08/07/2009

Παράνομες εργασίες αφαίρεσης αμιάντου από στρατόπεδα

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εθνικής Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις φέρονται να πραγματοποιούν παράνομη αφαίρεση αμιάντου από στρατόπεδα της χώρας χωρίς τήρηση των νόμων και με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία του προσωπικού και το περιβάλλον.

Μολονότι ο νόμος προβλέπει ότι οι εργασίες αφαίρεσης αμιάντου πραγματοποιούνται μόνο από πιστοποιημένα συνεργεία στο πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων και μεθόδων για την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τις εκπομπές αμιάντου, καθώς και με κανόνες για την προστασία των εργαζομένων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου τα οποία αναφέρονται μάλιστα σε  επώνυμες καταγγελίες περί παράβασης της νομοθεσίας (π.χ. Νομαρχία Σάμου), η διαδικασία αφαίρεσης αμιάντου γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την υγεία του προσωπικού και χωρίς να πραγματοποιείται υγειονομική ταφή.

Η υπουργική απόφαση 8243/1113/91 ορίζει ότι πρέπει να ζητείται έγκριση για τις εν λόγω εργασίες από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, με παράλληλη κατάθεση σχεδίου εργασιών και γραπτής εκτίμησης κινδύνου στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και στο Τμήμα Περιβάλλοντος των Νομαρχιών.

Μετά το τέλος των εργασιών και αφού έχει ληφθεί μέριμνα για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων στο εξωτερικό, η μονάδα θα πρέπει να παραλάβει πιστοποιητικό τελικής διάθεσης των αποβλήτων, το οποίο κατόπιν κατατίθεται στην Νομαρχία. Όμως, όπως επιβεβαιώνεται και από τη Νομαρχία Σάμου, κανένα πιστοποιητικό δεν κατατέθηκε στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

•    Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι πραγματοποιήθηκαν εργασίες αφαίρεσης αμιάντου από στρατόπεδα του νησιού και αλλού χωρίς να ακολουθεί η νόμιμη διαδικασία με αποτέλεσμα την έκθεση εργαζομένων και στρατιωτών στον αμίαντο, καθώς και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος; Αν ναι, ποια η έκταση της βλάβης για ανθρώπους και περιβάλλον;

•    Ποια η θέση της κυβέρνησης έναντι των καταγγελλομένων της Νομαρχίας Σάμου; Έχει διερευνηθεί εάν ζητήθηκε έγκριση από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και εάν κατατέθηκε σχετικό σχέδιο εργασιών και γραπτής εκτίμησης κινδύνων στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος των Νομαρχιών όπου πραγματοποιούνται οι ως άνω εργασίες;

•    Ποιες μονάδες δεν διαθέτουν πιστοποιητικά επιβεβαίωσης πλήρους αφαίρεσης αμιάντου μετά από έλεγχο που διενεργείται από ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα, τον «Δημόκριτο»;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης