ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/07/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων




δείτε το βίντεο


  • Πού πήγε ο Δημόσιος Πυλώνας στο Τραπεζικό Σύστημα που υποσχεθήκατε;
  • Ξεπουλάτε έναντι πινακίου φακής τη δημόσια περιουσία, το τελευταίο εργαλείο παρέμβασης του κράτους στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, για να σώσετε τους φίλους σας από το φαλιμέντο.
  • Ο κ. Παπανδρέου άλλα λέει ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και άλλα πράττει ως Πρωθυπουργός. Υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.
  • Δεν εγγυάσθαι τίποτα για τις συντάξεις. Έχετε κηρύξει ήδη άτυπη στάση πληρωμών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε ο κ. Ρεν για την τρομερή επιτυχία της μείωσης του ελλείμματος.

Μπορεί, βέβαια, παρά την αύξηση κατά τέσσερις μονάδες, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ να είναι σχεδόν μηδενική, αλλά μη νοιάζεστε, όσο υπάρχουν μισθωτοί για να τους ξεζουμίζετε και δημόσιος πλούτος για να εκποιείτε θα είστε εντός στόχων και θα δέχεστε τα συγχαρητήρια του Όλι Ρεν

  Θα ήθελα όμως να σας μεταφέρω και τα συγχαρητήρια κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης για τη μεγάλη σας επιτυχία,

•    Από τους συμβασιούχους αρχαιολόγους της Ακρόπολης που είναι σχεδόν  20 μήνες απλήρωτοι.

•    Από τους ωρομίσθιους συμβασιούχους καθηγητές των ΤΕΙ που επισκέφθηκα πριν από 15 μέρες και είναι 6 μήνες περίπου απλήρωτοι.

•    Από τους 800 επιτυχόντες αδιόριστους εφοριακούς που παράτησαν τις δουλειές τους και εσείς τους παρατήσατε στο δρόμο.

•    Από τους  εργαζόμενους στο Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης στο Κορωπί, που έχουν κομμένο τηλέφωνο και ρεύμα επειδή είναι απλήρωτοι.

•    Από τους ασθενείς του ΚΑΤ που δεν χειρουργούνται λόγω έλλειψης στοιχειώδους και εξειδικευμένου  προσωπικού, αλλά και στοιχειώδους υλικού και ιματισμού.

•    Από τις επιχειρήσεις που πνίγονται περιμένοντας την επιστροφή ΦΠΑ που ποτέ δεν έρχεται.

•    Από το κέντρο τυφλών στη Θεσσαλονίκη που κλείνει.

Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα.

Κηρύξατε, κύριε Σαχινίδη, απʼ ότι φαίνεται μια άτυπη στάση πληρωμών προς την κοινωνία προκειμένου να πετύχετε την περιβόητη αυτή μείωση ελλείμματος.

Αλλά ούτε έτσι σας βγαίνει απʼ ότι φαίνεται. Ούτε έτσι βγαίνουν οι στόχοι σας. Και  έχετε βάλει στο μάτι, έχετε βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία και απʼ ότι φαίνεται πουλάτε κοψοχρονιά.

Κύριοι της κυβέρνησης, απʼ αυτό εδώ το Βήμα, αν θυμάστε, δεν ήσασταν εσείς κ. Σαχινίδη, ήταν ο ήταν ο Υπουργός των Οικονομικών, είχα προειδοποιήσει –σε μια ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, είχε έρθει ο Υπουργός των Οικονομικών- ότι μεγαλύτερο έγκλημα και από αυτό της υπογραφής του μνημονίου της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, μεγαλύτερο έγκλημα ακόμη και απʼ αυτό μπορεί να αποβεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έναντι πινακίου φακής.

Είναι ό,τι πιο ανήθικο και εγκληματικό μπορεί να συμβεί την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο τραπέζι του Προκρούστη, κάποιοι όχι μόνο επιμένουν να μη θέλουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη και να συνεισφέρουν,  όχι μόνο επιμένουν να μη θέλουν να κάνουν καμιά θυσία, αλλά να ετοιμάζονται και να επωφεληθούν απʼ αυτή την περιπέτεια που περνάει η ελληνική κοινωνία.

Ετοιμάζονται να θησαυρίσουν από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Και φυσικά όλοι αυτοί τη δουλειά τους και τα συμφέροντά τους κοιτάνε, το ζήτημα είναι εσείς τι κάνετε.

Εκλεχτήκατε κυβέρνηση ψηφοθηρώντας και δημαγωγώντας πάνω στη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών απέναντι στις καταχρηστικές πρακτικές και τις αυθαιρεσίες των τραπεζών, απέναντι σε αυτό το αυθαίρετο κράτος που έχουν οικοδομήσει και υποσχεθήκατε –αν θυμάστε, γιατί εμείς το θυμόμαστε καλά- να βάλετε τέλος στις αυθαιρεσίες και στην αισχροκέρδεια.

Φτάσατε μάλιστα στο σημείο, στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου στη περσινή ΔΕΘ πέρσι τον Σεπτέμβρη, να μιλάει για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα.

Που πήγε κύριε Σαχινίδη, τώρα αυτός ο πυλώνας;

Μήπως θα τον οικοδομήσετε δια μέσου της εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς; Σας διαβάζω  συνέντευξη του σημερινού Πρωθυπουργού, τότε βεβαίως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 1.3.2009 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο «Δημόσιος τραπεζικός πυλώνας». Έλεγε λοιπόν επί λέξει: «Εφʼ όσον χρειαστεί και εφʼ όσον η απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν θα εξασφαλίζεται από τους μετόχους, δεν θα διστάσουμε –έλεγε- να προχωρήσουμε σε κρατικοποιήσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αυτά έλεγε ο Πρωθυπουργός τότε. Να προχωρήσουμε σε δημόσιο πυλώνα. Τώρα βεβαίως, βγάζετε στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Α.Τ.Ε, δηλαδή ότι έχει απομείνει ως δυνατότητα, ως εργαλείο πολιτικής παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την πλευρά του κράτους, ό,τι έχει μείνει ως εργαλείο παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος της κοινωνίας.   Το βγάζετε στο σφυρί.

Κύριοι της κυβέρνησης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι περιουσία ανυπολόγιστη με τεράστια καταθετική βάση, με δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και το πιο μικρό χωριό, μπορεί κάποιος να πάει να καταθέσει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είναι ανυπολόγιστη αυτή η περιουσία για να την βγάζετε στο σφυρί.

Η Αγροτική Τράπεζα έχει έναν ειδικό ρόλο, διαχρονικό ειδικό ρόλο. Θα έπρεπε τουλάχιστον να στηρίζει την αγροτική οικονομία. Έχετε σκεφθεί ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και τον αγροτικό κόσμο απʼ αυτή την εξαγορά; Σε ποιόν παραδίδετε αυτή τη δυνατότητα, αυτό το εργαλείο;

Τη δημόσια περιουσία οφείλετε να τη διαφυλάξετε. Είναι  περιουσία του ελληνικού λαού και υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του όχι για να σώζει τους φίλους σας από το φαλιμέντο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Το χειρότερο όμως απʼ όλα κ. Σαχινίδη, είναι ότι παρά τα χάλια σας προσπαθείτε να καλλιεργήσετε κλίμα αισιοδοξίας σε μία κοινωνία που ζει μέσα στην ανασφάλεια και στα όρια της φτώχειας. Και επειδή συμβαίνουν παράλογα πράγματα γύρω μας τις τελευταίες μέρες, κοντεύουμε να τρελαθούμε τελείως, βλέπουμε και τον Πρωθυπουργό να πηγαίνει στο συμπόσιο της Σύμης που γίνεται στον Πόρο και να λέει τελείως διαφορετικά πράγματα απʼ αυτά τα οποία πράττει ως Πρωθυπουργός.

Και αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν το ίδιο πρόσωπο, άλλα να λέει όταν βρίσκεται μαζί με προσωπικότητες σε συμπόσια, προσωπικότητες οικονομολόγους, διακεκριμένους πολιτικούς, ως πρόεδρος μιλάει εκεί φαντάζομαι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και άλλα να πράττει ως Πρωθυπουργός της χώρας. 

Διότι ως Πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς δήλωσε πως είναι απαραίτητη η αναδιανομή του πλούτου,  η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και  η προστασία του συστήματος πρόνοιας.

Ως Πρωθυπουργός της χώρας όμως, ο ίδιος άνθρωπος, έκοψε τους μισθούς, έκοψε τις συντάξεις, διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και σχεδόν παρέκαμψε το μισό Σύνταγμα.

Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει ακόμη νοημοσύνη, δεν την έχει χάσει,  πρέπει να σας προειδοποιήσω και εγώ για άλλη μια φορά ότι μαζί με τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης που έχει ήδη εκπνεύσει, έχει αρχίσει να τελειώνει και η υπομονή και οι αντοχές των εργαζομένων και της νέας γενιάς σε αυτό τον τόπο.

Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να καταλάβετε ότι

προκαλεί το να λέτε ότι αυτά που κάνετε είναι πέρα από την ιδεολογία σας και μετά από λίγο να λέτε ότι ακόμα και να μην υπήρχε μνημόνιο τα ίδια πράγματα, θα έπρεπε μόνοι σας να τα είχατε προχωρήσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σίγουρα θα θυμάστε και θα γνωρίζετε το αξιολογότατο θεατρικό έργο του Ντάριο Φο, το «δε πληρώνω, δε πληρώνω». Όχι, μη φοβάστε ακόμη ο ελληνικός λαός δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, αν φθάσει σε αυτό το σημείο θα έπρεπε πραγματικά να σκιάζεστε.

 Όμως αυτή είναι η πολιτική, το σύνθημα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού. Αυτή είναι η στρατηγική σας για τις συντάξεις.

Αποσύρετε στην πραγματικότητα το κράτος από την συνταγματική υποχρέωση στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος.

Δεν εγγυάστε τίποτα. Και μη μου πείτε πάλι για τη δέσμευση σας ότι θα εγγυηθείτε «αξιοπρεπείς» συντάξεις.

Διότι θα αναρωτηθώ, πόσο κάνει επιτέλους η αξιοπρέπεια σε αυτό τον τόπο; Πόσο κοστίζει;  Τριακόσια εξήντα ευρώ κοστίζει η αξιοπρέπεια; Ξέρετε τι λέει το μνημόνιο το οποίο απʼ ότι φαίνεται είναι το ευαγγέλιό σας; Ότι οι δαπάνες για συντάξεις δε θα αυξάνονται πάνω από 2,5% το χρόνο. Με μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων βεβαίως και με πληθωρισμό ο οποίος θα αυξάνεται. Μπορείτε να μας πείτε λοιπόν, τι ακριβώς εγγυάστε ως κυβέρνηση απέναντι στις νέες γενιές, στους ασφαλισμένους;

Και είναι ειρωνεία ότι το κεντρικό επιχείρημα είναι ότι αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά δεν θα έχουμε συντάξεις. Είναι ειρωνεία να προχωράτε σε αυτές τις επιλογές στο όνομα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Διότι τι βιωσιμότητα μπορεί να υπάρξει όταν δεν θα έχουμε  συντάξεις. Μπορούμε να έχουμε ασφαλιστικό σύστημα χωρίς συντάξεις; Το ίδιο κάνετε και με την πολιτική σας απέναντι στη νέα γενιά. Μιλάτε ότι υπερασπίζεστε την προοπτική της νέας γενιάς, καταστρέφοντας το μέλλον της. Αν καταστρέψετε το μέλλον των νέων ανθρώπων πως μπορείτε να μιλάτε για τη βιωσιμότητα των γενεών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

οι ανατροπές που επιχειρείτε είναι συγκλονιστικές. Επιτρέψτε μου την έκφραση, τα Ιουλιανά νομοσχέδια της κυβέρνησης ουσιαστικά φέρνουν την  κόλαση στο ασφαλιστικό.

Πρόκειται για νομοσχέδιο σφαγείο ειδικά για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα.

Οι τελευταίες σας χθεσινές παραχωρήσεις πάει τα έξτρα χρόνια από δεκαπέντε σε δεκατέσσερα ή δώδεκα.

Στο όνομα της ισότητας επιτείνεται την ανισότητα. Κάνετε πως δε γνωρίζετε ότι οι γυναίκες έχουν και χειρότερες συνθήκες εργασίας και πολύ μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλώνουν και παιδιά και προχωράτε σε ρυθμίσεις οι οποίες είναι βάναυσες, βίαιες, απάνθρωπες θα έλεγα.

Το κυριότερο όμως είναι ότι είπατε ψέματα προεκλογικά. Είπατε ψέματα για το ΔΝΤ. Είπατε ψέματα για το Μνημόνιο. Είπατε ψέματα για τα εργασιακά και την εισοδηματική πολιτική.

Και πλέον δεν χρειάζεται να το φωνάζουμε εμείς από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε σε μια πολιτική που είναι εντελώς διαφορετική απʼ όλα όσα ισχυριστήκατε πριν τις 4 του Οκτώβρη ζητώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Και δεν χρειάζεται να το φωνάζουμε εμείς οι «ακραίοι» της αριστεράς, διότι τα λένε τα ίδια τα μέλη της κυβέρνησης ότι δεν έχετε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, δεν έχει να κάνει με αυτό που αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης το μέλλον της κεντροαριστεράς, διότι εσείς πλέον ούτε καν αυτό δεν μπορείτε να επικαλείστε  ότι εκφράζετε την κεντροαριστερά. Ακόμα και αυτή την μεταλλαγμένη κεντροαριστερά που εμφανίστηκε τα τελευταία 10-15 χρόνια στην πολιτική ζωή την ευρωπαϊκή τουλάχιστον, ούτε αυτό δεν εκφράζετε. Ουσιαστικά στηρίζεστε από την άκρα δεξιά που ψήφισε και το μνημόνιο, στηρίζεστε από τον επιχειρηματικό κόσμο, στηρίζεστε βεβαίως απʼ ότι φαίνεται από το κλίμα των παρεμβάσεων της κυρίας Μπακογιάννη, από την ίδια και το περιβάλλον της. Δεν ξέρω αν μπορείτε να στηριχθείτε στον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην ελληνική κοινωνία. Σίγουρα έχετε την ψήφο στο ασφαλιστικό των εκβιαζόμενων Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν έχετε όμως την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου έχει ιδιαίτερη σημασία. Ότι ο Πρωθυπουργός ανακαλύπτει διαρκώς πως και για το ασφαλιστικό ευθύνονται οι πελατειακές σχέσεις.

Κατά αρχάς αδυνατώ να πιστέψω πως μία κυβέρνηση που σε 8 μήνες δεν έχει ορίσει ακόμα διοικητές σε ασφαλιστικά ταμεία είναι σε θέση να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να δώσει λύσεις.

Αν όμως φταίνε οι πελατειακές σχέσεις -διότι εσείς και η Νέα Δημοκρατία τις δημιουργήσατε σε αυτό τον τόπο- τότε γιατί πετσοκόβετε συντάξεις, αυξάνετε εισφορές- γιατί όταν μας λέτε να δουλέψουμε 5 έως 15 χρόνια παραπάνω φυσικά και αυξάνονται οι εισφορές- γιατί αυξάνετε τα όρια ηλικίας;

Γιατί δεν χτυπάτε τις πελατειακές σχέσεις;

Γιατί απλά το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, όπως το γνωρίζουν και οι συνάδελφοί σας της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν μπορείτε να υπάρξετε δίχως αυτές. Είναι δικό σας δημιούργημα  και με αυτές προχωράτε.

Γιατί τι άλλο είναι η νυχτερινή τροπολογία για τις διευκολύνσεις των επιχειρηματιών στο προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε αν δεν είναι πελατειακές σχέσεις;

Και βεβαίως τι άλλο είναι όλη αυτή η προσπάθεια να ευνοηθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες την ώρα που η ελληνική κοινωνία βουλιάζει ακόμη και από το δάνειο με τα 10 δις που θα τους δώσουμε επιπλέον, πέραν των 28 που δόθηκαν πριν ενάμιση χρόνο.

Όποιος θέλει να λύσει το ασφαλιστικό δεν κόβει τις μικρότερες συντάξεις που δίνονται στην ευρωζώνη, γιατί είναι οι μικρότερες συντάξεις που δίνονται στην ευρωζώνη και κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε αυτό. Όπως επίσης, πρέπει να πούμε πως ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας παρʼ ότι είναι ανορθολογικός, παρʼ ότι έχει στηθεί σε μια βάση πελατειακής εξυπηρέτησης των κομμάτων εξουσίας, είναι ο μικρότερος ή από τους μικρότερους στην ευρωζώνη, στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεση όλων μας. 

Άρα λοιπόν να εξορθολογήσουμε τον δημόσιο τομέα και την ανταποδοτικότητά του, όχι να τον περικόψουμε. Όποιος θέλει να λύσει το ασφαλιστικό δεν ανεβάζει τα όρια ηλικίας στη χώρα που οι εργαζόμενοι έχουν το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη.

Όποιος θέλει να λύσει το ασφαλιστικό δεν ξεκινά με υποχρηματοδοτήσεις των ταμείων από τον προϋπολογισμό.

Ξεκινά από την επιστροφή όσων κλάπηκαν στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα, από την διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ξεκινά από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την εισφοροκλοπής.

Ξεκινά από την αναζήτηση νέων πόρων.

Εσείς τίποτα απʼ αυτά δεν κάνετε παρά μονάχα κόβεται δικαιώματα, συντάξεις, μισθούς διότι το ευαγγέλιό σας δυστυχώς είναι το μνημόνιο και μόνο το μνημόνιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Όμως την πραγματική διάθεση της ελληνικής κοινωνίας δεν την έχουμε ακόμη δει. Και μπορεί να χαίρεστε με επικοινωνιακά κόλπα και διότι καταφέρατε να υπερβείτε κάποιους σκοπέλους, όμως το μεγάλο παγόβουνο είναι μπροστά και είναι η αντίδραση της κοινωνίας που έρχεται. Είναι η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Θα ήθελα να σας πω όμως ότι η ελπίδα δεν έχει εκπνεύσει. Και η ελπίδα για τον ελληνικό λαό, για τους εργαζόμενους, για τους νέους, είναι ότι αυτή η πολιτική που ψηφίζετε βεβαίως παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα εφαρμοστεί όχι μονάχα γιατί είναι αρκούντος αντισυνταγματική για να καταπέσει στα δικαστήρια, αλλά κυρίως διότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα τσουνάμι αντιδράσεων από την ελληνική κοινωνία, θα υπάρξει ένα κύμα αντιδράσεων και η ελπίδα θα ξαναγεννηθεί από τη συνάντηση της σοσιαλιστικής αριστεράς που κάποτε εκφράζατε αλλά πλέον δεν την εκφράζετε πια με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που θα δώσουν δρόμο ελπίδας και προοπτικής σε αυτό τον τόπο. Θα είναι μια συνάντηση που πολύ γρήγορα θα ξεπεράσει και σας και το φθαρμένο πολιτικό σύστημα και θα θέσει και την πολιτική και τις επιλογές σας, για να θυμηθώ μια προσφιλή φράση σε σας και σε μας, θα θέσει λοιπόν την πολιτική και τις επιλογές σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ