03/02/2010

Ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους και κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας - Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονι

Οι μουσουλμάνοι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας υπολογίζονται σε 700 – 800 χιλιάδες, εκ των οποίων οι περισσότεροι διαβιούν στην Αττική. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο σωματείο τους,  τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ενώ δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τους Έλληνες πολίτες, δε συμβαίνει το ίδιο με την ελληνική Πολιτεία, η οποία φαίνεται να αδιαφορεί πλήρως για την κοινότητά τους. Αυτό αποδεικνύει η, εδώ και χρόνια, κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους να διευθετήσει δύο εκ των ων ουκ άνευ ζητήματα της μουσουλμανικής κοινότητας: την ανέγερση  επίσημου μουσουλμανικού τεμένους καθώς και  μουσουλμανικού νεκροταφείου στην περιοχή της Αττικής.

Σήμερα, στην Αθήνα υπάρχουν μόνο άτυποι χώροι προσευχής, περίπου 100, Αράβων, Πακιστανών, έκ του  Μπανγκλαντές και Κούρδων, που αποτελούν την πλειοψηφία των μουσουλμάνων μεταναστών. Οι μουσουλμάνοι άλλων χωρών κάνουν την προσευχή τους στους χώρους της αραβικής κοινότητας. Οι χώροι είναι υπόγεια, γκαράζ, μαγαζιά, άλλοτε πιο φροντισμένοι άλλοτε σε άθλια κατάσταση, ανάλογα με την οικονομική δύναμη της κάθε ομάδας. Επίσης, στην Αθήνα δεν υπάρχει μουσουλμανικό νεκροταφείο, ούτε καν τομέας σε νεκροταφείο για ταφή των μουσουλμάνων. Κάποιοι νεκροί μεταφέρονται στις χώρες προέλευσής τους, αν αυτό είναι δυνατό, καθώς είναι πολυδάπανο. Άλλοι δεν έχουν πατρίδα να ταφούν, όπως είναι οι Παλαιστίνιοι.

Η ανέγερση τζαμιού προβλέπεται μέσω δύο νόμων. Ο πρώτος ήταν του υπουργείου Εξωτερικών το 2004 και προέβλεπε την ανέγερση λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους στην Παιανία. Όμως το σχέδιο εγκαταλείφθηκε μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και της Εκκλησίας. Ο δεύτερος νόμος ψηφίστηκε το 2006 και προέβλεπε την ανέγερση τζαμιού στον Ελαιώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας από τον ειδικό γραμματέα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. επί υπουργίας Ευρ. Στυλιανίδη, είχε γίνει εκταμίευση  15 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του τεμένους από το ταμείο δαπανών, όπως προβλέπει ο νόμος του 2006, και το μόνο κώλυμα ήταν η μετακόμιση του σουπερμάρκετ της Ναυτικής Βάσης από την περιοχή, κάτι  που υπαγόταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση, το Μάρτη του 2009, σε τρία υπουργεία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  απαντά ότι τον Αύγουστο 2008 είχε στείλει στο Υπουργείο Παιδείας «έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται οι θέσεις όπου είναι δυνατό να ανεγερθεί το τέμενος στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού (Ν.Ο.) Βοτανικού, καθώς και οι οικονομικές απαιτήσεις της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του Π.Ν. σε άλλη περιοχή… Το ΥΠ.ΕΘ.Α και το Γ.Ε.Ν. αναμένουν τη γνωστοποίηση των προθέσεων του ΥΠ.Ε.Π.Θ.». Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. απαντά  ότι «το θέμα του Ισλαμικού Τεμένους το χειρίζεται το Υπουργείο Παιδείας». Και το ΥΠ.Ε.Π.Θ., αποποιούμενο κάθε ευθύνη, απαντά ως εξής: «..σας γνωρίζουμε ότι στην αρμοδιότητα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. εμπίπτει μόνο η οικονομική διαχείριση του Ισλαμικού Τεμένους, η οποία αρχίζει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του.» Ωστόσο, το άρθρο 3 του Ν. 3512/2006 καθορίζει ότι «η ανέγερση του Τεμένους θα γίνει από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και με δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».  Κατά τʼ άλλα, το υπουργείο «νίπτει τας χείρας του», ενώ έχει γίνει ήδη η πρώτη σχετική εκταμίευση.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου. Η Εκκλησία είχε διαθέσει  για το σκοπό αυτό, το 2005, ένα χώρο 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού. Όμως, σύμφωνα με έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών, «μετά από επιφυλάξεις που διατύπωσε ο Οργανισμός Αθήνας ως προς την καταλληλότητα της εν λόγω έκτασης για τη συγκεκριμένη χρήση, από άποψη χωροταξική και εδαφολογική, το ζήτημα επανεξετάζεται…». Κατόπιν τούτου, η Εκκλησία, τον Ιούνη του 2009, με επιστολή της στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιά, διαπιστώνει την κοινωνική αναγκαιότητα και προχωρά στο επόμενο βήμα. Παραχωρεί έναν άλλο χώρο στην περιοχή, έχοντας ήδη εκπονήσει και καταθέσει το τοπογραφικό διάγραμμα, και ζητά την άμεση ανταπόκριση των υπουργείων. Μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί.

Επειδή στη σημερινή πολυπολιτισμική Ευρώπη η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει μεριμνήσει για χώρο λατρείας και ταφής του μουσουλμανικού πληθυσμού της και επειδή είναι ζήτημα κοινωνικής αποδοχής και αλληλοσεβασμού στους εκατοντάδες χιλιάδες πλέον συμπολίτες μας,

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα;

2.    Ποιο υπουργείο είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση του έργου της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού που λειτουργούν στην περιοχή;

3.    Τι απέγιναν τα 15 εκατομμύρια ευρώ που, σύμφωνα με το ΥΠ.Ε.Π.Θ., εκταμιεύτηκαν από το ταμείο δαπανών για την ανέγερση του τεμένους;

4.    Έχει συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, με την οποία η συγκεκριμένη έκταση στο Σχιστό παραχωρείται για δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου; Αν όχι, για ποιους λόγους καθυστερεί, από τη στιγμή που η Εκκλησία έχει όλη την καλή θέληση να προχωρήσει το θέμα;

5.    Ποιο υπουργείο συντονίζει τη δημιουργία του μουσουλμανικού νεκροταφείου και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός