16/07/2009

Αναθεώρηση Διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού

Παρέμβαση Γ. Ψαριανού

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής με θέμα «Αναθεώρηση Διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε μεταξύ άλλων:«…Μιας και βρισκόμαστε στη μέση του θέρους και πολλοί έλληνες βρίσκονται σε διακοπές ή ετοιμάζονται να φύγουν, ξέρετε, σε μια χώρα που είναι θαλασσινή, οι μετακινήσεις προς οποιοδήποτε νησί κοστίζουν μια περιουσία. Για να πάει κανείς με την οικογένειά του στην Ανάφη χρειάζεται τριπλάσια χρήματα από ότι να πάει αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη ή στο Πράσινο Ακρωτήρι.

Ξέρετε ότι οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται στην Ελλάδα με έναν τρόπο τελείως παρανοϊκό.

Ο καπιταλισμός επαγγέλεται και εξαίρει τη σημασία της ελεύθερης αγοράς, όπου διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης. Εμείς διαφωνούμε με τη λογική αυτή του καπιταλισμού και θέλουμε κρατικό έλεγχο για να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων και των χαμηλόμισθων. Όμως εδώ ούτε αυτός ο καπιταλισμός  δεν λειτουργεί. Δεν έχουμε καμμία λειτουργία ελεύθερης αγοράς. Η πραγματικότητα, που βιώνουμε, είναι η ύπαρξη των καρτέλ, που λειτουργούν στα καύσιμα, στο γάλα, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στην ακτοπλοϊα, στα λιπάσματα, στις τράπεζες, σε όλα τα είδη των βασικών αναγκών της ζωής μας υπάρχουν συγκροτημένα ολιγοπώλια με την συνεχή λειτουργία των καρτέλ, που είναι τα μόνα που λειτουργούν απρόσκοπτα στην Ελλάδα, ή τα ίδια τα καρτέλ ή κατάχρηση αυτού που λέμε δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Ο υποτιθέμενος κρατικός έλεγχος, που ασκείται,  βοηθά μόνο στη συσσώρευση υπερκερδών στα λίγα και συνήθως όχι καθαρά χέρια και δεν διασφαλίζει καθόλου το δημόσιο συμφέρον για το οποίο υπάρχει.

Ακόμα και τα πρόστιμα, που επιβάλλονται σε ομίλους συμφερόντων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συστάθηκε ως ανεξάρτητη αρχή από το ‘95, είναι αστεία,όταν π.χ. το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και τα υπερκέρδη είναι δέκα χιλιάδες   είναι ένα χαρτζηλικάκι, που το σκάει πάνω στο τραπέζι ο επιχειρηματίας ή ο όμιλος συμφερόντων και λέει «δε βαριέσαι..»

Επίσης πρέπει να δούμε αν πληρώνονται τα πρόστιμα και πώς πληρώνονται. Τι είδους συμψηφισμοί υπάρχουν μέσα το γνωστό κύκλωμα διαπλοκής.

Αυτός που μας ακούει και αγοράζει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη και τα ακριβότερα καύσιμα στην Ευρώπη, όταν οι μισθοί στις  ευρωπαϊκές χώρες είναι τουλάχιστον διπλάσιοι, βιώνει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι  μια ακόμα περίπτωση διασφάλισης κερδών για τους λίγους.

Σε μια καταχώρηση πριν από λίγες μέρες από το Υπουργείο Ανάπτυξης διάβασα ότι έχουμε τα φθηνότερα καύσιμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πολύ φθηνότερα από τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι μέγα ψέμα. «Ξέχασε» το Υπουργείο να δημοσιεύσει τον πίνακα, όπου ενώ η τιμή του πετρελαίου ακινητοποιήθηκε, η αντίστοιχη της βενζίνης «τραβάει την ανηφόρα» - και το ζει ο καθένας αυτό, άσχετα απ΄τους αριθμούς, που δίνει το υπουργείο . Αυτή η κατάσταση μόνο με μια ανεξάρτητη αρχή και μια πραγματικά λειτουργούσα Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να διευθετηθεί.

Μας είπε ο κ.υπουργός για τα λιπάσματα. Πέρασα από τα μπλόκα όλης της Νότιας Ελλάδας. Ένα από τα βασικά τους αιτήματα είναι οι τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και όλων αυτών των προϊόντων που υποβοηθούν τις καλλιέργειες και το όργιο που γίνεται σ΄αυτή την αγορά, το οποίο γνωρίζετε.

Επίσης , οι ασφαλιστικές εταιρείες και πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Να μιλήσουμε για τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πώς λειτουργούν ως μονοπώλιο κάνοντας υποτιθέμενες προσφορές σκίζοντας τον καταναλωτή χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Οι τράπεζες ομοίως.

Στη βασιλεύουσα του καπιταλισμού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές είναι σε κλάσμα των τιμών που πληρώνουμε στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε τομέα. Τί είδους «μπρούκληδες»  είμαστε εμείς εδώ;