ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/10/2009

Περιοδεία Αλ. Τσίπρα επικεφαλής αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στη Ν. Ιωνία - Ομιλία σε εργαζόμενους στο δήμο



Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε σήμερα στη Νέα Ιωνία.

Το πρωί επισκέφθηκε τη Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας, το ΙΚΑ και περιόδευσε στην αγορά της Νέας Ιωνίας. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το δημαρχείο και μίλησε σε εργαζομένους του Δήμου στο Αμφιθέατρο.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

-Καταφέραμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης

  • Το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας,
  • Το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων,
  • Το θέμα των προγραμμάτων stage.
  • Το τεράστιο θέμα της ανεργίας το βάλαμε στην ατζέντα.
  • μόλις σε λίγες μέρες μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου είχαμε 700 απολυμένους στις ασφαλιστικές εταιρείες και στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, 1400 στον Σκαραμαγκά, 400 του Αγούδημου και πόσους άλλους καθημερινά που δεν μαθαίνουμε γιʼ αυτούς.

-Ρωτάμε τι θα γίνει με τα stage μας απαντούν ότι θα καταργήσουν το άσυλο.

-Πέμπτη μεσημέρι και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει το πρόγραμμά του.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συνεντεύξεις τύπου και έχει παρουσιάσει τις θέσεις του αναλυτικά. Κατεβαίνουμε στις εκλογές με αίσθημα προγραμματικής αυτοπεποίθησης.

«Είμαστε λίγες μέρες πριν από την κάλπη και εμείς είμαστε ήδη χαρούμενοι γιατί καταφέραμε πριν ανοίξουν οι κάλπες, πριν κλείσουν οι κάλπες μια πρώτη νίκη. Καταφέραμε να επιβάλουμε στην προεκλογική συζήτηση στην πολιτική ατζέντα τα προγραμματικά και κρίσιμα  κοινωνικά ζητήματα. Καταφέραμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, το θέμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το θέμα των προγραμμάτων stage όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι είναι όμηροι πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε κομμάτων που βρίσκονται στη διακυβέρνηση και τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις διορισμού για μια θέση ανασφάλιστης εργασίας για 480 ? στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Το τεράστιο θέμα της ανεργίας το βάλαμε στην ατζέντα, όχι μονάχα εμείς βέβαια αλλά και η καθημερινότητά μας, η σκληρή καθημερινότητα, το γεγονός ότι μόλις σε λίγες μέρες μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου είχαμε 700 απολυμένους στις ασφαλιστικές εταιρείες και στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, 1400 στον Σκαραμαγκά, 400 του Αγούδημου και πόσους άλλους καθημερινά που δεν μαθαίνουμε γι αυτούς.

Καταφέραμε να βάλουμε στην ατζέντα το θέμα των εργαζόμενων που έχουν να πληρωθούν για μήνες γιατί κλείνουν οι επιχειρήσεις που είχαν πάρει πάρα πολλά δάνεια από το δημόσιο, κρατικές επιχορηγήσεις, ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, τα έβαλαν στην τσέπη οι ιδιοκτήτες, τα «παίξανε» στο Χρηματιστήριο, τα χάσανε, πηγαίνουν σε άλλες χώρες όπου είναι χαμηλότερο το εργασιακό κόστος.

Καταφέραμε να βάλουμε αυτά τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος εργαζόμενος, ο μέσος χαμηλόμισθος, ο Έλληνας πολίτης, οι νέοι άνθρωποι, οι συνταξιούχοι. Αυτά τα προβλήματα καταφέραμε να τα βάλουμε στην ατζέντα.

Βεβαίως βλέπουμε ότι από την πλευρά του Πρωθυπουργού, από την πλευρά του κόμματος που μας κυβερνά τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει διαψεύσει πλήρως όποια προσδοκία και ελπίδα είχε δημιουργήσει στον ελληνικό λαό, υπάρχει μια μεγάλη αγωνία να αλλάζει  συζήτηση. Προσπαθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τον ρωτάμε, τι θα κάνει με τα stage, είναι πρόβλημα, μας απαντάει, το άσυλο θα το καταργήσει. Μα δεν σου είπαμε για το άσυλο, για τα stage σου είπαμε. Προσπαθεί καθημερινά να παίξει το παιχνίδι του κ. Καρατζαφέρη. Να μιλάει για την ασφάλεια, την τάξη, τη νομιμότητα.

Δεν τα καταφέρνει όμως. Δεν τα καταφέρνει γιατί κατέρχεται σ΄ αυτές τις εκλογές μετά από μια μακρά περίοδο όπου η διακυβέρνησή του έχει εξοντώσει τον μέσο έλληνα. Όχι μόνο με τα σκάνδαλα, τους κουμπάρους, το Βατοπέδι, αλλά με τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής του. Μια πολιτική που δημιούργησε μεγαλύτερη φτώχεια, μεγαλύτερες ανισότητες, τα έχει δώσει όλα στους τραπεζίτες και μια πολιτική η οποία δημιουργεί μια μεγάλη ανασφάλεια για το αύριο, την αβεβαιότητα της εργασίας.

Κι εμείς λέμε ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για έξοδο από την κρίση χωρίς να δεσμεύεστε  στο θέμα της απασχόλησης, χωρίς να παίρνετε καμία δέσμευση για το ζήτημα της ανεργίας που καλπάζει. Δεν π μπορείτε να μιλάτε για έξοδο από την κρίση τη στιγμή που βλέπουμε γύρω μας ότι πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σήμερα είναι θέσεις ελαστικής εργασίας, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα,, χωρίς σταθερό ωράριο.

Και βέβαια έχουμε έναν Πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση -είναι πρωτοφανές αυτό στα χρονικά, όχι μόνο στα εγχώρια αλλά και σε διεθνές επίπεδο-  που κατέρχεται στις εκλογές χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εκλογές αλλά η επόμενη μέρα. Ποιος θα υπερισχύσει εντός του κόμματος,. Που σήμερα είναι κυβερνητικό, αύριο θα είναι στην αντιπολίτευση, και πώς την επόμενη μέρα θα φορτώσει τις ευθύνες αλλού.

Και είναι πρωτοφανές, γιατί δεν έχουμε ξαναδεί πουθενά αλλού στον κόσμο απερχόμενος Πρωθυπουργός να καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν, λέγοντάς τους ότι αυτή είναι μια επιλογή ομαδικής αυτοκτονίας. Μας ζητάει να κάνουμε συλλογικό χαρακίρι ο Πρωθυπουργός.

Αυτή την πολιτική δεν την έχει κανένα άλλο κόμμα απ΄ αυτά που κυβερνάνε στην Ευρώπη. Ούτε ο Σαρκοζί δεν λέει αυτά που λέει ο κ. Καραμανλής. Μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, πάγος στην κοινωνία. Στήνει ψεύτικα ντιμπέιτς σε στούντιο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με υποτίθεται ανυποψίαστους πολίτες που είναι δασκαλεμένοι από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, στημένα ντιμπέιτς, στημένες ερωτήσεις, στημένες απαντήσεις και προσπαθεί να μας αποδείξει ότι το μαύρο είναι άσπρο. Το μαύρο που προτείνει για το μέλλον της κοινωνίας είναι άσπρο. Θα τον βρει μια συντριπτική ήττα την Κυριακή και την αξίζει. Μόνο που αυτή η ήττα δεν θα είναι προσωπική. Δεν είναι επειδή ο κ. Καραμανλής δεν είναι ο ίδιος ικανός ή δεν έχει επικοινωνιακό αέρα. Όχι. Είναι επειδή η πολιτική του είναι μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσει σε ήττα. Οι πολιτικές επιλογές του είναι αυτές που θα τον οδηγήσουν σε μια συντριπτική ήττα.

Τι είναι αυτό όμως που έρχεται από Δευτέρα; Διότι, εντάξει, θα χαρούμε το βράδυ της Κυριακής που θα χάσει ο κ. Καραμανλής. Αυτό που λέει μια φίλη από πάνω θα έρθει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τι ακριβώς είναι; Θέλω να μου το εξηγήσεις. Με ποια έννοια δεν το  καταλαβαίνω. Με την έννοια ότι έρχεται ο κ. Παπανδρέου και λέει, ψηφίστε με για να σας αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Μα δεν είναι θέμα προθέσεων. Δεν είναι θέμα αν είναι καλός άνθρωπος. Καλός άνθρωπος είναι. Ούτε ο Καραμανλής είναι κακός άνθρωπος. Το ζήτημα δεν είναι να μας αποδείξει ότι μπορεί. Το ζήτημα είναι με ποια πολιτική, με ποιες δεσμεύσεις πάνω στα μεγάλα προβλήματα. Και βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αύριο έρχεται να κυβερνήσει, ζητώντας λευκή επιταγή από τους πολίτες. Είναι 2 παρά 20, Πέμπτη, πριν από τις εκλογές και το πρόγραμμα του κόμματος που θα κυβερνήσει από Δευτέρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Μας είπε χθες ο κ. Παπανδρέου θα σας το αναρτήσω την επομένη στο διαδίκτυο. Και ακόμα δεν έχει αναρτηθεί. Διότι προφανώς δεν θέλει να δεσμευτεί για τίποτα. Και ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα κλίμα ότι φταίνε αυτοί που δεν μας έχουν πει ακριβώς ποιοι είναι οι αριθμοί και τι έχουν τα Ταμεία. Και το έχουμε ξαναδεί το έργο. Ακόμα κι αυτές οι πενιχρές υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις 0,8%, δηλαδή για έναν μέσο μισθό των 1000 ? θα είναι 30 λεπτά την ημέρα, ακόμα κι αυτές τις φοβερές αυξήσεις μπορεί και να μην τις δώσει, γιατί θα πει, παραλάβαμε χάος. Μας λέει ότι με 2-2,5 εκατομμύρια ευρώ θα κάνουν κοινωνική πολιτική, όταν μάθαμε ότι μόνο για να πληρωθούν οι συντάξεις από τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία χρειάζονται 500 εκατ. έκτακτη επιχορήγηση. Ούτε ο μάγος της μπάλας ο Ροναλντίνιο δεν μπορεί να κάνει τέτοια μαγικά. Με 2,5 δισεκατομμύρια να κάνει κοινωνική πολιτική.

Και είπε χθες ο κ. Παπανδρέου ότι θα πάρουν σκληρά αλλά δίκαια μέτρα. Εμείς περιμέναμε να την ακούσουμε αυτή την πρότασης την επομένη των εκλογών. Μίλησε για σκληρά μέτρα. Βεβαίως δεν εξήγηση πόσο σκληρά και τι σκληρά θα είναι και δεν εξήγησε τι είδους δίκαια θα είναι. Μας είπε όμως κάποια πράγματα τα οποία έχουν ενδιαφέρον. Μας είπε ότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα και θα πάμε στο γερμανικό μοντέλο και αναρωτιόμαστε εμείς αν μπορεί να συμβαδίζει οποιαδήποτε σκέψη πια μια συζήτηση συνεργασία με τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς όταν επιλέγει -και το λέει και προεκλογικά- ένα εκλογικό σύστημα  το οποίο έχει σαν στόχο, μοναδικό στόχο να εξουδετερώσει, να εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν μικρότερα ποσοστά. Γιατί αυτό είναι το γερμανικό σύστημα. Ένα σύστημα το οποίο έρχεται, υποτίθεται  για να διασφαλίσει τη διαφάνεια -ποια διαφάνεια;- για να χτυπήσει, λέει, τη διαφθορά και τη διαπλοκή -πώς θα την χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή;- Στη Γερμανία δηλαδή που έχουν αυτό το σύστημα χρόνια δεν είχαν το σκάνδαλο Siemens; Προφανώς και είχαν. Με πρόσχημα λοιπόν τη διαπλοκή, ποια διαπλοκή, των πολιτευτών των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας… Δεν μπορούν να ελέγξουν τους πολιτευτές τους; Πρέπει να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο σε μια κατεύθυνση πιο ενισχυμένης αναλογικής, σε μια κατεύθυνση όπου η ψήφος των πολιτών θα έχει άλλη βαρύτητα αν είναι σε κόμμα εξουσίας και άλλη βαρύτητα αν είναι σε μικρότερο κόμμα; Να λοιπόν ένα δείγμα γραφής.

Κι ένα δεύτερο δείγμα γραφής για το ασφαλιστικό, ότι θα το χρηματοδοτήσει από ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων. Δηλαδή ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και μετοχοποιήσεις που ξεκίνησαν από την περίοδο Σημίτη, συνεχίστηκαν την περίοδο Καραμανλή, θα συνεχιστούν και την επόμενη ημέρα.

Εμείς λέμε ότι είναι αναγκαίο πια -όχι γιατί το λέμε εμείς, όχι γιατί εν τοιαύτη περιπτώσει εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι αναγκαίο για να μπορέσει, η κοινωνία να σταθεί όρθια και η χώρα να δει μια διαφορετική κατεύθυνση. Είναι αναγκαίο να υπάρχει την επόμενη των εκλογών στην βουλή, στους αγώνες μια ισχυρή, αποτελεσματική Αριστερά. Ξέρουμε ότι την Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση και το ερώτημα είναι αν πρέπει να έχουμε την επόμενη μέρα ισχυρή τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή και την κοινωνία. Γιατί; Όχι για να επιβιώσουμε εμείς αλλά γιατί μοναδική εγγύηση ότι θα υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική πίεση με συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας, της κοινωνίας, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων, των νέων ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη μέρα. Μοναδική εγγύηση ότι θα υπάρχει μια αποτελεσματική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, είναι η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δώσει εξετάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσα στην βουλή και μέσα στους αγώνες. Ήμασταν, κατά κοινή ομολογία, η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή. Από τις κινητοποιήσεις των νέων ανθρώπων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16 ως το ασφαλιστικό και από την Μονή Βατοπεδίου, στην Μονή Τοπλού και οικειοποίηση δημόσιας γης από τα μεγάλα συμφέροντα ως τις παραλίες του Ελληνικού και το γήπεδο στο Βοτανικό που θα γίνει αλλά δεν θα γίνει το εμπορικό κέντρο με κατάκτηση δικής μας. Ήμασταν ουσιαστική, αποτελεσματική αντιπολίτευση και το ίδιο θα κάνουμε και την επόμενη μέρα, πόσο δε μάλλον όταν η επόμενη μέρα αναμένεται να είναι δύσκολη και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα γιατί αρνούνται να πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις κυρίως αυτοί που απʼ ότι φαίνεται θα είναι στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα και χρειάζεται, λοιπόν, ισχυρή και δυνατή η φωνή της Αριστεράς, η φωνή της κοινωνίας να κρατάει τα μπόσικα σʼ αυτούς που είναι έτοιμοι να πάνε όχι απλά δεξιά αλλά είναι έτοιμοι να συνεχίσουν, με πρόσχημα ότι παραλάβανε καμένη γη, παραλάβανε χάος, την ίδια πολιτική. Εμείς αυτή την υπόσχεση μπορούμε να σας δώσουμε. Την υπόσχεση ότι θα είμαστε παρόντες και θα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Και θα συνεχίσουμε με βομβαρδιστικό τρόπο να καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

Σʼ αυτή τη προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ήδη δώδεκα εξειδικευμένες συνεντεύξεις τύπου, καταθέτοντας σε κάθε τομέα της πολιτικής και οικονομικής ζωής συγκεκριμένες προτάσεις. Για το ασφαλιστικό, το φορολογικό σύστημα, την παιδεία, την εργασία, την υγεία, την πράσινη ανάπτυξη. Σε όλους τους τομείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να διαφωνεί κανείς μʼ αυτές και δεν λένε πως είναι θέσφατο αλλά είναι μια σοβαρή επεξεργασία προτάσεων για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Ποιες είναι οι προτάσεις των άλλων κομμάτων; Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα δούμε μετά. Ψηφίστε μας τώρα εσείς, θα χαρούμε το βράδυ της Κυριακής που θα χάσει ο Καραμανλής και από την Δευτέρα βλέπουμε. Η ΝΔ έχει να παρουσιάσει πρόγραμμα από το 2004. Έκτοτε το μόνο που έχει να μας παρουσιάσει είναι η κυβερνητική κακοδιαχείριση, τα ρουσφέτια, τα stage, οι απολύσεις, η ανεργία, η διαφθορά, οι κουμπάροι, το Βατοπέδι, τα ομόλογα. Αυτό είναι το πρόγραμμά της. Μʼ αυτή λοιπόν την αίσθηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και με την αίσθηση της προγραμματικής υπεροχής, όχι γιατί λέμε σοφίες και μονάχα εμείς έχουμε δίκιο, αλλά με την αίσθηση ότι κάναμε μια δουλειά όλο το προηγούμενο διάστημα, καταθέτουμε προτάσεις, μαχητές διεκδικήσεις. Μʼ αυτή την αίσθηση υπεροπλίας κατεβαίνουμε σʼ αυτή την εκλογική μάχη. Μια μάχη που μπορεί να είναι δύσκολη αλλά είναι μια μάχη όμορφη και  διαυγής από την πλευρά μας. Μια μάχη για την οποία είμαστε υπερήφανοι που την δίνουμε όλοι και όλες μαζί και γιʼ αυτή την μάχη ζητούμε και την δική σας ψήφο.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ