ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/03/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ στον Θ.Σιαφάκα



ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

-    Κάποτε ο Μ. Χατζηδάκης είχε πει, την αποτυχία την αντέχω, την επιτυχία δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να αντέξω. Εσείς δηλώσατε προχθές στην Πανελλαδική Σύσκεψη ότι υπάρχει ο κίνδυνος να γίνετε θύματα της επιτυχίας. Πώς μπορείτε να το αποφύγετε αυτό; ...

Με διπλό τρόπο υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Πρώτο, με έναν προσωπικό τρόπο. Πάντα παραμονεύουν οι ανθρώπινες αδυναμίες, όπως το να πάρουν τα μυαλά σου αέρα ή να έχεις αλαζονεία. Και με δεύτερο τρόπο, πολιτικό, ότι μας έρχονται προβλήματα με μεγάλη ταχύτητα, τα οποία ίσως δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή, βλέπουμε ότι διαμορφώνεται ένα πολύ μεγάλο ρεύμα στην κοινωνία, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να σταθεροποιηθεί και να είναι χρήσιμο για την ίδια την κοινωνία.

-    Αυτά τα ποσοστά τα περιμένατε;......

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε εδώ και πολλά χρόνια, σε μια προσπάθεια να δείξουμε ότι μόνο η ενωμένη Αριστερά μπορεί να έχει μια αντιπολίτευση ουσίας. Θα έπρεπε όμως να πω ότι ίσως η ταχύτητα των εξελίξεων ξεπέρασε σ΄ ένα βαθμό και τις δικές μας προσδοκίες.

-    Να ρωτήσουμε γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό; ... Οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως εναλλακτική λύση;... Βλέπουν ότι ένα σύστημα και μια πραγματικότητα τους πήρε την ελπίδα.... Γίναμε ξαφνικά ως κοινωνία πιο αριστεροί; ...

Νομίζω ότι το φαινόμενο της απογοήτευσης από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, της Ν.Δ. και προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ, της αποστασιοποίησης από την πολιτική της κριτικής στην πολιτική της πικρίας κ.λπ έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αυτή η αρνητική στάση έρχεται σήμερα και μετατρέπεται σε μια θετική στάση και σε μια θετική προσδοκία, μέσα από μια δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει γίνει σημείο αναφοράς για μεγάλες ομάδες πολιτών. Δέστε για παράδειγμα τη νέα γενιά, τους πολίτες που έχουν οικολογική συνείδηση, πολίτες οι οποίοι ήταν γαλουχημένοι με αριστερές θέσεις αλλά είχαν ακολουθήσει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που παρακολουθούμε τώρα -και γι αυτό νομίζω ότι έχει βάση και έχει έκταση και βλέπουμε ένα κομμάτι του τώρα να έρχεται στην επιφάνεια- είναι ότι αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σήμερα έρχονται και μεταμορφώνονται σε θετικές προσδοκίες. Και μόνο αυτό, δηλαδή ότι δίνει μια ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι το οποίο είναι πολύτιμο για μια κοινωνία που έχει βρεθεί στο τέλμα για πάρα πολύ χρόνο.

-    Ο κόσμος που καταφθάνει στις ακτές του ΣΥΝ ασφαλώς έχει και κεντρώα χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ;... Σημαίνει ότι θα δώσει μια πιο κεντρώα προοπτική στο πρόγραμμά του ...... ή θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια τακτική;..... Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει άνοιγμα στο κέντρο;... Αποτελεί πολιτικό ζητούμενο;..

Μπορούμε να πάμε και πιο πέρα. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες απώλειες της Ν.Δ. σήμερα είναι προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το ερώτημά σας, θα έπρεπε ίσως να σκεφτούμε μήπως πρέπει να πάμε δεξιά; Μήπως πρέπει δηλαδή κι εμείς να ζητάμε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων;

Δεν μπαίνει έτσι. Όχι. Οι πολίτες δεν είναι κλεισμένοι σε διάφορα συρτάρια, με μια μόνιμη νομιμότητα απέναντι σε κάποιες πολιτικές, απέναντι σε κάποια κόμματα ή απέναντι σε κάποια πρόσωπα.

Αυτή η διεργασία δίνει μια δυνατότητα μετακίνησης μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας προς τα αριστερά. Φυσικά έχει και τα στοιχεία του ρεύματος, της μόδας, στοιχεία τα οποία εμείς οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πιο ουσιαστικά και να γίνει μια καλή συζήτηση μ΄ αυτούς τους πολίτες που ξέρουν ότι, όταν σήμερα λένε στη συζήτηση που κάνουν το βράδυ στο σαλόνι τους ή το Σάββατο σε μία ταβέρνα και λένε, ξέρεις μου αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρουν ότι μιλάνε για μια αριστερή δύναμη και επίσης ξέρουν -και αυτό είναι ένα στοιχείο γοητείας και ελκτικότητας του χώρου μας- ότι μιλάνε για μια δύναμη η οποία δεν κάνει μεταμορφώσεις και δεν υποκλίνεται, ας το πούμε, σε απόψεις που δεν είναι δικές της, μόνο και μόνο για να αυξήσει τους ψηφοφόρους.

-    Είναι ξεκάθαρη η απάντηση.... Βλέπετε ότι υπάρχει μια στροφή.. δεν ξέρετε αν έχει πολύ έντονα πολιτικό χαρακτήρα...

Νομίζω ότι έχει πολιτικό χαρακτήρα. Βέβαια υπάρχει μια διαβάθμιση. Όλοι όσοι έρχονται δεν έχουν την ίδια πολιτικοποίηση. Αλλά, αν δείτε, οι δύο κύριες αφετηρίες προσέλευσης στο χώρο αυτό είναι ο σοσιαλιστικός χώρος και μια νεολαία η οποία έχει έντονα προβλήματα και επομένως δείχνει μια ριζοσπαστικότητα να τα λύσει, θα έλεγα ότι υπάρχει μια συνείδηση ότι κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς την Αριστερά.

-    Έχετε πει ότι οι πολίτες ζητούν κάτι περισσότερο από εσάς, την πολιτική προοπτική. Κι ότι η κοινωνία αυτή την ώρα σας ρίχνει το γάντι. Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει αυτό το γάντι.. και πώς αποκτά πολιτική προοπτική;.... Αυτό απαντά και στο επιχείρημα ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.. έχει συγκυριακό χαρακτήρα κι ότι ο κόσμος εκφράζει μια διαμαρτυρία.. Πώς εσείς δίνετε στον κόσμο αυτή την πολιτική προοπτική και πώς δίνετε στην κοινωνία ότι δεν είναι συγκυριακό αυτό το φαινόμενο κι ότι έχει βάσεις....

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια βαθιά αίσθηση της ανάγκης για πολιτικές πρωτοβουλίες. Τα τελευταία χρόνια θα δείτε ότι, σε σύγκριση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εμείς δεν λέγαμε είτε ότι τα προβλήματα θα λυθούν μονάχα όταν φτάσουμε στη βασιλεία των ουρανών, πράγματα που ακούγαμε από το ΚΚΕ, ουσιαστικά ήταν το νόημα της παρέμβασης του ΚΚΕ, είτε, όπως το ΠΑΣΟΚ, ότι τα προβλήματα έχουν σχέση μόνο με το να έχεις τίμια στελέχη και να μην έχεις πολλή διαφθορά.

Εμείς κάναμε πολιτική σε βάθος. Βγάλαμε το θέμα των δημοσίων πανεπιστημίων, το θέμα του περιβάλλοντος, της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές, οικονομικά, κοινωνικά ζητήματα...

Ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο; Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι σήμερα έρχεται η κοινωνία και μας λέει, κοιτάξτε να δείτε, ήσασταν πριν ενάμιση χρόνο 3%, εγώ σήμερα θεωρώ ότι μπορεί να φτάσετε το 20% και είναι ανοιχτοί οι δρόμοι μπροστά, τι θα προτείνετε, πού το πάτε;...  Έχουμε μια  δυναμική μιας μεγάλης δύναμης. Δεν υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα. Αναδεικνυόμαστε, με βάση τις έρευνες, σε μία από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις.

Τι σημαίνει πολιτική προοπτική; Πολιτική προοπτική σημαίνει να μιλήσεις κι αυτό έκανε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

-    Σημαίνει και κυβερνητική πρόταση....

Ακριβώς. Σημαίνει να μιλήσεις για μια νέα πλειοψηφία. Αυτό αποφασίσαμε χθες στη Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ...

-    Πότε θα είναι έτοιμη αυτή η κυβερνητική πρόταση;... Κι αναφέρομαι πολύ συγκεκριμένα, υγεία, παιδεία.. αποκρατικοποιήσεις, κοινωνική πολιτική; .. Όχι σε ένα χαρτί απλά.... Πότε θα είναι έτοιμο να το συζητήσετε με τους πολίτες, τη νεολαία....

Δεν είναι κάτι το οποίο είναι για μας πρωτόγνωρο. Να σας θυμίσω ένα μεγάλο παράδειγμα. Όταν ερχόταν πριν ένα χρόνο, πριν τις εκλογές, ο νόμος-πλαίσιο της Ν.Δ., η μόνη πολιτική δύναμη η οποία κατέθεσε στη Βουλή τον αντι-νόμο- πλαίσιο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Σαράντα άρθρα είχε η Ν.Δ., σαράντα άρθρα αμε εμείς σε όλα τα ζητήματα..

-    Ρώτησα κάτι διαφορετικό.. Μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας...

Υπάρχει μια συνολική αντίληψη, με τις βασικές κατευθύνσεις. Από εκεί και πέρα, γίνεται προσπάθεια από τη μεριά μας να είμαστε όσο το δυνατόν και πιο τεκμηριωμένοι και μέσα σε μια λογική μεγάλης ανατροπής και αλλαγής των πραγμάτων στη χώρα μας.

Για παράδειγμα. Αύριο έχει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα μεταδοθεί από ένα κρατικό κανάλι, ίσως από τη ΝΕΤ, όπου μόνο μας αντικείμενο ποιο είναι; Δίνουμε τη μάχη δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους για να ακυρωθεί αυτό το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή παρουσιάζουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις.

Ποια είναι η διαφορά των προγραμμάτων της Αριστεράς σε σχέση με τους τηλεφωνικούς καταλόγους από προγράμματα τα οποία ξεχνιόντουσαν την επόμενη ημέρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Ότι εμάς βγαίνουν μέσα από την κοινωνία, βγαίνουν μέσα από την ενεργοποίηση του ίδιου του κόσμου. Θέλουμε μια συμμετοχή και μια λαϊκή Βουλή. Αν πρόκειται να μιλήσεις για την υγεία, πρέπει να έχεις κάνει λαϊκές Βουλές μέσα στα νοσοκομεία για βγουν αυτά τα προγράμματα.

Είμαστε σ΄ αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε. Κάνουμε πολλά, πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Είμαστε ευχαριστημένοι. Είμαστε αισιόδοξοι. Έχει ανοίξει, πιστεύω, ένα παράθυρο και μια πόρτα σε νέους ορίζοντες για τη χώρα μας.

-    Υπάρχει οροφή σ΄ αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ;...  Λέτε, θέλουμε να φτάσουμε εκεί... να γίνουμε δεύτερο κόμμα.. να δημιουργήσουμε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κάνει αναφορές στην ΕΔΑ του ΄58, υπάρχει μια σημειολογία σ΄ αυτό...

Είναι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι ιστορικές αναφορές, που δείχνουν τις δυνατότητες της Αριστεράς. Αλλά θα σας έλεγα υπάρχουν και σύγχρονες αναφορές. Όταν, για παράδειγμα, βλέπεις σήμερα σε χώρες όπως η Γερμανία, όπως η Ολλανδία να έχει μια πάρα πολύ μεγάλη άνοδο η Αριστερά, καταλαβαίνεις ότι εδώ στην Ελλάδα έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες, γιατί έχει ένα σαθρό πολιτικό σύστημα και γιατί έχει μια Αριστερά πολύ ενωμένη και θα έλεγα εμπνευσμένη.

Αν περιμένατε εσείς πριν από ένα χρόνο ότι από το 3% θα κινείται στο 17 και 18%.... Επομένως μιλάμε για έναν υπερ-πενταπλασιασμό της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ  και δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο να πούμε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί.

-    Δεν υπάρχει οροφή;...

Ο στόχος είναι μια νέα πλειοψηφία, έξω από το σύστημα, η οποία θα δώσει μια νέα πνοή σε μια χώρα η οποία είναι γονατισμένη από τα προβλήματα και από την ανικανότητα των κυβερνήσεων να τα λύσουν αλλά και από την αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων.

-    Άρα συμπεραίνω ότι δεν βάζετε μία οροφή...

Οι ίδιοι οι πολίτες θα μας βάλουν την οροφή.

-    Θέλω να ρωτήσω...  έχω ακούσει να λέτε ότι αποτελεί επιδίωξη μια ριζοσπαστική κυβέρνηση με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς. Θέλω να μου πείτε ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις; Είναι το ΚΚΕ; Είναι το ΠΑΣΟΚ; .. Βλέπετε τέτοια ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό που δυνάμεις της Αριστεράς και από τα δύο αυτά κόμματα να δημιουργήσουν μια τέτοια πλειοψηφία και μήπως αυτό απαιτεί και διάσπαση κομμάτων; ...

Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε ζημιές στους γείτονές μας στην πολιτική ζωή, όσο κι αν είναι αντίπαλοι ή οτιδήποτε. Το κεντρικό στοιχείο που υπάρχει και μόνον έτσι μπορούμε να καταλάβουμε την μεγάλη εξέλιξη που ζούμε -γιατί πιστεύω ότι ζούμε μια ιστορική εποχή σήμερα- είναι ότι αυτές οι διεργασίες γίνονται από τα κάτω. Υπάρχει το σχήμα αυτό, του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι μία συμμαχία. Δεν είναι μόνο το κόμμα το δικό μου, ο ΣΥΝ. Είναι η ΑΚΟΑ, οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του Γλέζου, η ΚΟΕ, η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ...  πάρα πολλοί ανένταχτοι αριστεροί, αριστερές δυνάμεις που έχουν προέλθει από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. .....

-    Θέλω να μου πείτε αν δυνάμεις από το ΚΚΕ και από το ΠΑΣΟΚ βλέπετε ότι μπορούν να συναινέσουν και να δημιουργήσουν αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι σημαντικό το ερώτημα αυτό...

Αυτό που βλέπω είναι ότι δυνάμεις απ΄ αυτούς τους χώρους αποδέχονται το ενωτικό και ριζοσπαστικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν  υπερβεί τις τοποθετήσεις των κομμάτων τους και τα στερεότυπα και δημιουργούν ένα μεγάλο ρεύμα από τα κάτω.

-    Τώρα αν αυτό οδηγήσει και σε κυβερνητική πλειοψηφία αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος που θα πάρει. Σήμερα δεν έχει αυτά τα μέτρα. Έχει όμως μια δυναμική. Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα αυτή η δυναμική να ενισχυθεί πάρα πολύ.

-    Και χωρίς τη διάσπαση άλλων κομμάτων; ...

Αυτά είναι δικά τους θέματα. Εμείς δεν πάμε να διασπάσουμε κανέναν. Δεν μας ενδιαφέρει να διασπάσουμε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια συγκέντρωση και συμμαχία ελπίδας. Και αυτό γίνεται.

-    Δεν θα πάρουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, εσείς δηλώσατε ότι συνεργασία σε ηγετικό επίπεδο είναι αδύνατη. Θέλω να ρωτήσω αν πιστεύετε ότι είναι επικοινωνιακό το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ, αν ψάχνει διέξοδο στα εσωτερικά του ή αν πιστεύετε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον υπάρχει η δυνατότητα αυτής της συνάντησης....

Εάν δείτε τις διεργασίες από τη γωνιά της κοινωνίας, τι δείχνουν; Δείχνουν ότι επιδιώκουμε σήμερα να εμφανιστεί ένας πόλος συγκέντρωσης δυνάμεων που είναι έξω από τις κατεστημένες δυνάμεις του δικομματισμού. Αυτό είναι το πρόβλημα της κοινωνίας, αυτό είναι το πρόβλημα το δικό μας, με την έννοια ότι θέλουμε αυτές οι δυνάμεις να έχουν όσο το δυνατόν το μεγαλύτερο εύρος που επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες. Δεν είναι πρόβλημα της κοινωνίας το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιδιώκει -και το κατανοώ αυτό- σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση να βρει στηρίγματα ώστε να παίξει το γνωστό παιχνίδι ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. που παιζόταν τόσα χρόνια. Το καταλαβαίνω. Πιστεύω ότι πολλοί είναι ειλικρινείς από το ΠΑΣΟΚ, όταν λένε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ίσως το βλέπουν ως μια τεχνική, αλλά είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Εάν το αντιμετωπίζαμε εμείς έτσι, ξέραμε τι θα διακινδυνεύαμε: Θα διακινδυνεύαμε να προδώσουμε ένα κόσμο, ο οποίος έχει ακουμπήσει την ελπίδα του στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν, για παράδειγμα, από τον σοσιαλιστικό χώρο έχουμε ένα τόσο μεγάλο ρεύμα προς τα εμάς, κι εμείς τους πούμε, ωραία, ήρθατε εδώ, πάμε να ξαναγυρίσουμε στη Χαρ. Τρικούπη, νομίζω ότι θα προδίδαμε την ελπίδα τους, την προσδοκία τους. Και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο.

-    Θέλω να μου πείτε δυο κουβέντες για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ.. Εάν εκτιμάτε ότι είναι κρίση πολιτικής, εάν εκτιμάτε ότι είναι κρίση ταυτότητας, εάν εκτιμάτε ότι είναι κρίση προσώπων και μετά μια ερώτηση για το απεργιακό μέτωπο....

Νομίζω ότι είναι κρίση του δικομματισμού. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να παράγει μια αποτελεσματική και ουσιαστική εναλλακτική επιλογή απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές που σήμερα εφαρμόζει η Ν.Δ. Μ΄ αυτή την έννοια, είναι κρίση του δικομματισμού και νομίζω βαθιά κρίση ταυτότητας. Μιλάω για το συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη μεριά βλέπω αυτό που λέγαμε βάση του ΠΑΣΟΚ, σοσιαλιστικό χώρο να διαθέτει όλα εκείνα τα αποθέματα δυνάμεων ώστε να υπάρξει μια στροφή στην πολιτική ζωή της χώρας. Και γι αυτό βλέπετε από τα κάτω υπάρχει όλο αυτό το ρεύμα να βρούμε ένα σημείο συνάντησης από τα κάτω, το οποίο είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

-    Αυτό αποκαλεί, κατά την κρίση μου, επίσημη πρόσκληση.. Είναι σαν να λέτε, ότι με την ηγεσία μας χωρίζουν πάρα πολλά, αλλά με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ μπορούμε να έχουμε πάρα πολλά κοινά... Έτσι το κατάλαβα...

Δεν το λέω εγώ απλώς. Είναι κάτι απ΄ αυτά που γίνονται σήμερα. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό να ενισχυθεί.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

-    Να κλείσουμε με το απεργιακό... Από τη μια είναι οι απεργιακοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις ..... Θάθελα να μου πείτε, αυτά που βλέπουμε, οι λόφοι των σκουπιδιών, τα προβλήματα που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία, εάν σ΄ αυτά τοποθετείστε...

Βλέπουμε τα συνδικάτα να δίνουν μια μάχη μεγάλη. Δεν έβαλαν καινούργιες διεκδικήσεις.  Απλώς αγωνίζονται απέναντι σε μια πολιτική που τους αμφισβητεί κεκτημένα. Και κυρίως λέει στη νέα γενιά ότι, κοιτάξτε, δεν πρόκειται εσείς να έχετε αυτά που έχουν κατακτήσει οι γονείς σας. Πολύ βαρύ. Κι ενώ είναι τόσο βαρύ, τα συνδικάτα βλέπουμε να έχουν μια διάθεση να επεξεργαστούν μεθόδους πάλης που να μην κάνουν εξαιρετικά προβληματική τη ζωή στους κατοίκους των πόλεων, σ΄όλους τους πολίτες της χώρας.

Κι ενώ το κάνουν αυτό, ενώ βλέπουμε οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην Τ.Α. ή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ να συζητάνε με τους αντιπάλους τους, μ΄ αυτόν που ξεκίνησε την επίθεση ενάντιά τους ώστε να μειωθούν οι συνέπειες, βλέπουμε από την άλλη μεριά την κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ, να στέλνει εισαγγελείς, να προσπαθεί να δημιουργήσει απαράδεκτες καταστάσεις, όπως το ότι πετάει ο Δήμος της Αθήνας στο κέντρο της Αθήνας, μέσω Ελαιώνα, τα σκουπίδια, και να ωθεί ουσιαστικά σε μία ένταση για την οποία απόλυτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

Σου λέει ο καθένας, έρχεται τώρα η Αριστερά και λέει ότι φταίει η κυβέρνηση, η κυβέρνηση λέει φταίνε οι απεργοί. Σκεφτείτε μόνο ότι σήμερα απεργούν, μπαίνουν για παράδειγμα σε κινητοποιήσεις μιας εβδομάδας οι δικηγόροι, οι οποίοι μόλις τώρα εξέλεξαν έναν πρόεδρο ο οποίος πρόσκειται στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Γι αυτό καλούμε την κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, και για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για τις αφόρητες συνθήκες που έχει δημιουργήσει για τους πολίτες, με τη συσκότιση και τα απορρίμματα, να προχωρήσει στην απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ