ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/12/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στη ΝΕΤ (Βασ. Λυριτζής, Δημ. Οικονόμου)



-    Είσαστε το πρόσωπο των ημερών. Έχετε δεχθεί ένα χάσμα επιθέσεων και κριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ ..  που ξεκινάει από την απλή λογική του ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε μια κατάσταση στις παρυφές σας, σε σχέση με τα επεισόδια και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, και καταλήγει σε δημοσιεύματα που σας χαρακτηρίζουν ...., αλήτες κλπ.,  Γιατί δεν λένε για το ΚΚΕ, γιατί δεν λένε για το ΛΑΟΣ, γιατί δεν λένε για το ΠΑΣΟΚ, .. τι συμβαίνει κ. Αλαβάνο; Εκμεταλλεύονται την οργανωτική χαλαρότητα του ΣΥΝ κάποιες δυνάμεις, ..... στις γραμμές σας, και δημιουργούν επεισόδια; Έχετε μια αντιμετώπιση απέναντι στα πράγματα που όχι «χαϊδεύει» αλλά βλέπει το πρόβλημα και συζητά τι μπορεί να γίνει αλλά το βλέπει με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι το αντιμετωπίζουν οι άλλοι που θέλουν να κόψουν κάθε σχέση με αυτό τον χώρο που δημιουργεί τα επεισόδια; Τι από όλα συμβαίνει; Η υπάρχει το απλό κομματικό της αντιπαράθεσης ότι τα κόμματα κατηγορούν το ένα το άλλο.

Πολλά συμβαίνουν. Γιατί τα ζητήματα που ζούμε σήμερα  είναι πολυπαραγοντικά. Δηλαδή, αν μείνεις μόνο σε μία αιτία, δεν θα οδηγηθείς σε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Απλώς έχουμε ένα σημείο το οποίο γίνεται σταθερό πια στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας, ότι, όταν υπάρχουν κοινωνικές συγκρούσεις, κοινωνικές αντιθέσεις έντονες, διαμορφώνονται δυο πόλοι. Ο ένας πόλος έχει επίκεντρο τη Ν.Δ., που είναι η κυβέρνηση και ακολουθεί σκληρή πολιτική, και ο άλλος πόλος θα έλεγα ότι είναι εκείνος που προσπαθεί να συσπειρώσει μια αμφισβήτηση και να οδηγήσει σε μια εναλλακτική λύση, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το είχαμε δει πάρα πολύ έντονα και νομίζω ότι το είχαμε συζητήσει και μαζί σε επίσης δύσκολες στιγμές. Το  βλέπουμε πάλι και σήμερα. Η Ν.Δ., η οποία κάνει γύρω της έναν πυρήνα που γύρω του περιστρέφεται το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ σε αντίστοιχες θέσεις. Από την άλλη πλευρά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα είναι σε μια επαφή ειδικά με τις δυνάμεις της νεολαίας σε κοινωνικό επίπεδο. Και από την άλλη πλευρά βλέπει κανείς και το ΠΑΣΟΚ να κρατιέται στην γωνία.

Επομένως έχουμε αυτό το μοντέλο της αντιπαράθεσης. Πολλές φορές είπατε, υπάρχουν κατηγορίες για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επαφές με την εξοργισμένη νεολαία – τις περασμένες ημέρες έπιαναν όλα αυτά . Σήμερα θα έλεγα ότι το δικό μας προβληματισμό τον έχουν και άλλοι.

Μου έκανε εντύπωση ότι μας κατηγόρησαν -κι εμένα προσωπικά- για τον όρο που χρησιμοποιήσαμε κοινωνική εξέγερση . Και βλέπω στο άρθρο του Αρχιεπίσκοπου να μιλάει με έναν ακόμα πιο σκληρό όρο «εξαγρίωση της νεολαίας», όχι καταγγέλοντάς την. Χρησιμοποίησε  την ίδια λογική όπως εμείς.

-    Ναι αλλά εσείς δεν είστε ξεκάθαρος κ. Πρόεδρε. Κάθε φορά η θέση σας είναι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Δηλαδή δεν καταδικάζετε ξεκάθαρα τη βία, το κάνετε μετά από πίεση, αφού πέσουν επάνω σας το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ με κάποια από τα στελέχη του, όχι κεντρικά από τον ίδιο τον Πρόεδρό του, και λένε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στη βία. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε;

Θα σας πω δύο πράγματα. Πρώτον θα αναφερθώ στο κύριο άρθρο της χθεσινής «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», του Θ.Τεγόπουλου, ο οποίος έλεγε το εξής: Ότι  όλα τα κόμματα έχουν καταγγελτήρια Το έχει ζητήσει και η κυβέρνηση. Μερικά κόμματα όμως στηρίζουν την αναταραχή της νέας γενιάς. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτίθεται, διότι θέλει στο όνομα της καταγγελίας της βίας να αναστείλει κάθε κοινωνική αντίσταση και να προσκυνήσουμε όλοι τη δική της.

Όχι δεν θα προσκυνήσουμε τη δική της. Έχουμε πει, δεν σπάμε βιτρίνες. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη βία. Όμως βλέπουμε το κοινωνικό φαινόμενο και βλέπουμε το δίκαιο της κοινωνικής διαμαρτυρίας και θα είμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους.

-    Αυτό το  κοινωνικό φαινόμενο σας ανησυχεί; Το ότι τμήματα της νεολαίας που δεν είναι οι κουκουλοφόροι των Εξαρχείων, που δεν είναι κάποιοι περίεργοι τύποι που δρουν στο σκοτάδι γενικά, αλλά τμήματα της νεολαίας και κυρίως μικρών ηλικιών 15 – 16 ετών, επιλέγουν τη βία για να αντιδράσουν. Υπάρχει και άλλος τρόπος να αντιδράσουν, με συγκεντρώσεις, με λουλούδια, υπάρχουν όμως τμήματα που πάνε στην πέτρα.

Φυσικά όταν έχεις ένα βουβό και αυταρχικό κράτος, τους σπρώχνεις. Όταν το κράτος παράγει βία, παίρνει απάντηση από την κοινωνία ως βία.

Πολλές φορές σκέφτηκα τους μαθητές, κυρίως τις πρώτες ημέρες, που όντως ήταν παιδιά που σηκώνανε την πέτρα και σπάγανε το τζάμι ... Και σκέφτηκα σήμερα ένα κομμάτι από τον Όμηρο – ο Όμηρος είχε ένα μοτίβο στην Ιλιάδα, που λέει ότι σήκωσε ο Πάτροκλος το ακόντιο αλλά στην πραγματικότητα το έστειλε ένας θεός ο Άρης ..  Και θέλω να πω ότι τα παιδιά που δεν έχουν πολλές φορές του ελέγχους που χρειάζεται,  το κάνουν αυτό στο όνομα του πατέρα τους και της μητέρας τους. Ξέρετε πόσοι πατεράδες θέλουν να πάρουν την πέτρα και να την πετάξουν στο γραφείο το εργοδότη τους που τους απέλυσε; Πόσες μητέρες θέλουν να την πετάξουν στον άνθρωπο της  εισπρακτικής εταιρείας που έρχεται να τους κλείσει το σπίτι, στη πολεοδομία ή την εφορία;

Με αυτή την έννοια -και πιστεύω ότι οι γονείς αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αυτό -τα παιδιά εκφράζουν μια απόγνωση και έναν θυμό ο οποίος βγαίνει μέσα από το ίδιο τους το σπίτι.

Υπάρχει όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η εμπειρία και μια σοφία και μια γνώση ως κανόνας του κινήματος ώστε να αυτοπροστατευτεί ....Αν δείτε τώρα ουσιαστικά οι εστίες μεγάλης έντασης  παραμένουν στα παραδοσιακά σημεία γύρω από το  κέντρο της Αθήνας. Και βλέπουμε – και αυτό το χαιρετίζω και λέω μπράβο στους μαθητές, μπράβο στους γονείς, πατεράδες και μανάδες που μίλησαν μαζί τους – ότι γίνεται πιο επίμονη, πιο μαζική, ότι κατεβαίνουν και άλλα σχολεία και άλλοι μαθητές, αλλά γίνεται με ειρηνικούς τρόπους και πιο αποτελεσματικούς.

-    Σήμερα το πρωί που μιλάτε στα παιδιά, τι λέτε στα παιδιά που έχουν κάνει κατάληψη σε κάποια σχολεία; Να συνεχίσουν τις καταλήψεις όπως είπε ο κ.Τσίπρας, να μετατεθεί το κέντρο του αγώνα στα σχολειά; Να βγουν στους δρόμους και τα πανεπιστήμια; Γιατί σας κατηγορούν, προχθές ήταν εδώ και ο Υπουργός Παιδείας και έστειλε ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε εσάς προσωπικά, και λένε να μην σπρώχνετε τα παιδιά σε καταλήψεις στα σχολεία. Ελεγε μάλιστα ότι τροφοδοτείτε με έναν τρόπο αυτές τις κινήσεις, όταν βγάζετε προκηρύξεις που λέτε π.χ. κυβέρνηση δολοφόνων, ότι αυτό τροφοδοτεί ένα κύμα βίας και έντονων συγκρούσεων από την πλευρά της νεολαίας με δικής σας προτροπή.

Θέλω να σας πω ότι υπάρχει κάτι πολύ σχετικό με αυτά τα παιδιά που λέτε. Χρησιμοποιώ κι εγώ τον όρο παιδιά, αλλά τελικά δεν είναι παιδιά. Είναι πολίτες που έχουν συνειδητοποιηθεί. Θέλω να πως το εξής. Ότι δεν έχουν κανέναν. Έχουν ανοιχτά τα αυτιά τους σε όλους. Θέλω να πω δεν καθοδηγούνται.

-    Λέτε όμως ότι σας φωνάζουν και με το μικρό σας όνομα. Αυτό κάτι δείχνει κύριε Πρόεδρε.

Έχουμε ένα διάλογο. Μας  προσέχουν περισσότερο. Δίπλα στην ανησυχία ταυτόχρονα αυτές τις ημέρες,  νιώθω μια πολύ μεγάλη χαρά και μια μεγάλη αισιοδοξία. Δεν το κρύβω αυτό. Διότι  θεωρώ ότι για πρώτη φορά τα σχολεία είναι ανοιχτά, τώρα ανοίξανε. Γιατί έχεις αυτούς τους ανθρώπους, 15-17 χρονών, οι οποίοι συμπιέζονταν από το φροντιστήριο, δεν πήγαιναν στο Λύκειο, στο φροντιστήριο πήγαιναν, στο Λύκειο πήγαιναν για να μην χάσουν την χρονιά.  Τώρα ανοίγει το Λύκειο.

Και να σας πω ποιο είναι το πιο θετικό. Άκουσα προσεκτικά τις διάφορες συνεντεύξεις που παίρνατε οι διάφοροι σταθμοί, και οι εφημερίδες από μαθητές. Το θετικό είναι ότι μαζί με την οργή πια υπάρχουν και αιτήματα, στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η ελληνική πολιτεία.

Σου λένε, δεν γίνεται να σκιζόμαστε στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και μετά να μην βρίσκουμε δουλειά, να παίρνουμε το πτυχίο για το κάδρο. Άρα, η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί.

Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει ο προϋπολογισμός,  άρα αυτά που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για πολύ περισσότερες δαπάνες για χρηματοδοτήσεις, για δημιουργία θέσεων εργασίας κ.λπ.

 Άρα σου λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. δεν γίνεται να περνάμε όλη μας τη ζωή αυτό το μαρτύριο.

 Άρα, να σκεφτούμε συστήματα όπως στην Αυστρία, τη Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες, όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Σου λένε δεν γίνεται να έχουμε το φόβητρο και την πίεση της αστυνομίας, .

Λέμε λοιπόν: αφοπλισμένη αστυνομία. Και σχετικά μ΄ αυτό ο ειδικός σύμβουλος για αρμόδια θέματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται στην περιοχή των αναταραχών και λέει προς την κυβέρνηση, λύστε το θέμα του αφοπλισμού της αστυνομίας. 

-Ναι όμως τι θα γίνει κύριε Πρόεδρε. Λέτε έρχεται κάτι καινούργιο. Ποιος θα το εκφράσει αυτό και τι θα γίνει. Το να το λέμε δεν φτάνει. Ακούω τα κόμματα, το λένε και τα άλλα κόμματα, και η κυβέρνηση το λέει, ξέρει μέσα της τι γίνεται, άσχετα με το τι λέει, αλλά τι θα γίνει έχει σημασία. Τι θα βρούμε μπροστά μας; Είναι αγωνία όλων.

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην Ελλάδα παρουσιάστηκε κάτι το ιδιόμορφο, λόγω της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δηλαδή ότι στην Ελλάδα οι κοινωνικές διαμαρτυρίες για μια οικονομική κρίση που έρχεται με σκληρότητα παρουσιάστηκαν πριν παρουσιαστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, θέλω να πω ότι το φαινόμενο αυτό έχει σχέση και με την οικονομική κρίση και με άλλα. Και να καταλάβουμε πολύ καλά ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη στροφή την πολιτική κατεύθυνση της χώρας μας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Οι νέοι μας δίνουν το μήνυμα. Είμαστε τυχεροί εμείς στην Ελλάδα. Γιατί έχουμε μια νεολαία που μας δίνει έγκαιρα το μήνυμα. Φτάνει να το αρπάξουμε, να το πάρουμε. Να φύγουμε από κάποιες κατεστημένες ιδέες που έχουμε, ότι το κύριο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είδατε, είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και η κυβέρνηση ήταν ακυβερνησία.

Αυτό το μήνυμα της νεολαίας αν εκφραστεί με αποτελέσματα που δείχνουν μια στροφή για τον τόπο θα είναι κάτι εξαιρετικά θετικό.

-    Επειδή κι εσείς λέτε ότι χρειάζεται  μια μεγάλη στροφή κι επειδή ταυτόχρονα αυτή η στροφή πρέπει να εκφραστεί πολιτικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εκφράζεται ήδη κοινωνικά με κάποιον τρόπο και σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, αλλά για να βρει εφαρμογή χρειάζεται πολιτική έκφραση. Εγώ διάβασα και το άρθρο του Λ.Κύρκου, το οποίο έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη εντύπωση και σε σχέση με τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε φαινόμενα βίας, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι αντίπαλα με την δημοκρατία και την Αριστερά, αλλά ακούω και εσάς. Για παράδειγμα αυτή η μεγάλη στροφή δεν πρέπει να αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε δεχθεί μια δριμύτατη επίθεση από το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα. Επιμένετε στην πρότασή σας να .... το ΚΚΕ; Το είπατε συνεργό της κυβέρνησης και του ΛΑΟΣ. Θέλετε με αυτό το κόμμα να κάνετε συνεργασία; Και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά, αυτή η ριζική λύση που προτείνετε να πέσει η κυβέρνηση, να αλλάξει η κυβέρνηση δεν σημαίνει και μια δική σας ευθύνη, που έχετε ένα ρόλο στα πράγματα για πολιτική διέξοδο από την κρίση με το συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ;. Πως αλλιώς; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

Όσον αφορά το πρώτο θέμα που αναφέρατε, έχετε δίκιο. Και η προσωπική μου άποψη είναι ότι με τη σημερινή ηγεσία και με τις σημερινές πολιτικές του ΚΚΕ δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Φάνηκε σε στιγμές κρίσης. Όμως,  πιστεύω πάρα πολύ βαθιά, ότι με τους κομμουνιστές σήμερα, με αυτούς που ακολουθούν το ΚΚΕ σήμερα, υπάρχει περιθώριο συνεργασίας από τα κάτω. Ζούμε τον αντικομμουνισμό που είχαν ζήσει οι γονείς τους παλιά.  Το έχουμε βιώσει.

Βγαίνουν σήμερα και μας κατηγορούν ότι καλύπτουμε σωματέμπορους. Και θυμάμαι εγώ ότι για τις Λαμπράκισσες λέγανε ότι φορούσαν μαύρες κάλτσες.

Πιστεύω εγώ βαθιά ότι γιʼ αυτόν τον κόσμο, ο οποίος σκέφτεται, βλέπει, μπορούμε να βρεθούμε μαζί.

Το δεύτερο που με ρωτήσατε είπατε ότι ο ΣΥΝ έχει μια κάμψη. Κατά τη γνώμη μου είναι ερωτηματικό. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύτηκαν.

-    Γιατί δεν δημοσιεύτηκαν;

Δεν δημοσιεύτηκαν γιατί δεν έδειξαν κάμψη. Υπάρχουν στοιχεία, τα ποιοτικά, στις δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σε δύο μεγάλες εφημερίδες της Κυριακής, που ... Αλλά πέστε ότι ήμασταν σε κάμψη. Δηλαδή χάνουμε στις δημοσκοπήσεις επειδή πήραμε μια θέση ευθύνης και θάρρους και τόλμης.  Πρέπει δηλαδή  να πουλήσουμε τη νεολαία; Όχι. Και θέλω να πω ο αγώνας της νεολαίας είναι ένας αγώνας που λέει, κοιτάξτε να δείτε εσείς οι μεγαλύτεροι, βγείτε από αυτή τη λογική σας με τις δημοσκοπήσεις και όλα αυτά, το πώς θα έχουμε την κυβέρνηση και όλα αυτά και δείτε τα μεγάλα θέματα. Στα μεγάλα θέματα στέκεται ο ΣΥΝ παιδεία, υγεία.

Το ερώτημά σας εντάσσεται σε ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Η ψήφος του λαού θα δώσει ένα πολύ μεγάλο μήνυμα για στροφή στην πολιτική ζωή της χώρας. Το ποιο σημαντικό σήμερα είναι να δοθεί αυτό το μήνυμα. Ποιος περίμενε ότι θα είχαμε αυτό το μήνυμα της νεολαίας; Το περιμένατε εσείς; Τόσο πλατύ; Ίσως να μην είχε παρουσιαστεί τόσο πολύ στην Ελλάδα.

Για μας το πιο σημαντικό είναι να εκφραστεί σε ένα συγκροτημένο πολιτικό μήνυμα το οποίο μέσα από διαδικασίες θα οδηγήσει σε άλλες κοινωνικές πλειοψηφίες. Αυτό που λέγαμε.. για πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες.

-Ο κ. Κύρκος λέει ότι η άποψη για κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά είναι άποψη ....

Εγώ προσέχω πολύ, και με πολλή αγάπη τις συντροφικές τοποθετήσεις και κριτικές που μπορεί να γίνονται από τον Λ.Κύρκο ή οποιονδήποτε άλλο σύντροφο. Σταθήκαμε δίπλα στην νεολαία. Τη νεολαία ένα από τα πράγματα που την ενοχλεί πάρα πολύ και την θυμώνει είναι το ότι η παιδεία γίνεται χώρος κερδοσκοπίας. Είναι έτσι; Πως είναι δυνατόν να πάμε με ένα κόμμα μαζί το οποίο λέει ότι μπορεί να έχουμε και ιδιωτικά πανεπιστήμια ...

-    Αν συμφωνήσετε σε μια προγραμματική βάση με το ΠΑΣΟΚ κι εσείς καταθέσετε ένα πακέτο προτάσεων και αυτές οι προτάσεις γίνουν δεκτές και συμφωνήσετε, πως αλλιώς μπορεί να γίνει.

Οι προτάσεις υπάρχουν. Αλλά ξαναλέω, μην μειώνουμε αυτό το μεγάλο κίνημα. Μην πάμε να το χώσουμε στις μαθηματικές και αριθμητικές πράξεις. Αυτό μας ζητάει να δούμε αλλιώς, να αλλάξουμε τη ζωή, να φύγουμε από τους στενούς μας ορίζοντες. Έλεγε μια γερμανική εφημερίδα, τον ίδιο όρο που χρησιμοποιήσαμε κι εμείς «κοινωνική εξέγερση». Και μου έκανε εντύπωση ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελλάδα αγωνίζονται ενάντια στο τίποτα του αύριο.

Αυτό το τίποτα του αύριο ξεκινάει ακριβώς με αυτή την λογική που εκφράζει ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις θα μας λύσουν το πρόβλημα. Εγώ λέω ότι το τίποτα αυτό πρέπει να το γεμίσουμε. Και λέω ότι χαιρετίζω αυτήν την κοινωνική έκρηξη, αυτή την εμφάνιση την μαζική της νεολαίας με ειρηνικό τρόπο και πιστεύω ότι θα στηριχθεί και από τους μεγαλύτερους που έχουν πολύ οξυμένα προβλήματα και ότι αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα.

-    Εκλογές βλέπετε κύριε Πρόεδρε κοντά;

Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει με την έννοια ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία σέρνεται, η οποία νομίζω ότι δεν έχει πια και το ηθικό δικαίωμα να κυβερνά τη χώρα.

-    Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή, προχθές στην παρέμβαση που έκανε στις Βρυξέλλες, και ότι θα συνεχίσει το έργο με τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να νομίζει ότι όλοι είμαστε τυφλοί στην Ελλάδα ή ότι δεν ακούμε. Υπάρχει όμως κάτι βαθιά ανήθικο και βαθιά κυνικό στην κυβέρνηση. Εμείς το εισπράξαμε ως μια τρομερή πίεση ειδικά εκείνες τις ημέρες με τους κινδύνους και τα έντονα επεισόδια. Σου έλεγαν  ότι εάν γίνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος.

Δεν σας κρύβω ότι  και προσωπικά αισθανόμουνα πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Και τεράστια ευθύνη. Και ακόμη σκεφτόμουν μήπως πρέπει να κάνουμε πίσω. Ας την αφήσουμε την αλλαγή. Να τους πούμε μαζευτείτε παιδιά όπως λένε άλλοι. Διότι αυτό έχει γίνει. Είναι μια κλασική μέθοδος που έχει χρησιμοποιεί το κατεστημένο, ειδικά για τις δυνάμεις της Αριστεράς που αντιστέκονται. 

Θέλω να σας πω ότι μου έχει κάνει εντύπωση αυτή η ανηθικότητα και ο κυνισμός της κυβέρνησης, Αλλά εμείς σταθήκαμε, στεκόμαστε και θα στεκόμαστε δίπλα στη νεολαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι πολύ σημαντικό. Κράτησε ζωντανό το διάλογο, την εκτίμηση στην νέα γενιά. Και πιστεύω ότι αυτό έχει συμβάλει στο να σκεφτόμαστε όλοι διαφορετικά.  



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ