28/03/2008

Ελλιπή τα μέτρα σε Έβρο και Ροδόπη για τη γρίπη των πτηνών

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών

Στους νομούς Έβρου και Ροδόπης δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο Νομαρχιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε μόλις 13χλμ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Διαπιστώθηκε  ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, γιατί τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται σε ανοικτούς χώρους, ενώ θα έπρεπε να είναι στεγασμένα και περιφραγμένα. Επίσης, για τους κτηνοτρόφους των υπόλοιπων οικισμών και χωριών που βρίσκονται πιο μακριά από υγροβιότοπους προβλέπεται ο περιορισμός των εκτροφών τους σε περιφραγμένους χώρους, οδηγία που επίσης δεν εφαρμόζεται πιστά. Ως γνωστόν, τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό την προστασία των πουλερικών από ενδεχόμενη επαφή τους με άγρια πτηνά.

Βέβαια, οι κτηνιατρικές διευθύνσεις γνωστοποίησαν έγκαιρα την συνέχιση της απαγόρευσης των πωλήσεων ζωντανών πουλερικών στις λαϊκές αγορές. Ωστόσο, ούτε και αυτή η οδηγία τηρείται, παρότι οι παραβάτες διώκονται ποινικά, αφού εντοπίστηκαν παραγωγοί να πωλούν στις λαϊκές ζωντανά πτηνά ακόμη και νεοσσούς.

Δυστυχώς και στην περίπτωση των ελέγχων για τη γρίπη των πτηνών δεν πραγματοποιούνται οι απαιτούμενοι έλεγχοι λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι κτηνίατροι και το ολιγάριθμο προσωπικό δεν επαρκούν με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι ελάχιστοι.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

- Με ποια άμεσα μέτρα θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς ελέγχου και θα υποχρεώσουν τους πτηνοτρόφους, ώστε να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη γρίπη των πτηνών.

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία