05/03/2008

Στην τακτική συνεδρίασή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ασχολήθηκε με τα πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας και συνδέονται άμεσα με νομοθετικές ή άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες:

1. Σε ότι αφορά στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καλεί την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς και ρυθμίσεις της που πλήττουν ευρύτατες κατηγορίες πολιτών, ασφαλιστικά δικαιώματα  και ταμεία και κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η Κ.Ο. θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις  τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην προσπάθεια αντίστασης και  αποτροπής και θα συνεχίσει την έντονη κοινοβουλευτική της δραστηριότητα στο θέμα του Ασφαλιστικού .

2. Σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων που παρουσίασε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπογραμμίζει:

Την καθυστερημένη υποβολή του. Την επιμονή του σε αντιπεριβαλλοντικές δράσεις για τις εκτροπές ή μεταφορές νερού  προβάλλοντας οφέλη στην κάλυψη των υδατικών ελλειμμάτων με επιφανειακά νερά.

Η εμμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατασκευαστικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό είναι ένας πλασματικός τρόπος για να διορθωθεί «στα γρήγορα» η κρίση του νερού. Αγνοεί τις επανειλημμένες αρνητικές αποφάσεις  του ΣτΕ, και επιμένει στην εκτροπή του Αχελώου,  ένα έργο που δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τη βιωσιμότητά του ούτε τη περιβαλλοντική του κατοχύρωση (βλ. άρθρο 24 του Συντάγματος) και ήδη έχει  απορροφήσει τεράστιες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της Θεσσαλίας, αν αξιοποιούνταν σε ήπιες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας.

Η Κ.Ο. καλεί την κυβέρνηση, αφού δώσει σε ευρύτατη διαβούλευση φορέων το Πρόγραμμα, να το εισαγάγει  σύμφωνα με το άρθρο 79, παράγραφος 9 του κανονισμού της Βουλής  ως σχέδιο νόμου για ψήφιση.

3.  Η Κ.Ο. θεωρεί κορυφαίο ζήτημα το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.  Υπογράμμισε ότι από τους 19 φορείς που συμμετέχουν στο ΕΣΧΠ, οι σημαντικότεροι σε αντιπροσωπευτικότητα και οι έχοντες μεγαλύτερη  συνάφεια με το θέμα, εξέφρασαν αντίθετη γνώμη με τις πολιτικές επιλογές του Σχεδίου.

Η Κ.Ο. θα προχωρήσει   εντός του προσεχούς 15ημέρου σε ευρύτατη συζήτηση και διαβούλευση με τους φορείς και θα επιδιώξει να καταστήσει στις περιφέρειες ευρύτατα γνωστές τις επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών καθώς και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα αυτά.

4.  Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση «περί συμβιωτικών σχέσεων» η Κ.Ο. αποφάσισε να ζητήσει άμεση ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση της ότι όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τα ετερόφυλα ζευγάρια θα  πρέπει να  ισχύουν  και για τα ομοφυλόφιλα.