08/07/2008

Δελτίο Τύπου Αμμανατίδου Πασχαλίδου- ΣΥΡΙΖΑ για κρούσματα μελιταίου και κριμαϊκού πυρετού

Η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία αναφέρει  ότι τα γεγονότα της εμφάνισης κρουσμάτων μελιταίου πυρετού στη Θάσο, του θανάτου της 49χρονης γυναίκας στην Κομοτηνή από αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας που προκλήθηκε από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού και της εισαγωγής του δεκάχρονου αγοριού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μετά από τσίμπημα τσιμπουριού, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο:

Πρώτον την έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων της υπαίθρου για την προστασία των ιδίων και των ζώων τους από διάφορες ζωονόσους.

Δεύτερον την απουσία επαρκών ελέγχων από τις κατά τόπους αρχές για την πρόληψη  εμφάνισης και διάδοσης ασθενειών σε ζώα και μέσω αυτών σε ανθρώπους.

Για την αποτροπή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον υπάρχει άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα για:

• έγκυρη και διαρκή ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου, ώστε να εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης   ζωονόσων
  • στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών κτηνιατρικών ελέγχων ιδίως στους νομούς που συνορεύουν με χώρες όπου ενδημούν μολυσματικοί παράγοντες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν εισέλθουν στη  χώρα μας να προκαλέσουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και μεγάλα προβλήματα στην  κτηνοτροφία .