26/01/2009

Απόλυση εργαζόμενης με κλήρωση. Περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των μισθών με πρόσχημα την οικονομική κρίση

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς την Υπουργό Απασχόλησης

Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε το πρωτοφανές αντεργατικό κρούσμα εργαζόμενης σε κατάστημα της Vodafone στην Πάτρα, η οποία απολύθηκε κατόπιν κληρώσεως ανάμεσα στους συναδέλφους της που δουλεύουν στο ίδιο υποκατάστημα, αφού η εργοδοσία έκρινε ότι έπρεπε να απολυθεί  κάποιος εργαζόμενος, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.

Δυστυχώς, το ακραία τραγικό όσο και πρωτόγνωρο αυτό γεγονός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια κλιμακούμενη αυτή την περίοδο τακτική σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων έντασης των αυθαιρεσιών, περαιτέρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και συμπίεσης των μισθών.

Έτσι, με πρόσχημα την οικονομική κρίση:

• Αυξάνονται, υπό την απειλή της απόλυσης, οι δήθεν «εθελούσιες» αποχωρήσεις εργαζομένων με αντίτιμο λίγο μεγαλύτερη από τη νόμιμη αποζημίωση
  • Πυκνώνουν οι εκβιασμοί για αποδοχή από τους εργαζόμενους μείωσης των μισθών έως30% και 40% υπό την απειλή κλεισίματος της επιχείρησης.
  • Πληθαίνουν τα κρούσματα εκβιαστικής διαθεσιμότητας των εργαζομένων μέχρι και τρεις μήνες έναντι του μισού των μισθολογικών απολαβών τους.
  • Διευρύνονται οι εκβιαστικές πρακτικές μείωσης του ωραρίου εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών και της εκ περιτροπής εργασίας ορισμένες μέρες της εβδομάδας και πληρωμής μόνο για αυτές
  • Αυξάνουν οι προσλήψεις με ωρομίσθιο, οι οποίες υποκαθιστούν τις κανονικές προσλήψεις και αμοιβές με μισθό ή ημερομίσθιο.
  • Επειδή η κυβέρνηση παρακολουθεί ως θεατής, αν δεν καλύπτει, την ένταση και πρωτόγνωρη έκταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και το νέο τοπίο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων

Ερωτάται η κα. Υπουργός

1.    Τι άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει σε βάρος της εργοδοσίας στο κατάστημα της Vodafone στην Πάτρα και τι θα πράξει για την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης που απολύθηκε με κλήρωση;

2.    Τι πρόκειται να πράξει για να μπει «φρένο» την κλιμακούμενη εργοδοτική αυθαιρεσία και τις νέες πρωτόγνωρες μεθόδους που ακολουθούνται, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών;

3.    Τι πρόκειται να πράξει για την ενίσχυση και αποτελεσματική δράση των θεσμών ελέγχου του Υπουργείου Απασχόλησης, όπως το ΣΕΠΕ, οι οποίοι συνεχώς υποβαθμίζονται και έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης