03/09/2009

Αντιπροσωπεια ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαιας ΣΥΝ στην Πρεσβεια της Βενεζουελας στην Ελλαδα 4/9//2009 - 11:00 π.μ.

Την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 11πμ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του Συνασπισμού, με  επικεφαλής τον ευρωβουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή και το μέλος  της Π.Γ. και υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γ. Μπαλάφα, θα μεταβούν στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, για να επιδώσουν επιστολή/μήνυμα  αλληλεγγύης προς τον λαό της Βενεζουέλας, θα δηλώσουν την συμπαράσταση της ριζοσπαστικής αριστεράς στις δημοκρατικές, προοδευτικές κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που αγωνίζονται για δημοκρατία, ειρήνη και πρόοδο και θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία και το Περού, πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθεί  το κείμενο της επιστολής:

ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣEIΣ ΤΗΣ ΑΛΜΠΑ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ)

Εκ μέρους της Ελληνικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, εκφράζουμε τη σταθερή και αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, όπως και σε όλους τους λαούς της Καραϊβικής, της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι στα πλαίσια της ΟυναΣούρ, της ΑΛΜΠΑ, των περιφερειακών θεσμικών και οικονομικών συνεργασιών προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες να εφαρμόσουν αντί-νεοφιλελεύθερες πολιτικές στα πεδία του πολιτισμού, της οικολογίας, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.  Να διαφυλάξουν τις πλούτο-παραγωγικές τους πηγές από τις ληστρικές πολυεθνικές εταιρίες, τον Αμαζόνιο, την ιστορία τους, τη δημοκρατία τους και την ανεξαρτησία τους.

Είμαστε σταθερά και αποφασιστικά προσανατολισμένοι στην ειρηνική διευθέτηση των πολύχρονων συγκρούσεων στην Κολομβία. Εκτιμάμε πως η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών βάσεων στη χώρα αυτή, όπως και στο Περού,  εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη, στην περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο.

Γνωρίζοντας τη  νεότερη ιστορία των πολέμων στη Βαλκανική τον 19ο και 20 ο  αιώνα, που αποτέλεσε πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στη «βαλκανοποιήση» της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η εναλλακτική ολοκλήρωση της ηπείρου, με βαθιές δημοκρατικές διαδικασίες που στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχή των λαών, με δομικές προοδευτικές αντί-νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπως και η διεθνής αλληλεγγύη αποτελεί ισχυρό αντίβαρο στις επιδιώξεις των ισχυρών να επαναλάβουν την γνωστή πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

Νίκος Χουντής

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ