ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/09/2008

Βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο



Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αλογοσκούφη, πώς μπορείτε  να κάθεστε σε αυτή τη θέση και πώς μπορείτε να αντικρίζετε τους νέους ανθρώπους; Πώς μπορείτε να βλέπετε τους νέους ανθρώπους με αυτό το νομοσχέδιο  το οποίο φέρατε; Από πού και ως πού, όταν η Ελλάδα έχει βουλιάξει μέσα στα σκάνδαλα, όταν βλέπουμε Υπουργούς να κάνουν off shore εταιρείες για ακίνητα  τεράστιας αξίας για να διαφύγουν τους φόρους; Από πού και ως πού επιλέγετε τους νέους και τις νέες να τους βάλετε αυτό τον κεφαλικό φόρο που βάζετε; Από πού και ως πού, λέτε, ότι εάν  ένας νέος ή νέα δουλεύουν σε διαφορετικό εργοδότη και δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών (που ποτέ δεν ήταν το όνειρό τους να δουλέψουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, είναι παιδιά που έχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά, κουραστήκαν να πάρουν το πτυχίο τους, πολλά που έχουν κάνει μεταπτυχιακά εδώ ή στο εξωτερικό και δουλεύουν στα 28 και στα 30 και στα 32 με μπλοκάκι)  εσείς τους λέτε θα σας φορολογήσω; Γιατί δεν φορολογείτε τους συναδέλφους σας; Γιατί δεν φορολογείτε το μεγάλο κεφάλαιο; Γιατί αφήνετε αυτές τις νόμιμες τρύπες της τεράστιας και προκλητικής φοροδιαφυγής, από τη μια τα στελέχη της κυβέρνησης με τις off shore και από την άλλη οι νέοι των 25, των 30 , των 35 ετών, πώς το τολμάτε αυτό το πράγμα;

 Γιατί τα γενέθλια κάποιου που γίνεται 30 ετών να είναι η ένταξή του στο φορολογικό αυτό σύστημα της ΝΔ, όπου όχι μόνο δεν παίρνει 14 μισθούς γιατί είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις εισφορές του εργοδότη για το ΙΚΑ,  αλλά θα φορολογείται με ένα μισθό, θα δουλεύει με 11 μισθούς, με βάση τα μέτρα που πήρατε, μέτρα που αντίκεινται και στο νόμο;

Ο νόμος δεν επιτρέπει (και ο Κοινοτικός και ο Εθνικός) σε κάποιον εργοδότη να θεωρεί την παροχή υπηρεσιών ως μισθωτή εργασία και  έρχεστε εσείς, Υπουργός Οικονομίας, να το νομιμοποιήσετε και να πείτε ναι υπάρχει το καθεστώς της συνεχούς παροχής υπηρεσιών με μπλοκάκι  σε έναν εργοδότη, πώς λοιπόν θα κοιτάξετε τους νέους;

Και πώς κάθεστε ακόμη σ΄ αυτά τα έδρανα με τους φακέλους σας απέναντι στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, βάζοντας αυτόν τον κεφαλικό φόρο σε όλους, επί δικαίων και αδίκων; Δεν είμαστε εμείς που λέμε ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Είναι ένα σύστημα  που σπρώχνει τον καθένα  να κάνει φοροδιαφυγή, μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει αυτό το σύστημα έτσι όπως το έχετε οργανώσει. Πώς όμως βάζετε τον ίδιο φόρο επί όλων, ένας φόρος ο οποίος είναι συγχωροχάρτι  για τους μεγάλους; Είναι συγχωροχάρτι για όσους κάνουν φοροδιαφυγή και είναι καταδικαστική η απόφαση για τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία σήμερα πλήττεται και πιέζεται. Μη μιλάτε μόνο με τους ηγουμένους, μιλήστε με το φούρναρη της γειτονιάς σας,  με το ψιλικατζίδικο και το βιντεάδικο της  γειτονιάς σας, μην επιλέγετε τους συνομιλητές σας, να δείτε  με ποιον τρόπο αυτοί οι άνθρωποι επιβιώνουν.

Το 50% των μικρών επιχειρήσεων κλείνει μέσα στην πρώτη πενταετία που λειτουργούν. Αντί να τις στηρίξετε, να δείτε γιατί κλείνουν, πώς θα τις στηρίξουμε, πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να αντέξουν, δημόσιας στήριξης, εσείς τους καταδικάζετε.

Έρχεστε εσείς ή ο κ. Καραμανλής και κρατάτε το πιστόλι για να τους δώσετε τη χαριστική βολή. Περάστε από το Σύνταγμα όταν τελειώσουμε να δείτε τους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στο ΠΕΧΩΔΕ, τους μηχανικούς, οι οποίοι αγωνιούν με τους ειδικούς λογαριασμούς, τι θα γίνει τώρα με τις αμοιβές που έπαιρναν, οι οποίοι είχαν  υποστεί τις συνέπειες του ότι δεν ήταν μισθός, ότι αυτά που διεκδικούσαν και ζητούσαν  και δικαιούνταν έμπαιναν ως επιδόματα και ως επιδόματα σε ειδικούς λογαριασμούς, χωρίς καμία δέσμευση του τακτικού προϋπολογισμού και χωρίς να εγείρουν τα αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και σήμερα είναι σε απειλή τι θα γίνει με όλα αυτά; Ενώ θα έπρεπε, καταργώντας τους ειδικούς λογαριασμούς, ένα αίτημα που πάλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ για χρόνια, ένα θέμα που είχε αποκαλύψει ο Παν. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα έπρεπε να καταργήσετε τους ειδικούς λογαριασμούς και να ενσωματώσετε τα επιδόματα στους μισθούς ώστε να εγείρονται τα συνταξιοδοτικά  και τα άλλα δικαιώματα και να μπορέσει να ζήσει κανείς με ασφάλεια.

Σε αυτή την κατάσταση τους έχετε  οδηγήσει, και μη μας λέτε παραμύθια τώρα για διεθνή κρίση. Αυτή είναι η συνέπεια της πολιτικής σας. Ήρθατε σε ένα άρμα μείωσης των φόρων για τις ανώνυμες εταιρείες, τις άλλες εταιρείες για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτές είναι οι συνέπειες των πράξεων σας. Δεν περιμένατε τη διεθνή κρίση; Τόσο πολύ πιστεύατε στον κ. Μπους; Τόσο πολύ πιστεύατε, ώστε να μην περιμένετε τη διεθνή κρίση; Παρακολουθείτε  τι  γίνεται διεθνώς;

Είστε η πιο ακραία κυβέρνηση, αναχρονιστική, διότι επιμένετε στα δόγματα της ασυδοσίας της αγοράς και της ασυλίας και του άβατου  των μεγάλων επιχειρήσεων, όταν η ίδια ηγεμονική ομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο αναγκάζεται να κάνει, έστω προσωρινές, αναστροφές.

Βλέπουμε στις ΗΠΑ να εθνικοποιούν, ανοίξτε τις χθεσινές ευρωπαϊκές εφημερίδες και προχθεσινές και σημερινές, τη Fanny May και τη Freddy Mac, των δύο  γιγάντων της στεγαστικής αγοράς που βρίσκεται σε κρίση στις  ΗΠΑ. Με τίμημα βέβαια που πληρώνει ο φορολογούμενος, διότι έρχεται ο προϋπολογισμός να καλύψει τις ζημιές αυτών των επιχειρήσεων, προχωρεί στο δημόσιο έλεγχο, στη δημόσια παρέμβαση. Και από κει και πέρα εσείς πώς αντιδράτε; ΟΣΕ, Ολυμπιακή, αεροδρόμια, λιμάνια, τα πάντα τα πουλάτε. Μια δοσοληψία έχει γίνει η Ελλάδα. Σας είχα πει κάποτε ότι  είστε Υπουργός του real estate, το λάθος που έκανα είναι ότι έπρεπε να πω ότι όλη η κυβέρνηση και όλοι οι Υπουργοί είναι Υπουργοί του real estate. Έρχεστε και φορολογείτε τώρα αδύναμες ομάδες και βάζω σε προτεραιότητα τους νέους και τις νέες που φοβούνται τα τριακοστά γενέθλιά τους, την ίδια στιγμή που βλέπουμε μια τεράστια διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας η οποία γίνεται σε όλους τους τομείς και τη βλέπουμε με ακραίο τρόπο να γίνεται στην περίπτωση του Αγίου Όρους.

Ξέραμε ότι το Άγιο Όρος είναι ένας οικολογικός παράδεισος, οι πιστοί -και είναι πολλοί στη χώρα μας- πιστεύουν ότι είναι και ο δρόμος προς τον παράδεισο και βλέπουμε ότι είναι ένας παράδεισος φορολογικός και είναι ένας παράδεισος real estate και δοσοληψιών με δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται δίπλα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν μια φοβερή κάλυψη από τις διάφορες κυβερνήσεις. Γιατί; Έχω ένα ερώτημα και το απευθύνω στους Έλληνες πολίτες. Γιατί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Νοεμβρίου 2003 με ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη και μετά με δεκάδες ερωτήσεις όλο αυτό το διάστημα επέμενε για το θέμα του Βατοπεδίου και γι΄ αυτή τη ληστεία της δημόσιας περιουσίας η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται από εσάς, γιατί δεν υπήρχε αντίδραση; Γιατί δεν υπήρχε θόρυβος; Γιατί τα ΜΜΕ δεν χειρίζονταν αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο και μετά από μια πενταετία επίμονης δουλειάς μας αναγκάστηκε η Αμμανατίδου η βουλευτίνα μας να παραβιάσει το άβατο για να προκαλέσουμε του ενδιαφέρον των ΜΜΕ σ΄ αυτά τα ζητήματα. Πώς τολμάτε να επιβάλλετε αυτή την άγρια φορολογία, την ίδια στιγμή που μοιράζετε,  πετάτε τη δημόσια περιουσία σε ηγουμένους και στις κλίκες και τις σπείρες και τα γραφεία που βρίσκονται πίσω από αυτούς τους ηγουμένους; Για μας είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό.

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα της Βουλής και τους ζητάμε να προχωρήσει η Βουλή σε εξεταστική επιτροπή. Δεν έχουμε δυνατότητα με την κοινοβουλευτική δύναμη που έχουμε να θέσουμε τυπικά αυτό το αίτημα, γι αυτό απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαίρετα και ιδιαίτερα στους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων που είναι εκτεθειμένοι για αυτό το διπλό έγκλημα που έχει γίνει, από τη δική σας πλευρά, είστε Υπουργός Οικονομίας και έχετε προσωπική ευθύνη γι΄ αυτό, προχωρήσατε στις ανταλλαγές μιας παράνομα κατεχόμενης από την Μονή Βατοπεδίου έκτασης με φιλέτα στην αγορά  ακινήτων που έφτασαν μέχρι το Ολυμπιακό Χωριό, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνησή σας και έχετε τεράστιες ευθύνες, ζητάμε όμως η εξεταστική επιτροπή να έχει βάθος χρόνου. Ζητάμε να έχει βάθος χρόνους φτάνοντας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, διότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και από την πλευρά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Καταγγέλλουμε το ΠΑΣΟΚ και περιμένουμε μια απάντηση, περιμένουμε να μην κάνει μόνο τον εισαγγελέα , να ξέρει ότι με αυτά που έγιναν είναι στο εδώλιο  του κατηγορουμένου και αυτό. Θα σας πω γιατί. Γιατί με απόφαση του Υπ. Οικονομίας το 1998 γίνεται δεκτή η άποψη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ότι το δημόσιο δεν διεκδικεί την κυριότητα των Αγίων Θεοδώρων και της νησίδας Άντα Μπουρού. Με απόφαση του 2002, πάλι του Υπουργού Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, το δημόσιο παραιτείται από την διεκδίκηση των 25.000 στρεμμάτων στη Βιστονίδα λίμνη, γιατί με απόφαση του Υπ. Οικονομίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προωθήθηκε η μη προβολή από μέρους του δημοσίου ενστάσεων υπέρ της επανάκτησης αυτών των εκτάσεων.

Καταθέτω στα πρακτικά, όχι τόσο την ερώτηση όσο την απάντηση που είχε πάρει ο Γ. Δραγασάκης το 2003 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού τον κ. Βενιζέλο. Στην ερώτησή του ο Γ. Δραγασάκης έβαζε αυτό το θέμα που συζητάμε τώρα και που είναι το τεράστιο σκάνδαλο, το ότι παραιτείται το  Δημόσιο από το δικαίωμα διεκδίκησης των ανωτέρω εκτάσεων της Βιστονίδας λίμνης. Από τον Υπουργό Οικονομίας δεν παίρνει απάντηση, από δε τον τότε Υπουργό Πολιτισμού παίρνει την εξής απάντηση : « Η 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει διατυπώσει τις επιστημονικές απόψεις της αναφορικά με την  ιστορία της περιοχής.». Και έχουμε εδώ ένα απεγνωσμένο κείμενο, και θέλω να χαιρετήσω όλους όσους εργάζονται στον δημόσιο τομέα και αντιστέκονται, επιμένουν, έχουν αξίες και αγωνίζονται γι΄ αυτές ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων, έχουμε λοιπόν ένα απεγνωσμένο κείμενο της 12ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του προϊσταμένου τους και ζητά την ανάκληση των τριών αποφάσεων  περί της μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας  του ελληνικού δημοσίου επί των επίμαχων περιοχών. Να ζητήσει  να προσκομιστούν εκ μέρους του Υπ. Πολιτισμού νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Είστε συνυπεύθυνοι. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είστε συνυπεύθυνοι. Πρόκειται για μια ιερά SIEMENS και έχετε να δώσετε απάντηση. Γι΄αυτό καλώ τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, αντί να καλύπτει τους υπουργούς του γι΄αυτά που έχουν κάνει, ως Πρωθυπουργός της  χώρας, να καλύψει τη δημόσια περιουσία και να τοποθετηθεί δημόσια ότι άμεσα η κυβέρνηση της χώρας  θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι πρέπει για την ανάκτηση της δημόσιας περιουσίας. Και καλώ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα είναι στη Θεσσαλονίκη, δίπλα  στη Χαλκιδική ,εκεί που είναι ένα κομμάτι των ανταλλάξιμων από την κλοπή της κυριότητας του δημοσίου, να κάνει την αυτοκριτική του και να μας πει αν καλύπτει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση  τις ενέργειες αυτές ή αν είναι διατεθειμένη με εξεταστική επιτροπή να δώσουμε μαζί όλοι την μάχη για να αποκατασταθεί αυτή η ληστεία που έγινε σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου.»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ