένου να μειωθεί η απαράδεκτα  μεγάλη ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι και να προστατευθεί το εισόδημα των πολιτών από την ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκόπων και των καρτέλ;

2) Σε ποιο βαθμό, το επιπρόσθετο «καπέλο» στις τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, συνδιαμορφώνει τον υψηλό πληθωρισμό;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης