05/02/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου

•    Πού είναι τα τρία δεν για το ασφαλιστικό

•    Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι ντεκόρ για επικοινωνιακά παιχνίδια προαποφασισμένων δηλώσεων.

•    Λέτε ότι θα εκπέμψουμε λάθος σήμα. Το μόνο σήμα που θα εκπέμπουμε από εδώ και στο εξής, δυστυχώς,  έτσι όπως πάμε, θα είναι το s.o.s.

•    Κακό αλισβερίσι με οικονομία και μεταναστευτικό. Θέλετε την συναίνεση του κ. Σαμαρά στην οικονομία και υποχωρείτε στο μεταναστευτικό.

•    Μεταφράζετε την εντολή του ελληνικού λαού σε εντολή σχηματισμού ενός μεγάλου συντηρητικού σχηματισμού.

•    Απέναντι θα βρεθεί πολύ σύντομα ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός που θα αποτρέψει την ισοπέδωση των κατακτήσεων.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε:

« Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Τι να πει κανείς, ιδίως μετά από τις προχθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Να πει κανείς ότι άλλα είπατε προεκλογικά, άλλα λέτε μετεκλογικά, άλλα είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις, άλλα είπατε στον προϋπολογισμό, άλλα έλεγε το πρόγραμμα σταθερότητας που καταθέσατε και πριν καν προλάβει να εγκριθεί εσείς φέρατε το plan b στον ελληνικό λαό;

Να πούμε ότι υποσχεθήκατε τα τρία «δεν» για το ασφαλιστικό και τώρα έρχεστε και λέτε ότι αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής δηλαδή οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας ζουν κάνα δυο χρόνια παραπάνω, άρα πρέπει να δουλεύουν ως τα 70;

Να πούμε για τις περιβόητες δεσμεύσεις σας ότι θα κάνατε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και τώρα έρχεστε να κάνετε μειώσεις στους μισθούς και τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων;

Να πούμε για τις δεσμεύσεις για το δημόσιο τραπεζικό πόλο, όπου τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι θα εκποιήσετε ότι έχει απομείνει; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Εθνική Τράπεζα; Τι να πούμε;

Εγώ θα σας πω ένα πράγμα κύριε Υπουργέ, ότι με τον τρόπο αυτόν υποτιμάτε τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, αλλά υποβαθμίζετε, υποτιμάτε και μεταχειρίζεστε με επικοινωνιακό τρόπο και τους θεσμούς σε αυτή τη χώρα. Διότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι η πολιτική ηγεσία. Δεν μπορείτε να τους συμπεριφέρεστε ως ντεκόρ σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προαποφασισμένων δηλώσεων στα δελτία των «8», όπως κάνατε προχθές.

Και έρχομαι στην ουσία του ερωτήματός μου. Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά σας άκουσα με προσοχή να λέτε ότι αντιμετωπίζουμε με συμπάθεια μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα τον στραγγαλισμό που δέχεται σήμερα από τους κερδοσκόπους στις αγορές, για το λεγόμενο ευρωομόλογο. Δεν σας άκουσα όμως –παρʼ όλο που λέτε ότι είναι άποψη του Πρωθυπουργού. Δεν τον άκουσα ποτέ να τη διεκδικήσει.

Και λέτε ότι θα εκπέμψουμε λάθος σήμα. Βλέπω να εκπέμπουμε το σήμα ότι θα απευθυνθούμε στην Ασία προκειμένου να δανειστούμε, εκποιώντας ό,τι έχει απομείνει βεβαίως. Έχουμε δώσει τα ασημικά, τα χρυσαφικά, θα δώσουμε ό,τι έχει απομείνει στο σπίτι. Είναι καλό σήμα αυτό; Να εκπέμψουμε το σήμα ότι θέλουμε η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σώσει μια χώρα, διότι αν καταρρεύσει θα έχει μεγάλο κίνδυνο η ευρωζώνη; Αυτό δεν είναι καλό σήμα!

Κύριε Υπουργέ, το μόνο σήμα που θα εκπέμπουμε από εδώ και στο εξής, δυστυχώς,  έτσι όπως πάμε, θα είναι το s.o.s.

Δεν σας άκουσα να μου απαντήσετε για το λεγόμενο λαϊκό ομόλογο. Και δεν σας άκουσα να μου απαντήσετε, διότι αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι δεν τολμάτε να τα βάλετε με τους τραπεζίτες σε αυτή τη χώρα, με όσους κέρδιζαν και θα συνεχίζουν να κερδίζουν στραγγαλίζοντας την ελληνική κοινωνία, τους δανειολήπτες;

Δεν τα βάζετε με αυτούς οι οποίοι ενεχυριάζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δανειζόμενοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 1% και έρχονται εδώ και μας δανείζουν με 6% και με 7%;

Και βεβαίως δεν τα βάζετε με αυτούς διότι αν τα βάλετε με αυτούς, πρέπει να κάνετε ρήξεις, δεν έχετε τα κότσια γιʼ αυτές τις ρήξεις. Δεν έχετε τα κότσια και άλλα λέτε προεκλογικά και άλλα λέτε τώρα. Διότι πρέπει να αποφασίσετε κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να είστε και με τους τραπεζίτες και με τους πολίτες, και με την κοινωνία που ασφυκτιά και με αυτούς που κερδίζανε όλα τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να κερδίζουν ακόμη παραπάνω.

Το μόνο το οποίο είστε διατεθειμένοι να κάνετε, το μόνο το οποίο θέλετε να κάνετε απʼ ότι φαίνεται, είναι να διεκδικήσετε τη συναίνεση του κ. Σαμαρά. Αυτό θέλετε. Και βεβαίως ενδεχομένως και του κ. Καρατζαφέρη.

Όμως είναι κακό αλισβερίσι αυτό κύριε Υπουργέ. Είναι κακό αλισβερίσι να θέλετε την συναίνεση του κ. Σαμαρά στην οικονομία και να του δίνετε να υποχωρείτε στο μεταναστευτικό –γιατί αυτό κάνετε- είναι κακό αλισβερίσι αυτό μπροστά στα μάτια των πολιτών.

Ο ελληνικός λαός -και κλείνω κύριε Πρόεδρε- σας έδωσε μια σαφή λαϊκή εντολή  να επιχειρήσετε να εφαρμόσετε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο απʼ αυτό που εφήρμοζε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σεις μεταφράζετε αυτή την εντολή, ως εντολή για τη δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού  πολιτικού συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και με τις ακραίες συντηρητικές φωνές του κ. Καρατζαφέρη.

Ε, λοιπόν απέναντι σε αυτόν τον μεγάλο πολιτικό συντηρητικό συνασπισμό θα υπάρξει πολύ σύντομα ένας μεγάλος κοινωνικός συνασπισμός που θα διεκδικήσει να αποτραπεί μια πολιτική που ισοπεδώνει κοινωνικά δικαιώματα, κατακτήσεις δεκαετιών και πηγαίνει την ελληνική κοινωνία πάρα πολύ πίσω.