21/08/2009

Δήλωση του Π. Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή μετά την επίσκεψή του στο ΤΕΜΠΜΕ

O Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή μετά την επίσκεψή του στο ΤΕΜΠΜΕ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο κ. Κ. Καραμανλής ή ζει σε άλλη χώρα ή μπερδεύει τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες η κυβέρνηση του προσφέρει χαριστικά ένα πακτωλό δεκάδων δις, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, βρίσκονται υπό διωγμό και στα πρόθυρα να βάλουν λουκέτο.

Το ΤΕΜΠΜΕ θα έπρεπε να λειτουργήσει με διαφορετικούς κανόνες, προϋποθέσεις και προσανατολισμό ώστε να στηρίζει πρώτα απʼ όλα και πραγματικά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και μέσα σʼ αυτές εκείνες που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης.

Αυτήν την ώρα, επαναφέρουμε την πρότασή μας για αναστολή τουλάχιστον ενός χρόνου, χωρίς επιβαρύνσεις, των δανειοδοτικών υποχρεώσεων των πολύ μικρών επιχειρήσεων και για μια στρατηγική δημόσιου ελέγχου των τραπεζών, έτσι ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αναλάβει ένα καινούργιο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο με προτεραιότητα  τη στήριξη των πολύ μικρών και ατομικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε δημόσια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού με αποκλειστικό προσανατολισμό την υποβοήθηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων.