20/04/2010

Τάσος Κουράκης: Το «νέο σχολείο» της κυβέρνησης είναι ένα φτηνό σχολείο με υποβαθμισμένους εκπαιδευτικούς

Την επισήμανση ότι το σύνθημα της κυβέρνησης «πρώτα ο μαθητής» έχει μετατραπεί σε «κάτω ο εκπαιδευτικός», έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ενημέρωση των μελών της για το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση από την Υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Τ. Κουράκης μεταξύ άλλων στηλίτευσε την πρόταση της ΝΔ προς την κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων για να αποφύγει τον σκόπελο των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.  «Η πρόταση αυτή μας θυμίζει την πάγια τακτική της ΝΔ να ψηφίζει τα δύσκολα γιʼ αυτήν νομοσχέδια στα θερινά τμήματα της Βουλής»  είπε ο βουλευτής.

Για το νομοσχέδιο επισήμανε  ότι  κόβονται 17.000 εκπαιδευτικοί από το σημερινό σχολείο και ότι  τα εκπαιδευτικά κενά  είναι αδύνατον να καλυφθούν, παρά τα επιχειρούμενα τρικ της κυβέρνησης. Αγνοούνται προκλητικά 36.000 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται ήδη στις λίστες προϋπηρεσίας και αυτό αποδεικνύει την ανυπαρξία στοιχειώδους συνέχειας της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η αποκαλούμενη ως μεταβατική περίοδος των δύο χρόνων που προβλέπει το νομοσχέδιο αποτελεί κακόγουστο αστείο αφού στα δύο  αυτά χρόνια οι προσλήψεις θα είναι ελάχιστες. Για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων υπογράμμισε ότι αποσκοπεί στη μετάθεση στους εκπαιδευτικούς των ευθυνών που αφορούν την κυβερνητική πολιτική (σχολική διαρροή, υποχρηματοδότηση της παιδείας, κακές υλικοτεχνικές υποδομές, κ.ά.), αλλά και στην μετακύλυση των δαπανών του σχολείου, από την ευθύνη του κράτους, στους γονείς.  Επισήμανε ότι οι συγχωνεύσεις των τμημάτων και τα τμήματα των 28 και 30 μαθητών που γίνονται στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας, και μάλιστα σε αυτοσχέδιες αίθουσες, είναι έξω από κάθε παιδαγωγική πρακτική.

Για την κατάργηση της βάσης του «10», ο Τ. Κουράκης είπε ότι συμφωνεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χωρίς υποστήριξη και υλικοτεχνική υποδομή, το μέτρο δεν θα έχει αποτέλεσμα. Τέλος επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των κολεγίων με την παράλληλη μέριμνα των ήδη φοιτούντων και αποφοιτησάντων  και κατέθεσε την πλήρη διαφωνία του με το νομοσχέδιο που καθορίζει τη χορήγηση αδειών στα κολέγια με βάση την κοινοτική οδηγία, γιατί  οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην πραγματικότητα στην κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου άρθρου 16.