02/09/2009

Τοποθέτηση Αννας Φιλίνη στο νομοσχέδιο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, παίρνω το λόγο για να μιλήσω ειδικά για την τροπολογία. Είναι γνωστό ότι η ανεργία έχει χτυπήσει πάρα πολύ τους νέους και τις γυναίκες στον τόπο μας. Επίσης είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι, ζητούν από την Κυβέρνηση να τους επιτρέψει να κάνουν προσλήψεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές είναι πολλές.

Επιπλέον, πρέπει να πούμε ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει σταματήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω έλλειψης χρημάτων, να χρηματοδοτεί ορισμένα προγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα για τον κοινωνικό ιστό της χώρας και που έχουν να κάνουν με τη Βοήθεια στο Σπίτι, με προβλήματα σε σχέση με τους ναρκομανείς, κ.λπ.. Αυτά τα προγράμματα έχουν σταματήσει από τη μεριά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα.

Και ενώ, λοιπόν, υπάρχει αυτή η κατάσταση και υπάρχει ανάγκη προσλήψεων από την πλευρά τον Ο.Τ.Α., έχουμε εδώ ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι για την ενίσχυση των ανέργων.

Θέλω δε επιπροσθέτως να τονίσω ότι υπάρχουν στο ελληνικό δημόσιο κενά, τα οποία επίσης η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί να καλύψει. Και θέλω και εγώ να τονίσω την περίπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός κενών θέσεων σε μουσεία, σε ανασκαφές, σε θέσεις για συντήρηση έργων πολιτισμού, υπάρχουν τέτοιες κενές θέσεις και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρνηθεί να πάρει θέση απέναντι στα προβλήματα που έχουν τεθεί από τους εκτάκτους του Υπουργείου Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν πάρα πολλά τέτοια προγράμματα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η Κυβέρνηση παίρνει μία τέτοια απόφαση για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους. Γιατί τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται αυτές οι προσλήψεις, είναι κριτήρια για τα οποία θα αποφασίζει μια διορισμένη διοίκηση του ΟΑΕΔ, ενώ επαναλαμβάνω, υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις και στήριξη των ανέργων. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι έχει έλθει αντίστοιχη διάταξη προς ψήφιση σε διάφορα άλλα νομοσχέδια. Ήρθε προς ψήφιση διάταξη με την οποία ο ΟΑΕΔ πληρώνει προγράμματα, τα οποία θα έπρεπε να πληρώνουν οι επιχειρήσεις ή ακόμα καθορίστηκε με απόφαση της Κυβέρνησης, να θεωρείται επιχείρηση και το Δημόσιο, προκειμένου να κάνει τέτοιου είδους προσλήψεις ανέργων και με αυτόν τον τρόπο να απομυζά και τον ΟΑΕΔ.

Και θέλω να πω ότι σε μία περίοδο μεγάλης ανεργίας, το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ θα έρχεται να τροφοδοτεί με τα δικά του έσοδα, ανάγκες του Δημοσίου ή ανάγκες των Ο.Τ.Α., αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Όμως θέλω να τονίσω και εγώ ότι το κύριο είναι ότι ενώ αυτές οι προσλήψεις υποτίθεται ότι γίνονται για τη βοήθεια των ανέργων, τελικά γίνονται για να δοθεί η εικόνα σε προεκλογική περίοδο ότι η Κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους ανέργους, ενώ αντίθετα θέλει να ενισχύσει με εντελώς δικά της κριτήρια ανθρώπους που θέλει εκείνη να προσλάβει.

Θεωρώ ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε του Δημοσίου, ούτε των Ο.Τ.Α. αυτή η απόφαση που πάτε να πάρετε, ούτε πολύ περισσότερο καλύπτει τις ανάγκες των ανέργων. Επιπροσθέτως θέλω να πω, ότι με τις προσλήψεις αυτές για τριάντα έξι μήνες το πολύ οι άνεργοι γίνονται πραγματικά έρμαια των εκάστοτε κυβερνήσεων και επιπλέον δεν έχουν τα δικαιώματα που έχουν οι κανονικά εργαζόμενοι.

Καταψηφίζουμε, όπως είπε βεβαίως και ο Εκπρόσωπός μας ο κ. Τσούκαλης, αυτήν την τροπολογία, η οποία δεν βοηθάει ούτε καν τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.

Ευχαριστώ.