ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/06/2009

Ομιλία Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στο σ/ν του Υπουργείου Πολιτισμού για τους «Μεσογειακούς Αγώνες» επί της αρχής



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που κινείται στα πλαίσια, όχι της ανάδειξης του αθλητισμού και των αναπτυξιακών μοντέλων που σέβονται το περιβάλλον και θα μείνουν ως παρακαταθήκη υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, αλλά κινείται στο ίδιο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων που πληρώνουν ακόμη οι φορολογούμενοι πολίτες και βέβαια θα συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές.

Για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είχαμε δει τι έχει συμβεί.

Πρώτον, η απαξίωση. Ρημάζουν και είναι έγκλημα να στερούνται οι πολίτες αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να έχουν περάσει στις τοπικές κοινωνίες και να είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες.

Δεύτερον, εκποιούνται ή παραχωρούνται σε ημέτερους που εμπλέκονται σε ιερά σκάνδαλα, όπως της Μονής Βατοπεδίου, αντί να δίδονται σε δημόσιους οργανισμούς, όπως προείπα και υπηρεσίες. Και εδώ θέλω να πω για το Υπουργείο Απασχόλησης που παραγκωνίστηκε με τις ευλογίες βέβαια του Εφραίμ και πολλών άλλων.

Όσες εταιρείες ενεπλάκησαν στα Ολυμπιακά Έργα, έφαγα με χρυσά κουτάλια, ενώ κάποια έργα έμειναν ημιτελή. Όμως, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος μέσα από φοροεπιδρομές που η Κυβέρνηση ψηφίζει στα προτεινόμενα νομοσχέδια, ενώ απαλλάσσει προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν αντιτασσόμαστε στα έργα, στις υποδομές, στους αθλητικούς αγώνες, αλλά στην πολιτική σας, κύριοι της Κυβέρνησης και κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλληλοκατηγορείστε για τις ίδιες πολιτικές, όταν τα αναπτυξιακά σας μοντέλα έχουν ως στόχευση τη διαχείριση δημόσιου πλούτου και το πέρασμά τους σε ιδιωτικά χέρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγων «άνθρωπος» και ο παράγων «περιβάλλον». Κατά τα άλλα βέβαια, κάποιοι ευαγγελίζονται την «πράσινη ανάπτυξη».

Αυτό το νομοσχέδιο που αναφέρεται στους Μεσογειακούς Αγώνες-Βόλος 2013 -και καλά ειπώθηκε εδώ ότι δεν θα έπρεπε να είναι μόνο Βόλος, αλλά και Λάρισα μαζί, Βόλος-Λάρισα 2013- δεν μας έχει πείσει ότι θα φέρει ανάπτυξη στο σύνολο της Θεσσαλίας. Δεν υπάρχει πλάνο για τον προϋπολογισμό όλων των έργων και βέβαια, μέσα σʼ αυτά τα έργα είναι οι αθλητικές υποδομές, το Μεσογειακό Χωριό, η ηλεκτροκίνηση Βόλου, οι υποδομές της περιοχής, τα συνοδευτικά έργα, ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, η περιφερειακή οδός Βόλου, το τραμ, ο εκσυγχρονισμός λιμανιών.

Και εδώ επειδή είπα «εκσυγχρονισμός λιμανιών», θέλετε να κάνετε σε μια περιοχή, αν δεν κάνω λάθος, του Δήμου Ιωλκού, να χωροθετήσετε εκεί -εκεί είναι μία έκταση για να γίνει το γκολφ που εσείς θέλετε- να κάνετε τουριστικό λιμένα. Και αν θυμάμαι καλά, σε άλλο νομοσχέδιο είχε περάσει μία τροπολογία για τουριστικούς λιμένες που θα είναι ιδιωτικοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Δεν ξέρετε ότι το γκολφ…

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αφήστε με να μιλήσω. Εσείς μιλήσατε. Αν θέλετε, μιλήστε μετά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, σας θυμίζω ότι κατά τον Κανονισμό αν θέλετε να πάρετε το λόγο, θα πρέπει να το ζητήσετε από το Προεδρείο. Και όταν υπάρχει ομιλητής στο Βήμα, θα πρέπει να συμφωνήσει για τη διακοπή που θα επιχειρήσετε να κάνετε.

Θα σας παρακαλέσω να μην το επαναλάβετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Να μου έδινε το χρόνο ο προηγούμενος Πρόεδρος που δεν ήξερε και δεν μου έδωσε το χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ιωαννίδη, κάντε τον κόπο να διαβάσετε πάλι τον Κανονισμό.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ξέρω πολύ καλά τον Κανονισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο συνάδελφός μου, ο προηγούμενος Πρόεδρος, ο Προεδρεύων που κατέβηκε από το έδρανο του Προεδρείου πριν ανέβω εγώ, εφήρμοσε ορθά τον Κανονισμό.

Ο Κανονισμός λέει στο σχετικό άρθρο ότι όταν Υφυπουργός ζητά το λόγο, παίρνει το λόγο για το ήμισυ του χρόνου που δικαιούται ο Υπουργός. Όμως, σας λέω …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ο οποίος είναι παρών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν λέει κάτι τέτοιο το άρθρο. Όμως, όπως είδατε, στην ουσία άφησα να εξελιχθεί η δική σας τοποθέτηση και σας διέθεσα δεκαπέντε λεπτά, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον αρχικό χρόνο που σας είχε παραχωρηθεί από τον προκάτοχό μου. Άρα, δεν έχετε δικαίωμα τώρα να παραπονιέστε.

Αν θέλετε, επίσης, μετά τους ομιλητές, μετά τους Κοινοβουλευτικούς…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): …(δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Ιωαννίδη. Σας παρακαλώ! Μάθετε να ακούτε. Εδώ κάνουμε ένα διάλογο και πετάγεστε συνεχώς.

Έχετε, λοιπόν, δικαίωμα από τον Κανονισμό να κάνετε τρίλεπτες παρεμβάσεις. Αν κρίνετε κάποια στιγμή ότι μετά από όσα ακούτε από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους ότι χρειάζεστε μια τρίλεπτη παρέμβαση, ευχαρίστως θα σας δώσω το χρόνο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Όμως, θα σας παρακαλούσα να μην διακόπτετε συνεχώς. Διακόψατε νωρίτερα την κα Μελλά και είπα να μην παρέμβω. Τώρα διακόπτετε την κα Αμμανατίδου και πετάγεστε κάθε τόσο. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τον Κανονισμό.

Κυρία Αμμανατίδου, συνεχίστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω, βέβαια, ότι ο χρόνος θα μου δοθεί μετά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα έχετε ανοχή χρόνου εκ των πραγμάτων.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Άκουσα τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Αγοραστό, να λέει ότι είναι υπερήφανος για το έργο. Τι νόημα έχει σήμερα να νιώθει κάποιος υπερήφανος; Ας έρθει το 2013, ας δούμε τα έργα που θα παραδοθούν στο τέλος, ας κοστολογήσουμε τους τελικούς προϋπολογισμούς, ας δούμε τι θα γίνει με τις απαλλοτριώσεις και μετά το 2013 να κάτσουμε και να δούμε τι θα γίνουν οι όποιες εγκαταστάσεις έχουν γίνει μέχρι τότε και τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών και τότε θα καταλήξουμε ποιος τελικά είναι υπερήφανος και ποιος όχι.

Το νομοσχέδιο αυτό καθορίζει τους όρους σύστασης ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση των Μεσογειακών Αγώνων. Η εταιρεία που θα συσταθεί θα διαχειριστεί τους Μεσογειακούς Αγώνες και πουθενά δεν αναφέρεται η πολιτιστική «Μεσογειάδα», που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές πλευρές της διοργάνωσης.

Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και μέσα από το νομοσχέδιο γίνεται μεγάλη μνεία για τις χορηγίες. Εκεί βασίζεται τελικά η Κυβέρνηση, στις χορηγίες, για ένα τόσο μεγάλο έργο; Αν δεν υπάρχει σήμερα η ξεκάθαρη εικόνα του συνολικού κόστους όλων των έργων με κατανεμημένους και εξασφαλισμένους προϋπολογισμούς, ξεκινάμε λάθος. Και το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κανένας λόγος δεν γίνεται για το περιβάλλον, για τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, τους υδατικούς πόρους, τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Η χωροθέτηση γκολφ, κύριε Υπουργέ, είναι επιβεβλημένη για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Προβλέπεται; Θα μου απαντήσετε μετά στην ομιλία σας. Όλοι θυμόμαστε την επιμονή κάποιων γύρω από τη χωροθέτηση μιας συγκεκριμένης περιοχής για γκολφ, που εμπλέκεται, βέβαια, και η Μητρόπολη Δημητριάδος.

Και αναρωτιέμαι: Πώς κάθε φορά άραγε πίσω από τα μεγάλα έργα σε εμβέλεια και σε κόστος βρίσκεται μια μητρόπολη, ένα μοναστήρι ή κάποιοι παράγοντες που τα προωθούν;

Και επειδή αναφέρθηκα στο γκολφ, επιμένετε σε ένα άθλημα, που για μια μεσογειακή χώρα θα επιφέρει ανεπανόρθωτες καταστροφές στην περιοχή. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι τα μεγάλα ξενοδοχεία που θα φέρουν κλειστά γκρουπ τουριστών. Το κλειστό γκρουπ σημαίνει ότι δεν βγαίνει από το ξενοδοχείο. Δεν θα έχουν καμία σχέση και δεν θα αφήνουν κανένα κέρδος στις τοπικές κοινωνίες, αλλά θα αυξάνουν μόνο τα δικά τους τα κέρδη, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το αναπτυξιακό τουριστικό μοντέλο σας είναι καταστροφικό για τη χώρα μας και δεν βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό.

Ο εισηγητής μας Περικλής Κοροβέσης σας κατέθεσε το έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που αναφέρει ότι υπάρχει καταστρατήγηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγές και να αναστείλει τα έργα. Το έχετε λάβει υπόψη ή αν προκύψει, τότε θα το αντιμετωπίσετε; Βέβαια, τον τρόπο εσείς θα μας τον πείτε.

Η Βουλευτής μας Σοφία Ανδριοπούλου περιέγραψε με σαφή τρόπο την εικόνα που προδιαγράφει το έργο. Εγώ θέλω να σταθώ στους εργαζόμενους. Αναφέρεται ότι περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του προσωπικού συνόλου της ανώνυμης εταιρείας ο αριθμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με προγράμματα STAGE.

Οι αμοιβές, αντιμισθίες και αποζημιώσεις του προσωπικού που προβλέπονται στο άρθρο 22 και ο τρόπος καταβολής αυτών ορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση. Εμείς πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση θα στηριχθεί αφενός μεν σε μια μικρή ομάδα αδρά αμειβόμενων εξωτερικών τεχνοκρατών ή των αποσπασμένων από άλλες υπηρεσίες, αφετέρου δε στην εκμετάλλευση των ελαστικά και επισφαλώς απασχολουμένων νέων ανθρώπων μέσα από τα προγράμματα STAGE, αλλά και των εθελοντών, που και αυτοί ανασφάλιστοι θα προσφέρουν την εργασία τους εκτός των άλλων.

Η μετατροπή των Μεσογειακών Αγώνων σε εργαλείο προεκλογικών ρουσφετιών και ομηρίας μιας ακόμη γενιάς νέων εργαζόμενων είναι προ των πυλών. Το είδαμε με τους Ολυμπιακούς. Αύριο θα γίνει με τους Μεσογειακούς. Μεθαύριο με κάτι άλλο. Θα βρείτε εσείς τον τρόπο.

Βεβαίως, ένα άλλο θέμα είναι και η αξιοποίηση των ήδη εργαζόμενων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τι ρόλο θα παίξει ο κορμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την πλούσια τεχνογνωσία στους αγώνες και τι θα γίνει με τους συμβασιούχους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και τους αποσπασμένους από τον Ο.Π.Α.Π. με τις συμβάσεις μιας ημέρας.

Εμείς έχουμε καταθέσει για τους συμβασιούχους μια τροπολογία. Θα αναφερθούμε μεθαύριο στη συζήτηση εκτενέστερα. Θέλω, όμως, να πω ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει κάνει αρκετές ερωτήσεις και παρεμβάσεις για τους συμβασιούχους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που ασχολούνται σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και τους οποίους κρατάτε σε ομηρία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είστε μόνον εσείς. Είναι και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Έχουμε ζητήσει να μπει τέρμα σε αυτό το καθεστώς και να μετατραπούν οι συμβάσεις του σε αορίστου χρόνου. Δυστυχώς, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν τους πάει σε μόνιμες λύσεις, αλλά από τρίμηνο σε εξάμηνο και πάει λέγοντας. Πάλι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία λύση για τους εργαζόμενους και φαίνεται ότι τους εμπαίζετε.

Θέλω να αναφερθώ σε εκείνα τα δύο άρθρα για το Ελληνικό, στα άρθρα 42 και 43, τα οποία βέβαια τα καταψηφίζουμε. Αναφέρονται στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου 3342/2005 επιδιώκεται η προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου στο σχέδιο ανάπτυξης του χώρου όπως αυτό έχει κατατεθεί από ιδιώτη επενδυτή. Συγκεκριμένα επιδιώκεται η εκ των υστέρων τακτοποίηση των θεμάτων που είχε αναδείξει ο Δήμος Ελληνικού και μιλάμε για ένα Δήμο που με το Δήμαρχό του πρωτοπόρο έκανε απεργία πείνας για να ανοίξει η παραλία και να είναι ελεύθερη προς όλους τους πολίτες. Και βέβαια ο Δήμος Ελληνικού ανέδειξε το πολύ σημαντικό ζήτημα με την αίτηση ακυρώσεως που είχε υποβληθεί από τη δημοτική αρχή και το Δικηγορικό Σύλλογο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάνατε εδώ μία νομοτεχνική βελτίωση, αλλά φοβάμαι ότι θα επανέλθετε. Είναι μία πολιτική που σε ένα επόμενο νομοσχέδιο, εάν το έχετε βάλει στόχο, θα το υλοποιήσετε τελικά.

Αντιθέτως, από τα αναφερόμενα στην αιτιολόγηση των σχετικών άρθρων της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης και χωρίς να αναφέρεται απαλείφεται ο δεσμευτικός όρος «αθλητικός» ως προς την ανάπτυξη του θεματικού πάρκου και νομιμοποιείται η πρόταση που έχει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Με απλά λόγια το θεματικό πάρκο δεν είναι υποχρεωτικό να έχει αθλητικό χαρακτήρα και σε αυτό μπορούν σταδιακά να αναπτυχθούν ποικίλες εμπορικές δραστηριότητες.

Προστίθεται η χρήση συνάθροισης κοινού καθώς και κινηματογράφος που είχε ενταχθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο. Δεν τροποποιούνται μεν οι όροι δόμησης, αλλά επιτρέπεται η κατεδάφιση τμήματος του κτίσματος που κατασκευάστηκε για την υποστήριξη της αθλητικής εγκατάστασης του κανόε - καγιάκ και η χρησιμοποίηση του συντελεστή δόμησης για την κατασκευή κτισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτός ο χώρος ήταν μία περιοχή φυτεύσεων.

Επιτρέπεται η τοποθέτηση προσωρινών λυόμενων κατασκευών στο σύνολο της έκτασης με χρήση εστίασης κοινού, καταστήματα πώλησης αναμνηστικών ειδών ή ειδών σχετικών με το θεματικό πάρκο και το υδροπάρκο.

Ορίζεται ότι δεν προσμετράται η τοποθέτηση, η εγκατάσταση παιχνιδιών, κατασκευών συνδεδεμένων με τη λειτουργία του θεματικού πάρκου και του υδροπάρκου.

Με τα παραπάνω άρθρα νομιμοποιείται έντεχνα η υπέρβαση των ορίων της εγκατάστασης με τη χωροθέτηση του χώρου στάθμευσης εκτός αυτής. Επί της ουσίας η έκταση του πάρκου επεκτείνεται εις βάρος της ευρύτερης έκτασης, καθώς δεν αναλώνεται χώρος της συγκεκριμένης για την κάλυψη των θέσεων στάθμευσης που δημιουργεί, αλλά ο χώρος αυτός λαμβάνεται από την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή αυτήν που προορίζεται για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Σημειώνεται ότι τις ημέρες αιχμής, βάσει μελέτης, αναμένονται δεκαπέντε χιλιάδες επισκέπτες. Ας αναλογιστεί ο καθένας από εμάς τι θα γίνει στην περιοχή.

Καταψηφίζουμε σίγουρα αυτά τα δύο άρθρα για το Δήμο Ελληνικού. Επί της αρχής καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όπως είπα κι εγώ και οι συνάδελφοί μου. Στα υπόλοιπα, θα δούμε την τελική μορφή και θα αποφασίσουμε και περιμένω να ακούσω τι θα πει ο Υπουργός για όλα αυτά τα θέματα που έβαλα.

Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ