04/06/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τις αυξήσεις των τιμών

• Βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος η εκτόξευση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά
  • Δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι διαπιστώσεις, χρειάζεται πολιτική βούληση για ρήξεις και συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα
  • Η επιλογή της κυβέρνησης να μην συγκρουστεί με το μεγάλο κεφάλαιο, οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε στραγγαλισμό

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν υπήρχε ένας ουδέτερος παρατηρητής που δεν γνώριζε την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα και παρακολουθούσε το πρώτο σκέλος της ομιλίας σας, εκεί όπου κάνατε διαπιστώσεις για την πραγματικότητα, θα παραξενευόταν αν μετά σας έβλεπε να κάθεστε στα έδρανα τα κυβερνητικά, θα περίμενε να σας δει να κάθεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Όμως είστε Πρωθυπουργός της χώρας οκτώ μήνες, έχετε μια κυβέρνηση οκτώ μηνών και δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και τα ευχολόγια. Και βεβαίως πρέπει να υπάρξει οργάνωση του καταναλωτικού κινήματος και του συνεταιριστικού κινήματος,  αλλά υπάρχει και μια κυβέρνηση, η οποία κυβέρνηση επιτρέψτε μου να σας πω αναλώνει πάρα πολύ χρόνο στην πολιτική επικοινωνία και ελάχιστο χρόνο στην πολιτική και στην προσπάθεια να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, εναλλακτικές πολιτικές στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Και το ίδιο θέμα συζητήθηκε και πριν. Ντυθήκατε την πανοπλία του ιππότη, πήρατε τη ρομφαία να ξιφουλκήσετε κατά της διεθνούς κερδοσκοπίας και είχατε τους κερδοσκόπους στο εσωτερικό της χώρας να κερδοσκοπούν. Και την ίδια στιγμή που βγαίνετε και λέτε εναντίον του καρτέλ των εναρμονισμένων πρακτικών, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα καρτέλ βυσσοδομούν ενάντια στους Έλληνες καταναλωτές.

Και ο πυρήνας της αντίληψης του Δ.Ν.Τ. που φαίνεται να υιοθετείτε και σεις αυτή την αντίληψη, είναι ότι η λύση απέναντι στο πρόβλημα της κρίσης είναι η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση. Όμως δεν βλέπουμε καμία εσωτερική υποτίμηση. Διότι εσωτερική υποτίμηση σημαίνει μείωση μισθών αλλά και μείωση τιμών. Τι βλέπουμε διαρκώς όλο αυτό το διάστημα; Μείωση μισθών και συντάξεων, δηλαδή της αγοραστικής δύναμης του μέσου έλληνα εργαζόμενου, αλλά ταυτόχρονα οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα κύριε Πρωθυπουργέ. Και ξέρετε αυτό είναι μια βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος που συρρικνώνει τη ζήτηση, οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Και εδώ πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές.

Διότι μπορεί εύκολα να πείτε έχουμε μια τεράστια κρίση χρέους, δεν είχαμε άλλες δυνατότητες.  Τι κάνετε όμως γιʼ αυτά που έχετε δυνατότητες. Δεν μπορεί η μόνη σας προσπάθεια να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα να είναι να ξεπουλάτε ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο πλούτο. Δώσαμε τα χρυσαφικά και τα ασημικά και τώρα πάμε αν εκποιήσουμε και την επίπλωση του σπιτιού να δούμε ποιος θα πάρει και το σπίτι σε τελική ανάλυση.

Διότι αυτό κάνετε και τσακωνόσασταν έμαθα προχθές –όχι για το αν πρέπει να πουλήσουμε, αλλά μέσω ποιου φορέα θα πουλήσουμε. Και τη στιγμή που εσείς τσακωνόσαστε στο υπουργικό συμβούλιο για το ποιος θα πουλήσει τι, οι τιμές αυξάνονται και η αγοραστική δύναμη του μέσου έλληνα  συρρικνώνεται.

Δεν ξέρω αν έχετε το χρόνο –προφανώς δεν θα τον έχετε- να κάνετε μια επίσκεψη, να ψωνίσετε σε ένα σούπερ μάρκετ, οι τιμές κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν τραβήξει την ανηφόρα και ιδίως αναφέρομαι στις τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Και βεβαίως αν δεν έχετε το χρόνο να πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ, είναι βέβαιο ότι θα έχετε αντιληφθεί ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα 3,9% στη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι στο 1,5%.

Μιλήσατε για την επιτροπή ανταγωνισμού. Αναρωτιέμαι αυτή η επιτροπή ανταγωνισμού τι κάνει; Πέραν του γεγονότος ότι είναι υποστελεχωμένη, γνωρίζω ότι εκ του νόμου θα έπρεπε να έχει προσωπικό 250 ατόμων και σήμερα οι απασχολούμενοι σε αυτές συνολικά ανέρχονται στους 80 εκ των οποίων μόλις 50 αποτελούν επιστημονικό προσωπικό, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ελέγχει τις εταιρείες για το αν συμμορφώνονται στις αποφάσεις, τις επιχειρήσεις για το αν συμμορφώνονται στις αποφάσεις όταν πιστοποιούνται παραβάσεις.

Μιλήσατε για τα καύσιμα. Ξέρετε ότι οι αυξήσεις ήταν ρεκόρ το τελευταίο διάστημα, 49,9% αυξήσεις στα καύσιμα. Και βεβαίως η επιτροπή ανταγωνισμού και εσείς μπορεί να μη βλέπετε καρτέλ εκεί αλλά αντιλαμβάνομαι ότι σίγουρα θα βλέπετε κάποια εταιρεία που έχει δεσπόζουσα θέση και βεβαίως κάνει κουμάντο επί της ουσίας. Ρωτήστε αν δεν το έχετε καταλάβει τους πρατηριούχους που φωνάζουν για αδιαφάνεια στο καθεστώς των εκπτώσεων.

Επίσης, μήπως θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε κύριε Πρωθυπουργέ, έρευνα –πολύ σπουδαία δουλειά- της νομαρχίας Πειραιά, ανέδειξε ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από το τελωνείο μέχρι το ράφι του καταναλωτή εκτοξεύονται σε ποσοστά από 180% έως 450%. Ποιος θα ελέγξει αυτή την αισχροκέρδεια αν δεν μπορεί να την ελέγξει η κυβέρνηση, αν δεν έχει τη βούληση να συγκρουστεί. Θα περιμένουμε από τους καταναλωτές; Τι να πρωτοκάνουν οι άνθρωποι.

Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε αν θα βάλετε ποτέ στη θέση τους αυτές τις πολυεθνικές οι οποίες έχουν θυγατρικές σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα, αλλά στις θυγατρικές που έχουν στην Ελλάδα πουλάνε τα προϊόντα τους σε πολύ υψηλότερη τιμή απʼ ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα και οι θυγατρικές να πληρώνουν λιγότερους φόρους αλλά και οι καταναλωτές να πέφτουν θύματα αυτής της ληστρικής ακρίβειας.

Να πούμε και το άλλο μεγάλο θέμα τα διόδια. Είμαστε η χώρα που έχει τα ακριβότερα διόδια για τους δρόμους και για την προσφορά για τις υπηρεσίες που δίνουν στους πολίτες. Πληρώνουμε ακριβότατα διόδια για δρόμους που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί και ακόμη πληρώνουμε διόδια για δρόμους που είναι κλειστοί όπως τα Τέμπη. Και όταν υπήρξε ένα κίνημα γιατί με «προκαλέσατε» όταν είπατε να οργανωθεί το καταναλωτικό κίνημα, βεβαίως οργανώθηκαν οι πολίτες και είπαν δεν πληρώνουμε για δρόμους που δεν έχουμε. Εσείς να σας πω, πώς απαντήσατε; Θα κάνετε την άρνηση πληρωμής διοδίων φορολογικό αδίκημα. Άραγε θα φροντίσετε με την ίδια αμεσότητα να προχωρήσετε και στη θέσπιση μέτρων για την προστασία των καταναλωτών για τον έλεγχο των τιμών;

Κύριε Πρωθυπουργέ, όλα όσα σας λέω και σας επισημαίνω απαιτούν άλλη πολιτική βούληση για ρήξεις, για μια άλλη πολιτική. Και σεις φαίνεται ότι έχετε κάνει επιλογές να συγκρουστείτε με το κοινό αίσθημα και με την κοινωνία, αλλά να μην συγκρουστείτε με τις πολυεθνικές, με τα μεγάλα συμφέροντα, με τα καρτέλ.

Παρουσιάσατε δέκα συν ένα μέτρα, μιλήσατε εδώ για παρατηρητήρια. Ξέρετε αυτά τα μέτρα είναι ασπιρίνες. Σας θυμίζω τα περίφημα 42 μέτρα του κ. Φώλια. Θυμάστε; Και σεις τα χλευάζατε όταν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Την ίδια τύχη θα έχουν και τα δικά σας μέτρα. Θα αποδώσουν μια τρύπα στο νερό. Αν δεν αλλάξετε πολιτική στόχευση, αν δεν συγκρουστείτε με τα μεγάλα συμφέροντα, αν δεν αποφασίσετε να κτυπήσετε τα καρτέλ, να κτυπήσετε τις πολυεθνικές, να κτυπήσετε όσους κερδοσκοπούν σε βάρος των ελλήνων καταναλωτών, δεν θα επιτύχετε απολύτως τίποτα.

Και τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας, γιατί τέτοιου είδους εσωτερική υποτίμηση σαν αυτή που παραδέχθηκε και ο κ. Δασκαλόπουλος, δεν είναι τυχαία, είναι συνειδητή επιλογή. Να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, αλλά οι τιμές να αυξάνονται. Να μειώνεται μόνο το εργασιακό κόστος. Και αυτή η συνειδητή επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου που και σεις ακολουθείτε, οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε στραγγαλισμό.