13/10/2010

Δήλωση του βουλευτή Τάσου Κουράκη: Φασίζουσες συμπεριφορές αναδεικνύουν οι έρευνες για υποκινητές των σχολικών καταλήψεων

Μετά από πολλές καταγγελίες για έρευνες που κάνει η αστυνομία σε σχολεία που ήσαν ή τελούν υπό κατάληψη προκειμένου να κατονομάσουν οι εκπαιδευτικοί τους  υποτιθέμενους  υποκινητές αυτών των καταλήψεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης  έκανε την εξής δήλωση:

«Μεθόδους που δεν συνάδουν με δημοκρατικές κοινωνίες εφαρμόζει η κυβέρνηση  στέλνοντας την αστυνομία να αναζητά τους υποκινητές των σχολικών καταλήψεων σε δωδεκάχρονα και δεκαπεντάχρονα παιδιά, παραβλέποντας τα δεκάδες προβλήματα υποδομών και λειτουργίας των σχολείων που απασχολούν τους μαθητές και όχι μόνον. Πρόκειται για μία επικίνδυνη μορφή αυταρχισμού που πλήττει καίρια το δημοκρατικό πνεύμα της λειτουργίας του σχολείου και επιχειρεί να ανατρέψει την σχέση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους αφού καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταδώσουν τους μαθητές τους στην αστυνομία. Οι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα των σχολείων, γιατί τα βιώνουν καθημερινά. Με τόσο ζοφερό σχολικό παρόν και τόσο δυσοίωνο μέλλον οι υποκινητές περισσεύουν.

Έχοντας ως όχημα τον πιο αγοραίο λαϊκισμό, στη συγκεκριμένη περίπτωση το δήθεν ενδιαφέρον για την τύχη των μαθητών, η συγκεκριμένη στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας τελικά  υπηρετεί τα πιο ζωτικά συμφέροντα των ισχυρών της κοινωνίας μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ανελεύθερη και δογματική πολιτική παρέμβαση, που θέλει το σχολείο ως ιδεολογικό μηχανισμό της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και τους μαθητές ως γρανάζια. Αρωγός σε αυτή την πολιτική είναι η επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  (Ν. 2811/2000) που ενεργοποιείται στις μέρες μας ποινικοποιώντας τις μαθητικές καταλήψεις.

Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή της αστυνομίας στη σχολική ζωή  και να αποσύρει πάραυτα τη σχετική εγκύκλιο που έχει αποστείλει στις Σχολικές Μονάδες μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων, βάση της οποίας η αστυνομία προβαίνει στις καταγγελθείσες έρευνες. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει.”