17/07/2008

Κορώνεια-Βόλβη

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Μ.Παπαγιαννάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Η τελευταία απόπειρα των ειδικών να εισέλθουν με ερπυστριοφόρο και  να εκτιμήσουν την κατάσταση της λίμνης Κορώνεια, όπως την παρακολουθήσαμε εν μέρει και από την τηλεόραση, κατέληξε σε ένα επικίνδυνο και για τους ίδιους φιάσκο, χρειάστηκε δε για τη διάσωση τους η παρέμβαση…ελικοπτέρου. Είναι πια ολοφάνερο ότι η λίμνη δεν υπάρχει πια παρά μόνο το πολύ πολύ ως ένας αδιάβατος βούρκος, και είναι συζητήσιμο αν μπορεί πια να αποκατασταθεί. Τα όσα είχαν πέρυσι εξαγγελθεί, οι έρευνες και τα προγράμματα δράσης προφανώς δεν εφαρμόστηκαν ή δεν απέδωσαν για λόγους που δεν έχει νόημα να αποδίδονται σε ευθύνες άλλων πέρα από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τον όποιο σχεδιασμό δράσης είχε, αν είχε, καταρτίσει. Η καταστροφή της λίμνης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως μοιραία, και λόγω μεγέθους και συνεπειών και λόγω των όσων προοιωνίζεται για την ευρύτερη περιοχή στη συνέχεια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Θα γίνει κεντρική παρέμβαση, και κατά προτεραιότητα ως προς άλλες δράσεις, ώστε ένα επείγον πρόγραμμα ανάσχεσης της καταστροφής να αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως με την ελπίδα να προλάβουμε το οριστικό τέλος ενός από τους σημαντικότερους βιότοπους της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης