07/01/2009

Χωρίς βιβλία οι φοιτητές εν όψει εξεταστικής

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο σπουδών στα πανεπιστήμια και όμως δεκάδες χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα συγγράμματα στα οποία θα εξεταστούν. Οι διατάξεις του νέου νόμου (ν. 3549/2007) απαιτούν δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία μεταξύ ακαδημαϊκών οργάνων και εκδοτικών οίκων, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων. Με βάση το νέο νόμο, ζητείται από τους διδάσκοντες  κάθε τμήματος να προτείνουν δύο συγγράμματα για το μάθημά τους, εκ των οποίων ο φοιτητής πρέπει να διαλέξει το ένα ,ενώ τα μαθήματα θα έχουν ήδη ξεκινήσει. Φυσικό είναι, τουλάχιστον στα ΑΕΙ,  το ένα από τα δύο συγγράμματα να είναι του διδάσκοντος, οπότε οι φοιτητές στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτό θα επιλέξουν. Αλλά και αφού γίνει η επιλογή, στη συνέχεια θα δοθούν στους εκδότες οι εντολές να μοιράσουν τα βιβλία, κάτι που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του εξαμήνου! Μέχρι τότε; Οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ακόμα και τις σημειώσεις που μέχρι πρότινος έπαιρναν δωρεάν σε κάποια μαθήματα και προετοιμάζονται βασισμένοι σε φωτοτυπίες που πληρώνουν οι ίδιοι.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

•    Θα μεριμνήσει ώστε όλοι οι φοιτητές να έχουν εφοδιαστεί  με τα απαραίτητα συγγράμματα πριν αρχίσει η εξεταστική περίοδος;

•    Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου ο τρόπος  χορήγησης συγγραμμάτων να γίνει πιο ευέλικτος και  οι φοιτητές να προμηθεύονται τα συγγράμματα στην αρχή του εξαμήνου;

•    Στα περισσότερα πανεπιστήμια στο εξωτερικό  έχει καθιερωθεί η ανάπτυξη ιστοσελίδων για κάθε μάθημα στις οποίες διατίθεται συμπληρωματικό υλικό στους φοιτητές, καθώς επίσης και ελεύθερα προγράμματα για τη δημιουργία ιστοσελίδων μαθημάτων. Χρηματοδοτούνται ανάλογα  προγράμματα  και στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός