ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/11/2010

Περιοδεία του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη - αποσπάσματα συνέντευξης τύπου στα Χανιά



Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Χανιά, τόνισε:

«Είμαστε λίγες μόνο μέρες πριν από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στις 7 του Νοέμβρη. Και η ψήφος όλων μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Είναι όχι μονάχα οι πρώτες περιφερειακές εκλογές στη χώρα μας, αλλά οι πρώτες εκλογές που γίνονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Οι πρώτες εκλογές από τότε που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αποφάσισαν, καταπατώντας τη νωπή λαϊκή εντολή, να οδηγήσουν τη χώρα στην ομηρία της τρόικα, στο μνημόνιο της υποτέλειας και της κοινωνικής χρεοκοπίας.  Και άρα είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουν οι πολίτες σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας να δείξουν την αντίθεσή του μ΄αυτή την επιλογή.

Η ψήφος του καθενός και της καθεμιάς από μας έχει δύναμη. Είναι ψήφος ισχυρή. Και το δίλημμα που τίθεται σε όλους τους πολίτες, παρά το γεγονός ότι γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια διαστρέβλωσης του πραγματικού διλήμματος, το δίλημμα είναι:  Ανοχή στο μνημόνιο της χρεοκοπίας και σ΄ αυτή την πολιτική που βυθίζει την κοινωνία ή καταδίκη αυτής της πολιτικής; Ανοχή σ΄ αυτή την πολιτική και άρα συνενοχή στο έγκλημα, στο έγκλημα εις βάρος των πιο αδύνατων αυτής της κοινωνίας; Ή μια ψήφος καταδίκης που θα δώσει τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να ανοίξουν άλλες προοπτικές για τη χώρα; Και εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός είναι φανερό ότι αναζητά συνενόχους σ΄ έναν μαραθώνιο λιτότητας, ανεργίας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού. Μέχρι στιγμής όμως τους μόνους πρόθυμους που βρίσκει να ενταχθούν σ΄ αυτό το σχέδιο και να το υποστηρίξουν είναι τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα βρει πρόθυμους τους πολίτες που είναι αγανακτισμένοι, δυσαρεστημένοι, οργισμένοι και θέλουν να πουν ένα ως εδώ μ΄ αυτή την πολιτική της αδικίας, που δημιουργεί νέα φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και ανεργία.

Υπ΄ αυτή την έννοια, εμείς, χωρίς να απαξιώνουμε βεβαίως και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε κοινωνίας, χωρίς να απαξιώνουμε την αξία των αυτοδιοκητικών εκλογών, εν τούτοις από την πρώτη στιγμή, τρεις μήνες πριν, είχαμε θέσει, είχαμε εντοπίσει το σωστό διακύβευμα αυτής της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, και είπαμε ότι είναι μια ευκαιρία οι πολίτες να αποτρέψουν τη νέα εκτέλεση της ελληνικής κοινωνίας που έρχεται την επομένη των εκλογών. Η Eurostat στις 15 του Νοέμβρη, ειδικά για την Ελλάδα -σ΄όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει βγάλει στατιστικά στοιχεία του ελλείμματος ενάμιση μήνα πριν- ειδικά για την Ελλάδα θα τα δώσει την επομένη των εκλογών. Μας έχουν έτοιμο το κοστούμι για την επομένη μέρα των εκλογών. Και το κοστούμι θα είναι νέα πιο άδικα μέτρα, αντικοινωνικά μέτρα. Και ο ελληνικός λαός αυτή την αδικία δεν μπορεί να την ανεχθεί. Είναι άδικο να αυξάνεις τον ΦΠΑ. Δηλαδή να βάζεις και άλλους έμμεσους φόρους και να καταργείς τους άμεσους φόρους. Να μην τα παίρνεις δηλαδή από τους έχοντες και κατέχοντες, αλλά από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Είναι άδικο να ζητάς κι άλλες θυσίες από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους και την ίδια στιγμή με τη διαδικασία της περαίωσης να χαρίζεις, να δίνεις φοροαπαλλαγές σε όσους είχαν τη δυνατότητα να έχουν τζίρο 5, 6 και 7 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την κοινωνική αδικία πρέπει να την σταματήσουμε. Όπως και τη νέα εκτέλεση της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να σταματήσουμε, πρέπει να την αποτρέψιμε. Όσο κι αν ζητούν συνενόχους στο έγκλημα,  δεν πρέπει να βρουν συνενόχους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν.

Κι εμείς βεβαίως ζητάμε ψήφο ενίσχυσης των ψηφοδελτίων της ριζοσπαστικής αριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς και ιδιαίτερα  της πολύ ελπιδοφόρας συνάντησης της αριστεράς με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο που αντιστέκονται σ΄ αυτές τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αντιδρούν σ΄ αυτή τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ.

Κι εδώ από την Κρήτη ιδιαίτερα θα ήθελα να  απευθύνω ένα ευρύ κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες της Κρήτης, που πρέπει να δώσουν ψήφο καταδίκης σε μια πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με τους αγώνες και τις παραδόσεις τους, με τους αγώνες και τις παραδόσεις της παράταξης που στήριζαν όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τους καλούμε λοιπόν να συναντηθούν στην κάλπη με την αριστερά και όχι με τον κ. Μητσοτάκη. Τους καλούμε να συναντηθούν στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Και τους καλούμε να συναντηθούμε σ΄ έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα, αλλά έναν ωραίο αγώνα για να ορθοποδήσει η πατρίδα μας, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, για να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας, γιατί το μνημόνιο είναι αυτό που μας βυθίζει βαθιά μέσα στην ύφεση και τη χρεοκοπία. Δεν κινδυνεύει η χώρα μας από τη δημοκρατική βούληση των πολιτών, που τους καλεί ο πρωθυπουργός να ψηφίσουν υπό το εκβιαστικό δίλημμα και τον φόβο του ότι, εάν δεν  ψηφίσουν τον ίδιον, η χώρα θα καταρρεύσει. Αν κινδυνεύει από κάτι η χώρα -και πράγματι πλέον κινδυνεύει- είναι από την κοινωνική χρεοκοπία στην οπ[οία μας οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς το μνημόνιο, η τρόικα και οι δανειστές μας.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να επισημάνω ότι ιδιαίτερα για την Κρήτη η ψήφος έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία. Η Κρήτη μπορεί να γίνει βαρόμετρο των πολιτικών εξελίξεων, γιατί είναι η μεγάλη προοδευτική δεξαμενή. Ο κόσμος που με την επιλογή του στηρίζει, κατευθύνει, μπορεί να δώσει ώθηση σε προοδευτικές εξελίξεις. Αλλά ιδιαίτερα για την Κρήτη έχει και σημασία μεγάλη η διάσταση η αυτοδιοικητική, η τοπική σε περιφερειακό επίπεδο. Η Κρήτη είναι ένας τόπος παραγωγικός, ένας τόπος με ιδιαίτερο πλούτο φυσικό αλλά και με ανθρώπους, με ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και συνολικά στη χώρα. Δεν μπορεί η Κρήτη να πληγώνεται από παρεμβάσεις που μόνο στόχο έχουν το κέρδος και την κερδοφορία αυτών που κέρδιζαν και στην περίοδο της ανάπτυξης και θέλουμε να πούμε ότι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα δώσει πνοή στην αγροτική οικονομία, που θα δώσει πνοή στην Κρήτη και στον τουρισμό που στρεβλά αναπτύσσεται όλα αυτά τα χρόνια αλλά και που θα αποτρέψει  τις μεγάλες φυσικές καταστροφικές, οικολογικές καταστροφές. Σε όποιο νομό κι αν κοιτάξουμε υπάρχουν μεγάλες πληγές για τις οποίες εμείς, οι δυνάμεις δηλαδή που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, με επικεφαλής τον Γ. Σταθάκη, οι δυνάμεις αυτές έχουν δώσει το παρών διεκδικώντας ποιότητα ζωής,  προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και θα συνεχίσουν να δίνουν αυτή τη μάχη με όποιες συνθήκες προκειμένου να μπορέσουμε να διασώσουμε το φυσικό πλούτο αυτού του νησιού, προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε  τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου και να μπορέσει να αξιοποιηθεί η Κρήτη και οι πολίτες της Κρήτης σε μια  κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας.

Μ΄ αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ το ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης να είναι αυτό που θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη το βράδυ των εκλογών. Να μην γίνει έκπληξη -όπως κάποιοι περιμένουν- από συστημικά ψηφοδέλτια, από ψηφοδέλτια που περιμένουν από την Κρήτη το χρίσμα, ώστε την επόμενη μέρα αυτό το χρίσμα να αξιοποιηθεί για συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας που θα στηρίζουν την πολιτική του μνημονίου, δηλαδή την πολιτική της καταστροφής της χώρας, αλλά η Κρήτη να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας, αντίστασης και προοπτικής για εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση, για εξελίξεις προς τα αριστερά και για διέξοδο θετική απ΄ αυτή τη μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Με δεδομένο ότι για εσάς το διακύβευμα των εκλογών είναι το μνημόνιο, στο δεύτερο γύρο, όπου θα αναμετρηθούν υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. τι θέση παίρνετε;… Το ή Παπάγος ή Πλαστήρας.. θεωρείτε ότι είναι αναχρονιστικό..

Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν είναι ανάγκη να μας πάτε τόσο μακριά στην πρόσφατη ιστορία του τόπου για να ανασύρετε τη μνήμη φρικιαστικών διλημμάτων από εκείνη την εποχή. Εκείνη την εποχή ετίθεντο τέτοια μανιχαϊστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό.

Θα σας πω το εξής. Η κάλπη αυτή εγκυμονεί εκπλήξεις. Μην είστε τόσο βέβαιοι για το αποτέλεσμά τους. Σε καμία περιφέρεια. Ακόμα και στην Κρήτη. Όταν βλέπετε δημοσκοπήσεις με 40% αδιευκρίνιστη ψήφο, αντιλαμβάνεστε ότι το αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό απ΄ όλα τα προγνωστικά. Εγώ τουλάχιστον,  επειδή έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα αυτές τις μέρες βλέπω την μεγάλη απογοήτευση, την οργή και τον θυμό του κόσμου. Και δεν είμαι καθόλου  βέβαιος αν αυτή η επιλογή του πρωθυπουργού, προκειμένου να φύγει την εκλογική κατάρρευση, να προσπαθήσει να διεγείρει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των Ελλήνων πολιτών, που είναι ο φόβος και ο τρόμος, αν θα του βγει σε καλό ή θα έχει τα αντίθετα, τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Συνεπώς σε σχέση με το αποτέλεσμα μην προδικάζετε.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως η αριστερά πάντοτε στο δεύτερο  γύρο έδειχνε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών που την τιμούσαν με την ψήφο τους στον πρώτο γύρο, όταν δεν βρισκόταν στο δεύτερο γύρο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις θα βρεθούμε στο δεύτερο γύρο και θα εκλεγούν πολλοί δήμαρχοι που σε όλη τη χώρα που στηρίζει ο δικός μας πολιτικός χώρος και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Αλλά, επαναλαμβάνω, έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και θεωρούμε ότι η στάση τους στο δεύτερο γύρο θα καθοριστεί από τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση που έχουν απέναντι σ ΄ ένα πολιτικό σκηνικό που δεν δίνει ελπίδα. Ο κόσμος αναζητά με αγωνία να βρει τη δύναμη εκείνη που θα εναποθέσει τις ελπίδες του. Κι εμείς πιστεύουμε, εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να ξαναγεννηθεί η ελπίδα σ΄ αυτό τον τόπο. Και γι αυτό το λόγο προσπαθούμε σ΄ αυτές τις εκλογές να συναντηθούμε με πολίτες που το προηγούμενο διάστημα ήταν εγκλωβισμένοι στην κάλπη του δικομματισμού, και ιδιαίτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που με ταχύτατους ρυθμούς μεταλλάσσεται το τελευταίο διάστημα και πηγαίνει σε ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις.

-    Είπατε ότι τα στοιχεία για τη χώρα μας θα δημοσιευθούν από τη Eurostat στις 15 Νοεμβρίου, προφανώς εσκεμμένα. Ταυτόχρονα έχετε μιλήσει για το μνημόνιο και έχετε εκφράσει τη θέση σας ότι θα έχουμε νέα μέτρα ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Γιατί να μην επιλέξει τουλάχιστον αυτοδιοικητικά;…

Δεν είπαμε ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος..

-    Η αριστερά λέει ότι ουσιαστικά η τρόικα εμμέσως πλην σαφώς κυβερνάει τη χώρα,  αποφασίζει για κρίσιμα θέματα οικονομίας κι αυτό θα συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα τριετές, τετραετές πλάνο. Γιατί ο πολίτης να μην επιλέξει αυτοδιοικητικά και τουλάχιστον σε ότι αφορά το δήμο ή την περιφέρεια να μην επιλέξει εκείνον που ανεξαρτήτως κόμματος θεωρεί ότι είναι καλύτερος;…

Κατανοητό το ερώτημα. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω εγώ τι λέει η αριστερά καλύτερα από την ερμηνεία που δίνετε εσείς. Σας λέω λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εδώ και πάρα πολύ καιρό και στη Βουλή και σε κάθε δημόσια παρουσία ότι κυρίαρχος σ΄ αυτή τη χώρα, με βάση το Σύνταγμα, είναι ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε και να αποδεχτούμε την αντίληψη ότι κυβερνάει η τρόικα. Δεν μπορεί να την αποδεχτούμε αυτή την αντίληψη εμείς, όσο κι αν ο πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας, της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας στους ξένους επιτηρητές μας. Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Η στάση του το βράδυ των εκλογών θα είναι καθοριστική. Άλλο μήνυμα θα δοθεί και εντός της χώρας και εκτός της χώρας αν αποδοκιμαστεί αυτή η πολιτική κι αν αποδοκιμαστεί από τα αριστερά κι αν δοθεί προοπτική και διέξοδος, αν οι πολίτες σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και σηκώσουν ανάστημα σ΄ αυτή την πολιτική της υποτέλειας και άλλο μήνυμα θα δοθεί αν επικρατήσει αυτή η ηττοπαθής αντίληψη που είπατε πιο πριν, που δυστυχώς και ορισμένοι από τα αριστερά, δυστυχώς έχουν αναδείξει το τελευταίο διάστημα, ότι δεν βαριέσαι, δεν υπάρχει προοπτική, αυτές οι εκλογές είναι για να βγάλουμε καλούς δημάρχους.

Βεβαίως είναι για να βγάλουμε καλούς δημάρχους. Αλλά ποιος μπορεί να είναι καλός δήμαρχος όταν θα πάει να εφαρμόσει τον Καλλικράτη, που θα στερήσει ενάμισι δις ευρώ πόρους μέσα στον επόμενο χρόνο και μάσα στην  τετραετία 6 δις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιος μπορεί να είναι καλός δήμαρχος;

Εμείς δεν μπαίνουμε σε ψευτοδιλήμματα και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και τα αυτοδιοικητικά κριτήρια είναι πολιτικά κριτήρια, βαθιά πολιτικά. Το αν ένας δήμαρχος θα ταχθεί με το συμφέρον των ενεργών πολιτών, με τα κινήματα πόλης που διεκδικούν ελεύθερους χώρους, ποιότητα ζωής, καθαρό αέρα ή θα ταχθεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να εμπορευματοποιήσουν μέχρι και την τελευταία σπιθαμή στον αστικό χώρο. Αυτό είναι μια πολιτική πράξη. Δεν αποτελεί επιλογή στενά αυτοδιοικητική, με την έννοια ότι δεν έχει σύνδεση με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Υπ  αυτή την  έννοια, αυτό που λέμε στον ελληνικό λαό είναι  ότι το μήνυμα που θα δώσουν το βράδυ των εκλογών θα είναι διαυγές μήνυμα. Ή θα είναι ψήφος ανοχής στην πολιτική του μνημονίου που βυθίζει τη χώρα στην καταστροφή και άρα την επομένη θα είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας για τις όποιες εξελίξεις θα έρθουν ή θα είναι ένα μήνυμα αντίστασης που θα δίνει και μια προοπτική προοδευτικών εξελίξεων προς τα; Αριστερά. Και αυτή είναι η ψήφος στα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής αριστεράς και ιδιαίτερα της συνάντησης της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον οικολογικό και  σοσιαλιστικό χώρο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ