22/07/2008

Τάσος Κουράκης: όχι στην πραξικοπηματική "αναθεώρηση" του άρθρου 16

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την Επεξεργασία και εξέταση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας «Ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

• Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει το δικαίωμα σε μη-πανεπιστημιακά ιδρύματα να απονέμουν πανεπιστημιακούς τίτλους με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, πιέζοντας προς τα κάτω και τα πανεπιστήμια. Μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά παράβαση του ισχύοντος Συντάγματος.
  • Στο νομοσχέδιο ο γενικόλογος ορισμός των Κολεγίων ως μορφής εκπαίδευσης/κατάρτισης, μπορεί να συμπεριλάβει τα πάντα. Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση δεν εντάσσει στο νομοσχέδιο και τα ΙΕΚ, αφού είναι αδιαβάθμητα και έχουν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους.
  • Δεν προβαίνει το νομοσχέδιο σε καμιά εκτίμηση αναγκών που δεν μπορούν να καλύψουν οι υφιστάμενες μορφές εκπαιδευτηρίων δημόσιου χαρακτήρα ώστε να απαιτείται η θέσπιση και ενός νέου τύπου και μάλιστα στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • Δεν γίνεται καμιά προσπάθεια αξιολόγησης του «απροσδιόριστου» χώρου των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ) ώστε να γίνει σαφές γιατί πρέπει να διατηρηθούν.
  • Δεν επιχειρηματολογεί η κυβέρνηση γιατί πρέπει να θεσπιστεί η νέα μορφή εκπαιδευτηρίου που ονομάζει Κολέγιο (δεν προβλέπεται από κανέναν υπάρχοντα νόμο). Ποια άλλη ανάγκη πέραν της σύμπραξης με τα ξένα ιδρύματα έρχεται να καλύψει η λειτουργία τους; Δεν δηλώνεται πουθενά στην εισηγητική έκθεση και στο νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στη συνέχεια ότι:

• Δεν νοείται και δεν υπάρχει καμία διασταλτική ερμηνεία του Ελληνικού Συντάγματος που να επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.
  • Η κυβέρνηση αντί να μελετά πώς θα μεταρρυθμίσει τα ΚΕΣ/ «κολέγια» σε de facto ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να επιβάλλει άμεσα το κλείσιμό τους και παράλληλα να προχωρήσει στην θεσμική κατάργηση του υβριδικού μορφώματος που λέγεται Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών.
  • Για να αποφευχθούν νέες απόπειρες εισόδου των ιδιωτικών πανεπιστημίων από το παράθυρο, να θεσπισθούν εθνικοί κανόνες που να απαγορεύουν σε ξένα πανεπιστήμια να εγκαθίστανται στη χώρα μας μέσω αναδόχου –εργολάβου με σύμβαση δικαιόχρησης (franchising). Αυτό είναι εφικτό στο βαθμό που η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια να συνάπτουν αντίστοιχες συμβάσεις δικαιόχρησης στη χώρα μας, γεγονός που καλύπτει το σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας και τη μη δυσμενή μεταχείριση των φορέων άλλων κρατών-μελών σε σχέση με τους ημεδαπούς. Και βέβαια δεν επιτρέπει θεσμικά τη δικαιόχρηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως τα Κολέγια.

Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο.