02/04/2009

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου στο ν/διο για ψήφο των ομογενών

Δεν ξέρω αν και ο κ. Πρωθυπουργός και οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης έχουν καταλάβει ότι είναι μια εικόνα από το μέλλον σήμερα. Δηλαδή, βιώνετε αυτό που  βιώνουμε  εμείς όταν παίρνουμε νομοθετική πρωτοβουλία. Έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και ξέρουμε ότι θα καταψηφισθούν. Δεν ξέρω αν είναι μια εικόνα από το μέλλον,  αλλά η νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνετε σήμερα ξέρετε ότι θα καταψηφισθεί, διότι δεν μπορεί να κερδίσει την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται και από το Σύνταγμα και τους Κανονισμούς μας κλπ.  Και το ερώτημα είναι γιατί προχωράτε έτσι, για ποιο λόγο.. θέλετε ένα θέμα που επιτάσσετται και συνταγματικά ένα είδος ευρύτερης συμφωνίας, ένα είδος συναίνεσης. Γιατί δεν την προσπαθείτε αυτή.

Είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμφωνεί με τις θέσεις σας. ΄Εχω εδώ την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Ταμπάκης Στέφανος στις 25 Φεβρουαρίου του 2009 προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης κλπ.  και βάζει δύο ζητήματα:  Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη  και δεύτερον, δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στη Βουλή  που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων.

Ο δεύτερος και ουσιαστικός, που είναι αν θέλετε και από τους λόγους των διαφωνιών που υπάρχουν εδώ, όρος, διεκδίκηση, αίτημα φυσιολογικό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού δεν υλοποιείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Γιʼ αυτό εμείς και για μια σειρά λόγους  ως ΣΥΡΙΖΑ κάναμε άλλες πέντε προτάσεις.

1.    Να υπάρξει ο θεσμός των βουλευτών απόδημου ελληνισμού που θα εκλέγονται από τους απόδημους έλληνες. Υποψήφιοι να είναι οι ίδιοι οι απόδημοι, η πρόταση του ΣΑΕ την οποία αρνείται η Ν.Δ.

2.    Να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού, π.χ. Ευρώπης,  Αμερικής, Αυστραλίας. Η πρόταση του ΣΑΕ.

3.    Ο αριθμός των βουλευτών αποδήμου ελληνισμού προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση του αριθμού των τριακοσίων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας. Άλλωστε  και αυτοί δεν εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες και έτσι μας δίνει το μηχανισμό να υλοποιηθεί το αίτημα του ΣΑΕ.

4.    Δικαίωμα ψήφου να έχουν οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, διότι πρέπει να προσέξουμε σε ένα άνοιγμα αν θέλετε του κοινού που ψηφίζει, να προσέξουμε ιδιαίτερα  τη νομιμότητα, την αυστηρότητα για τις εκλογές και

5.    Διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής, διότι είναι ευνόητο ότι απαιτείται να υπάρχει ελεύθερος διάλογος και όχι να έχουμε χώρες όπως  είναι κάποιες Βαλτικές χώρες, ή σε κάποιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών που απαγορεύεται η Αριστερά να μιλήσει  ή να προπαγανδίσει τις θέσεις της κλπ.  αυτά ζητάμε.

Επομένως κύριε Πρωθυπουργέ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια απάντηση. Θέλετε συναίνεση σʼ αυτό το θέμα;  Αποδείξτε ότι είστε ικανοί για τη συναίνεση. Ελάτε να στηριχθούμε στις προτάσεις του ΣΑΕ και σας κάνουμε εδώ επίσημα ως ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση. Αποσύρετε το νομοσχέδιο, μην υποστείτε την ήττα από την Βουλή αν θέλετε λόγω του ότι δεν υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία. Ελάτε σε μια νέα διαδικασία με βάση ακριβώς τις προτάσεις του ΣΑΕ να βρούμε μία λύση. Και μπορούμε να τη βρούμε αυτή τη λύση και θάθελα να πω να μην εκμεταλλεύεσθε σε μια αν θέλετε έτσι εκλογικίστικη διάθεση το θέμα της συναίνεσης, διότι βλέπουμε ότι σε μια σειρά θέματα που απαιτείται μια συζήτηση και μια συννενόηση των πολιτικών δυνάμεων δεν το κάνετε.

Έχουμε το θέμα της  Αστυνομίας. Ξέρετε την κατάσταση που ζούμε όσον αφορά τις εκδηλώσεις βίας, την εγκληματικότητα, την έλλειψη ασφάλειας των πολιτών. Κάνετε κατεπείγουσες συναντήσεις του ΚΥΣΕΑ για να συζητήσετε αυτό το θέμα και λίγο καιρό πριν ο Υπουργός Εσωτερικών έχει απορρίψει και η Ν.Δ. συνολικά το απλό αίτημά μας, το οποίο το στήριξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το απλό αίτημα  να κάνουμε μια διακομματική επιτροπή για τα θέματα της αστυνομίας που πάλι, όπως με το ΣΑΕ στα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού,  δεν είναι ένα αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ μονάχα  με τις δικές μας σκοπιμότητες και ενδεχομένως  ιδιοτέλειες, είναι ένα αίτημα το οποίο προήλθε από την ΠΟΑΣΥ.

Επομένως  κύριε Πρωθυπουργέ, συναίνεση; Θέλετε συναίνεση  ειλικρινά; Ιδού η ρόδος, ιδού το πήδημα. Να στηριχθούμε στο ΣΑΕ; Αποσύρτε το νομοσχέδιο να υπάρξουν διαβουλεύσεις και να έρθει ένα νομοσχέδιο που θα έχει τη στήριξη όλης της Βουλής.