23/05/2008

Κρούσματα μελητέου πυρετού στη Θάσο

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών

Στην αδράνεια και στην απουσία επαρκών ελέγχων από τη Νομαρχία Καβάλας ως προς τα παράνομα εισαγόμενα αμνοερίφια έχουμε αναφερθεί κατʼ επανάληψη στο παρελθόν, ιδιαίτερα στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι εισαγωγές για την κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς και στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση προϊόντων άγνωστης προέλευσης ζώων.

Τα 14 εντοπισμένα κρούσματα μελητέου πυρετού στο Θεολόγο της Θάσου αναδεικνύει εκ νέου το πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, δεδομένου ότι το νησί αυτό είναι χαρακτηρισμένο ως απαλλαγμένο από τη νόσο, με ειδικό καθεστώς υγειονομικής προστασίας.

Με την αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή αμνοεριφίων η νόσος μεταδόθηκε σε άγνωστο αριθμό ζώων και από κει σε κατοίκους του νησιού που κατανάλωσαν φρέσκο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Είναι γνωστό ότι η Θάσος δεν διαθέτει κτηνίατρο εδώ και πέντε χρόνια και το τοπικό αγροτικό κτηνιατρείο είναι παροπλισμένο, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο κλείσιμο του Δημοτικού σφαγείου της Θάσου, που σφραγίστηκε με εντολή εισαγγελέα γιατί διαπιστώθηκε ότι τα επικίνδυνα  απόβλητα κατέληγαν στη θάλασσα. Το πόσο χρήσιμη είναι η παρουσία κτηνιάτρου στο νησί αποδείχτηκε και από την καθυστερημένη αντίδραση και την αποστολή κτηνιάτρων της Νομαρχίας Καβάλας.

Κατόπιν τούτων

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

-    Με ποια άμεσα μέτρα θα ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να παύσει η παράνομη εισαγωγή αμνοεριφίων.

-    Θα εξετάσουν τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του κτηνιατρείου με τη μόνιμη παρουσία κτηνιάτρου στο νησί, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η υγεία των κατοίκων και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από ανάλογα κρούσματα στο μέλλον.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου