ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/10/2008

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ TOY ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ



Συλλαλητήριο στην Ουρανούπολη και πορεία προς το Άγιο Όρος διοργάνωσε και πραγματοποίησε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός του συλλαλητηρίου ήταν  να υποστηριχθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μοναστηριών και της Εκκλησίας

Σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή με την παρουσία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου, του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιά, του Γ. Θεωνά, μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκη και Ευαγγ. Αμμανατίδου αναρτήθηκαν πανό με τα αιτήματα των πολιτών.

Ο Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε:

ʽΦίλοι και φίλες Θέλω να σας πω ότι όντας σήμερα εδώ στην Ουρανούπολη ουσιαστικά νιώθω ότι επικοινωνώ με τον ουρανό. Γιατί; Όχι μόνο γιατί εδώ είναι η πύλη που μπορεί να πάρει κανείς το καραβάκι και να πάει σ΄ένα κομμάτι της γης που θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει τουλάχιστον ορισμένες μονές έδρα μαφίας και χώρος real estate και οίκος εμπορίου. Αισθάνεται κανείς ότι είναι στον ουρανό, όχι μόνο γιατί έχουμε μια πολύ καλή και πολύ θρησκευτική χορωδία που μας είπε διάφορα συνθήματα, όπως με το  κήρυγμα του χρυσόβουλου. Κυρίως όμως και εγώ και οι σύντροφοί μου βουλευτές και στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ που ήρθαμε στην αποστολή αισθανόμαστε στα ουράνια, γιατί καταλαβαίνουμε ότι στον τόπο μας και σε όλη τη γη τίποτα δεν είναι μοιραίο Κι ότι όταν υπάρχουν ενεργοί πολίτες, πολίτες που παλεύουν, πολίτες που έχουν ευαισθησία, όπως εδώ στην Ουρανούπολη, όπως στην Ξάνθη, πολίτες που ξεσηκώθηκαν ενάντια στο ρεύμα, είπαν στην εκκλησία και στους διάφορους παράγοντες κάτω τα χέρια από τις ιδιοκτησίες του λαού, από τις ιδιοκτησίες των δήμων, από τις ιδιοκτησίες του δημοσίου. Τότε πάρα πολλά μπορούν να γίνουν. Και θέλουμε να πούμε …

Και θέλω να σας ότι, παρότι η πρώτη πολιτική δύναμη και η μόνη πολιτική δύναμη που φέρνει εδώ και χρόνια από την εποχή της προηγούμενης διακυβέρνησης το θέμα αυτό της Χαλκιδικής, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε εμείς οι πρωτεργάτες. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που το ξεκίνησαν. Είναι οι κοινότητες εδώ οι τοπικές. Εκείνοι οι ευαίσθητοι δημοτικοί άρχοντες, όσοι υπάρχουν, όσοι αντιστρατεύτηκαν στις συναλλαγές, στα παζάρια, στις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, όσοι τόλμησαν να πούμε ότι θέλουμε μια διαφορετική εκκλησία, όχι μια εκκλησία η οποία κάνει εμπόριο. Όσοι τόλμησαν να πούνε ότι ναι το Βυζάντιο είναι στην ιστορία μας. Δεν μπορούν όμως να μας κυβερνάνε σήμερα τα χρυσόβουλα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και των Οθωμανών Σουλτάνων και των διάφορων Σέρβων ηγεμόνων …… Και χάρη στη δική σας προσπάθεια έγινε το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα που σήμερα συγκλονίζει και τραντάζει όλη την πολιτική μας ζωή.

Θέλω να σας δώσω συγχαρητήρια και η σημερινή συγκέντρωση είναι μια συγκέντρωση νίκης αλλά είναι και μια συγκέντρωση αφετηρίας για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Πρέπει η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες. Χτες είχαμε τη συζήτηση της επερώτησής μας στη Βουλή για τα θέματα της εκκλησιαστικής και της μοναστηριακής περιουσίας. Κι είναι από τη μια από τα θέματα του Βατοπεδίου και που σας αφορά άμεσα και η δίκη που θα γίνει στις 11 του Δεκέμβρη στην Ξάνθη. Δεν είναι όμως μόνο τα θέματα του Βατοπεδίου, δεν είναι μόνο αυτά. Το Βατοπέδιο είναι στην επιφάνεια και είναι θετικό. Και προωθείται κάτω από πιέσεις και την επαγρύπνηση μια λύση.. Ξέρουμε ότι είναι πάρα πολλές υποθέσεις οι οποίες συνδέονται και με άλλες μονές του Αγ. Όρους. Είτε Διονυσίου λέγεται αυτή, είτε Ξενοφώντος …. Ξέρουμε ότι εδώ στην περιοχή τη δικιά σας της Ουρανούπολης είναι 8,600 χιλ στρμ. τα οποία ανταλλάχτηκαν με τη Μ. Βατοπεδίου. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν ανοιχτές κι άλλες υποθέσεις απ΄ άκρου εις άκρον της Ελλάδας. Τυχαίνει να είμαι βουλευτής Ηρακλείου. Το αντίστοιχο,  το πιο το ωραιότερο κομμάτι της Κρήτης..όλο το ακρωτήριο της Β.Α. Κρήτης που βρίσκεται η Μονή Τοπλού, η οποία έχει έναν μοναχό και έναν καντηλαάφτη και οι οποίοι με τιη συναίνεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με την αποδοχή της κυβέρνησης της Ν.Δ. δώσανε τις εκτάσεις αυτές, αφού πάλι παραιτήθηκε το δημόσιο από την ένδικη διεκδίκησή τους, τις δώσανε σε μια εταιρεία άγγλων τυχοδιωκτών που πάει να κάνει σ΄ αυτό το μοναδικό τοπίο natura, τοπίο ενός εκτεταμένου αρχαιολογικό μνημείου, πάει να κάνει γήπεδα γκολφ και χιλιάδες κλίνες ξενοδοχείων.

Σε όλα αυτά είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Και να αντιδράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο.

Χτες στη Βουλή αναγκάσαμε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί η κυβέρνηση: Πρώτον ότι θα άρει τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες παραχωρούσαν τις εκτάσεις τις επίδικες της Βιστωνίδας στη Μ. Βατοπεδίου, κάτω από την προσχηματική αξιοποίηση αποφάσεων των τμημάτων του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Και τους είπαμε, εάν βγάζουμε μια κυβέρνηση για να ακολουθεί τοις γνωμοδοτήσεις του Νομ. Συμβουλίου του κράτους, για το οποίο παραπέμπονται τα μέλη του σήμερα από τον Εισαγγελέα του Αρ. Πάγου στη δικαιοσύνη, γιατί να ψηφίζουμε στις εκλογές κόμματα, γιατί να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, όποιο άλλο κόμμα και να μην ψηφίζουμε το Νομικό Συμβούλιο του κράτους.

Μ΄ αυτή την έννοια, εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε τρεις κατευθύνσεις:

1.    Θα προχωρήσουμε σε νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τη διευθέτηση των εκτάσεων αυτών, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι δημοτικές, είτε ιδιωτικές, με τέτοιο τρόπο που να έρχονται στα χέρια των πραγματικών κυρίων τους. Και να αμφισβητούνται τα διάφορα χρυσόβουλα και φιρμάνια και κιτάπια τα οποία επικαλούνται. Και υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη. Σας διαβάζω σήμερα ένα κομμάτι από το άρθρο του καθηγητή της Νομικής του Μιχ. Σταθόπουλου σχετικά μ΄ αυτό το θέμα των χρυσοβούλων, που σας απασχολεί ιδιαίτερα. Μιλάει για το Βατοπέδιο, αλλά έχει γενική ισχύ.  Λέει, η Μονή επικαλείται βυζαντινά χρυσόβουλα, που όμως δεν μπορούν να έχουν σήμερα καμία ισχύ ως τίτλοι ιδιοκτησίας. Αν αναγνωρίζονταν ως τέτοιοι στο βυζαντινό δίκαιο, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι την αναγνώριση αυτή αποδέχθηκε και η επόμενη κρατική κυριαρχία στην περιοχή, η οθωμανική και οι άλλες..

Η έρευνα, λέει, του κύρους των βυζαντινών χρυσοβούλων στη νεώτερη εποχή είναι πάντως περιττή. Εφ΄όσον η Μονή δεν ασκούσε στην εποχή αυτή νομή στις αμφισβητούμενες εκτάσεις. Η όψιμη διεκδίκηση των ακινήτων που βρίσκεται σε αντίφαση με προηγηθείσα μακροχρόνια απραξία συνεπάγεται, ανεξάρτητα από άλλους λόγους απώλειας της ιδιοκτησίας, κατά το αστικό μας δίκαιο, πλήρη αποδυνάμωση του τυχόν προϋπάρχοντος δικαιώματος.

Οι επίμαχες επομένως εκτάσεις και στην Ουρανούπολη και αλλού στην πραγματικότητα είναι δικές σας. Και οι μονές και οι παράγοντες οι οποίοι προσπαθούν να τις καπηλευθούν παραβιάζουν το ίδιο το δίκαιο,

Το πρώτο λοιπόν. Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγ.¨Όρους και της Μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην ελληνική δημοκρατία.

Νομοθετική πρωτοβουλία επομένως του ΣΥΡΙΖΑ.

2 Το δεύτερο που θα κάνουμε είναι θα ζητήσουμε -και χτες το καταφέραμε σ΄ αυτή τη μεγάλη υπόθεση του Βατοπεδίου και της Βιστωνίδας- σε όλες τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα δικαστήρια να παρίσταται το δημόσιο είτε διεκδικώντας τη δικιά του περιουσία, είτε στηρίζοντας την περιουσία της αυτοδιοίκησης ή των κατοίκων στην οποία τους ανήκει.

2.    Το τρίτο. Θα προχωρήσουμε σε κατάθεση ερωτήσεων για μία-μία την κάθε περίπτωση και σε επίπεδο Χαλκιδικής και σε επίπεδο όλης της Ελλάδας, όπου υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις. Μιλάμε και για μέσα στην Αθήνα το Ποικίλο Όρος, η Μητρόπολη της Λαμίας θέλει να αξιοποιήσει ολόκληρο το Καματερό και όλη την Πετρούλη.

Και τέταρτο θέλω να σας πω ότι αύριο στον αγιασμό που θα γίνει στη Βουλή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτιμά την μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου Αρχιεπισκόπου ο οποίος θα κάνει τον αγιασμό δεν θα παραστεί … τα έδρανά μας θα είναι κενά, γιατί θέλουμε να θυμίσουμε ότι υπάρχει η Ουρανούπολη, ότι υπάρχει Βιστωνίδα, ότι υπάρχουν ανταλλάξιμα, ότι υπάρχει η Μ. Τοπλού και να πούμε ότι η καλύτερη σχέση ανάμεσα στην εκκλησία και στο κράτος είναι μια σχέση με διακριτούς ρόλους, που προϋποθέτει το νομικό χωρισμό, ώστε το κράτος να μην διαπλέκεται με την εκκλησία και ώστε η εκκλησία να ασχολείται με τις πνευματικές ανάγκες, με την κοινωνική στήριξη των πολιτών, να είναι κοντά στους ανθρώπους του μόχθου. Εμείς στο δημοτικό είχαμε μάθει για τον Χριστό να μας λέει την παραβολή του καλού σπορέα. Γιατί οι Αγιορείτες έρχονται από τους καλούς σπορείς να τους πάρουν τα χωράφια τους; Είχαμε μάθει στο δημοτικό τον Χριστό να πηγαίνει στη λίμνη Τιβεριάδας, γιατί στη Τιβεριάδα λοιπόν και από την άλλη μεριά όσοι υποτίθεται ότι  κηρύσσουν στο  όνομά Του έρχονται και κλέβουν την λίμνη Βιστωνίδα; Κάπου πρέπει να μπει τελεία σ΄ αυτή την υπόθεση,.

Και γι αυτό θέλω να πω αυτό που είναι σημαντικό για μας. Τέρμα η διαπλοκή εκκλησίας και πολιτικής, η οποία έχει δώσει λαβή να δημιουργηθούν τέτοιες νοσηρές καταστάσεις που μας αναγκάζει εμάς να προτείνουμε στο πόθεν έσχες των βουλευτών, μαζί με τα άλλα στοιχεία, να γράφεται και το όνομα του εξομολογητή ή του πνευματικού τους, για να ξέρουμε τι γίνεται.

Χτες πήραμε μια επιστολή από την Ιερά Κοινότητα του Αγ. Όρους, την οποία σεβόμαστε. Η οποία μας προειδοποιεί να μην κάνουμε τίποτα στην κινητοποίηση -προειδοποιεί κι εσάς- στην κινητοποίηση που έχουμε σήμερα σ΄ αυτή την πορεία που θα κάνουμε, που θα αμφισβητεί τα δικαιώματά της με βάση το Σύνταγμα, όπως είναι η ασφάλεια στην κατοικία και το άβατο του Αγ. Όρους.

Θέλω να πω και να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγ. Όρους όσον αφορά στις παρανομίες που έχουν γίνει. Άβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για εμάς. Και γι αυτό ζητάμε από την Ιερά Κοινότητα την ίδια ανησυχία και την ίδια ευαισθησία και τον ίδιο σεβασμό με τον οποίον αντιμετωπίζει δικά της δικαιώματα στηριγμένα στους νόμους, να αντιμετωπίσει τις κατασκηνώσεις των παιδιών της πρόνοιας που αμφισβητούνται, τα χωράφια των αγροτών, τη δημόσια περιουσία και το υψηλό ήθος που απαιτείται από ιερωμένους.

Κάνει λάθος όλη αυτή η μαφία η οποία έχει εγκατασταθεί στην ηγεσία του Βατοπεδίου και σε άλλες μονές. Κάνουν μεγάλο λάθος. Πιστεύουν ότι είναι στην άλλη ζωή η κόλαση. Μπορεί να μην υπάρχει η κόλαση. Εμείς ζητάμε τον κολασμό τους εδώ και τώρα. Ζητάμε τους Εφραίμ να   βρουν τη σκήτη τους εκεί που πρέπει, να γαληνέψουν στον Κορυδαλλό ή σε άλλα σημεία στα οποία θα επιβραβευθούν οι πράξεις τους.

Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό και πρέπει να το καταλάβει και μην μας απειλεί και με ευρωπαϊκά δικαστήρια, μιμούμενος τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ. Διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη. Και δεν μπορεί να έχουμε μια πολιτεία, η οποία να σιωπά σ΄ αυτό το θράσος αυτής της μαφίας που έχει εγκατασταθεί στην ηγεσία του Βατοπεδίου. Και ξαναλέω, δεν τους βάζουμε όλους ούτε όλες τις μονές, ούτε όλους τους μοναχούς, αλλά κάπου η σιωπή σημαίνει συνενοχή.

Τελειώνοντας θέλω να κλείσω με την ευθύνη των πολιτικών. Υπάρχει ευθύνη των πολιτικών. Πρόκειται για ένα διαχρονικό δικομματικό σκάνδαλο., όπου η κλοπή έγινε τρεις φορές, με τρεις αποφάσεις και με τη συμφωνία παράδοσης της Βιστωνίδας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Βατοπέδιο και τυποποιήθηκε και εγκρίθηκε και από την κυβέρνηση της Ν.Δ.. Και μετά η Ν.Δ. προχώρησε ακόμα περισσότερο, στην κλεπταποδοχή. Θέλανε τα κλοπιμαία της Βιστωνίδας για να τα ανταλλάξουν με την Ουρανούπολη, με Θεσσαλονίκη, με Ολυμπιακά ακίνητα, που πάλι κλέβανε από το δημόσιο. Δεν μπορεί σ΄ αυτά τα θέματα να υπάρχει ανοχή. Κι είναι ντροπή για τη χώρα μας η Βουλή να είναι ένας παθητικός θεατής και τη ζωή της χώρας μας να την καθορίζουν μόνο τα ΜΜΕ με τις αποκαλύψεις τους.

Γι αυτό εμείς ζητάμε εξεταστική επιτροπή ώστε όλοι οι υπεύθυνοι, πολιτικοί να έρθουν μπροστά στις ευθύνες τους. Και ζητάμε και κάτι άλλο. Μία πρόταση που σήμερα γίνεται πάλι από τον καθηγητή τον κ. Σταθόπουλο. Ζητάμε παράλληλα στην ανακριτική έρευνα που γίνεται, επειδή δεν επιτρέπεται στις αρχές της δικαιοσύνης να καλέσουν τους με ασυλία πολιτικούς, να κληθούν όχι ως ύποπτοι, να κληθούν ως μάρτυρες όλοι αυτοί οι υφυπουργοί και υπουργοί που ανταλλάσανε εκτάσεις και βγάζανε χρυσόβουλα Σημίτη και χρυσόβουλα Καραμανλή καινούργια, ως μάρτυρες και να φανεί εάν υπάρχουν ή όχι ευθύνες τους, Και εφ΄όσον υπάρχουν, να μεταφερθούν στη Βουλή για να προχωρήσει στα δέοντα.

Αυτά ήθελα να σας πω. Θέλω να σας πω ότι είμαι χαρούμενος, είμαι αισιόδοξος από σας κατάλαβα ότι μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα. …..Εάν αγωνιστεί κάποιος… Σκεφτείτε αυτόν τον αρχαιολόγο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων που ανήκε η Βιστωνίδα και έστελνε απεγνωσμένα γράμματα, σταματήστε μην τη δώσετε, είναι και αρχαιολογικοί χώροι μέσα…. Στα δώδεκα χρόνια δικαιώθηκε. Μην το βάλουμε κάτω. Να είμαστε ενεργοί πολίτες, να είμαστε σταθεροί, να δώσουμε τον αγώνα και για τα εδάφη που ανήκουν στην Ουρανούπολη και στους κατοίκους της και για όλα και να ρθούμε μια μέρα να κάνουμε ακόμα πιο μεγαλύτερη γιορτή. Είμαστε μαζί σας. Καλή νίκη»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ