03/06/2009

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη στο ρ/σ 984 (Β.Πάικος-Άγγ.Μόσχοβας) για τις ευρωεκλογές

-    Πώς πήγε η χθεσινή σας συγκέντρωση κ. Παπαδημούλη;

Ήταν μια καλή συγκέντρωση, αλλά υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες, έχει αυξηθεί η συσπείρωση και η κινητοποίηση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων μας, που κρατούσε κάποιες αποστάσεις ή επιφυλάξεις για επιλογές της τελευταίας περιόδου, αποφασίζει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να κινηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.  Βέβαια, όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στην κάλπη. Τα σημάδια είναι όμως τέτοια, γιατί αρκετός κόσμος που μας ασκεί κριτική και έχει επιφυλάξεις για τούτο ή για τʼ άλλο, θεωρεί ότι σʼ αυτή την κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, πάνω απʼ όλα μετράει να ενισχύσει το δικό του σπίτι και να  μην ποτίσει ξένες αυλές, ούτε να αχρηστεύσει την ψήφο του.

-    Δύο μετρήσεις που βγήκαν χθες της Public Issue και της VPRC σας δείχνουν αρκετά καλά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά όχι τόσο καλά όσο θα θέλατε, γύρω στο 7%.

Είναι αλήθεια αυτό.  Η δική μας προσπάθεια και δική μου συμβολή είναι να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται και όσο πιο κοντά στους συλλογικούς μας στόχους, που είναι διψήφιο ποσοστό, εκλογή τριών ευρωβουλευτών, τρίτη θέση στο πολιτικό φάσμα. Αυτή είναι η ώρα της συλλογικής προσπάθειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Η ώρα της αξιολόγησης του αποτελέσματος για όλα τα κόμματα ξεκινάει μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

-    Πιστεύετε ότι καλώς έπραξε ο κ. Αλαβάνος και πήγε στο ντιμπέιτ και όχι ο κ. Τσίπρας;

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μετά τις εκλογές.  Αυτή την ώρα ο Παπαδημούλης, ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας, ο Χουντής, ο Κουβέλης, δεκάδες χιλιάδες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορεί ο καθένας, για να πάμε καλά στις εκλογές.

-    Επειδή είναι γνωστό ότι εκπροσωπείτε την ανανεωτική πτέρυγα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πιστεύετε ότι το ευρωπαϊκό σας προφίλ αναδείχτηκε στην προεκλογική περίοδο;

Εκπροσωπώ όλο το ΣΥΡΙΖΑ, ανήκω όμως επί χρόνια στο χώρο και στο ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς και είμαι περήφανος γιʼ αυτό.  Νομίζω ότι όσο περισσότερο αναδεικνύουμε αυτή την αριστερή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και κληρονομιά, που σφραγίστηκε και συνδιαμορφώθηκε από τον αείμνηστο Παπαγιαννάκη και τον Αλαβάνο για πολλά χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο και προσπάθησα εγώ να συνεχίσω και να εμπλουτίσω τα τελευταία 5 χρόνια, τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.   Αυτή την ώρα η δική μου έγνοια είναι να προβάλλουμε αυτή την πολιτική ταυτότητα, αυτό το έργο, όσο το δυνατόν περισσότερο.  Γιατί πιστεύω ότι είναι ένα ατού για εμάς, που πάντα έδινε στις ευρωεκλογές έναν αέρα ποσοστών και ψήφων, πολύ παραπάνω από αυτό που παίρναμε στις εθνικές εκλογές.

-    Επειδή έχουμε περάσει το τελευταίο διάστημα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας με τη Siemens… Έχει αρχίσει να πολώνεται λίγο το κλίμα.  Αυτό φαίνεται και από την ανακοπή των διαρροών του ΠΑΣΟΚ προς τους Οικολόγους Πράσινους, όπως έδειξαν οι χθεσινές έρευνες.  Νομίζεται ότι αυτό θα σπάσει τις επόμενες μέρες ή ο κόσμος θα πολωθεί και θα ψηφίσει περισσότερο δικομματικά;

Πιστεύω ότι βαδίζουμε για ένα αρνητικό ρεκόρ –ιστορικό χαμηλό- στο άθροισμα των ψήφων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  Σʼ αυτό συντείνει και η σκανδαλώδης ατιμωρησία αυτών που ενέχονται στα σκάνδαλα.  Από την υπόθεση Siemens και τον κομματικό σκυλοκαυγά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν νομίζω ότι θα κερδίσει κανένα από τα δύο κόμματα.  Γιατί αυτό που μένει στον κόσμο, είναι η αίσθηση της ατιμωρησίας, της παραγραφής, της συγκάλυψης, του συμψηφισμού. Δεν νομίζω ότι η ρετρό προσπάθεια να στηθεί σκηνικό πόλωσης με υλικό τα σκάνδαλα, μπορεί να αποδώσει. Αν υπάρχει ένας κίνδυνος, είναι ένας κόσμος, κυρίως νεότερης ηλικίας, άτομα με πιο ανεβασμένο πολιτικό και μορφωτικό επίπεδο, που θα ψήφιζαν αντιδικομματικά, αηδιασμένοι από αυτό το χάλι, να μην πάνε στην κάλπη. Υπάρχει κίνδυνος, ένα μέρος της κοινωνικής διαμαρτυρίας που θα πήγαινε στην Αριστερά, στην κάλπη των μικρότερων κομμάτων, να πάει τελικά στην παραλία.  Αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα ανέβουν τεχνητά τα ποσοστά αυτών των δύο κομμάτων που έχουν ισχυρούς πελατειακούς μηχανισμούς. Η δική μας προσπάθεια είναι να αναδείξουμε τα ατού μας, την πολιτική μας, την δράση μας, την ταυτότητά μας και να πείσουμε αυτούς τους πολίτες που συμπαθούν το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οικολογικές ευαισθησίες, θέλουν αλλαγές στην Ελλάδα, θέλουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, αλλά δεν εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι καλό να μην αχρηστεύσουν την ψήφο τους.  Αν αυτή η κοινωνική διαμαρτυρία δεν εκτραπεί στην ανώδυνη επιλογή της αποχής και εκφραστεί στην κάλπη, τότε θα μιλάμε για αρνητικό ρεκόρ στο άθροισμα των δύο κομμάτων. Και ενώ μέχρι τώρα όλοι ασχολούνται με τη διαφορά, το βράδυ των εκλογών θα ασχολούνται με το χαμηλό άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.