ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/04/2009

Συνέντευξη Τύπου Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ για την Πανελλαδική Σύσκεψη



afisa

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου σχετικά με την Πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12/4 στο συνεδριακό κέντρο TAE KBO NTO στο Φάληρο.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Αγγελική Σαπουνά:

Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην συνέντευξη τύπου με την οποία θα προαναγγείλουμε την δεύτερη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει Παρασκευή, Σάββατο Κυριακή 10- 12/04 στο γήπεδο του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ και στην οποία θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και την ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί μου είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρούντι Ρινάλντι, ο Αντώνης Νταβανέλος και ο Γιάννης Θεωνάς.

Ρούντι Ρινάλντι:

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική και κοινωνική κατάσταση και θα αποτυπωθεί η προετοιμασία ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση  και των μεγάλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και η διαχείριση αυτής από τον δικομματισμό στην χώρα μας αλλά και γιατί θα είναι η έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας να δοθεί η μάχη των ερχόμενων ευρωεκλογών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όπως γνωρίζετε ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνελεύσεων όλων των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συνελεύσεις όπου γίνεται συζήτηση γύρω από δύο κείμενα, το κείμενο του προγράμματος και το πλαίσιο για τις ευρωεκλογές και γύρω από αυτά τα κείμενα διεξάγεται μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλος ο κόσμος τοποθετείται με έναν θετικό τρόπο απέναντι σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα.

Από αυτήν την πλευρά θα πρέπει να δούμε ότι οι διαδικασίες αυτής της παλλαϊκής σύσκεψης θα είναι ένας επόμενος σταθμός, ένας ακόμα σταθμός, σε όλη την διαδικασία συγκρότησης, συντονισμού και ενότητας και παραπέρα προώθησης των στόχων που έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα.

Θέλω να σας δώσω πολύ συνοπτικά τις διαδικασίες της ίδιας της σύσκεψης για να είναι ξεκάθαρο το πώς θα κυλήσει το πρόγραμμα.

Την Παρασκευή από τις 17:00 θα ξεκινήσουν οι εγγραφές όλων όσοι θα παραβρεθούνε στην Πανελλαδική Σύσκεψη από όλη την χώρα. Στις 19:00 θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και μετά αμέσως θα γίνει ένα άνοιγμα των εργασιών από πλευράς της γραμματείας που θα πραγματοποιήσω εγώ. Στις 19:30 θα υπάρχει η πολιτική εισήγηση από τον σ. Αλέξη Τσίπρα και δύο εισηγήσεις από την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η μία που θα αφορά στο πρόγραμμα και θα κάνει ο σ. Δήμος Τσακνιάς και η άλλη που θα αφορά στο πολιτικό πλαίσιο των ευρωεκλογών και θα κάνει ο σ. Θόδωρος Παρακσευόπουλος. Αμέσως μετά θα ανοίξει ο κατάλογος των ομιλητών και οι εργασίες θα συνεχιστούν έως τις 21:30.

Η επόμενη μέρα θα είναι αφιερωμένη στις ομιλίες. Θα τοποθετηθούν όλοι όσοι θέλουν, από ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ, και στα δύο θέματα. Δηλαδή και σε αυτό του προγράμματος και σε αυτό των ευρωεκλογών. Το βράδυ του Σαββάτου θα γίνουν οι ομιλίες από τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και από τους υπόλοιπους υποψηφίους των θέσεων 2, 3, 4 κλπ.

Για την Κυριακή ξεκινάμε πάλι με τις ομιλίες και στις 11:30 θα γίνει η ομιλία του σ. Αλέκου Αλαβάνου. 12:00 – 14:00 θα έχουμε συνέχεια των ομιλιών και μετά στο διάστημα 14:00 – 15:00 θα είναι οι διαδικασίες καταλήξεων γύρω από το πρόγραμμα, από το πλαίσιο των ευρωεκλογών και από την 3η Πανελλαδική σύσκεψη. Και τέλος θα υπάρχει ένα κλείσιμο των εργασιών από τον σ. τον Γιάννη τον Θεωνά που θα είναι και ο επόμενος συντονιστής στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα.

Αυτό είναι το πρόγραμμα των διαδικασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης συνολικά,  καταλαβαίνετε από αυτά που σας είπα ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η διαδικασία. Είμαστε μια Αριστερά διαφορετική από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Είναι δύσκολο να συνεννοηθούν 12 συνιστώσες και πάρα πολλοί ανένταχτοι για τα θέματα αυτά παρόλα αυτά τα καταφέρνουμε διαρκώς και συνεχώς και αυτήν την στιγμή θα είμαστε παρόντες και με το πρόγραμμα αλλά και με το πλαίσιο για τις ευρωεκλογές για να δώσουμε ακόμα κι άλλες μάχες για να μπορέσει η Αριστερά να ανοίξει δρόμους στην κοινωνία μας.

Αλέξης Τσίπρας:

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και είναι ένα μεγάλο βήμα για την ενότητα της Αριστεράς στην χώρα μας μια μεγάλη ελπίδα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, για την διαμόρφωση νέων συσχετισμών δύναμης στην πολιτική ζωή που θα φέρει στο προσκήνιο τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις, τις αναζητήσεις τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Κρίση οικονομική κοινωνική κρίση του πολιτικού μας συστήματος  και βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση και σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Και μπροστά σε αυτήν την κρίση για μας είναι φανερό  ότι το κυρίαρχο δίλλημα δεν είναι ΠΑΣΟΚ ή  ΝΔ. Το κυρίαρχο δίλλημα είναι με τις τράπεζες ή με την κοινωνία; Με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ή με τους εργαζόμενους και με την νεολαία; Με τα κέρδη του κεφαλαίου ή με τις ανθρώπινες ανάγκες, την ποιότητα ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος που κάποιοι όψιμα την θυμούνται; Υπʼ αυτήν την έννοια το δίλλημα των επόμενων ευρωεκλογών, της επόμενης  κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης θα είναι μία από τα ίδια ή αλλαγή σελίδας με στροφή προς τα αριστερά;

Αυτά που μας λέει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και η Κομισιόν δια του επιτρόπου σοσιαλδημοκράτη κ. Αλμούνια είναι ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσει η κοινωνία. Αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση όχι ως μια ευκαιρία για να παραδεχτούν την αποτυχία της εφαρμοζόμενης εδώ και 15 χρόνια  νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους αλλά ως μια ευκαιρία να βαθύνουν κι άλλο αυτήν την πολιτική. Να βαθύνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, να διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερα μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αν η στρατηγική τους όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σκληρή ταξική επικίνδυνη σήμερα είναι μια στρατηγική που μας απειλεί να βυθίσει την κοινωνία στην φτώχεια την ανεργία και την ανέχεια. Κι όλα αυτά δεν τα λέει μια γκρινιάρικη αριστερά που όλο το προηγούμενο διάστημα κατηγορείτο ότι αναμασάει δοξασίες του παρελθόντος, ότι είναι δογματική και ό,τι άλλο για το οποίο μας κατηγορούσαν.  Τα λένε όλα αυτά που είπα πιο πριν ακόμα και διάσημοι αστοί οικονομολόγοι που βεβαίως δεν ασπάζονται τον Μαρξισμό και παλιότερα ίσως φλερτάρανε με φιλελεύθερες απόψεις- σήμερα όμως έρχονται και μας λένε ότι αυτή η εμμονή στο Σύμφωνο Σταθερότητας σε αυτήν την οικονομική πολιτική θα μας οδηγήσει στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην φτώχεια, στην ανέχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 Εμείς λέμε ότι το μόνο που ενδιαφέρει αυτήν την στιγμή τις ισχυρές δυνάμεις της Ευρώπης είναι πως να σώσουν τις τράπεζες. Κι αυτό κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Κι εμείς λέμε ότι απέναντι σε αυτήν την στρατηγική, την στρατηγική της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και στο διάστημα αυτό των ευρωεκλογών, χέρι-χερι τις δύο μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη της ευρωπαϊκής δεξιάς  και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, να συμφωνούνε στις βασικές επιλογές, εμείς λέμε ότι σε αυτήν την πολιτική της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης υπάρχει άλλος δρόμος κι αυτός είναι ο δρόμος της αριστεράς. Κι αυτός ο δρόμος ανοίγει μονάχα αν οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι , τα αδύναμα κοινωνικά στρωματιά διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Να έχουν μόνιμη και πλήρη εργασία να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην γνώση, δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία,  στην περίθαλψη. Κι αυτός είναι ο βασικός πυρήνας στην δική μας αντιπρότασης. Και αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για μια ουσιαστική θετική διέξοδο από την κρίση.

Η συνδιάσκεψη λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μια περίοδο κρίσιμη και μπροστά από μια κρίσιμη εκλογική μάχη. Μια εκλογική μάχη για την οποία εμείς θα ζητήσουμε να καταγραφεί στην κάλπη η αλλαγή των πολιτικών συσχέτισμών, που θεωρούμε ότι ήδη είναι ένα υπαρκτό γεγονός.  Γεγονός υπαρκτό και στην συνείδηση της κοινωνίας αλλά και στην συνείδηση των πολιτών.

Κι από αυτήν την συνδιάσκεψη θα προκύψουν δυο πράγματα: Πρώτον ότι η μοναδική πραγματικά φιλοευρωπαϊκή δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι άλλες δυνάμεις και κυρίως οι δυνάμεις του κυρίαρχου μπλοκ επιμένουν σε μια προοπτική που βάζει βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής προοπτικής. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ευρωπαϊκή προοπτική με διάρυξη της κοινωνικής συνοχής και η μόνη φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι η κατεύθυνση αλλαγής της Ε ρώπης που σήμερα διεκδικεί η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, θα επιβεβαιώσει αυτή η συνδιάσκεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη προγραματικής εναλλακτικής λύσης στα μεγάλα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και η χώρα.

Υπʼ αυτήν την έννοια είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι μετά από αυτό το τριήμερο θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί ακόμα πιο συσπειρωμένοι να δώσουμε την μάχη πορτα-πορτα χωριό το χωριό κωμόπολη την κωμόπολη, στα μεγάλα αστικά κέντρα στους χώρους δουλειάς,  να διεκδικήσουμε δηλαδή την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της ελπίδας την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για δηλώσεις Παπαρήγα

Σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές έχουμε πολλά βέλη στην πολιτική μας φαρέτρα, όχι όμως για να τα εκτοξεύουμε στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς με τις οποίες διαφωνούμε, αλλά στις δυνάμεις του δικομματισμού. Υπ΄ αυτή την έννοια δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις της κας Παπαρήγα.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτή την εκλογική μάχη προσέρχεται με ισχυρή αυτοπεποίθηση εξ αιτίας της συμμετοχής του στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες και τις αντιστάσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, εξ αιτίας της αίσθησης της προγραμματικής υπεροχής -αυτό αισθανόμαστε από τις επεξεργασίες του προγράμματός μας που θα επικυρώσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη-, εξ αιτίας του γεγονότος ότι θα έχουμε μια πλουραλιστική σύνθεση που θα καταγραφεί και στο ψηφοδέλτιό μας -και πρέπει να σας πω ότι το ψηφοδέλτιο θα το παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά όπως ξέρετε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτη θέση στο Ν. Χουντή, δεύτερη στην Ελένη Σωτηρίου, η Τρίτη στον Δ. Παπαδημούλη.

Και πιστεύουμε ότι θα δείτε κι ένα ψηφοδέλτιο, όταν θα έρθει η ώρα, που θα εκφράζει κοινωνικές συμμαχίες, κοινωνικές δυνάμεις, πολιτικούς χώρους, κυρίως όμως μια προοπτική ενότητας, διεκδίκησης και αγώνα της κοινωνίας απέναντι στη σημερινή νεοφιλελεύθερη λαίλαπα.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι σκληρή, αλλά δεν θα είναι σκληρή με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς. Η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι σκληρή διότι το δίλημμα  είναι μία από τα ίδια ή αλλαγή σελίδας. Και δεν πιστεύω ότι υπάρχει  κανείς που να αμφιβάλλει ότι αλλαγή σελίδας σημαίνει ενίσχυση της πιο ελπιδοφόρας σήμερα δύναμης στην πολιτική ζωή του τόπου, ενίσχυση στη δύναμη της ενότητας της Αριστεράς παρά τη διαφορετικότητα, κι αυτή η δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

-    Για ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων- στάση κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ποια θα είναι η θέση του χώρου στα πλαίσια της ευρωομάδας της Αριστεράς …

Η ευρωομάδα της Αριστεράς, της ενωτικής Αριστεράς που διεκδικεί να αυξήσει τη δύναμή της στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο, ήταν η μόνη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα στη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων απέναντι σε νόμους όπως η οδηγία Μπολκενστάϊν ή σε άλλες ρυθμίσεις της Ε.Ε. που το προηγούμενο διάστημα είχαν ως κατεύθυνση τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και των εργασιακών σχέσεων.

Από την άλλη όμως πρέπει να σας πω ότι πολλά απ΄ αυτά τα οποία βλέπουμε ως κατευθύνσεις στην Ε.Ε. ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας. Χθες βρισκόμουν στο νομό Πέλλας και στα Γιαννιτσά, όπου είναι ένα πειραματικό εργαστήρι εφαρμογής ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπου εκεί στην ελληνική κλωστοϋφαντουργία ήδη εφαρμόζεται αυτό που ο κ. Μίχαλος παρουσιάζει στα κανάλια ως εκ περιτροπής ανεργία και εκ περιτροπής εργασία, δήθεν με τη συναίνεση των εργαζόμενων. Αλλά τι είδους συναίνεση μπορεί να είναι αυτή, όταν τους πιάνουν με μια θηλιά από το λαιμό και τους λένε: «ή συναινείτε ή απολύεστε»;

Κι όταν με μια σειρά από νόμους που έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. σήμερα έχουμε φαινόμενα, όπως ενοικίαση εργαζομένων, όπως εργολαβίες, ιδίως στο χώρο του δημοσίου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως φαινόμενα σαν αυτά που είπα για την εκ περιτροπής εργασία.. Υπ΄ αυτή την έννοια, μια από τις βασικές προγραμματικές μας επιδιώξεις το επόμενο διάστημα είναι η δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής αλληλεγγύης, με επίκεντρο την προστασία της απασχόλησης. Κι εμείς λέμε ότι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, πρώτον, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σήμερα νόμος που να μην επιτρέπει αναιτιολόγητες απολύσεις. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να απολύουν δίχως να υπάρχει λόγος. Και είχαμε ογδόντα χιλιάδες απολύσεις σήμερα, τους δύο πρώτους μήνες του 2009.

Δεύτερον, δεν μπορεί να μην υπάρχει μια πολιτική για νέες θέσεις εργασίας. Βγήκαμε και είπαμε 100 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και μας είπαν κρατικιστές. Πηγαίνετε να δείτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πηγαίνετε να δείτε στα δημόσια νοσοκομεία που καταρρέουν -κι όχι τυχαία- διότι η πιο επικερδής σήμερα μπίζνα στη χώρα μας είναι στο χώρο της υγείας. Σαρανταπέντε χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στο χώρο της υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνικό προσωπικό, σε προσωπικό που αφορά τον καθαρισμό -τα έχουν δώσει όλα στις εργολαβίες- στη φύλαξη. Σαρανταπέντε χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στα σχολειά, με τους ωρομίσθιους και τους αναπληρωτές. Και στα Πανεπιστήμια με τους 407, τους νέους επιστήμονες που καλύπτουν πάγιες ανάγκες με συμβάσεις έργου.

Άρα λοιπόν, εμείς θα δώσουμε μια μάχη. Το βασικό δίλημμα για μας σήμερα είναι αν είμαστε με τις τράπεζες ή με την κοινωνία, αν είμαστε με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ή με τους εργαζόμενους. Εμείς έχουμε επιλέξει σε ποια όχθη του ποταμού βρισκόμαστε και θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας, για την προστασία της εργασίας. Κι αυτή ίσως είναι μια από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις που θα δώσουμε κι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα διεκδίκησης εν όψει των ευρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας.

-    Σε παλιότερες δηλώσεις είχατε κάνει λόγο για 4 ευρωβουλευτές.. Διατηρείτε την αισιοδοξία σας ή πιστεύετε ότι καθ΄ οδόν προς τις εκλογές τα πράγματα θα πιεστούν περισσότερο;…

Είμαι εκ φύσης αισιόδοξος. Πρέπει να πω όμως ότι βάζουμε τον πήχη ψηλά συνειδητά. Και βάζουμε τον πήχη ψηλά συνειδητά διότι η οικονομική και κοινωνική κρίση, η έντονη αυτή συγκυρία μας αναγκάζει να βάλουμε τον πήχη τόσο ψηλά, για να υπερασπιστούμε κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα, για να δώσουμε μια άλλη προοπτική για τον τόπο και την κοινωνία.

Δεν θέλουμε τέσσερις ευρωβουλευτές για να εκπληρώσουμε κάποιες εκ των φιλοδοξιών που μπορούν να έχουν οι σύντροφοί μας. Θέλουμε τέσσερις ευρωβουλευτές για να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα την επομένη των εκλογών. Ένα ισχυρό μήνυμα ότι μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο τόπος μπορεί να βρει διέξοδο σε μια άλλη πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία. Κι αυτή τη διέξοδο μπορεί να τη δώσει η δύναμη της ενότητας της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτές οι εκλογές μπορεί να είναι εκλογές ελπίδας. Και μήνυμα ελπίδας θα δοθεί αν ενισχυθεί σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταγραφούν οι διαφορετικοί πολιτικοί συσχετισμοί, που έχουμε την αίσθηση ότι από την επομένη των εκλογών, των προηγούμενων κιόλας, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται, όχι τόσο δημοσκοπικά, όσο στην κοινωνία. Αν βγείτε και μιλήσετε στους πολίτες, θα διαπιστώσετε ότι δεν προσδοκούν πια από τα δύο κόμματα εξουσίας. Κι αυτό πρέπει να καταγραφεί στην κάλπη.

-    Για την πρόταση Αλαβάνου προς ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα και έχει και πέντε και δέκα και δεκαπέντε σημεία τα οποία έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί..  Δεν νομίζω ότι τώρα ανακαλύπτει κανείς ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ανοίξουν δρόμους για μια άλλη πολιτική.

Το ζήτημα είναι ότι, πέρα από την παραπολιτική και από τους σχολιασμούς που γίνονται, να δούμε επί της ουσίας, πώς απαντάνε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και επί της ουσίας και στις κατά καιρούς προτάσεις για κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, κοινή δράσης σε συγκεκριμένα σημεία, και στην αγωνιώδη προσπάθεια που κάνουμε εμείς να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο για θέματα που παλιότερα ήταν θέματα ταμπού.. Ποιος τολμούσε να πει πριν από ένα χρόνο: υπό δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα. Εμείς τολμούσαμε και το λέγαμε και μας παίρνανε με τις πέτρες. Ποιος τολμούσε να πει πριν ένα χρόνο, κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Θα μας λέγατε πάλι ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές, ότι είμαστε… Σήμερα λοιπόν βλέπουμε ότι αυτή η συζήτηση ανοίγει δημόσια.

Όμως κυρίως στο χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια φοβία να απαντήσουν επί της ουσίας σ΄ αυτές τις θέσεις. Μια προσπάθεια να πετάνε διαρκώς την μπάλα στην εξέδρα.

Άρα λοιπόν, αντί να μου θέτετε τέτοια ερωτήματα εδώ, αν τυχόν θα προσέλθετε σε διάλογο ή μη διάλογο, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν να θέσετε τα ερωτήματα αυτά στο πώς απαντάει επί της ουσίας στις προγραμματικές μας θέσεις το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ΠΑΣΟΚ, εν όψει και των ευρωεκλογών, θέλει να τα έχει καλά και με την κοινωνία, αφήνοντας να διαφαίνεται ότι καλεί σε συνεργασία, γενικά και αόριστα, τις προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς να βάζει όμως συγκεκριμένες θέσεις, συγκεκριμένους στόχους. Από την άλλη όμως, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι συναινεί στην κυρίαρχη πολιτική ατζέντα που ανοίγει η Ν.Δ. με την πολιτική της, είτε αυτή η ατζέντα είναι προσαρμογή στις ανάγκες του Συμφώνου Σταθερότητας και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, είτε είναι ο νεοσυντηρητισμός, είτε η συζήτηση για το άσυλο και με τον τρόπο που ανοίγει από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε είναι η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που ήταν μια προσφορά του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή της χώρας -μην τα ξεχνάμε αυτά. Όπου η κα Διαμαντοπούλου το προηγούμενο διάστημα συναινούσε στις προτάσεις για εκ περιτροπής εργασία κι όλα αυτά τα οποία πρωτοθέτει στην πολιτική ζωή ο κ. Μίχαλος και άλλοι.

Γ. ΘΕΩΝΑΣ: Να δώσω ένα παράδειγμα πρόσφατο. Συνεδρίασε η Ομάδα G 20 στο Λονδίνο τις προηγούμενες μέρες. Τι αποφάσισε; Να διαθέσει 1,1 τρις δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πού τα διέθεσε αυτά τα χρήματα; Στο ΔΝΤ. Πώς τοποθετείται ο δικομματισμός στην Ελλάδα αλλά και τα χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη απέναντι σ΄ αυτό το γεγονός το οποίο προδικάζει τρομακτική πίεση απέναντι στις χώρες που θα προσφύγουν στο ΔΝΤ για να ζητήσουν βοήθεια; Πίεση στα κοινωνικά, ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των χωρών αυτών.

Ψάξτε να δείτε τι ζήτησε το ΔΝΤ από την Ουγγαρία όταν προσέφυγε στο ΔΝΤ για να ζητήσει  δάνειο, διευκόλυνση: Κατάργηση συμβάσεων, κατάργηση αυξήσεων, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μια ασφυκτική πίεση σε κάθε κοινωνικό, εργασιακό, ασφαλιστικό δικαίωμα.

Τι λέει εδώ λοιπόν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θέλει ενδεχομένως να συμφωνήσει σε πέντε σημεία ή να αναπτύξει κοινή δράση σε πέντε σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς τοποθετείται απέναντι σ΄ αυτή την προοπτική; Όλοι χειροκρότησαν τις μεγάλες κοσμοϊστορικές αποφάσεις που πάρθηκαν στο Λονδίνο. Αυτή είναι η κοσμοϊστορική απόφαση. Και αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης είχε κάνει λόγο και για προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιο μέλλον μας περιμένει από τη λογική και την πολιτική που υπηρετούν τα δυο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

-    Για τη δήλωση της κας Παπαρήγα ότι ο κ. Πάγκαλος λειτουργεί σε συνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο ενός καταμερισμού ρόλων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά αυτό, υπό την έννοια ότι, φαντάζομαι, ότι ο κ. Πάγκαλος ούτε γι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι συνεννοήσιμος για καταμερισμό ρόλων. Αυτό που λέω όμως είναι ότι εκ των πραγμάτων ο ίδιος έχει ένα ρόλο, πέρα από το να βγαίνει κάθε πρωί στα τηλεοπτικά στασίδια και να καταγγέλλει την Αριστερά και να υιοθετεί πολιτικές επιλογές της ακροδεξιάς. Γιατί αυτό έκανε προχθές και σήμερα. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος.

Από εκεί και πέρα, θα ήθελα ειλικρινά να σας πω να μην συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε με το τι λέει κάθε φορά ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος, απ΄ ότι φαίνεται, έχει ξεφύγει, είναι εκτός εαυτού και διαρκώς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει πράγματα τα οποία προφανώς του δίνουν τη δυνατότητα να είναι διαρκώς στη δημοσιότητα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο απασχολεί την κοινωνία σήμερα που έχει προβλήματα, τους εργαζόμενους, τους μετανάστες που είναι σήμερα αν θέλετε της γης οι κολασμένοι, λέμε εμείς. Και, αντί να μπούμε σε μια λογική να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά, μπαίνουμε σε λογικές απελάσεων κ.λπ.

Δεν με ενδιαφέρει τι καταμερισμούς κάνουν στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μ΄ ενδιαφέρει αν ο κ. Πάγκαλος έχει άλλου είδους προβλήματα και προσπαθεί να τα λύσει μ΄ αυτόν τον τρόπο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Και μ΄ αυτή την έννοια, θα περίμενε τουλάχιστον κανείς ή να τον καταδικάσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να καταδικάσει το περιεχόμενο των δηλώσεών του και να πει ότι δεν εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, ή να τον θέσει εκτός αυτού του ρόλου ώστε να μπορεί πιο ελεύθερα να βρίζει τον Τσίπρα, την Παπαρήγα, τον Αλαβάνο, όλους, όλη την Αριστερά. ʽΟντας όμως σ΄ αυτή τη θέση είναι σαφές ότι αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί παρά να εκφράζει μια πολιτισμική, ηθική και ιδεολογική κατρακύλα συνολικότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θέλω να πω τα πράγματα με το όνομά τους.

-    Για  όριο απολύσεων

ΑΝΤ. ΝΤΑΒΑΝΕΛΛΟΣ: Είναι σαφές ότι η πολιτική μας επιλογή είναι να εμποδίσουμε τις απολύσεις. Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς ψάχνουν να βρουν και τρόπους να δυσκολέψουν το παιχνίδι των απολύσεων από τη μεριά της εργοδοσίας αξιοποιώντας και το νομικό πλαίσιο και πρωτοβουλίες κ.λπ. Για παράδειγμα, στη Γαλλία έχει προβληθεί ιδιαίτερα το να απαγορευτούν οι απολύσεις στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μοιάζει μικρό, αλλά δεν είναι, γιατί όλες οι επιχειρήσεις έχουν λόγο να δηλώνουν κερδοφόρες, για να μπορούν να δανείζονται, για να μπορούν να πηγαίνουν καλά στα χρηματιστήρια κ.λπ. Ή να πολλαπλασιάζει τα εμπόδια των ομαδικών απολύσεων, των αναιτιολόγητων απολύσεων κ.λπ.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένο αυτό που σωστά είπε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά συνολικά η προσπάθεια είναι να αντιπαρατεθούμε με τις απολύσεις, να εμποδίσουμε αυτό τον καρκίνο που διαβρώνει αυτή τη στιγμή τις εργασιακές σχέσεις.

-    Για υπόθεση Παυλίδη

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ΄ αρχήν όλοι μας θα περιμένουμε να δούμε τις εργασίες της επιτροπής που έχει συσταθεί πριν τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σ΄ ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Δυο πράγματα θέλω να πω. Το πρώτον είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε μπροστά σ΄ ένα σκάνδαλο που γεννάει η πολιτική της κυβέρνησης. Να θυμίσω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η πολιτική ζωή του τόπου ταλανίστηκε από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, πιο πριν από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, πιο πριν  από το σκάνδαλο των  υποκλοπών,  πιο πριν με το σκάνδαλο των Πακιστανών. Να θυμίσω και το σκάνδαλο της Siemens.Και δεν αφορούσε μόνο αυτή την κυβέρνηση, αλλά ένα σύστημα διαπλοκής με οικονομικά κέντρα εξουσίας που αφορούσε και την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή. Πιο πριν του Χρηματιστηρίου, των ομολόγων.

Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, βιώνουμε και μια πολύ μεγάλη κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Και η εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνάμεις αυτές που αναπαράγουν αυτό το πολιτικό σύστημα που γεννά και ανατροφοδοτεί τα σκάνδαλα και τη διαφθορά είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα τεθεί και σ΄ αυτές τις εκλογές.

Αυτό που όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι κατά τη δική μας εκτίμηση είναι κωμικοτραγικό να ακούγεται ή να βγαίνει προς τα έξω ότι στηρίζεται το μέλλον της χώρας ή η πολιτική σταθερότητα με την υπόθεση Παυλίδη. Γιατί, αν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βγάλει την άνοιξη, δεν είναι επειδή έχει ένα ακόμη σκάνδαλο ή τον κ. Παυλίδη στους 151. Είναι γιατί η πολιτική που ακολουθεί, η πολιτική στην οποία επιμένει, είναι μια πολιτική που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Και βασικό πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι, ακόμα κι αν σχηματίσουν πλειοψηφίες, εύθραυστες ή μη, επιμείνουν σ΄ αυτή την πολιτική.

-    Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα σκάνδαλα.. και από τη στιγμή που αυτή η κρίση δίνει στην Αριστερά τη δυνατότητα να εμφανιστεί δικαιωμένη για όσα είχε πει… για ποιο λόγο, απ΄ όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό δεν έχει περάσει στον κόσμο…. Ο κόσμος συσπειρώνεται στα δυο μεγάλα κόμματα;….

Υπάρχει μια παροιμία που λέει: «Κυριακή κοντή γιορτή». Έχουμε σε δυο μήνες εκλογές. Ας αφήσουμε να μιλήσει η πραγματική σφυγμομέτρηση. Όλες οι άλλες είναι σε ένα βαθμό σφυγμομετρήσεις της στιγμής. Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα να κάνουμε ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Αυτό που είναι η  ώρα να πούμε είναι ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία η εκλογική αναμέτρηση που έρχεται να καταγραφεί και η δυσαρέσκεια -που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις-  των πολιτών στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά κυρίως και η οργή των εργαζόμενων, της νεολαίας απέναντι σε πολιτικές που διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή.

Για να το πω και διαφορετικά, εμείς είμαστε οι τελευταίοι που φοβόμαστε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, επειδή υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν σκαμπανεβάσματα. Αυτοί που πρέπει να την φοβούνται αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο με αυτές τις πολιτικές, που γέννησαν και σκάνδαλα και ανεργία και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικό αποκλεισμό.

-    Σχετικά με το αν η ΚΟΕ έχει  αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα.

 ΡΟΥΝΤΙ ΡΙΝΑΛΝΤΙ: Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι υπάρχουν κάποιοι που είναι ένα «πολύ περίεργο φρούτο» είτε βάνδαλοι, είτε Ούνοι, είτε Βησιγότθοι  είτε κάτι άλλο τέλος πάντων και πάνε ενάντια στην πρόοδο.

Είμαστε αποφασιστικά υπέρ της ενεργητικής αντίστασης σε όλες τις αντεργατικές, αντιδημοκρατικές και ιμπεριαλιστικές πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι από την Κομισιόν και από τις κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Αυτό που σας λέω περιγράφεται πάρα πολύ καλά μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε όλα τα πλαίσια και τις αποφάσεις και την διακήρυξη που έχει βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007 μέχρι τα σήμερα δεν είναι κάτι καινούργιο. Με αυτήν την έννοια πιστεύω ότι είμαστε μια δύναμη φιλοευρωπαϊκή με την έννοια ότι θέλουμε τον συντονισμό των αγώνων, το να έρθουν πιο κοντά οι λαοί, το να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να ορθώσουν την φωνή τους και το ανάστημά τους για να γίνει μια μεγάλη αλλαγή όχι μόνο στην χώρα μέσα αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Αυτό για να γίνει πρέπει να συγκρουστούμε με τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτή είναι η άποψή μας. Και καλυπτόμαστε πλήρως μέσα από τα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αν αυτό είναι το αντιευρωπαϊκό φρούτο, εντάξει.

-    Και η κα Παπαρήγα αυτό ακριβώς είπε χθες το βράδυ στον Πειραιά. Ότι σε αυτήν την βάση είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα το ΚΚΕ.

Αντ. Νταβανέλλος:

Στην επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή διαδήλωση θα κοιτάξουμε να τους δούμε δίπλα μας.

Γ. Θεωνάς:

Επιτρέψτε μου εμένα που υπήρξα 7 χρόνια ευρωβουλευτής με την σημαία κόμματος που ήταν αντίθετο προς την ΕΕ και υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας μας από την ΕΕ είναι ότι τόσο ο αείμνηστος ο Βασίλης ο Εφραιμίδης όσο και εγώ που υπηρετήσαμε ως ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε απόλυτη εμπειρία από το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε ευρωβουλευτής άλλης χώρας που όταν μιλούσε κυρίως ο Βασίλης ο Εφραιμίδης αλλά θα το πω και για τον εαυτό μου όταν μιλούσα εγώ έβγαζαν το ακουστικό για να μη μας ακούνε. Όπως κάνουν πάντα όταν δεν του αρέσουν αυτά που ακούνε. Είχαμε λοιπόν πολύ σημαντικό έργο μέσα στο ευρωκοινοβούλιο τον παλμό, τις διεκδικήσεις, την ψυχή των εργαζομένων και του λαού που στενάζει και κάτω από μια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική. Θεωρώ ότι ακόμα ένας λόγος παραπάνω είναι να βρίσκονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και εκπρόσωποι δυνάμεων που με αξιόπιστο λόγο και τρόπο θα μεταφέρουν μέσα και σε αυτό το κοινοβούλιο την φωνή και τις αντιδράσεις εκείνων που πληρώνουν το κόστος των πολιτικών που εφαρμόζονται.


Οδηγίες για το πως θα φτάσετε στο συνεδριακό κέντρο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ, www.syriza.gr




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ