05/12/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Όλγα Τρέμη: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοσκόπησης της Metron Analysis. Είναι μια εξαμηνιαία δημοσκόπηση που γίνεται με κάλπη και επομένως έχει ένα ενδιαφέρον να τη σχολιάσουμε. Βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται με μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και τον βλέπουμε να χάνει ένα κομμάτι των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, που είχε προσελκύσει ενδιάμεσα, και μάλιστα αρκετά εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι. Δηλαδή, από το 12% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έπαιρνε, έφτασε στο 5,5%. Πολιτικά εσείς αυτό πώς το αξιολογείτε. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ενδεχομένως οι οπαδοί αυτοί του ΠΑΣΟΚ απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι δεν δίνετε το πράσινο φως για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα;

Αλ. Αλαβάνος: Κατʼ αρχήν, όλες οι έρευνες περίπου δείχνουν τα ίδια με την έρευνα που παρουσιάζετε. Είμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Όταν είχαμε την κυριαρχία της Ν.Δ., εμείς σηματοδοτηθήκαμε ως σημείο αναφοράς της αντιπολίτευσης, φτάσαμε σε πολύ υψηλά ποσοστά. Μετά το 2000 ουσιαστικά πρώτη φορά βρισκόμαστε με τέτοια πτώση της Ν.Δ. και άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινάμε από καλό σημείο. Το 8,5% και το 7,5% και το 6% και το 5% θα σας έλεγα είναι καλό σημείο αφετηρίας ώστε να δοκιμαστούμε και σε αυτές τις νέες συνθήκες. Μας δοκιμάζει ο κόσμος.

Π. Τσίμας: Αν κατάλαβα καλά, υπάρχει μια ερμηνεία ότι όσο η Ν.Δ. ήταν ισχυρή και ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλλε ως η πιο αποτελεσματική και πιο δυναμική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, κέρδιζε. Τώρα που η Ν.Δ. καταρρέει, χάνει και ο  ΣΥΡΙΖΑ μαζί της, διότι δεν είναι αυτός πια το σημείο αναφοράς.

Αλ. Αλαβάνος: Θα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο προωθημένη, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, δύναμη. Δοκιμάζεται σε ένα νέο τοπίο. Πρώτη φορά έχουμε το ΠΑΣΟΚ να υπερτερεί, δηλαδή δημιουργούνται ελπίδες σε πάρα πολύ κόσμο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε ουσιαστικές ρήξεις και άλλες πολιτικές και δοκιμαζόμαστε. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Γ. Πρετεντέρης: Ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρετε, έχω πει το εξής: Την άνοιξη, υπήρχε ένα 16-17% σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις του ελληνικού λαού που άκουγε φιλικά, θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το 16-17% έλεγε ενδεχομένως και να τον ψηφίσει. Αντιλαμβάνομαι ότι άλλο η δημοσκόπηση και άλλο η κάλπη. Τώρα έχουν μείνει οι μισοί, που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι ήρθαν σε εσάς, σας άκουσαν, είπαν ότι καλά τα λένε, μπορεί και να τους ψηφίσουμε και μετά γύρισαν πίσω, στη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, εκεί που ήταν πριν. Αυτό δεν σας απασχολεί, το ότι απογοητεύσατε έναν κόσμο μέσα σε έξι μήνες;

Αλ. Αλαβάνος: Όχι, δεν είναι έτσι. Αυτή τη στιγμή ακούει - όσες δυνατότητες του δίνουν τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ - ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 16-17% που είπατε. Απλώς υπάρχει ένας χώρος πολύ σημαντικός ο οποίος αναζητεί μια λύση. Σήμερα προσπάθησαν να αναζωπυρωθούν όλα αυτά τα σενάρια της δικομματικής εναλλαγής. Αυτός ο κόσμος, ο κόσμος που είχε έρθει προς εμάς, ξαναστρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ…. Για μένα ξέρετε τι είναι σημαντικό;

Όλγα Τρέμη: Αυτό είναι τυχαίο; Δεν αναλύεται, δεν σας απασχολεί;

Αλ. Αλαβάνος: Επειδή εσείς, όλοι σας, είσαστε πολύ πιο έμπειροι στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων, θεωρείτε μικρής σημασίας το γεγονός ότι μετά τις εκλογές του 2000, λόγω της καθόδου της Ν.Δ., αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ ως πρώτη δύναμη για να μην ανατρέψει πράγματα; Το θεωρείτε μικρής σημασίας;

Όλγα Τρέμη: Όχι. Υπήρξε, όμως, η κρίση στο ΠΑΣΟΚ εκείνο το διάστημα και φτάσατε στο 17%.

Αλ. Αλαβάνος: Φυσικά.  Υπήρξε η κρίση στο ΠΑΣΟΚ, υπήρξε η τοποθέτησή του σε διάφορα ζητήματα, υπήρξε η δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ συμφωνώ μαζί σας, ότι στις έρευνες ένα ποσοστό που έλεγε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα, θα ψηφίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ξαναγυρίζει στο ΠΑΣΟΚ. Για μένα και μόνο το ότι μας είχαν πλησιάσει το θεωρώ πολύ θετικό και σημαίνει ότι υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος μαζί τους. Και θα μας μετρήσουν ξανά σε νέες συνθήκες.

Γ. Πρετεντέρης: Δεν κάνατε κανένα λάθος;

Όλγα Τρέμη: Δεν σκεφτήκατε ότι αυτοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, περίμεναν να τους δώσετε και μια κυβερνητική προοπτική μέσα από μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Αλ. Αλαβάνος: Ορισμένοι μπορεί να το περίμεναν αυτό και στο ερώτημα του κ. Πρετεντέρη δεν λέω εγώ ότι δεν κάνουμε λάθη. Φυσικά και κάνουμε λάθη. Έχουμε και δυσκολίες, δυσκολίες προσέγγισης της κοινωνίας και συζήτησης μαζί τους… Έχω πει από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές ότι δοκιμαζόμαστε κάθε στιγμή. Τώρα, στο θέμα της συνεργασίας, είμαι από αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι αν δεν γίνει ευρύτερη συνεργασία μέσα στην κοινωνία, που να περιλαμβάνει, δηλαδή, τις δυνάμεις που είναι σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων που είναι στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να έχουμε μια άλλη λύση. Απλώς πιστεύω ότι όλος αυτός ο κόσμος δεν θέλει καρεκλοθηρία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θέλει συμπτώσεις και συγκλίσεις που δε στηρίζονται σε προγραμματικές θέσεις.

Π. Τσίμας: Μήπως, όμως, θέλει μια καθαρή απάντηση; Αυτό το πήγαινε-έλα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή, το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις - αν αφήσουμε στην άκρη τους αριθμούς και τη σχετική τους σημασία - τον τελευταίο χρόνο αποτυπώνουν έναν χώρο, ο οποίος παρουσιάζει μια ρευστότητα, προσεγγίζει πότε-πότε τον ΣΥΡΙΖΑ, γυρίζει πίσω στο ΠΑΣΟΚ όταν το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται, ανοίγει τα αυτιά του από δω, ανοίγει τα αυτιά του από κει. Αυτός ο κόσμος, όμως, αυτό το πήγαινε-έλα αυτού του κόσμου, είναι σαν να σας ζητάει πιο επίμονα μια πιο καθαρή απάντηση στο κεντρικό ερώτημα, το οποίο ίσως ήρθε και νωρίτερα απʼ ότι περιμένατε, το πώς θα κυβερνηθεί αύριο η χώρα; Μήπως δεν έχετε δώσει αυτήν την καθαρή απάντηση ακόμα;

Αλ. Αλαβάνος: Κοιτάξτε, την καθαρή απάντηση την έχουμε δώσει. Ενδεχομένως τη ζητάνε. Εμείς τους λέμε «κοιτάξτε, είμαστε η Αριστερά, είμαστε η ριζοσπαστική Αριστερά. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν θέλουμε στην πραγματικότητα να ακολουθήσουμε τους ίδιους κύκλους που έχει ακολουθήσει η πολιτική ζωή της χώρας μας». Το είπα και σήμερα στη βουλή. Το ʼ89, μέσα από το σκάνδαλο Κοσκωτά, φεύγει το ΠΑΣΟΚ, έρχεται η Ν.Δ. Το ʼ92, μέσα από το σκάνδαλο του ΟΤΕ, φεύγει η Ν.Δ., έρχεται το ΠΑΣΟΚ. Το 2004 έχουμε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, φεύγει το ΠΑΣΟΚ, έρχεται η Ν.Δ. Σήμερα έχουμε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, της Μονής Τοπλού, μπορεί να φύγει η Ν.Δ. και να ξανάρθει το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή μαζί με κάποιον άλλο. Εμείς τους λέμε «ξέρουμε, θέλετε λύση και θέλετε εύκολη λύση. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να κάνουμε στροφή στην πολιτική, η λύση θα είναι πιο δύσκολη, απαιτεί άλλες πλειοψηφίες και άλλες πολιτικές».

Γ. Πρετεντέρης: Και αν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται αντί για στροφή στην πολιτική, εν μέσω της κρίσης, να δουν το μέλλον τους κάπως καλύτερο, να φτιάξουν τη δουλειά τους, τις εργασιακές σχέσεις, να σπουδάσουν τα παιδιά τους…

Αλ. Αλαβάνος: Είναι μια από τις φορές που συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Απόλυτα. Θυμηθείτε πώς σκεφτόταν και τι ένιωθε για τα καθημερινά του προβλήματα, το νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο, τη σύνταξη, τόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας το 2004, όταν έπεφτε ο Σημίτης. Και σκεφτείτε πώς ακριβώς για τα ίδια μικρά προβλήματα, τα οποία είναι η ζωή μας, νιώθουνε σήμερα. Και εμείς λέμε, ειδικά μέσα στο πλαίσιο μιας διεθνούς κρίσης, ότι όχι, πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές. Υπάρχει ένας διάλογος. Και εγώ σας λέω ότι δοκιμαζόμαστε και θα κρατήσουμε αυτόν τον διάλογο με αυτόν τον κόσμο που ήρθε, έφυγε, μας κάνει πιο αδύναμους απʼ ότι πριν μερικούς μήνες, αλλά και με πολλούς άλλους που προσέχουν τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.