13/07/2009

Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των κατοίκων του Δήμου Αρχαγγέλου της Ρόδου από ανεξέλεγκτη χωματερή

Ερώτηση Θ.Δρίτσα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στο Δήμο Αρχαγγέλου της Ρόδου πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή λειτουργεί εδώ και χρόνια ανεξέλεγκτη «χωματερή». Όποιος επισκεφθεί την περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπος με μια απίστευτη οδυνηρή πραγματικότητα. Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από όλη την περιοχή καίγονται και οι δηλητηριώδεις καπνοί με φορτία διοξινών και άλλων καταστρεπτικών για την υγεία και το περιβάλλον ουσιών μεταφέρονται πολύ συχνά, ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων, μέσα στη χώρα δημιουργώντας αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους της. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ακριβώς στα όρια που γειτνιάζει ο Αρχάγγελος με τη χωματερή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Οι μικροί μαθητές και οι δάσκαλοι δέχονται το πρώτο αποπνικτικό «κύμα» των δηλητηριωδών ουσιών! Ταυτόχρονα ανάμεσα στα σκουπίδια βόσκουν κατσίκια, τα οποία κανένας επίσημος φορέας δε γνωρίζει σε ποιον ανήκουν και κανείς επίσης δεν είναι σε θέση να πει εάν και που διατίθεται το κρέας τους προς κατανάλωση! Τέλος, κάτω από το ύψωμα στο οποίο λειτουργεί η χωματερή, εκτείνεται ανισοϋψής πεδινή περιοχή με καλλιέργειες οι οποίες προφανώς επηρεάζονται και από αέρα και δια του εδάφους από τις δηλητηριώδεις ουσίες που παράγονται από την εναπόθεση, την επιχωμάτωση και την καύση των σκουπιδιών.

Είναι γνωστό ότι βρίσκεται υπό κατασκευή στη Νότια Ρόδο ένας σύγχρονος Χ.Υ.Τ.Α. για να εξυπηρετήσει 4 Δήμους της περιοχής. Η εκτέλεση του έργου αυτού αναθεωρήθηκε για να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Αρχαγγέλων. Η αναθεώρηση αυτή έφερε μία καθυστέρηση και παραμένει ασαφές το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Μέχρι τότε η υγεία των κατοίκων του  Αρχαγγέλου απειλείται άμεσα.

Παράλληλα, καθυστερεί  υπερβολικά η ολοκλήρωση των εκτελουμένων έργων βιολογικού καθαρισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή Αρχαγγέλου επιμένει ότι έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες παρέμβασης στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και με δεδομένες τις οριακές οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες της.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ. κ. Υπουργοί

1.    Προτίθενται να πάρουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της απειλούμενης υγείας των κατοίκων του Δήμου Αρχαγγέλου;

2.    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων αφʼ ενός μεν της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Νότιας Ρόδου, αφʼ ετέρου δε του βιολογ ικού καθαρισμού του Δήμου Αρχαγγέλου και των άλλων παρακείμενων Δήμων ώστε να επιλυθούν δύο από τα επείγοντα προβλήματα και να αποτραπούν οριστικά οι διαρκώς ανανεούμενοι μεγάλοι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία με την απειλή των οποίων ζουν επί μακρόν καθημερινά οι κάτοικοι  του Δήμου Αρχαγγέλου και της ευρύτερης περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας