02/10/2008

Η Ολυμπιάδα άφησε άστεγα τα σχολεία στο Ολυμπιακό χωριό

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Η πολυδιαφημισμένη Πολιτεία του Ολυμπιακού χωριού, η κατασκευή της οποίας στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θεωρήθηκε ως το «πρότυπο» χωριό για όσους εργαζόμενους δικαιούχους της εργατικής εστίας θα κατοικούσαν εκεί, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης.

Η σκανδαλώδης πρόσφατη παραχώρηση ακινήτου του Ολυμπιακού χωριού στη Μονή Βατοπεδίου, καθώς και η  παράδοση 103 στρεμμάτων σε κατασκευαστικές εταιρείες για την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το εάν είναι για την Κυβέρνηση η εκπαίδευση των παιδιών πρωτεύον θέμα ή η εξυπηρέτηση των «τριών real estate» και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Η πρόβλεψη για την κατασκευή δυο δημοτικών σχολείων του 26ου και 27ου αποδείχθηκε ανεπαρκής αφού σήμερα φοιτούν σε αυτά 800 και πλέον παιδιά, αντί για 480. Η πρόχειρη, αντιπαιδαγωγική και εξευτελιστική λύση της χρήσης λυόμενων αιθουσών κοινώς containers, όχι μόνο προσβάλλει την εκπαίδευση, αλλά και δε θα λύσει το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στα σχολεία.

Επίσης για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες της έλλειψης σχολικής στέγης, όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι για την λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, όταν κατοικηθούν όλες οι οικίες, που μέχρι σήμερα είναι ακατοίκητες.

Ο προγραμματισμός για την κατασκευή δυο νέων σχολικών κτιρίων για να στεγάσουν το 29ο και 30ο Δημοτικό Σχολείο, έχει μείνει στα χαρτιά. Το παρακείμενο οικοδομικό τετράγωνο που προορίζονταν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων, σήμερα προορίζεται για την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Τα κτίρια για τη λειτουργία των δυο νηπιαγωγείων δεν έχουν ακόμα κτιστεί με αποτέλεσμα τα νήπια να στεγάζονται στα διδακτήρια των δημοτικών σχολείων και  η κατάσταση να είναι τριτοκοσμική.

Παρόμοιο πρόβλημα θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο τα οποία συστεγάζονται και ήδη ο αριθμός των μαθητών είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο.

Η έλλειψη αιθουσών και άλλων χώρων  υποδομής για την καλύτερη λειτουργία του Γυμνασίου  και Λυκείου, θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με την αύξηση των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

•    Είναι στο σχεδιασμό τους η ανέγερση σχολικών κτιρίων, για τη στέγαση των δυο νηπιαγωγείων του Ολυμπιακού χωριού,  καθώς και η λειτουργία δυο νέων Δημοτικών Σχολείων και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων;

•    Γιατί δεν έγινε πρόβλεψη κατά την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού η ανέγερση διδακτηρίων για τα νηπιαγωγεία;

•    Με βάση τα στοιχεία, που οδηγούν στην αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στο Γυμνάσιο και Λύκειο, είναι στις προθέσεις σας η ανέγερση και νέου διδακτηρίου για να καλύψει τις υπάρχουσες και μελλοντικές ανάγκες;

•    Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός, για να αποφευχθεί η συνέχιση της απαξίωσης της εκπαίδευσης και άθλησης των νέων, στο Ολυμπιακό χωριό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ