29/07/2009

Παρανομίες στη λειτουργία Ξενοδοχειακών Μονάδων

Ερώτηση Π.Κοροβέση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τουριστικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν πρόσφατα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι  της Κέρκυρας καθώς μεγάλος αριθμός αυτών (περίπου 1000) είναι απλήρωτοι απ τα ξενοδοχεία τους για αρκετούς μήνες- σε ορισμένους τα χρωστούμενα δεδουλευμένα φτάνουν  μέχρι τον Αύγουστο του 2008.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χρωστάνε για αρκετούς μήνες δεδουλευμένα στους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία: COFFU SEA GARDENS, ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ, CAVO ΒΙΑΝCΟ, ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ, ALBATROS, ΙΟΝΙΑΝ ΡRINSESS, ΑΛΚΥΟΝΙΣ, MIRAMARE, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ERMONES GOLF PALACE, ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ, ΤΖΕΛΙΝΑ, ΑΛΜΥΡΟΣ ΝΑΤΟΥΡΑ, CORFU GARDEN, VILLAGE, MARE ΜΟΝΤΕ.  Ιδιαίτερα στο ξενοδοχείο Ακτή Μεσογγή, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι απεργούν δυο βδομάδες ζητώντας το αυτονόητο, να πληρωθούν για την εργασία τους (είναι απλήρωτοι το 2009, ενώ πριν λίγες μέρες πληρώθηκαν το 2008).  Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τις πληρωμές, με τις εξοφλήσεις  επιδόματος αδείας και την επικόλληση ενσήμων των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα. Και όλα αυτά σε ξενοδοχεία τα οποία στην πλειοψηφία τους δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με κρατικές επιχορηγήσεις, ευνοϊκές δανειο¬δοτή¬σεις και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις

Η μη έγκαιρη  καταβολή δεδουλευμένων και η διαρροή ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι όμως η μόνη λειτουργική  παρανομία που μαστίζει τον ελληνικό τουρισμό.  Πλήθος ενυπόγραφων δημοσιευμάτων (π.χ. Ελευθεροτυπία 18/7) αναφέρουν πολεοδομικές παραβάσεις, λειτουργία παράνομων κλινών χωρίς άδεια, λειτουργία ξενοδοχείων και καταλυμάτων τα οποία παρέχουν υπηρεσίες χαμηλότερου επιπέδου απ΄ ότι αντιστοιχεί στην κατηγορία τους, συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους σε αυτά- σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστοι και κακοπληρωνόμενοι αλλοδαποί.

Οι πολλές αυτές παρανομίες –μοιάζει να μην  υπάρχει άρθρο της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που να μην παραβιάζεται - σε ένα χώρο όπου μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και μεγάλοι tour operators καρπώνονται δισεκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Για παράδειγμα , στην Κέρκυρα και πάλι, το Σ.ΕΠ.Ε έχει μόνο τρεις  Επιθεωρητές  Εργασίας για να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις του νησιού και πάνω από τετρακόσια ξενοδοχεία, κατάσταση που είναι φυσικό να οδηγεί στην ασυδοσία, στην  μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, στην εντατικοποίηση της δουλειάς που έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή «ατυχήματα»,  στην αδήλωτη και μαύρη εργασία.. Ακόμα κι όταν αυτοί οι ελάχιστοι Επιθεωρητές επιβάλλουν κάποιο πρόστιμο, αυτό υπολείπεται συγκρινόμενο με το όφελος των επιχειρηματιών και καθόλου αποτρεπτικά δεν λειτουργεί στη συνέχιση και την επέκταση των παρανομιών, ενώ οι προσφυγές  των εργαζομένων σε πολιτικά - ποινικά δικαστήρια αποτελούν εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, αφού η εκδίκαση μπορεί να καθυστερήσει έως και δύο χρόνια.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτώνται οι κ.  κ. Υπουργοί:

1.    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να καταβληθούν τα χρωστούμενα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κέρκυρας αλλά και όπου αλλού συμβαίνει το ίδιο;

2.    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να ελεγχθεί πραγματικά η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται σε ξενοδοχεία και σε μονάδες παροχής τουριστικών υπηρεσιών;

3.    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να ελεγχθεί πραγματικά η τήρηση της περιβαλλοντικής-πολεοδομικής  νομοθεσίας στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας αλλά και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με την μορφή ξενοδοχείου, τις επιχείρησης επιπλωμένων διαμερισμάτων, τις επιχείρησης θέρετρων από τουριστικούς οικίσκους (μπαγκαλόους), τα μοτέλ, τα τουριστικά  περίπτερα και τα κέντρα παραθερισμού-διακοπών και κάμπινγκ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Περ. Κοροβέσης