19/02/2008

Οδική ασφάλεια και θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στο νομό Αττικης

Επίκαιρη ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής Υπηρεσίας της Τροχαίας, το έτος 2007 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα 1.449 άνθρωποι. Το 60% των ατυχημάτων αυτών συνέβησαν στο Νομό Αττικής και έχασαν τη ζωή τους 766 άνθρωποι.

Αναφέρεται επίσης ότι την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και 1.812 σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα όπου πολλοί από τους βαριά τραυματισθέντες τελικά υπέκυψαν, ο δε συνολικος αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα φέρεται ότι ανέρχεται για το έτος 2007 τουλάχιστον στους 2.000 , όπου το 60% αυτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Τα βασικά αίτια των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αποδίδονται κυρίως στο κακό οδικό δίκτυο, την υπερβολική ταχύτητα, τη κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση σημάτων και την ομιλία σε κινητό.

Εξάλλου, η παράνομη ύπαρξη διαφημιστικών και άλλων πινακίδων κατά μήκος των οδών αποτελεί αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων.

Επειδή τα ατυχήματα αυτής της κατηγορίας τα οποία καταγράφονται αποδίδονται αφʼ ενός στο κακό οδικό δίκτυο και αφ΄ετέρου στον παράγοντα άνθρωπο, για τον οποίο κατολογίζεται ελλιπής παροχή οδηγικής αγωγής και ευσθητοποίησης του από την πολιτεία, καθώς και στη μη ύπαρξη ενός συντονιστικού Εθνικού Φορέα αρμόδιου για την οδική ασφάλεια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην οδηγική αγωγή των παιδιών και την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και βελτιωθεί η οδηγική τους συμπεριφορά;

2. Ποια είναι η θέση τους για την ίδρυση και την λειτουργία ενός ενιαίου Εθνικού Συντονιστικού Φορέα αρμόδιου για την οδική ασφάλεια της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης